Hongaren en Hollanders, zoek de verschillen deel 11

regenboogvlag

Om even bij de actualiteit te blijven: er is een essentieel onderscheid in de kwaliteit van de popmuziek tussen Hongarije en Nederland. De Hollandse ’popscene’ presteert al decennia vele malen beter dan de Hongaarse en daarvoor heb ik keihard bewijs. De winnaar van het Eurovisie Songfestival is in de historie van dit ‘kwalitatieve’ liedjesfestijn immers maar liefst 4 keer Hollands gebleken. Hongarije? In geen velden of wegen te bekennen! De ’Nederpop’ verslaat de Magyaren glansrijk! Ok, ok, in de communistische tijd deden de Hongaarse muzikanten nog niet mee, of beter, mochten ze niet meedoen aan dit decadente spektakel van imperialistische omvang. Een kniesoor die erop let. Bovendien, als U dit stukje leest is Duncan Laurence hopelijk de vijfde inzending uit het kikkerlandje die met de eer is gaan strijken. Overigens gewoon Duncan de Moor uit Spijkenisse.

Kunnen de Hongaren hier nog iets tegen inbrengen? Natuurlijk en wel in de persoon van Mariska Veres. Om echt als ’popsuperstar’ door het leven te mogen gaan moet je in de Verenigde Staten één keer op nummer één hebben gestaan in de ’billboard hot 100’. Dat is de leadzangeres van de formatie Shocking Blue gelukt met de wereldberoemde song ’Venus’ uit 1970. Ha, ha, lekker puh, er is niks Hollands aan Mariska. Haar vader was de Hongaarse violist en orkestleider Lajos Veres en haar moeder? Geboren uit Frans-Russische ouders in nota bene Duitsland! Tot op de dag van vandaag is ’Venus’ de enige ’Nederlandse’ nummer één hit in de Verenigde Staten. Runner up is ’little green bag’ van good old George Baker – hoogste positie nummer 21 in the billboard top 100 – , ik bedoel maar. Bovendien werd ’Venus’ ietwat minder gewaardeerd in het polderlandschap, na het succes in ’the States’ werd het nummer van de weeromstuit maar weer opnieuw uitgebracht. De nummer één postie bereikte  Shocking Blue echter niet. Conclusie: ’Hungarians outsmart the Duch again’ én blijkbaar hebben Amerikanen meer verstand van muziek dan die ’klompendansers’  en ’palingsoundfans’

Nog meer ’Dutch bashing’? Nee, laten we voor de balans de zaken maar eens omdraaien. Ik durf te stellen dat Hongaren gemiddeld genomen toch een meer conservatieve kijk hebben op homoseksualiteit dan die vrijgevochten Hollanders. In Boedapest is het in sommige kringen geen onoverkomelijk probleem om ’uit de kast te komen’, maar in de rest van het land wordt dat meestentijds niet echt op waarde geschat. De huidige Orbánregering doet nog een schepje bovenop het huidige conservatisme door onophoudelijk te hameren op zogenaamde Christelijke waarden die uitgaan van een man/vrouwrelatie. Geen goed nieuws voor de LHBT gemeenschap in Hongarije, gelukkig lijkt de jaarlijkse ’Gay Parade’ in Boedapest geen gevaar te lopen. Dat is even verderop in Belgrado wel even anders…..

Hongarije heeft door 45 jaar donker communisme nogal wat achterstand opgelopen in – laten we zeggen – gezonde mentale ontwikkeling. Ik denk dat Hongarije zich ongeveer op het Nederlandse niveau van de zestiger, zeventiger jaren van de vorige eeuw bevindt als het om ’homokwesties’ gaat. Kennisvergaring en maatschappelijk acceptatie van mensen die de heren- of damesliefde bedrijven kost nu éénmaal tijd en dit argument gebruik ik niet als excuus, het is gewoon de ’naakte waarheid’. De Christelijk-conservatieve koers die Hongarije politiek heeft ingeslagen helpt niet echt mee aan de accpetatie en emancipatie van homo’s. Maar, er tegenaan schoppen en grote woorden gebruiken helpt ook niet. Wat dan wel? Informatie, kennisverspreiding etc etc. Kijk, als de NGO-organisaties die George Soros zo hartstochtelijk ondersteunt in Hongarije op dit onderwerp nu eens een landelijke informatiecampagne zouden optuigen. Als, als? Tja, zoete roze dromen nietwaar? Toch meen ik dat dergelijke initiatieven de Hongaarse samenleving als geheel meer zouden dienen dan dat eeuwige NGO getrap tegen de Hongaarse politieke instituties. De kloof in Hongarije tussen Fideszaanhangers en tegenstanders wordt zo alleen maar groter.

Terug naar de LHTB gemeenschap. Ik wil er nog op wijzen dat ’vingertjeswijzerij’ vanuit Nederland een contraproductief effect zal hebben. ’Hollandia’ een tolerant land?, zullen de Hongaren de bal terugkaatsen. Hoezo? In Staphorst en op de rest van de ’biblebelt’ wordt homoseksualiteit beschouwd als een vloek van Onze Lieve Heer. Bovendien mag een vrouw bij die ’gerefo’s’ niet eens deelnemen aan de politiek, waar gaat het eigenlijk over? En wie heeft die zwaar beledigende en discriminatoire Nashville verklaring in Nederland ook alweer ondertekend. Ene van der Staaij van de SGP, toch? Het verschijnsel ’fundamentalistische Christendom’ komt in Hongarije minder voor, hetzelfde geldt voor de ’fundamentalische Islam’. Hiertoe is aan de Hongaarse zuidgrens een hek gebouwd dat wel degelijk heeft bijgedragen aan de rem op illegale immigratie én import van ‘verkeerde’ Islamisten. Helaas meent de Hongaarse regering ook een rem te moeten zetten op de emancipatie/integratie van LHTB’ers. Dus waar wachten die ’Soros NGO’s’ nu nog op? Vooruit aan de slag, rol die regenboogvlag eens uit!

Tot slot nog een ’light’ onderwerp, reclame op de televisie. Zowel in Nederland als Hongarije word je doodgegooid met allerhande platvloerse commercials bedacht door marketeers van reclamebureaus die in de meeste gevallen geen ’sjoege’ hebben van wat consumenten beweegt. Bankreclamefilmpjes worden in Nederland uitsluitend voor één doelgroep geproduceerd: voor bankdirecteuren, de rest van ’het volk’ is namelijk totaal niet geïnteresseerd hoe de financiering van afgedankte vliegtuigvleugels leidt tot het bouwen van nieuwe huizen met ’vliegtuigvleugeldaken’ erop gemonteerd. Heb ik het over de ABNAmro bank? Goed geraden, U ontvangt 0,00005 % korting op Uw volgende hypotheekafsluiting bij deze ’fanastische’ bank.

In Hongarije hebben ze meer kaas gegeten van die consument. Daar word je namelijk doodgegooid met TV reclame’s over pillen, poedertjes en drankjes van allerhande – multinationale – pillendraaiers die handig gebruik maken van de Hongaarse verslaving aan medicijnen en andere als zodanig aangeprezen ’gezondheidmiddeltjes’. Vitaminepreparaten vliegen als warme broodjes over de toonbank, gek genoeg hebben Hongaren voor deze ’gebakken lucht’ altijd nog wel wat Forintjes in de portemonnee. Hongaren merken de Hollandse TV commercials als ’veel vrolijker’ aan dan die zich almaar repeterende ’pillenfilmpjes’ in eigen land Tja, ik had het al eerder over een gezonde mentale ontwikkeling……….

Bijna alle mensen sterven aan hun geneesmiddelen, en niet aan hun ziekten (Molière, Frans toneelschrijver 1622-1673)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s