SP = Socialistische Populisten?

brusselmans

Nee, deze keer geen ’linkse partijen bashing’ van mijn kant. Het tegendeel is het geval, ik heb namelijk moeten wachten tot de weegschaal nog maar bijna ’een ons’ aangaf, maar nu wil ik de volgelingen van SP leidster Lilian Marijnissen een grote pluim op de hoed geven. Wel een van papier geknipte pluim uiteraard, vogeltjes laten we met rust. In overeenstemming met het partijprogramma van de Socialistische Partij, weg met die Bio-industrie!

Het gemaakte campagnefilmpje over Hans Brusselmans – ’alias van Frans Timmermans’ – is werkelijk een goed geslaagde parodie op Brusselse mentaliteit van al die Europese Uniefunctionarissen. Nu ja, parodie? Ik meen toch aardig wat elementen van de ’naakte waarheid’ in het filmpje te ontdekken. Misschien zou u deze creatie van de SP eerst even kunnen bekijken voor we verder discussiëren: https://www.youtube.com/watch?v=aA4jUU-ntHs&t=14s

Bent U er weer? Zo niet, dan bent U ’pissed off’ vanwege de vermeende vulgariteit van het gebodene of U bent eenvoudigweg niet geïnteresseerd. Maar goed, dat is niet op U van toepassing, want U bent er ’wederom’. Ronald Koeman, ons aller voetbalbondscoach praat vanwege het decorum van zijn functie tegenwoordig ietwat deftiger en heeft dit woordje aan zijn vocabulaire toegevoegd. Maar dit ’wederom’ terzijde.

Tja, de SP moest een list bedenken. Eigenlijk is de partij na de terugtreding van grote roerganger ’papa’ Jan Marijnissen in een vertraagde vrije val geraakt. De herkenbaarheid van de van nature ’activistische’ SP is nogal verbleekt, met rode tomaten bijvoorbeeld wordt allang niet meer gegooid. Het logo van de SP is trouwens amper meer als tomaat herkenbaar, de kleur van de ster in die tomaat heeft een kleur gekregen die ik in mijn stoutste dromen niet zou verwachten. Hoezo? Met alle respect, elke kleur is ok, maar wit? wit? Alles lijkt verbleekt bij de voormalige Maoïsten lijkt het wel. MAAR de campagneleiders van de SP zijn om twee voor twaalf ontwaakt uit hun rode winterslaap. Ik denk dat ze in werkelijkheid wakker schrokken uit een nachtmerrie waarin Jesse Klaver samen met Rob(je) Jetten grote rood geverfde S en P chocoladeletters verorberden en Thierry Baudet ’Jan Marijnissen taai-taaipoppen’ in tweeën brak.

De kritiek op de verkiezingsclip kwam meteen los, helaas voor de SP ook uit de eigen partij. De SP afdeling ’Oude IJsselstreek’ was laaiend en kwam meteen met een statement op het eigen facebookaccount: Wij vinden dat je politiek moet bedrijven op de inhoud en in een campagne niet iemand persoonlijk moet aanvallen, op een manier die diep onder de gordel is.’ Mijn enige denkbare commentaar op deze grenzeloze – maar amusante – naïviteit: politiek wordt allengs minder op de inhoud gevoerd dus ’if You can’t stand the heat, get out of the kitchen’. Toch maar even opgezocht waar die Oude IJselstreek zich bevindt. Och, ik had het kunnen weten, ergens in de verre Achterhoek. Dat is al bijna in Germania, ik vrees dat er dus nogal wat Duitse humor in die Achterhoekse genen is geïnjecteerd……

Ook premier Mark Rutte deed een duit in het zakje en kwalificeerde het filmpje als ’bagger’. Bagger? Pleur toch op man, zou ik zeggen. Met nadruk wil ik stellen dat ik deze ordinaire reactie van juist Mark Rutte heb geleend. Maar goed voegde Mark eraan toe, het zal hem verder niet wakker houden, ’want het betreft hier negatief gedrag van de ene linkse partij waarvan een andere linkse partij zal profiteren’. Ik zou daar maar niet zo zeker van zijn Mark, laat eerst maar eens tijdens de komende Europese verkiezingen zien dat je niet weer op het tweede plan achter Thierry Baudet terecht komt.

Sommige journalisten meenden ook hun belerende vingertje te moeten opheffen. De Christelijke hoofdredactie van ’Trouw’ vond het filmpje ’dom en gevaarlijk’. De krant deinst er niet voor terug om grote woorden te gebruiken zoals bijvoorbeeld: Niet de inhoud is nog belangrijk, maar het beeld dat bij de kiezer kan worden gevestigd. Uiteindelijk zal de vertegenwoordigende democratie het slachtoffer zijn van deze keuzes’. Met ’deze keuzes’ bedoelt de hoofdredactie onder andere het produceren van het gewraakte filmpje. Het is Sodom en Gomorra bij deze Christelijke krant, de gang naar Golgotha is definitief ingezet. Over populisme gesproken zeg ik dan maar…..

Tenslotte wil ik U de reactie van het ’slachtoffer’ zelf niet onthouden. Welaan, wat vond de Heerlense Frenske hiervan? Hierbij twee citaten:  ’We hebben bij de PvdA geleerd dat linkse partijen en humor… dat wringt nog wel eens. Dat vind ik hier ook wel’ en ’Kom eens met ideeën, in plaats van met modder naar mij te gooien.’ Frans, Frans, wat een zelfkennis. ’Humor wringt weleens bij linkse partijen…’ Tja, het bewijs is ten aanzien van Frans zélf met deze reactie maar weer eens dubbel en dwars geleverd. ’Relativeren’ is een woord dat niet in het vocabulaire van de polyglot Timmermans voorkomt.

Over het SP filmpje wordt veel geschreven en gepraat en daarmee is het sowieso al een groot succes. De SP profileert zich enigszins weer als een activistische en anti establishmentpartij en bovendien wordt de kiezer in de media  met wat extra Europese verkiezingskoorts’ geconfronteerd. De interesse voor ’Europa’ blijft in het polderland laag, het zou me verbazen als meer dan 40% van het Nederlandse electoraat komt opdagen voor de komende Europese verkiezingen. In 2014 brachten 37% van de Nederlandse kiesgerechtigden hun stem uit, terwijl het EU gemiddelde bijna 43% bedroeg. Eigenlijk driewerf schande!

Over het filmpje kun je van mening verschillen en die is wellicht ook afhankelijk van Uw (politieke) smaak. De veelgehoorde kritiek dat de creatie inhoudsloos is bestrijd ik, de kernboodschap staat als een huis, wat je daarvan ook mag vinden.  Ik vermoed dat er met enige jaloersheid in de VVD gelederen naar het filmpje is gekeken. Oud VVD partijvoorzitter Bas Eenhoorn meende in 2002 al dat de liberale politici zich meer in ’Jip en Janneke taal’ zouden moeten uiten.

Dat doen VVD’ers overigens al sinds de oprichting van hun partij, die partijbaronnen van de kamercentrales strooien intern continu met Jip en Janneke opmerkingen. Beetje gratuit deze kwalificatie? Oud partijvoorzitter en begrafenisondernemer Henry Keizer is nu typisch zo’n patjepeeër ondernemer die een brallerig voorkomen heeft. Rutte was gelukkig sneller dan gedacht van deze ’crematoriumbaas’ af vanwege een officiële verdenking van valsheid in geschrifte en oplichting. Zo nu en dan doen VVD’ers verwoede pogingenom in ’gewone mensentaal’ te communiceren zoals fractievoorzitter Klaas Dijkhoff. Op gegeven moment had Klaas het om de haverklap over ’goed volk’ waar hij pal voor zou staan. De uitdrukking had hij ‘geleend’ van zijn moedertje. Goedbedoelde brabbelende Brabotaal, ik hoor nog liever Jip en Janneke taal.

Voor echte ordinaire ’verkiezingstrash’ kun je beter naar de Verenigde Staten afreizen. Daar presteerde ene Trump het tijdens de Presidentscampagne om een uitgelaten horde van hysterische Yankees voortdurend de volgende kreet te laten uitstoten: ’put her in jail!’. Dit betrof uiteraard Hillary Clinton die overigens tijdens de republikeinse campagnebijeenkomsten massaal figureerde op posters. Achter een traliewerk, ’I may add’. Over ultieme platvloersheid in de Amerikaanse politieke campagnes vallen minimaal 1000 Winkler Prins enyclopedieën te vullen. In vergelijking met die ’trash’ is het Brusselmansfilmpje een toonbeeld van beschaving. Bagger? Doe zelf  ’s normaal, Mark! Nee, nee, nu mij niet ’goedkoop’ met Geert Wilders vergelijken, laatste uitspraak heb ik ’wederom’ van onze premier ’geleend’. Dus nu niet ook nog ’pleur op’ tegen mij roepen, dat zou ik echt pas echt ’bagger’ vinden.

Tot slot nog een keer de SP. In die onvoorstelbaar onafzienbare ’verkiezingscampagnewoestijn’ waarvan we in Nederland thans getuige zijn, brengen de ’tomatensocialisten’ tenminste enige humor op de planken en zorgen ze voor ’reuring in de tent.’Linkse populisten’, nieuwe geuzennaam voor de socialistische partij! Op de humorladder zijn ’de SP’ers wat mij betreft een paar sporten gestegen. Nu de maatschappelijke ladder nog……

Alle verhalen eindigen gelukkig, als je maar op tijd stopt. (Annie. M.G. Schmidt, schrijfster van de Jip en Janneke boeken 1911-1995)

Post scriptum 1. Timmermans mag de SP wel op zijn blote knieën danken met de clipkeuze voor Hans Brusselmans in plaats van Herman Brusselmans. Zo zie je maar Frans, alles is relatief………..

Post scriptum 2. Is er geen foutje geslopen in de aftiteling van het filmpje? Ik had de stem van Thierry Baudet verwacht en het logo van het Forum voor Democratie. Of heeft Henk Otten als ‘dealmaker’ de SP aandelen niet gewoon gekocht?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s