Hongaarse Koninginnedag

Sissi

Sinds het einde van de Eerste Wereldoorlog is Hongarije geen Monarchie meer. De Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie implodeerde, de kleren van de Keizer werden gewisseld voor een republikeins jasje. Dit jasje heeft in de loop der jaren diverse kleuren gehad, van ’bruinzwart/ tot rood’, maar tegenwoordig is er sprake van een oranje uitvoering. Niet toevallig is dit de huiskleur van Orbán’s Fidesz en verhip, ook die van het Koninklijk huis in Nederland inclusief de overzeese gebiedsdelen. Het Hongaarse republikeinse jasje zit de Hongaaren overigens al jaren te strak om het lijf vanwege het collectieve trauma van het ’verdrag’ van Trianon getekend op 4 juni 1920.

De Monarchistische traditie wordt in Nederland uitbundig gevierd op – tegenwoordig – 27 april, voorheen 30 april. De Amsterdamse ’vrijmarkt’ is nog altijd een gebeurtenis waarin alles samenkomt: ’Wein, Weib und Gesang’ op z’n Hollands. Bovendien komt de Hollandse handelsmentaliteit aan de oppervlakte, er wordt op straat werkelijk alles verkocht wat los en vast zit. Zelfs – zeer – jonge kinderen staan van ’s morgensvroeg tot ’s avonds laat te handjeklappen over de verkoopprijs van een oud jongensboek van ’Arendsoog’, die met zijn compaan ’witte veder’ de misdaad bestreed. Om met oud premier Jan-Peter Balkenende te spreken: de VOC mentaliteit is op Koningsdag met het blote oog waarneembaar.

Het lijkt erop dat het Oranje Koningshuis langzamerhand ietsiepietsie aan populariteit inboet, maar dit zijn slechts miniscule krasjes op de Willem-Alexander’s ziel. De vroegere Koninginnedag – huidige Koningsdag – is een nationaal en misschien wel multicultureel festijn. De bewoners van het kikkerland komen alle hun woningen uit en genieten van folkloristische attracties zoals speervangen en aardappel poepen. En natuurlijk niet te vergeten van het WC potten gooien alhoewel onze ’Willy’ daar later zijn excuses voor moest aanbieden. Hij had met zijn ’actie’ uiteraard niemand willen beledigen, de WC potten al helemaal niet…. Geeft niet, hoort er allemaal bij, Hollanders/Medelanders laten zich deze dag echt niet afsnoepen. Oranjebitter, oranjekoek, oranje tompouce, oranje gekleurde joints. Kunt U zich voorstellen dat ook maar iemand deze lekkernijen wil missen? Volgens mij is de – latente – ondersteuning voor de Monarchie in Nederland circa 102%.

Een dergelijk ’nationaal samenzijn’ is non-existent in Hongarije. Geen enkele nationale Hongaarse feestdag wordt ’in gezamenlijkheid’ gevierd. Grof gezegd is het land op deze dagen in twee kampen verdeeld, Fideszlieden/sympathisanten en de rest. En dan is die rest ook nog een keer verdeeld tussen de bruinhemden van Jobbik en ander grut zoals de ’fossielen’ van oud premier Ferenc Gyurcsány. Op 20 augustus, de dag van de eigenlijke geboorte van Hongarije dat zich vanaf rond het jaar 1000 in het – Christelijke – Europa heeft ingebed is geen poltiek ’ingekleurde’ dag maar is het feitelijk wel. Echte ’natie-brede’ saamhorigheid is helaas niet te ontdekken. Wat dat betreft kunnen de Hongaren nog wel wat van die Hollanders opsteken. Het is niet anders…..

De laatste koning van de Hongaars-Oostenrijkse dubbelmonarchie was Karel de eerste van Oostenrijk. Hij volgde tijdens de oorlog in 1916 zijn oudom Keizer Frans Jozef de eerste op. De oude Frans stierf in 1916 en was de echtgenoot van Elisabeth in Beieren, beter bekend onder haar bijnaam ’Sisi’. Inderdaad, niet Sissi, maar op deze schrijfwijze kennen we de keizerin beter vanwege de overbekende Sissi-trilogie waarin wijlen Romy Schneider de rol van de Oostenrijkse keizerin ’kaiserlich’ vertolkt. Je hoeft de TV rond kersttijd maar aan te zetten, wedden dat U op enig moment  met de bevallige figuur van Romy wordt geconfronteerd? Volgens mij is de Trilogie in heel Europa nog immer populair, ik vermoed zelfs in het overwegend Islamitische Albanië. De mensheid heeft nu eenmaal behoefte aan sprookjes om weg te dromen van de harde realiteit van alledag.

Daarom stel ik voor om in Hongarije vanaf volgend jaar – 2020 – officieel de Hongaarse Koninginnedag in te voeren. Datum van deze nieuwe nationale feestdag: 4 juni, niet toevallig de dag dat het verdrag – of dictaat – van Trianon getekend is. Op 4 juni 1920 werd Hongarije officieel beroofd van bijna driekwart van zijn territorium en bovendien was het ’exit’ Monarchie, dus exit Koning. Om toch met enige ’gebalsemde nostalgie’ aan deze dag terug te denken stel ik voor deze dag te ’dopen’ als ’Nationale Sissidag’.

Sissi – of Sisi – was één van de zeer weinige adelijke Oostenrijkers, wél Duitse van geboorte die enigszins populair was in Hongarije. Ze was onder de indruk van de Hongaarse adel en de romantische inborst van de Magyaren die haar in vervoering konden brengen met prachtige vioolmuziek. Ze deed zelfs een poging om de Hongaarse taal onder de knie te krijgen, berichten hierover spreken zich elkaar overigens tegen. Laat ik het er maar op houden dat ik het prettig vind om in de ’wolk’ te leven dat Sissi vloeiend Hongaars heeft gesproken. Het sprookje moet natuurlijk wel in stand blijven, nietwaar?

Vanaf volgend jaar gaan alle Hongaren op 4 juni gebroederlijk de straat op en vallen elkaar liederlijk dronken in de armen. Van links tot rechts van populist tot chagrijnige oud-communist, wat een reinigend effect zou dat hebben op de Hongaarse samenleving als geheel! Wat nu, begin ik ook al sprookjes te bedenken? Tja, helaas is dit het geval, 4 juni 2020 zal een dag worden waarop de Hongaarse scheidslijnen niet wezenlijk zullen veranderen. Ook hier weer, het is niet anders….

MAAR, als de ’Sissi Koninginnedag’ zou worden ingevoerd hebben de Hollanders en de Hongaren voortaan tenminste iets gezamenlijks: een Koninklijke familie met een flinke dosis ’Duitsch bloed’. Alle reden om de oranje banden nog meer aan te halen!

Nieuwe adel is slechts een kwestie van invloed, maar oude adel is een kwestie van tijd (Francis Bacon, Engels filosoof en staatsman 1561-1626)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s