Sargentini is nog hypocrieter dan Timmermans

hypocrisie

’Too little, too late’. Dat was de reactie van Judith Sargentini Europarlementariër van GroenLinks op de schorsing van de Hongaarse Fideszpartij op het laatst gehouden partijcongres van de Europese Volkspartij, de EVP. Het wordt nu toch hoog tijd om te reageren, zou ik me daar toch bijna kwaad maken om deze ultieme hypocrisie.

Sargentini heeft in het najaar van 2018 een rapport door het Europese parlement – EP – heengejast waarin de staat Hongarije wordt veroordeeld wegens schoffering van de rechtsstaat. Nu zal ik de laatste zijn die op dit gebied geen – ernstige – hiaten constateert, maar de manier waarop het ’Sargentini-rapport’ – waarin aan de Europese Commissie wordt voorgesteld om Hongarije zijn stemrecht in de Europese Raad in te trekken, de zogenaamde artikel 7 procedure – werd aangenomen was ten hemel schreiend. De vereiste tweederde meerderheid werd niet behaald, maar door de machinaties van EP voorzitter, de Italiaan Tajani was die tweederde meerderheid er als bij toverslag tóch. Basale EU regels werden gewoon met voeten getreden. Het rapport stond trouwens bol van onzinverhalen over de al lang opgedoekte rechts-extreme Hongaarse Garde – niet eens een Fideszuitvinding notabene! – , antisemitisme en andere beschuldigingen. Bovendien paste Sargentini het principe van hoor en wederhoor niet toe, regeringsfunctionarissen werden niet benaderd om hun kant van het verhaal toe te lichten. Tenslotte zijn de hardste beschuldigingen in het rapport gestoeld op anonieme bronnen. De EP voorzitter Antonio Tajani is overigens lid van de partij ’Forza Italia!’, inderdaad die Berlusconipartij. Daar kom ik nog op terug!

Nog even naar Sargentini’s opmerking ’too little, too late’. In de eerste plaats heeft Fidesz zichzelf geschorst en niet de EVP. Was de schorsing door de EVP opgelegd, dan had Viktor Orbán zijn conclusies getrokken en de EVP gedag gezegd. Ergo, er is dus geen enkele sprake van een EVP besluit dat ’too little’ is, zo’n besluit is eenvoudigweg niet genomen. Verder vind ik het op zijn zachtst gezegd merkwaardig dat een EU politica zich meent te moeten bemoeien met interne kwesties van een collega-Europese partij. In de eigen club van Sargentini zijn de problemen namelijk nog wel even van een andere aard.

In het Europese parlement is GroenLinks aangeloten bij de Europese groene partij/Europese Vrije alliantie waarvan de Hongaarse LMP tevens lid is. LMP – lehet más a politika -, vertaald ’de politiek kán anders’ doet haar naam de laatste tijd op een wel heel bijzondere wijze eer aan. Alle oppositiepartijen in Hongarije roepen in koor dat er een gezamenlijk blok gevormd dient te worden tegen die duivelse Orbán. Dit gaat met – vaak hilarische – horten en stoten maar de LMP slaagt erin op diverse niveaus ’collega-partijen’ aan zich te binden. Zoals bijvoorbeeld ene Jobbik, de homofobe, antisemitische en ’zigeuneronvriendelijke’ club aan ultra-rechtse zijde. Jobbik partijprominenten struikelen over elkaar heen om maar te benadrukken dat hun partij naar het midden is opgeschoven, maar bijna dagelijks zien nieuwe schandalen het daglicht. En dan gaat het niet alleen over racistische en xenofobe scheldpartijen en beledigingen, maar ook over begane geweldsmisdrijven tegen Roma/zigeuners, bijvoorbeeld door de huidige Jobbik fractievoorzitter Tamás Sneider.

Met Jobbik werkt de LMP nu al innig samen. In bijvoorbeeld de steden Eger, Kaposvár en Szeged zijn/worden er al gezamenlijke kieslijsten opgesteld én is er ook een gezamenlijke burgemeesterskandidaat. Dit alles om de gemeentelijke verkiezingen in dit najaar tot een succes te maken. LMP’ers spreken zich alle uit voor een samenwerking met de Jobbik en hun woorden zijn inmiddels in vele daden omgezet. Tja, hiermee ontstond er toch een ’dingetje’ met de leiding van de Europese Groenen. De ’co-chairman’ de Belg Philippe Lamberts merkte in Brussel op dat de LMP geen plaatsje heeft in de ’groene familie’ als de partij meent te moeten samenwerken met de Jobbik. Na diverse consultaties kwam hij in al zijn wijsheid tot de conclusie dat er geen samenwerking existeert tussen Jobbik/LMP, wellicht alleen ’technische’ afstemming.

Belgische logica zullen we maar zeggen, in goed Nederlands gewoon ’grenzeloze hypocrisie’. De samenwerking Jobbik/LMP is te vergelijken met de volgende Nederlandse situatie: In Rotterdam gaat de PVV en GroenLinks een lijstverbinding aan voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. De Europese lijsttrekker van Jobbik is trouwens Márton Gyöngyösi, ja die kennen we nog wel. Hij was het die precies wilde weten welke Hongaarse parlementsleden van Joodse origine zijn, omdat ze wel eens een gevaar zouden kunnen opleveren voor de Hongaarse staatsveilgheid. Zo zout heb ik het bij de PVV nog niet gegeten….Cooperation Mr Lamberts? What cooperation?

Dan terug naar die EP voorzitter Tajani en de Nederlandse Christendemocraten. Het CDA van de immer consequente Sybrand Buma roept al maanden van de kerkkansel dat die Fidesz nu maar eens moet oplazeren uit die diepchristelijke en politiek correcte Europese Volkspartij. EP voorzitter Tajani = Forza Italia! = Silvo Berlusconi en de laatste staat nu niet bepaald bekend als een man die zijn leven op basis van ’het Heilige Schrift’ leidt. Hij is veroordeeld voor seks met een minderjarige, had in zijn regeerperiode de complete Italiaanse media in een houdgreep en overigens is de Berlusconi-definitie van corruptie de volgende: ’business as usual’. Forza Italia! bevindt zich echter ’gewoon’ in de rangen van de EVP, maar de Fidesz van Orbán moet zijn biezen pakken. Om met het potjeslatijn van Thierry Baudet te eindigen: O tempora, O mores.

Frans Timmermans, de socialistische ’Spitzenkandidat’ voor de functie van Europees Commissievoorzitter voert al enige tijd campagne om de kroon op zijn politieke carrière te kunnen zetten. Daartoe heeft hij vorig jaar met zijn compaan en baas Jean-Claude Juncker bekokstoofd dat het mogelijk wordt om als EU commissaris partijpolitiek te bedrijven tijdens de officiële zittingsperiode. Dit terwijl een dergelijke functionaris in eerste – en ook in tweede – instantie geen taken heeft op partijpolitiek gebied. Dat was niet toevallig zo bepaald, een Europees Commissaris dient het belang te vertegenwoordigen van alle lidstaten van de Europese Unie, punt!

Maar goed we zijn er nog niet met ’Frenske’. Één van de weinige rode partijen die binnen de Europese socialistische fractie in de lift zit is uitgerekend de Roemeense sociaal-democratische partij, de PSD. De leider van deze partij, ene meneer Liviu Dragnea wordt onder andere verdacht van grootschalige corruptie met EU-subsidiegeld en andere Oost-Europese machinaties. EU parlementariërs van de PSD worden door Dragnea bij bosjes weggestuurd, omdat ze niet loyaal zouden zijn. Hiernaast wordt de benoeming van de gedoodverfde Roemeense kandidaat voor de positie van hoofdaanklager van het nieuw te vormen Europese openbare ministerie gedwarsboomd door de regerende PSD.

De kandidaat, mevrouw Laura Kövesi kan op dit moment geen kant uit vanwege opgelegd huisarrest. Kövesi staat in Roemenië bekend als een fervent anti-corruptiebestrijdster en dat komt voor Dragnea en zijn vrindjes nu natuurlijk precies slecht uit. Kati Piri, Nederlands socialistisch EU parlementariër met Hongaarse roots voelt zich ook ’heel ongemakkelijk met de PSD aan boord’. Maar er is hoop want Piri meldt met droge ogen dat ’onze principes de doorslag zullen geven’. Ik kan U verzekeren dat ik mijn ogen niet droog kon houden met het opschrijven van voorgaande tekst. Tenslotte nog een terzijde bij dit treurige socialistische ’spektakel’: wist U dat de naam Kövesi Hongaars is? Vertaald betekent kövesi zoveel als ’van der Steen’. Je zou er bijna mee gaan gooien……

Vinden we dan toch partijen met een enigszins principiële signatuur en de daarbij behorende houding? Bijvoorbeeld de ’échte’ Christenen van de ChristenUnie? of de mannenbroeders van de SGP? Beide partijen zijn lid van de Europese Conservatieven en hervormers – ECR – waartoe tevens de Poolse regeringspartij PiS behoort. Wat, de PiS? Die nationalistische partij van die tweelingbroertjes Kaczyński waarvan één zo tragisch tot zijn einde is gekomen tijdens een vliegtuigongeluk in Rusland? Inderdaad, die ja. De PiS is voor de doodstraf, ondergraaft de rechtsstaat met het volledig op eigen leest schoeien van de Poolse rechtspraak etc etc. De uitsluitingsprocedure betreffende Polen op basis van atikel 7 van het EU-verdrag is al diverse malen besproken in de Europese Commissie. En wie was daar ook al weer de grootste voorvechter van? Ja hoor, daar hebben we hem weer, Frenske Timmermans! De Hongaarse Fideszregering is zogenaamd de ondemocratische boosdoener in het Europees parlement, maar vergeleken bij de PiS is de club van Orbán een brave blozende notarisklerk.

De Christenunie/SGP heb ik nog niet op enigszins kritische geluiden aan het adres van de PiS kunnen betrappen. Wel hebben deze ’diepgelovige’ Christenen grote moeite met toetreding van het Forum voor Democratie tot de ECR. Snuf en snuitje Thierry Baudet en Meester Theo Hiddema overwegen zich na de Europese verkiezingen aan te sluiten bij de de club van Gert-Jan Segers en ’Nashville verklaringondertekenaar’ Kees van der Staaij.  Nee, nee, dat willen we niet hebben hoor, roepen de ChristenUnie/SGP voormannen in – Christelijk – koor. Diverse partijen in de ECR staan wel open voor toetreding van de uil van Minerva. Ach ja, de PiS is Rooms-Katholiek en de FvD niet christelijk, verschil moet er natuurlijk wel zijn. Overigens zijn van der Staaij en Segers ’dubbel hypocriet’ want Rooms-Katholieken en protestanten/gereformeerden op één kussen? Daar sliep vroeger toch de duivel tussen? En straks ook nog die uil van Minerva!

Op zichzelf heb ik er niet zoveel moeite mee dat (Europese) politici hypocriete trekjes vertonen. De gemiddelde – Europese – kiezer wil nu éénmaal dat hem continu een rad voor ogen wordt gedraaid. Tja, wat moet je dan als politicus? ’U vraagt, wij draaien’ is dan het overgebleven devies. Het wordt wel enigszins storend – en daarmee nóg ongeloofwaardiger – als politici elkaar over en weer van immoreel en onrechtvaardig gedrag beschuldigen. Terwijl thuis de kraan lekt en in het ergste geval de houten zitkamervloer zelfs ’blank’ staat. Als U bij Judith Sargentini thuis wordt uitgenodigd zou ik voor de zekerheid lieslaarzen aantrekken…….

Ik vrees dat Segers en van der Staaij bij het ter kerke gaan op zondag een extra duit in het collectezakje moeten deponeren vanwege de volgende uitspraak die een waarheid ’als een koe’ behelst:

Zonde is beter dan hypocrisie ( Mme de Maintenon, Frans saloniste en echtgenote van Lodewijk XIV 1635-1719)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s