Huawei komt er niet in met zijn 5G netwerk!

langnek

het zogenaande 5G netwerk wordt ons voorgespiegeld als zegen voor de mensheid. Inderdaad, in China is ’Big Brother is watching You’ inmiddels gerealiseerd. De zegen brengende ’communistische’ overheid volgt elke burger op de voet, als je drie keer een zebra met ’rood licht’ bent overgestoken wordt dit onverbiddelijk geregistreerd. Een ’vinkje’ achter je naam is het gevolg, (toekomstige) overheidsfuncties en bankleningen gaan vervolgens in Chinese rook op. Natuurlijk zijn er ook positieve zaken te ontdekken aan dat constante wakende Chinese boze oog. Als Nederlands toerist wil je natuurlijk overal ter wereld fietsen dus ook in één van de vele steden die China telt. Maar ja, het fietszadel zit vaak te laag, die Chineesjes hebben doorgaans toch een kleinere lichaamslengte dan blonde Henk uit Enkhuizen. Maar geen nood, met een speciale ’app’ kun je met je mobieltje in de hand het fietszadel naar believen verhogen. Toets, toets, toets op je display en daar gaat het zadel de hoogte al in als de hals van ’Lange Jan’ op de efteling. Sorry, dit is een foute benaming, officieel is het namelijk ’Langnek’.

Internationale IT expers, maar ook Nederlandse melden voortdurend dat het 5G netwerk van Huawei alleszins te checken valt op eventuele spionage-hard/software. Pfoe, dat is geruststellend zou je zeggen. Niets is minder waar, na invoering van het netwerk kan er door die Chinezen van alles aan de software verhaspeld worden zonder dat iemand daar ook maar iets van merkt. Dat ziet er al een stuk minder positief uit helemaal al je je bedenkt dat die controle op verdachte software bij invoering van het netwerk niet efficiënt kan worden uitgevoerd. Waarom niet? Hoe kan er nu iets verdachts ontdekt worden als het doodeenvoudig niet te traceren is? Niks gevonden betekent dus, het systeem is ’schoon’? Conclusie: we worden weer met een kluitje in het Chinese riet gestuurd. En dat riet snijdt ons de polsen door, reken maar!

Inmiddels hebben de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk besloten dat essentiële onderdelen van Huawei niet van het 5G systeem zullen mogen deel uitmaken. Met recht zou ik zeggen, als de Chinezen een flinke rijstvinger in de communicatiepap krijgen is het hek van de dam. Financieel en infrastructureel ’penetreert’ China in alle windrichtingen, de zijderoute komt straks binnen via hun ’eigen Griekse haven’ Piraeus en binnenkort zal wel een Italiaanse haven volgen. Als Genua in eerste instantie niet lukt dan maken die Chinezen gewoon een dealtje met de Italiaanse maffia en hup, een haven als Bari in de Italiaanse laars is verloren. Paranoia? Was het maar waar!

Voortdurend zijn de Chinezen met hun spionage-activiteiten in de weer en zo nu en dan zien we een topje van deze ijsberg in de westerse media. Huawi topvrouw Meng Wanzhou werd recentelijk opgepakt in Canada op verdenking van ontduiking van het handelsembargo tegen Iran. De Chinese regering meldt keer op keer – als een kapotte grammafoonplaat – dat Huawei een zelfstandige onderneming is zonder overheidsinvloed. China gaf aan de Canadese ambassadeur – toen deze op het matje moest komen – echter de volgende boodschap mee: ’de arrestatie van de topvrouw was gewetenloos, onredelijk en laag’. Bovendien meende het Chinese ministerie van buitenlandse zaken het volgende dreigement aan het adres van Canada te moeten uiten: ’als Canada niet meewerkt aan de vrijlating van Wanzhou zal het de zware gevolgen hiervoor moeten dragen’. Klinkklare chantage die het ware gezicht van de ’altijd glimlachende Chinees’ laat zien: hard, meedogenloos, gewetenloos en bovenal schaamteloos!

In Polen is onlangs een Chinese medewerker van de Poolse ’branch’ van Huawei gearresteerd vanwege cyberspionage. Een persvertegenwoordiger van de Poolse veiligheidsdienst haastte zich er snel bij te melden dat de verdenking was gebaseerd op een ’illegale individueel uitgevoerde actie die niet in relatie staat tot de firma Huawei’. Ja, ja, denk ik dan meteen, de Poolse autoriteiten willen natuurlijk geen gelazer in de tent met de Chinezen. Ze zouden zich eens kunen terugtrekken uit één of andere groot project in Polen. Dit riekt wederom naar chantage…

Hetzelfde geldt voor chipmachinefabrikant ASML. Voormalige Chinese medewerkers stalen intellectueel eigendom van deze firma uit het Noord Brabantse Veldhoven en startten samen met Chinese en Zuid-Koreaanse financiers een concurrerende firma in Silicon Valley. Topman Peter Wennink meende tegen de pers te ’moeten’ verklaren dat er geen sprake is van een Chinese samenzwering. Verdere leveringen van ASML aan Chinese bedrijven lopen wat hem betreft geen enkel gevaar, de gehele zaak kan volgens Wennink als afgesloten worden beschouwd. Maar uit de persverklaring van Wennink komt ook het volgende naar voren: ’De recente constructieve gesprekken tussen de Europese Unie en China zullen het land stimuleren om het intellectueel eigendom van niet-Chinese bedrijven te beschermen’. Met andere woorden: China neemt het momenteel niet zo nauw betreffende het ’mijn en dijn’ op het gebied van intellectueel eigendom. Maar ja, je gaat die Chinezen natuurlijk niet rechtstreeks schofferen en al helemaal niet als er sprake is van existerende miljoenencontracten met diverse bedrijven uit het land van de ’Lange Muur’. Hier spreekt de gechanteerde ’Nederlandsche koopman’ die zijn bedrijfsbelangen veilig wil stellen. Allemaal begrijpelijk maar hoogst onwenselijk.

Dit waren drie voorbeelden die ik binnen 10 minuten van het internet heb geplukt. Met een beetje verzameldrift denk ik binnen een dag zomaar 10 pagina’s met gelijksoortige voorbeelden te kunnen vullen. Ik vrees overigens dat het dan nog steeds dat topje van de ijsberg betreft. Er loopt momenteel  een veiligheidsonderzoek in Nederland  door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid NCTV -, waarbij wordt gekeken of Huawei voldoende te vertrouwen is. Waarschijnlijk wordt het oordeel van de NCTV meegewogen door het kabinet of Huawei wordt toegelaten als ’supplier’ van het 5G netwerk. Want stel U eens voor dat de Chinezen de kans krijgen de kerncentrale te Borssele te hacken. Het geloosde water wordt radioactief en die Zeeuwen kunnen weldra radioactieve mosselen en oesters consumeren. Dan moet de Zeeuwse popgroep Bløf als de wiedeweerga de tekst van het nummer ’aan de kust’ aanpassen.

Hier aan de kust, de Zeeuwse kust
waar de mensen onbewust
zin in mosselfeesten krijgen
en van eten slechts nog zwijgen
als ze zat zijn en voldaan
dan weer rustig slapen gaan

Alleen de laatste zin dient overigens gewijzigd te worden in: ’om nooit meer op te staan……..’

Voorgaande klinkt als extreme paranoia nietwaar? Zeker, maar de waarheid is vaak nog zonderlinger dan fictie, alleen willen wij, verwende westerse consumenten de waarheid eigenlijk zelden onderkennen. De ’Lange Jan’ van de Efteling zal binnen afzienbare tijd als ’Hu Lang’ door het leven gaan. Hu lang is een Chinees. En dat is geen vraag maar een constatering. Wel een wrange………

Er bestaat een wijs Fries gezegde: De wierheid hat in skil lûd’. Inderdaad, de waarheid heeft een schel geluid. Een echte Fries zegt er nog achteraan: en dat kan ik niet ’helpen’. Ironisch genoeg kunnen we alleen nog maar hopen op standvastigheid van ene Donald Trump. Hij is de Chinese boksring ingestapt, maar heeft één grote pech: China levert inmiddels betere bokshandschoenen………

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s