In Hongarije zijn na de EP verkiezingen de goulashcommunisten ’PER STUK’ bekend!

marx1

Wat was nu de grootste verrassing in Hongarije aangaande de Europese verkiezingen? De meeste commentaren spraken van de herrijzenis van de oud premier de socialist Ferenc Gyurcsány. Zijn echtgenote Klára Dobrev wist het zetelaantal van ’hun’ partij, de Demokratikus Koalíció – kortweg DK – te verdubbelen tot 4. Met dit resultaat werd DK in één klap de tweede partij van Hongarije, nu ja, in de Europese politieke arena dan…….De enige reden van deze zetelscore is de teloorgang van de andere oppositiepartijen die er werkelijk niets van gebakken hebben in de verkiezingscampagne. Daarvoor overigens ook niet. De Hongaarse socialistische partij – MSzP – probeerde het tij nog te keren door Spitzenkandidat Frans Timmermans maar liefst twee keer te laten opdraven in Boedapest. In Hongarije bleef het Timmermanseffect echter uit. Hoewel? De socialisten werden zo’n beetje gehalveerd, één schamel zeteltje bleef er over in Straatsburg/Brussel. Knap lijstduwerswerk Frans!

Dé grote verrassing was volgens mij – met stip – de overwinning van Fidesz. In vergelijking met 5 jaar geleden werd er zelfs nog een zeteltje bijgesprokkeld, de Orbánisten kwamen uit op 13 zetels. Van de 21 zetels die er voor Hongarije te verdelen zijn. Kan het nog overtuigender? Bijna 53% van de in  totaal uitgebrachte stemmen ging naar de ’oranje gekleurde Fideszers’, ruim een procent winst! Likkebaardend keken/kijken alle andere Europese partijen naar dit – voor de zoveelste keer – succesvolle ’agent orange’ precisiebombardement. Uiteraard heeft dit resultaat tevens te maken met de (staats)mediaoverheersing in Hongarije, maar alleen met de vinger hiernaar wijzen is geen correcte conclusie. Regeringspartij Fidesz toont op vele terreinen een consistent beleid – zowel nationaal als internationaal – hoezeer U het hiermee wellicht oneens bent. In deze zin is de verrassing daarom niet eens zo groot…..

De MSzP likt haar wonden, de bruinhemden van de Jobbik zijn tevens gedecimeerd en de LMP – lid van de Europese Groenen – is zelfs helemaal van de kaart verdwenen. Momentum, de partij die werd opgericht om de Olympische ’bid’ van Boedapest te dwarsbomen haalde 2 zetels en presenteert zich als hét alternatief voor de traditionele partijen. Maar ja, de ’Momentummers’ werken nu al intensief samen met diezelfde traditionele oppositiepartijen voor de gemeenteraadsverkiezingen die dit najaar zullen worden gehouden. En de Europese lijsttrekster Katalin Cseh liet zich voor de Europese verkiezingen fotograferen met de gevallen Jobbik bruinhemdleider Gábor Vona. Waar Momentum voor staat? Mij is het volstrekt onduidelijk, de partij doet me een beetje aan de Socialistische Partij in Nederland denken. Overal ’tegen’, vooral Viktor Orbán is bij deze lieden de kop van Jut. Nee, gek genoeg is naast de Fidesz slechts één partij serieus te nemen in Hongarije en dat is de tweestaartige hondpartij. Die sluit geen (monster)verbonden met andere oppositiepartijen maar tovert de Hongaarse kiezer consequent een – maatschappijkritische én humoristische – spiegel voor. Een spiegel waar de meeste Hongaren echter niet graag inkijken……

Voor de vrouw van Ferenc Gyurcsány – Klára Dobrev – van de DK zou een dergelijk ’spiegeltje kijken’ geen effect sorteren. Van pure ellende zou de spiegel in duizend scherven op de vloer kletteren. Ik verdenk Klára er overigens van dat ze elke avond in haar – te lange – peignoir de volgende vraag aan haar badkamerspiegel stelt: spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de mooiste van het land? En wie verschijnt er dan in het verchroomde raampje? Vikor Orbán natuurlijk!

De DK had in haar grenzeloze wijsheid ene meneer Csaba Czeglédy als Europese lijstduwer op de DK-lijst gezet. Czeglédy is officieel in staat van beschuldiging gesteld voor onder andere georganiseerde criminaliteit, het niet uitbetalen van salarissen – aan veel studenten! – en wat dies meer zij.  Op deze manier heeft de DK, lees Gyurcsány voor zijn voormalige advocaat weer tijd gewonnen in de al tegen hem aangespannen strafzaak. Tijdens één van de DK ’manifestaties’ kreeg Czeglédy een staande ovatie van de DK fans, over het algemeen bejaarden met het IQ van schoenmaat 39. Sorry, 36.

Vanwege het eclatante succes in Europa ziet de DK zich niet meer gehouden aan een gezamenlijke oppositionele burgemeesterskandidaat voor Boedapest. De rode inkt op de stemformulieren – of de rode grafiet van de potloden – was nog niet droog of een kindsblije Klára Dobrev kondigde ’haar’  funkelnagelneue burgemeesterskandidaat aan. Trommel, trommel, trommel: ’sister in arms’ Olga Kálmán! Een klein carrièreoverzicht: reporter bij de Hongaarse staatstelevisie, producer/presentatrice bij omroepkanaal ATV. Oeps, daar gaat het al mis, want is dat niet die sektarische Pinkstergemeenteomroep met die ’muppet show presentatoren’? Zeker wel, bij ATV ontstak Kálmán regelmatig in woede over oligarchen als Lajos Simicska die lang Orbán’s maatje was maar zich later tegen hem keerde. In de lente van 2017 maakte Kálmán de overstap naar Hír TV voor een topsalaris. Eigenaar van deze spreekbuis van de xenofobe Jobbik: Lajos Simicska, inmiddels getransformeerd tot vijand van Orbán.

Eigenlijk is het niet verbazingwekkend dat de dames Kálmán en Dobrev elkaar gevonden hebben. Één pot nat. Welke substantie dat ’nat’ bevat? Dat is ’onbenoembaar’, laat ik het erop houden dat het woord ’opportunisme’ met hoofdletters is ingelijst boven de open haarden van beide ’dames’. Na de parlementsverkiezingen van vorig jaar trok Jobbikondersteuner Simicska zich terug uit de politieke boksring en kwam Hír TV weer in de invloedssfeer van de Orbánisten. Links(ig)e journalisten uit West-Europa schreeuwden moord en brand over het ontslag van de windvaan Kálmán en namen het voor de in – en integere journaliste op. Het naïeve meten met twee maten kent geen grenzen……….

De politieke kaarten in Hongarije zijn weer opnieuw geschud, Gyurcsány is terug van weggeweest. Uiteraard bij gebrek aan beter, of aan minder slecht. Het is maar goed dat de voormalige premier zichzelf uiteindelijk zal stoten aan zijn eigen glazen plafond. Want: het aantal fossiele communisten en goulashcommunisten zal nooit een massief blok kunnen vormen in de politieke Goulash- Gulyásketel. En die andere ruggegraatloze opportunisten dan? Tja, daar blijken er toch nog wel een paar van te zijn. Gelukkig heeft de meerderheid van de Hongaren een IQ dat een hoger getal vertegenwoordigt dan 36………..

De Goulashcommunisten en opportunisten zijn nu gelukkig wel ’per stuk’ bekend. ik wens deze lieden een zalig Pinksteren. Zouden ze weten dat op deze Christelijke feestdag de Heilige Geest wordt uitgestort? En weten ze dat met Pinksteren het begin van de Christelijke kerk wordt gemarkeerd? Ik vrees van niet, maar één ding vrees ik wel, of eigenlijk  niet: grenzeloos hypocriet opportunisme zal politiek uiteindelijk niet overwinnen in Hongarije, daar zijn de Hongaren te zeer voor ’ingebed’ in Europa. Gelukkig wel……..

Ein Gespenst geht um in Europa – das Gespenst des Kommunismus. (Karl Marx, ’Marxist’ 1818-1883)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s