Hongaars en Hollands verkiezingsnieuws Europa 2019

kunhalmi.timmermans

Een overzichtje van opvallend en soms hilarisch verkiezingsnieuws afgewisseld in Nederland, Hongarije en de rest van Europa. ’Natuurlijk’ wil ik U niet beïnvloeden in Uw keuze, misschien kunt U mijn opsomminkje als een soort ’stemwijzer’ opvatten. Zelf heb ik al een paar van die op internet aangeboden stemwijzers ingevuld. Tot mijn grote vreugde blijk ik mezelf nimmer in de extreem links of rechtse hoek terug te vinden. De ene keer geeft de uitslag aan dat ik rechts georiënteerd ben, dan weer links. Als de mij passende partij wordt zelfs – in een mooie diagram –  50PLUS aanbevolen. 50 PLUS? Dan ga ik nog liever met pensioen…….

 

 • Bij ’Pauw’ wordt aan PvdA fractieleider Lodewijk Asscher gevraagd wat nu toch het verschil is tussen GroenLinks en de PvdA. In eerste instantie probeert Asscher de vraag te ontwijken, na veel ’vijfen en zessen’ komt hij niet verder dan het verschil in cultuur aan te stippen. Maar wat het verschil in die cultuur dan behelst? Onduidelijk…… Dus gefeliciteerd Jesse Klaver! Wie was ook al weer de PvdA lijsttrekker? Och ja, Frenske Timmermans

 

 • De Hongaarse Fideszpartij bezet op dit moment 12 van de 21 Hongaarse zetels in het Europees parlement. Zelfs de ’oppositionele’ enquetebureaus voorspellen een grote overwinning voor Fidesz. Meest pessismistische voorspelling voor de Orbánisten: 12 zetels, meest optimistische: 15. Geen vuiltje aan de lucht, de oppositie hobbelt wederom achter de Hongaarse paardenkar aan.

 

 • Arnout Hoekstra, de Europese lijsttrekker voor de Socialistische partij meldt in een verkiezingsdebatje dat ’als je ergens tegen bent’ – zoals vaak het geval is bij de SP – het automatisch betekent dat je ook ergens vóór bent. Wat een verlichtende logica! ik ben werkelijk stupéfait. Hans Brusselmans – de ’alias’ van Frans Timmermans in een SP campagnefilmpje – verbeeldt de arrogantie van ’Brussel’ en geeft echt geen aanleiding tot de conclusie van die meneer Hoekstra. Waar was de SP dan ook alweer vóór als het de Europese Unie betreft?

 

 • In Nederland wordt er door vooral politici van de linkerkant van het politieke spectrum voortdurend op gehamerd dat deze Europese verkiezingen vooral het ’klimaat’ als onderwerp hebben. ’All over Europe’. Ja, ja, daar merk ik in Hongarije maar weinig van. Het is voortdurend het ’immigratieprobleem’ dat de klok slaat. Ok, Ok, dat wordt gespindocterd door de Fideszmedia maar die armetierige oppositie gaat er gewoon in mee,met als leukste slogan van de socialistische fossielen onder leiding van oud premier Ferenc Gyurcsány: het doel is de Verenigde Staten van Europa! Dat wordt aan de man/vrouw gebracht door de EP lijsttrekster Klára Dobrev van de partij van Ferenc, de Demokratikus Kóalíció. Toevalligerwijs de vrouw van ’fabulous Ferenc’. Maar dit uiteraard volledig terzijde.

 

 • Nog even terug naar de ’immigranten’. In Nederland is dit ’probleem’ natuurlijk al opgelost, er komen immers volgens de meeste politici nog maar een paar migranten naar Europa. Aan de ene kant is dit niet waar – in Bosnië Hercegovina vindt er momenteel een grote ’verstopping plaats – en aan de andere kant is die vermindering van de instroom het resultaat van de strengere controles aan de buitengrenzen van het ’Schengengebied’. Bijvoorbeeld het stenge beleid van vice premier Matteo Salvini in Italië ten aanzien van het aanmeren van migrantenboten en het grenshek aan de zuidgrens van Hongarije. Van daar is het tot de Bosnische grens nog geen 100 kilometer, hoor. Het is maar net waar de media vóór de verkiezingen over berichten nietwaar?

 

 • De VVD zit samen met D66 in de liberale Europese fractie van ALDE. Hé, is dat niet de club van die schreeuwerige voorman Guy Verhofstadt? Zeker wel, ALDE is de partij die lobbygelden en services aanneemt van Monsanto/Bayer. Deze monopolistische multinational strooit op akkers ’all over the world’ met zijn gepatenteerde genetisch gemodificeerde zaadjes die niet al te goedkoop zijn natuurlijk. Vervolgens levert het bedrijf exclusieve bestrijdingsmiddelen die toevalligerwijs alleen effect hebben als die Monsantozaadjes op de akkers zijn gestrooid. En die zouden in enkele gevallen nog kankerverwekkend zijn ook. Het landbouwgif DDT was sowieso kankerverwekkend en kwam uit de pijplijn van? U raadt het al.  Als klap op de vuurpijl vernietigen die bestrijdingsmiddelen de complete flora behalve de gewassen die uit die Monsantozaadjes omhoog komen. Niet alleen is het schandalig dat de ALDE financiële steun accepteert van multinationals, dat Monsanto is nog belastend voor het milieu ook. D66 samen met GroenLinks dé klimaat- en milieupartij? Met die Rob(je) Jetten die er bij Pauw lustig op los bazelt over het belang van een gezamenlijk Europees klimaat- en milieubeleid. ’Mogen wij even……………..?’

 

 • Goh, wat is een deel van de Hongaren toch blij dat die ’Momentum’ partij aan de politieke horizon is verschenen. De ’politiek Kan Anders partij’ – de LMP – heeft haar naam eer aangedaan, het kon inderdaad anders. Zoveel roddel, achterklap en conflicten ben ik nog niet tegengekomen bij een andere partij in Hongarije. De kans dat ze in ’Europa’ vertegenwoordigd zullen zijn is nu al tot een minimale kans geslonken. Die jonge studentenhonden van Momentum, die zouden de zaak wel eens opschudden. Het laatste nieuws dat ik U kan geven is het volgende: de Momentum lijsttrekster Katalin Cseh liet zich fotograferen met de voormalige Jobbik leider Gábor Vona, een bruimhemd pur sang. De inmiddels musicerende en ’rappende’ Vona pakte zijn ’Momentum’, de partij Momentum duidelijk niet………

 

 • Het Forum voor Democratie wordt verantwoordelijk voor het vertrek van de ChristenUnie uit de Europese ECH, wat ik U brom. Deze Europese formatie die officieel bekend staat als de Europese conservatieven en hervormers – contradictio in terminis? – kent naast de ChristenUnie ook de SGP als lid. Thierry Baudet komt met zijn renaissancevloot de ECH binnengevaren en spoelt ChristenUnieleider Gert-Jan Segers ’en passant’ weg. Ondanks protesten wil de ECH het FvD niet uitsluiten, ook de SGP heeft geen onoverkomelijke bezwaren. Segers heeft er naast een conflict met zijn Europese ’broeders’ er ’gratis’ ook nog een broedertwist bijgekregen. Strenge ’gerefo’s’ en minder strenge ’gerefo’s verschansen zich alweer in hun oude schuttersputjes. Heerlijk, ik miste die die bijna vergeten ’verzuilingspolitiek’. Overigens bevindt die zwaar conservatieve Poolse regeringspartij PiS zich tevens in de ECH. Zouden die gerefo’s niet ’PiSlink moeten worden vanwege het feit dat die PiS medeverantwoordelijk is voor het uithollen van de Poolse rechtsstaat. Ach, alles met de Christelijke deken der liefde bedekken, toch?

 

 • Viktor Orbán houdt zich verre van de politieke gevecht(jes). Met wie zou hij trouwens de degens moeten kruisen? Er is nergens een ’koene’ politieke ridder in beeld. In plaats daarvan gaat hij liever op bezoek bij oom Donald in Amerika en nodigt hij de Italiaanse vice premier Matteo Salvini uit voor een Donau-uitje. Het bezoek van de vice premier uit Oostenrijk, de leider van die andere bruinhemden partij in Midden-Europa, de FPÖ leider Heinz-Christian Strache was achteraf niet zo’n succes. Het ware gezicht van Strache openbaarde zich toen een geheime opname van Duitse journalisten het daglicht zag. ’Aus’ und ’raus’ voor Strache. Ach, zal Viktor gedacht hebben: nu kan ik die valse en vileine Oostenrijkers geopolitiek beter uitspelen. ’Elk nadeel hep een voordeel’ zei de Grote Cruijff al eens.

 

 • Frenske Timmermans de ’Spitzenkandidat’ voor de socialisten houdt wel van een beetje ’jennen’. Voor de tweede maal bezocht hij het socialistische verkiezingscongres van zijn MSzP kameraden in Boedapest. Timmermans wordt in Hongarije door de Orbánisten steevast geportretteerd als de linker- en rechterhand van de ’filantroopGeorge Soros en dat zit hem niet lekker. Op het congres meldde hij strijdvaardig dat op Europees niveau zo snel mogelijk een minimaal standaardloon moet worden ingevoerd. De financiering hiervan, ja daar sprak de bebrilde Limburger natuurlijk niet over. ’Potverteren’, bijna een vergeten woord, maar nog altijd actueel in de socialistische heilstaat van Frenske.

 

 • En waar is het CDA in de campagne? De patriciër Buma vertrekt met ambtsketting omgehangen naar Leeuwarden en houdt zich dus gedeisd. Zijn interim opvolger, de zoon van oud fractieleider wijlen Enneüs Heerma – die ik overigens altijd verdacht veel op ’Swiebertje’ vond lijken – is zoals ’interim’ impliceert slechts een tussenpaus. Ik vrees met grote vrezen voor het CDA, maar misschien houden ze ietwat stand als gevolg van de relletjes binnen de VVD en het FvD.

 

Tenslote mijn voorspelling. Het zal wederom een nek-aan-nek race worden tussen de FvD en de VVD. Wie de grootste wordt? Dit is echt een kop of muntvraag en mijn naam is niet ’maurice de Hond’. En: GroenLinks zal er toch niet als de milieuvriendelijk gefokte hond met het derde been vandoor gaan? In Hongarije haalt Fidesz ’op zeker’ – ook absoluut gezien – meer dan 50% van de uitgebrachte stemmen. Hiernaast bestaat er gerede kans dat de fossielenpartij van Ferenc GyurcsányDemokratikus Kóalició, DK – de tweede partij van Hongarije wordt. Ik denk dat die reisjes van Frans Timmermans naar Hongarije zijn kameraden van de MSzP niet goed heeft gedaan. Wellicht stemmen er nu niet alleen gepensioneerden op de DK, maar ook ’iets’ minder oude MSzP’ers.

Ach, zal de polyglot Timmermans denken: ik zat op het MSzP congres in ieder geval naast die lekkere meid van de Hongaarse socialisten, Ágnes Kunhalmi (zie boven). Fransje, Fransje, laat ik je uit de droom helpen: Ágnes komt oorspronkelijk van het Hongaarse platteland – de Alföld – en gaat tegenwoordig nog ’bepoederder’ door het leven dan Patty Brard en Patricia Paay bij elkaar.

Intussen vleit Viktor Orbán zich in zijn oranje gestreepte pyjama – dé Fideszkleur – in zijn sponde en wacht rustig de resultaten van de verkiezingen af. Fidesz/Hungaria: ’douze points’!. Deze punten zijn niet afkomstig van de vakjury maar van ’het volk’.

Om Europa te begrijpen moet je een genie zijn – of Frans. (Madeleine Albright, Amerikaans oud minister van buitenlandse zaken, 1937 – )

Noot:  Bovenstaande uitspraak toont maar weer aan dat Amerikanen ’de ballen verstand’ hebben van Europa. ’Frans’ had namelijk ingewisseld moeten worden voor ’Hongaars’………

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s