Baudet’s ’stinkbom’ en politieke ’ballonnetjes’ oplaten in Europa

toon hermans

Die Derk-Jan Eppink van het Forum voor Democratie is een vreemde snoeshaan. Zijn (politieke) carrière kan zonder enige reserve bijgezet worden in welk rariteitenkabinet dan ook. Ga maar na, tekstschrijver voor VVD nestor Frits Bolkestein, journalist in de Verenigde Staten, België en Nederland, boekenschrijver, columnist, Europees parlementariër voor de Belgische partij ’Lijst DeDecker’, lijstduwer van de VVD en en……lijsttreker voor het FvD bij de onlangs gehouden Europese verkiezingen. Maar onderweg heb ik vast wel een ’rariteit’ van Eppink gemist.

Geen ’thuishonker’ dus die malle Eppi(nk). Vlak na de verkiezingen van vorige week woensdag vroeg een journalist hem wat zijn mening was over de onverwachte winst van de PvdA als gevolg van het zogenaamde ’Timmermans-effect’. Heel gevat antwoordde Eppink dat er net zo goed gesproken kan worden van een ’Eppink-effect. Immers, ’de PvdA kon weliswaar 3 zetels bijschrijven, maar het FvD ook’. Bovendien, meldde Eppi(nk) er fijntjes bij dat zijn partij van ground zero moest starten. Tja, dat vond ik wel een aardige.

De lijsttrekker van het FvD heeft echter de uitstraling van een bijna gepensioneerde universitair docent die net geen hoogleraar is geworden. Dé lijstduwer in het FvD geval was natuurlijk weer de ’zolderkamergeleerde’ Thierry Baudet. Alle ogen waren voor de Europese verkiezingen gericht op het TV debat tussen Mark Rutte en de voorvechter van de uil van Minerva. Heeft dit debat enig vuurwerk opgeleverd? Ja, er gingen wel wat Romeinse kaarsen af, maar in mijn herinnering zal tot in de lengte van jaren de ’stinkbom’ van Thierry de boventoon voeren. Of de bovenstank……

Het complete mediacircus stortte zich in commentaren over de ’pointe’ van het debat en vooral: wie had er eigenlijk gewonnen? Op deze vraag heeft – ere wie ere toekomt – Youp van ’t Hek in zijn recente column het juiste antwoord gegeven. Op de vraag van Baudet aan Rutte ’wanneer hij voor de laatste keer had gehuild’  had Youp de volgende reactie paraat: ’ Maar die tenenkrommende privétranenvraag aan Mark Rutte….die begrijp ik gewoon niet. Toen hij die vraag stelde zag ik in hem in één klap de achterbakse gluiperd op het schoolplein. Doortrapt en verschrikkelijk gemeen. ’. Hierna past mij slechts bescheidenheid, van  ’t Hek slaat hier niet alleen de spijker op zijn kop, nee, hij slaat 666 vliegen in één klap!

Baudet begon het debat redelijk sterk, Rutte kreeg in de gaten dat hij alle zeilen bij moest zetten. Maar dat kun je aan de toekomstige chef van de Europese Commissie wel overlaten. Inderdaad, ik hoop van harte dat die enge ’BayerischeManfred Weber van het CSU en – de zijn Pyrrhusoverwinning vierende – Frans Timmermans door de Europese Raad van regeringsleiders achteloos terzijde worden geschoven. Mark is dé ’zakelijke’ en pragmatische politicus waar Europa op zit te wachten. Alle ’nice to have’s’ even op de achtergrond: concentreren op de Europese Unie als hecht handelsblok in de wereld, dát is het devies voor de komende jaren. Ik zal Viktor Orbán nog even influisteren dat ’liberaal’ in Nederland wat anders betekent  dan de ’(links) liberale’ uitdrukking  in Hongarije. Die laatste staat voor Timmermans en consorten, nogmaals Viktor, NIET voor Mark Rutte. Dus gaarne de Hongaarse stem naar Rutte ’for EU chef’ svp!

Toch was er na het Rutte/Baudet debat nog enige ruimte voor het Baudet-effect en dat leverde toch 3 FvD-zetels op in het Europees parlement. De grootste partij zoals recent in de Eerste Kamer – samen met de VVD overigens –  werd de partij van Snif en Snuitje – Baudet/Hiddema –  echter niet. De Minerva-uilen  konden niet meevliegen met de VVD, CDA en de PvdA. De déconfiture van het FvD kan wel eens sneller realiteit worden dan de ineenstorting  van het LPF van wijlen Pim Fortuyn. Thierry roeptoetert van links naar rechts en als hij op enig moment wordt geconfronteerd met zijn vrouw-onvriendelijke uitspraken beroept hij zich op ’dichterlijke vrijheden’. Of hij beweert eenvoudigweg – doortrapt en verschrikkelijk gemeen – dat hij slechts  schrijvers/filosofen heeft geciteerd. Toch nog maar eens kijken in de Dikke van Dale, Thierry waar ’citeren’ voor staat. In ieder geval niet voor ’het bespelen van een snaarinstrument’. Dat is gewoon ’tokkelen op een citer’. Het is maar dat je het weet.

Intussen werd een feestje gevierd en met rode rozenblaadjes gestrooid door ’overgebleven’ enthousiaste PvdA’ers. De sociaal democraten verdubbelden hun zetelaantal in het immer rondreizende circusparlementBrussel/Straatsburg vice versa vice versa vice versa etc  – van 3 naar 6. Proficiat aan Frans Timmermans en Lodewijk Asscher. De laatste was zo ’flabbergasted’ dat hij tijdens zijn overwinningsspeech amper uit zijn woorden kwam. Hierbij moet wel gezegd worden dat de helft van de stemmers op Timmermans hebben gestemd en uitdrukkelijk niet op de PvdA. Maar goed, dit resultaat geeft de rode burger moed.

De voornamelijk links(ige) media in Nederland meldden bijna jubelend dat ’links’ eindelijk zijn come back heeft gemaakt. Tja, helaas in optellen en aftrekken hebben hebben ’progressieve’ lieden een niet al te betrouwbare staat van dienst. Behalve wijlen Wim Kok dan natuurlijk. Het progressieve blok van PvdA, Sp, Groen Links en D66 scoort een uiteindelijk saldo van precies 0. Geen zetels erbij geen zetels eraf. Het rechtse blok, PVV, VVD en FvD eindigt op een saldo van 0. Optellen en aftrekken, geachte journalisten, of leren jullie dat niet op de school van de journalistiek?

’All over Europe’ verliest de rode familie fors en dat geldt ook voor de Christendemocraten van de Europese VolksPartij. Dat geldt – al bijna wetmatig – niet voor de Hongaarse Fideszpartij van Viktor Orbán. Deze kon zichzelf met een zetel extra feliciteren. Van de 21 Hongaarse zetels zijn er nu 13 in handen van de Orbánisten. 53% van de Hongaarse stemmers brachten hun stem uit op de partij die Frans Timmermans zelfs in zijn dromen verfoeit.

De kans dat de Christendemocraat, Spitzenkandidat Manfred Weber de opvolger van Jean-Claude Juncker wordt is door het verkiezingsresultaat tot een dieptepunt gedaald. Maar Frans Timermans kan waarschijnlijk ook gaan ’zakkies plakk’n’. Zijn zege in Nederland is een wetmatig geval van de al gememoreerde Pyrrhusoverwinning, het zal de hoofdprijs niet opleveren. Maar misschien krijgt hij als troostprijs het commissariaat buitenland/veiligheidsbeleid en kan hij de komende jaren vliegtuigtrap op en vliegtuigtrap af. In dat geval adviseer ik hem krachtig niet meer de uitdrukking ’waardengemeenschap’ in de mond te nemen. De Europese Unie heeft in de allereerste plaats toegevoegde waarde als het gaat om het ééndrachtig handelen als economische eenheid. Juist hier is stevige sturing gewenst want de Chinezen verspreiden zich als gele mayonaise over Europa. Dus Frans: geen geneuzel meer over eventuele artikel 7 procedures tegen Hongarije en Polen, maar handelsverdragen sluiten, de exportpositie van de EU vergroten én de Chinezen buiten de deur houden. Dát nu Frans, dát is inhoud geven aan het door jou al zo vaak misbruikte woord SOLIDARITEIT.

En de rol voor de ’boreale’ Baudet in Europa? Thierry ontvouwt zijn ambitie om het FvD verder uit te bouwen in andere EU landen. Hij gaat op zijn eerste ’Grote Leidertournee’ met in zijn koffer vrolijke ballonnetjes die hij overal als kiezelsteentjes achterlaat. Helaas zijn balonnen geen lang leven beschoren, meestal knappen ze na een paar dagen. In het geval van de ’Thierry-ballonnetjes’ is er nog een andere enigszins vervelende bijkomstigheid: nadat de vrolijk gekleurde feestsnuisterijen met een donderklapje het leven hebben gelaten blijft een putlucht hangen………

Een ballon, een ballon, een ballonnetje. Een ballonnetje, dat danst in de wind.
Aan een draadje naar de zon………..

(Toon Hermans, levenskunstenaar 1916 – 2000)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s