Henk Otten – FvD – blijft gewoon een op macht beluste ‘dealmaker’

baudet-otten

Henk OttenAssen, 1967 – het kersverse Eerste Kamerlid én spindoctor van het Forum voor Democratie is opgegroeid in het Drentse Esdorpje Hijken – vlak bij de wereldstad Assen – waar hij de Christelijke middelbare school bezocht. Ik vermoed dezelfde hypocriete school waarop ik een lijdensweg heb heb moeten afleggen. Inderdaad, in Assen opgroeien, les krijgen van een ontelbaar aantal Christelijke leraren verbonden aan de ’linkse kerk’, ga d’r maar aanstaan. Stickers en buttons met de tekst ’atoomenergie, nee bedankt’ en ’kernwapens de wereld uit, om te beginnen uit Nederland’ werden met veel enthousiasme in de klas uitgedeeld door – vooral – docenten Nederlands, geschiedenis en niet te vergeten Maatschappijleer. Het InterKerkelijk vredesberaad – IKV – had op school een bijna heilige status met aan het roer de aanbeden leider Mient Jan Faber, van Gereformeerde huize uiteraard. Afkomstig uit een andere plek uit het voor westerlingen ’desolate noorden’, Coevorden genaamd.

Ziehier, mijn sluimerende ’little peoplesickness’ werd in deze provinciale – redelijk benepen – omgeving nog sneller tot ontwaken gebracht. Ok, ok, ik was natuurlijk een opstandige puber die heel wat hoofdbrekens heeft veroorzaakt bij de door mij versleten conrectoren. Met meer geluk dan wijsheid én de ’Christelijke inborst’ van de schoolleiding werd ik niet voortijdig op de Asser keien gesmeten. Overigens had dat volgens mij meer te maken met het feit dat mijn moeder binnen de plaatselijke Protestantse kerk actief was. Eigen volk laat je niet zo snel vallen ook niet als er sprake is van een ’Fremdkörper’ van een zoon. In ieder geval heb ik het kaartspel ’toepen’ goed onder de knie gekregen dankzij mijn Zuid-Molukse medeleerlingen. Daar heb ik toen wel flink wat leergeld voor moeten betalen.

Maar goed, Assen is nog enigszins te verhapslikken, maar Hijken? Het dorpje ligt naast het TV-torendorp Smilde. De autochtone bewoners/medeleerlingen van deze streek meldden bij navraag immer dat ze ’op de Smullde’ woonden, maar dat was eigenlijk een zogenaamde ’open deur’ vraag. Afkomst kun je maar moeilijk verloochenen, nietwaar? Henk Otten kwam dus zelfs voor ons Assenaren uit een ’negorij’. De Smilder TV-toren was de enige westerse vooruitgang die Henkie Otten vanuit zijn slaapkamerraam kon observeren……En O, ironie, die toren is nog niet zo lang geleden door brand ingestort, maar dit terzijde.

Een dergelijke ’habitat’ leidt bij sommigen tot een zogenaamd ’uitbrekingsgedrag’. Zo ook bij Henkie die de grote wereld inging om rechten en economie te studeren, maar niet in Yale, Oxford of Amsterdam. De stad van ’beste graanjenever van de ’Haoile wereld’, HooghoudtGroningen dus -werd zijn volgende pleisterplaats. Henkie was niet de domste en haalde een Doctorandus- en een Meestertitel. Vanaf dat moment ging de wereld voor de ’Hijkenaar’ open, een glanzende carrière viel hem ten deel. Het ’dealmaking’ was één van zijn sterkste troeven, in de telecomsector heeft hij daar goed mee ’geboerd’. Lehman Brothers prijkt ook op zijn indrukwekkende Curriculum Vitae, maar ik weet niet of hij uitgebreid ruimte voor dit tijdvak in zijn CV heeft gereserveerd. Ik kan me namelijk onder het kopje Lehman Brothers het volgende voorstellen: behaalde ’achievements’: 1. succcesvol hypotheekderivaten ingevoerd bij diverse Griekse banken in samenwerking met zakenbank Goldman Sachs 2. diverse ’straddle en swap algoritmes’ verkocht aan twee amerikaanse handelsbanken ten behoeve van de optiehandel in aandelen etc etc

Otten was/is blijkbaar een uitmundende ’zakenmeneer’ die de politiek ook als business ziet. Een bewijs voor deze stelling zie ik in zijn volgende uitspraak: ’Forum van Democratie is eigenlijk een mediabedrijf met een politieke tak’. En dit mediabedrijf wordt niet geleid door ene Thierry Baudet maar door een enigszins corpulente boerenzoon uit Hijken. En deze vindt het nu tijd om eindelijk op de voorgrond te treden. Ik vermoed dat Henkie de stoelkussens al aan ’zijn kont voelde branden’, vandaar dat hij zo vlak voor Pasen in al zijn wijsheid besloot om een interview aan een krant te geven. En niet aan de Telegraaf natuurlijk – ook niet aan de Drentsche en Asser courant – maar aan het kwaliteitsmedium van Nederland, dé NRC.

Wat een paasplezier was het om de ontboezemingen van de prominente FvD voorman te ’verslinden’. Henkie meent ’stout puberzoontje’ Thierry naar de hoek van de klas te moeten dirigeren om maar eens na te denken over zijn uitgeslagen semi-intellectuele lariekoek. Een kleine top 5 van zijn uitspraken met mijn ’deskundige’ commentaar.

  1. ’Als wij achter een voorstel staan en het is in lijn met ons programma, dan zullen we dat steunen. We zijn heel eclectisch. Pragmatisch.’ Reactie: Je kunt dus concluderen dat FvD een ’eclectisch’ programma heeft. Maar dat lijkt me toch om met de ’potjeslatijntermen’ van Baudet te spreken ’een contradictio in terminis’. Eclectisten pikken uit bestaande ideeën, ideologieën, samenhangende structuren de krenten uit de pap en presenteren het samengestelde pakket als bijvoorbeeld een partijprogramma. Een soort ’cherry picking’ om in de gebezigde zakentaal van Otten te blijven. maar het gaat nog verder, het eclectisme bestaat zelfs binnen de partij – sorry mediabedrijf – van Otten. Baudet zegt Nexit, Otten is het daarmee oneens. Je gelooft je ogen en oren niet, waar gaat dit over?

 

  1. ’Ik maak me niet de hele dag druk over moderne architectuur, nee.’ Reactie: Inderdaad, Baudet dus wel. Hier laat Otten een beetje verder kijken in de krochten van zijn ziel. Hij moet eigenlijk niets hebben van dat gebazel over ene uil van Minerva, boreale werelden en al helemaal niet van de renaissancevloot waarvan Baudet zichzelf de kapiteinspet heeft toegeëigend. Otten is niet van ’de pet’ overigens, meer van een hoofddeksel dat Napoleon pleegde te dragen. Spindoctor Otten meent dat het moment gekomen is om het onderdek te verlaten en bovendeks het roer ruw uit handen te nemen van zijn trekpop die zijn werk heeft afgeleverd. Nu maar weer in de hoek gaan staan op die Chriselijke school in Assen. Meester Otten staat al klaar met een forse lineaal mocht Thierry zich uit de voeten willen maken.

 

  1. Dialoog tussen Otten en NRC verslaggever naar aanleiding van de overwinningsspeech van Thierry na de laatste verkiezingen: ’ik zou alle lijsttrekkers uit de provincies op het podium hebben gehaald. Achteraf heb ik tegen hem gezegd: je had het succes meer moeten delen’. Vraag verslaggever: ’hoe reageerde Baudet?’ Antwoord: ’tja, dat weet ik niet meer.’ Reactie: Ik heb er slechts één: ’liegen of het gedrukt staat’. Otten laat hiermee zien dat hij ’rücksichtslos’ is, ik denk dat hij stiekem vaak naar oom Donald Trump heeft gekeken, maar vooral geluisterd.

 

  1. Dialoog tussen NRC verslaggever en Otten: ’uw partij kwam met een meldpunt voor ‘linkse indoctrinatie’ in het onderwijs.’ Hoe ziet u dat? Antwoord Otten: ’dat vind ik een misser. Dat heeft toch iets van een kliklijn. Ik was er niet bij betrokken, het kwam van ons wetenschappelijk instituut. Er is een reëel probleem. Maar dat klik- en klaaggedoe vind ik niet de manier om het te veranderen.’ Reactie: hilarisch vind ik het in eerste instantie te vernemen dat het FvD in het blije bezit is van een wetenschappelijk instituut. Over contradictio in terminis gesproken….. Ook hier is weer het eclectisme in de eigen rangen van het FvD waar te nemen. Maar erger is dat de échte directeur van het mediabedrijf FvD genaamd Henk Otten niet wordt geconsulteerd bij dergelijke in het oog springende activiteiten. Tenslotte bestaat de vrees bij deze ontboezemingen van Otten dat het wetenschappelijke instituut van de FvD dergelijke activiteiten entameert en wellicht hiertoe zelf besluit. Ja, met het democratisch gehalte zit het wel goed in de FvD…..

 

  1. Misschien waren we met meer mensen nóg succesvoller geweest’. Reactie: deze opmerking vind ik ’the top of the bill’ van de zijde van Otten. Nu het succes daar is eist de voormalige Hijkenaar ook een gedeelte van de overwinningscake op. Nee, sterker nog, hij laat slechts een mespuntje over aan middelbare schoolleerling Baudet. De moreel begeesterde partijleider blijkt uiteindelijk een ’puppet on a string’ te zijn. Zonder ’die string’ valt het poppetje in een spagaat(je) waaruit niet meer te ontsnappen valt.

Hoe gaat dit spektakel verder? Volgens mij begaat Otten twee kapitale blunders. Ten eerste denkt de voormalige ’dealmaker’ dat ’haute finance business’ te vergelijken is met politiek bedrijven. Het is net als in het professionele voetbal, als succesvolle zakenmanagers een voetbalclub gaan leiden levert dit meestal ellende en verwarring op. Wat dit betreft kan Ajax hierover meepraten. Overigens boekt deze club nu wel succes, de huidige Ajaxkopstukken zijn ouwe voetbaljongens, een gladjakker zoals bijvoorbeeld Steven ten Have is in geen velden of wegen meer te bekennen. Politiek/voetbal = emotie, geen speelterrein voor omhoogevallen dealmakers als Otten.

De tweede blunder zou Otten wel eens sneller de das kunnen omdoen dan gedacht. De spindoctor van de FvD eist nu al een hoofdrol voor zichzelf op en daarmee dreigt hij zijn eigen kuil te graven. Zoals gemeld heeft Otten zich nu ’bovendeks’ gemeld en een ieder kent het spreekwoord van de twee kapiteins op één schip. Zou het ’little people sickness’ aapje nog steeds op de rechterschouder van de FvD man zitten? Ik vrees dat het aapje nooit is weggeweest

Henk Otten uit Hijken wilde ooit tot het allerhoogste establishment behoren en dat is hem nu – bijna – gelukt. Wat dit betreft zijn Baudet en Otten van eenzelfde laken een pak. Het pak van Henkie bevat natuurlijk wel iets meer stof….Hij had er beter aan gedaan de renaissancevloot te verlaten en in zijn eigen atoomonderzeeër op de bodem van de Noordzee te wachten tot er toegeslagen zou kunnen worden. Einz, zwei, drei, Torpedo los! En daar gaat de renaissancevloot de lucht in! Dit zullen echter ’sweet dreams’ blijven, Henkie is op zijn best de kapitein van de Koersk en we weten hoe het daarmee is afgelopen.

Otten’s Trekpop Thierrytje zal met zijn laatste krachtinspanningen toch uit zijn spagaat(je) komen en Henkie met een roeispaan – overgebleven van de renaissancevloot – in zijn nek slaan. Ik vrees dat met deze actie het FvD echter ook zal worden vermalen in de (maal)stroom. Maar als Henk dit artikel leest blijft er uiteraard hoop. Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald. ’It will be the proof of the pudding’ zoals de Engelsen plegen te zeggen. En de proof of the pudding is ’in the eating’. Maar dat laat de corpulente Otten nu juist achterwege……

Tenslotte, waar ging voorgaande nu eigenlijk over? Tja, uiteindelijk over mezelf, die Henkie uit Hijken/Assen heeft het toch maar gemaakt en ik zit hier alweer een stukje te schrijven. En over wie? Uitgerekend Henk Otten. Dus eigenlijk ben ik jaloers dat een boerenzoon uit Hijken het verder gebracht heeft dan die ’rebel without a cause’ uut Ass’n, Drenthe. ik dus………..

We all live in a yellow submarine, yellow submarine, yellow submarine (The Beatles 1966)

 

.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s