Ajacied Matthijs dooft het Turijnse ‘Ligt’

overmars

Het was welhaast iconisch, de kopbal uit de hoekschop waarmee Matthijs de Ligt Ajax definitief naar de halve finale van de champions league bracht. Hij torende zich boven twee Juventusspelers uit en scoorde – zoals Johan Derksen opmerkte – als een klassieke Engelse spits. Dat je als Feyenoordsupporter euforisch kan worden van een concurrerende club. Kan dat? Nee, zo hoort dat, die brutale Amsterdammers laten de hele voetbalwereld een poepie ruiken, je gelooft je eigen ogen niet!

De eerste helft was lelijk, het was vechtvoetbal dat de klok sloeg, maar de Ajaxjonkies bleven overeind. In de tweede helft had Ajax wel 5 keer kunnen scoren, die Juve-spelers leken wel kleine Fiatjes 500 met een lekke koppakking. Hiernaast deden de spelers de bijnaam van hun club eer aan: ‘de oude dame’. Juventus? Control-Alt-DeLigt! Wat had ik graag bij de voorstelling van komiek/cabaretier Najib Amhali aanwezig willen zijn. Deze unieke Nedermarokkaan is terug van weggeweest, hij zo’n beetje aan alles verslaafd geweest, drank, drugs, gokken en voetbal natuurlijk. Gelukkig is deze laatste verslaving meestal ongevaarlijk voor de gezondheid, maar euforisch kan je er soms wel van worden. Zoals op 16 april 2019, Najib had de première van zijn nieuwe show niet slechter – of beter, het is maar hoe je het bekijkt – kunnen plannen. ’waar was ik?’ is de titel van zijn cabaretcreatie en op het antwoord van die vraag hoeft hij de rest van zijn leven niet meer lang na te denken. Helemaal omdat maatje ’mede Nedermarokkaan’ Hakim Ziyech onderdeel was van het ’wonder van Turijn.

Normaliter maakt geld in het internationale voetbal dolgelukkig, maar er zijn soms uitzonderingen. Ajax heeft een ’flutbudgetje’ tot zijn beschikking in vergelijking met de grootmachten in het internationale voetbal. In de Amsterdam Arena is gelukkig geen soepjurk van een Arabier aan te treffen of één of andere Russische oligarch. Wel een kleine directeur voetbalzaken, Marc Overmars genaamd die het aandurfde om in zijn blijdschap na de wedstrijd een ’buikschuiver’ te maken richting de uitzinnige supporters. De actie bezorgde me wel een beetje een Humpty Dumpty associatie, maar was eigenlijk de tweede iconische gebeurtenis van de avond.

Christiano Ronaldo kan gaan ’ zakkies plakk’n, het is voor dit jaar weer gebeurd! Aanstaand weekend wint Juventus met straatlengte het Italiaans kampioenschap, ik vrees voor het treurigste feest in de clubgeschiedenis. 34 jaar is de op het eiland Madeira geboren wonderkind inmiddels, je kunt je dus afvragen of hij nog een grote prijs gaat winnen. Maar Ronaldo is nog zo fit is al een hoentje, heeft een buik als een ’sixpack’ en is fysiek waarschijnlijk 10 jaar jonger dan zijn huidige leeftijd. Misschien wil Christiano – net als Emile Ratelband – zijn geboorteakte wijzigen, in plaats van 1985 wordt 1995 zijn geboortejaar. Maar ja, als dit officieel toelaatbaar wordt, welke geboorteplaats dient dan genoteerd te worden? In het geval van Ronaldo ’de Hemel’ natuurlijk. Maar goed,het zou me niet verbazen als hij in 2027 de cup met ’de grote oren’ alsnog boven zijn gecoiffeerde kapsel zal hijsen. De wedstrijd zal plaatsvinden in de Johan Cruyff arena te Amsterdam waar oud IOC-lid Koning Willem-Alexander hem de cup zal overhandigen. De Koning zal tegen die tijd tevens wat wijzigingen in zijn geboorteakte hebben aangebracht. Wegens de voortdurende afbrokkelende populariteit van het Nederlandse koningshuis heeft Willem-Alexander zijn naam in 2022 gewijzigd in Willy. ’Noem mij maar gewoon Willy’ is de slogan van de ’running campaign’ uitgevonden door de spindoctors van de Monarchie. Toch heeft de Telegraaf in 2025 geschreven dat de houdbaarheid van de Monarchie ’tot wellicht het jaar 2030 nog houdbaar is’. Dus een Europacup overhandigen hoort erbij, ’Willy’ klinkt lekker volks en voetbal is van het volk. Één en één is twee zullen de spindoctors gedacht hebben.

Terug naar luchtmachtofficier Matthijs de Ligt. De interlandcarrière van de geboortige Leiderdorper begon rampzalig. In de kwalificatiewedstrijd voor het WK van 2018 ging hij tegen Bulgarije een paar keer goed in de fout waardoor Nederland klop kreeg in Sofia. In het volgende vriendschappelijke duel tegen Marokko was een rode kaart zijn deel, niet echt een vrolijke Oranjestart zullen we maar zeggen. Maar ziehier zijn revanche en dit is nog maar het begin! Want de échte revanche dient natuurlijk genoten te worden in dat oranje leeuwentenue. En daar heeft hij genoeg tijd voor, hij is momenteel – tja, je zou het echt niet geloven – immers nog een teenager!

De stadionsponsor van Juventus draag de naam ’Allianz’. Dat is toch een Duitse verzekeringsboer? Inderdaad, in München schijnt ook een stadionnetje naar deze firma genoemd te zijn…. Hoe is het in vredesnaam mogelijk dat die geldgretige Italianen toelaten dat het stadion van dé iconische club in Italië een Duitse naam krijgt. Ja, dan roep je het onheil onvermijdelijk over jezelf af. En dan nog wel van een ’kouwe Duitse verzekeringstoko’. De naam ’Fiatarena’ was misschien nog acceptabel geweest, maar ik vind dat stadions sowieso geen sponsornamen mogen dragen. Nooit! Gelukkig heeft men dat in Amsterdam goed begrepen, die andere icoon – El Salvador Johan Cruijff – prijkt op de gevel van het stadion in Amsterdam. Zo hoort het en niet anders. Het enige kleine smetje is dat het bouwerk ’Johan Cruijff Arena’ heet. Maar in een arena worden gladiatoren door leeuwen verorberd of stieren naar de andere wereld geholpen. Immers: in een STADION wordt gevoetbald en nergens anders.

Als ik een volgende keer een wedstrijd van Juventus bezoek zou ik de volgende voetbaltempel willen betreden:

Stadio Alessandro del Piero.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s