Rubik’s Cube/Kubus, metafoor van de – Hongaarse – samenleving

bushrubik

De Hongaar Ernő Rubik – onder andere bouwkundige én beeldhouwer – bedacht in 1974 een spelletje waarmee hij zijn studenten een beter ruimtelijk inzicht mee wilde verschaffen: de kubus van Rubik.

Dat de kubus wereldberoemd zou worden had hij in zijn stoutste dromen niet verwacht, ik ben er zeker van dat buitenaardse wezens in hun vrije tijd met hun lange E.T. vingertjes wedstrijdjes houden in het zo snel mogelijk ’oplossen’ van de kubuspuzzel. Vele burgers ’all around the world’ hebben het draaikubusje al eens in de handen genomen en het is al net als met ’zoute haring met uitjes’: ’You like it or You hate it’. Mijn ruimtelijk inzicht is kleiner of gelijk aan nul, veel plezier aan deze hersengymnastiek heb ik dus niet mogen beleven. Wel frustratie….

Slechts een kleine 6% van de mensheid is in staat de kubus op te lossen, dat geeft dan wel weer enige troost. Het schijnt dat de oplossing te bereiken is na 20 draaiingen – of nog minder – en daarom lijkt me een zogenaamde ’Rubiktest’ verplicht voor elke politieke leider. Degene die het beste resultaat behaalt wordt de volgende Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties. Fantastische deal toch? Niet? Omdat de Chinezen de wereld dan nog sneller overnemen?

Tijdens de Wuhu Open 2018 won de Chinese Yusheng Du dit kampioenschap kubusdraaien met een wereldrecord. De klok hield stil na precies 3,47 seconden. 3,47 seconden! Ach, het is al net als met de edele sport tafeltennis. Tijdens het eerste wereldkampioenschap in 1926 gingen de Hongaren er met alle gouden medailles vandoor. In 2019 ziet de wereld er alweer communistisch rood gekleurd uit. Tijdens het onlangs gehouden WK tafeltennis in – Oooh ironie! –  Boedapest waren de Chinezen natuurlijk de ’golden boys en girls’. Wie zong er ook maar weer een nummer over het feit dat ’de tijden veranderen?’ Het van origine Oostenrijkse/Thaise ’Red Bull’ is dan wel weer vaak de sponsor van de ’kubuswedstrijden’. Een schrale Europese troost…..

Ernő Rubik deed er na zijn uitvinding ongeveer een maand over om de kubus op te lossen, maar aanvankelijk had hij er geen idee van dat de kubus überhaupt op te lossen was. Prachtig hoe hier de beeldhouwer en bouwkundige in de persoon van Rubik samenkomen. Een kunstenaar weet immers vaak ook niet wat het eindresultaat van zijn/haar hersenspinsels zijn, in deze zin is de Rubik Kubus tevens als een kunstwerk te beschouwen. Ja, ik moest er ook even over nadenken!

De acteur/rapper Will Smith lost de kubus binnen een minuutje op en dat geeft ons misschien dé reden waarom hij de rol van Neo in de science fiction ’the Matrix’ heeft afgeslagen. De trilogie die de Matrix werd had voor hem natuurlijk niet gehoeven. Drie delen? Ach, in het eerste deel was hij uiteraard al tot de oplossing doorgedrongen. Het participeren in deze film was – naar ik aanneem – zijn intelligentie ’onwaardig’. Was Thierry Baudet dan niet de meest geschikte kandidaat geweest voor de ’Neo rol? Nee, nee, Thierry had nooit uit zijn ’fakeworld’ willen breken, daar voelt hij zich immers als een vis in het water. Nu ja, visje dan………..

De duurste kubus is miljoenen euro’s waard, Diamond cutters international heeft er eentje gemaakt  – in 1985 – van 18 karaat goud, robijnen, saffieren, smaragd en diamanten. Maar wie o wie is nu de eigenaar van dit kostbare kleinood? Door tijdgebrek heb ik dit niet kunnen achterhalen, maar misschien betreft het een geheim. Stel U eens voor dat bekend zou worden dat Silvio Berlusconi de rechtmatige eigenaar is. Én dat het een publiek geheim zou zijn dat Silvio de kubus – ondanks vele pogingen – niet kan oplossen. Rare gedachte overigens, waarom zou ’signore sorriso Silvio geïnteresseerd zijn in een kubus. Hij houdt meer van iets ’ronds en blonds’, maar misschien is de kubus ook in deze vorm te verkrijgen…. Silvio is in ieder geval alweer verkozen – in het Europees parlement – en daar kan hij verder draaien. Waaraan? Aan zijn eigen aftandse grammafoonplaat vol met ’erotische’ liedjes.

Rond het jaar 2010 waren er reeds 350 miljoen kubussen verkocht, een aardig resultaat voor een Hongaars beeldhouwertje nietwaar? De kubus staat eigenlijk voor de Hongaarse samenleving als geheel, de problemen zijn oplosbaar maar slechts 6% – zie hiervoor – van de Hongaren is hiertoe in staat. Dat lijkt – te – weinig om de ideale samenleving te realiseren. Maar ja, die ideale samenleving bestaat ook niet. In ieder geval wordt er in Hongarije met vallen en opstaan gewerkt aan de oplossing van de kubus. In ieder geval wordt er aan gedraaid’ en dat was tot het jaar 2010 zeker niet het geval. Het enige  gedraai waar de socialisten van Ferenc Gyurcsány in uitblonken was het (ver)draaien van de waarheid……

George – dubja – Bush heeft ook wel eens een poging gewaagd de kubus op te lossen (zie boven). De foto is – wellicht met opzet – een beetje diffuus, maar meen ik daar de voormalige Amerikaanse president niet met een bloedserieus gezicht kijken naar een veelkleurig blokje? Hoe lang zal hij serieus gekeken hebben? 3,47 seconden?

The problems of puzzles are very near the problems of life (Ernő Rubik, uitvinder 1944 – )

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s