Een hele goede morgen in Leeuwarden, Sybrand Buma!

oldehove

De patriciër Sybrand van Haersma Buma wordt de nieuwe burgervader van Leeuwarden. Proficiat! Voor hij alle Leeuwardenaren ’een hele goede morgen’ wenst lijkt het me verstandig dat de inmiddels oud CDA leider dit artikel uitprint en in zijn binnenzak steekt. Het kan in zijn ’stadse wittebroodsweken’ nog wel eens van pas komen…..

Als eerste adviseer ik Buma om –  alvorens hij zijn ambtsketting omhangt – eerst de binnenstad van Leeuwarden binnen te trekken. Elke Leeuwardenaar vrolijk ‘een hele goede morgen’ wensen en ik voorspel reeds de onthulling van het standbeeld van Buma voor zijn gang naar de Christelijke hemel. De creatie zal worden onthuld voor de scheef staande Oldehove toren. Reden? De Oldehove staat uit het lood vanwege verzakking in de Friese klei en de toren is nooit afgebouwd. Een betere vergelijking met Buma valt toch niet te trekken!

Of Sybrand vervolgens politiek plezier gaat beleven in de Friese hoofdstad waag ik te betwijfelen. Er zijn altijd uitzonderingen op regels en die zijn in Leeuwarden wel te vinden hoor! In tegenstelling tot veel grote steden heeft de PvdA haar sterke positie behouden. Maar liefst 11 zetels bezetten de socialisten en GroenLinks heeft evenveel zetels als het CDA: 5. In Amsterdam moest zonodig Femke Halsema Burgemeester worden mede omdat GroenLinks de grootste partij was geworden in de grachtengordelstad. Arme PvdA! Politiek gemarginaliseerd konden de socialisten het nog niet eens voor elkaar krijgen dat die treurige Lodewijk Asscher naar het noorden kon worden weggepromoveerd. Maar ja, deze buitenkans wilde Sybrand natuurlijk niet laten glippen.

Dus, daar zie ik de voormalige CDA leider al – gemaakt – vrolijk uit het gemeentehuis stappen. Wat is ‘een hele goede morgen’ in het Fries? U weet wel, dé slogan van het CDA tegenwoordig! Dat weet Workumse Sybrand natuurlijk wel, had hij trouwens niet in Workum burgemeester kunnen worden? Daar spreken ze tenminste echt Fries, in Leeuwarden brabbelen ze toch een soort ‘stadjers Fries’, net als de stad-Groningers niet Gronings knauwen, maar ‘stadjers’. Ik hoop voor Sybrand dat hij na een half jaar niet op het standpunt staat als de meeste Groningers. Die vinden namelijk dat de mooiste plek in Leeuwarden de bushalte naar Groningen is. Het ‘rode’ geweld van PvdA/Groenlinks zou wel eens teveel kunnen worden voor de tere ziel van Sybrand. Maar van een bushalte met bestemming Den Haag is in Leeuwarden geen sprake. Dan maar met je roeiboot terug Sybrand, want een fervent roeier was je wel in je studententijd! Dat mag ook wel eens gezegd worden!

Maar in Den Haag zit niemand meer op de nieuwe burgervader te wachten, het is mooi geweest zo vinden ze daar. Buma heeft mettertijd een broertje dood gekregen aan Geert Wilders vanwege het mislukken van de gedoogconstructie met de PVV in 2012, weet U nog? Dat kostte het CDA bijna de kop met het dieptepunt daarna van maar 13 zetels in de Tweede Kamer. De Christendemocraten kropen daarna uit het dal en bezitten momenteel 19 zetels en dat is tevens de verdienste van Buma, dat moet gezegd.

Voor Wilders kwam Jesse Klaver in de plaats. Sinds het mislukken van de laatste kabinetsformatie met GroenLinks werd het CDA ’gedwongen’ plaats te nemen in een vierpartijencoalitie met wederom Mark Rutte aan het hoofd. Op het laatste moment gooide krullenkop Klaver de handdoek in de ring, Buma zal dat hem dat tot zijn dood toe nadragen. Zo zijn patriciërs nu eenmaal, nietwaar? Al dit oud zeer kan thans opzij gelegd worden, nu maar hopen dat er een Elfstedentocht komt. Sybrand ziet zich in zijn dromen al naast KoningWilly’ op de Bonkevaart de trotse winnaar begroeten.

Die Elfstedentocht heeft Buma zelfs uitgereden, dus het kruisje heeft hij in zijn bezit. De op redelijk hoog niveau beoefenaar van de schaats – en roeisport is echter – toendertijd – afgekeurd voor militaire dienst op medische gronden. Ik wil hier verder geen waardeoordeel over vellen, maar merkwaardig is het wel. Helemaal gezien het feit dat Sybrand een groot voorstander was/is van herinvoering van de militaire dienstplicht.

Daarom stel ik voor dat de nieuwbakken burgemeester maandelijks minimaal één etmaal de functie van OOCD bekleedt op het militaire vliegveld van Leeuwarden. OOCD? OnderOfficier van CompagniesDienst. Maar de patriciër Buma zou toch nooit een ’onderofficierspositie’ accepteren? Helaas, Sybrand, dat moet. Voor straf. Had je in de jaren 80 van de vorige eeuw maar dienstplichtig Vaandrig moeten worden. Dan eindig je namelijk als tweede Luitenant. Die kans is verkeken jonge!

Want nog altijd geldt: ‘De wierheid hat in skil lûd’

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s