Ajax ‘let it be’

beatles

Alfred Hitchcockthe master of suspense – draaide zich gisteren geërgerd om in zijn graf. Zo’n wedstrijdverloop als op die achtste mei  van het jaar – onzes Heeren – 2019 had hij in zijn stoutste dromen niet kunnen bedenken. Wederom krijgt een Nederlands team alle lof uit de hele wereld toegezwaaid, aan het einde staan ’we’ meestal met lege handen en ontwaken we de volgende dag met een droge mond en een zware kater. De immer optimistische Johan Cruijff kon echter uit een verloren topwedstrijd zelfs iets positiefs halen. De grote meester verklaarde na de verloren WK finale tegen Duitsland in 1974 dat de hele wereld zich niet Gerd Müller en consorten zal herinneren maar het totaalvoetbal van Oranje. Schrale troost voor U? Zelfs dat niet vrees ik……..

Waar ging het dan mis, is natuurlijk de ’hamvraag’. ’Snor’ Johan Derksen is een ’rebel without a cause’ maar de oude Voetbal International hoofdredacteur had vorige week al gelijk. Derksen meende dat Ajax in de tweede helft in Londen slecht had gespeeld, die Ajaxboys hadden de Tottenhamspelers zoek moeten spelen. De verdediging van de Londenaren lag helemaal open, maar Ajax ging mee in het fysieke gevecht en vergat te voetballen. Tja, ’hou op met dat achterafgelul’ zult U zeggen, dan kijk je de koe in haar kont luidt het ’platte’ Nederlandse gezegde.

Wat rest is een geweldige zegereeks in Europa van een ’jonge hondenploeg’ die wat mij betreft vooral uitblonk in het bijna volmaakt uitvoeren van de vooraf uitgestippelde – en gedisciplineerd uitgevoerde – tactiek. Bijna ja, op het ’moment suprême’ haperde de machine en dat vond dus niet plaats in Amsterdam maar in Londen. Ik begon een beetje vochtigheid aan de voeten te voelen toen Donny van de Beek voor de zoveelste maal in de eerste helft prachtige ballerinabewegingen uitvoerde. Maar echt nat werden mijn sokken van de opmerkingen van René – Renate – van der Gijp in de rust die er 110% zeker van was dat Ajax fluitend de streep zou halen. Tottenham stelde maar weinig voor stelde het bebrilde lachebekje en daarmee deed hij de waarheid toch enigszins geweld aan. Typisch Hollands, Johan Cruijff had over een dergelijke voordelige wedstrijdstand zijn zienswijze toch al meermalen verkondigd: ’je moet de beer niet verkopen voor hij geschoten is’.

8 mei, een historische voetbaldatum. Op deze dag won Feyenoord als laatste Nederlandse club een Europacup, in dit geval de UEFA bokaal. We schrijven het jaar 2002, Borussia Dortmund werd op deze dag met 3-2 verslagen. Dit is dan misschien weer een schrale troost voor Feyenoordsupporters die tijdens de wedstrijd tegen Tottenham, Ajax – ausnahmsweise – een warm hart toedroegen. De Ajaxspelers dienen zich echter meteen weer op te richten, aanstaand weekend volgt de krachtmeting met Fc Utrecht, toevalligerwijs de oude club van Ajaxtrainer ten Hag. Een ezel stoot zich in het gemeen maar één keer aan dezelfde steen, als Ajax ook in deze wedstrijd het ongetwijfeld fysieke spelletje van de Utrechtenaren mee gaat spelen zie ik het donker in. PSVFc gloeilamp – zal er dan als derde hond met het been vandoor gaan. Over een nachtmerriescenario gesproken!

8 mei 1970, het Beatlesalbum ’let it be’ wordt aan de muziekwereld gepresenteerd. Misschien zijn deze Beatlesklanken en bijbehorende tekst een balsempje voor de getormenteerde Ajaxziel. Mischien…..

When I find myself in times of trouble, Mother Mary comes to me
Speaking words of wisdom, let it be
And in my hour of darkness she is standing right in front of me
Speaking words of wisdom, let it be
Let it be, let it be, let it be, let it be
Whisper words of wisdom, let it be

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s