Orbán: Bruinhemd of Vredesduif?

sloveense orban

In Slovenië én Hongarije is er ophef ontstaan om bovenstaande cartoons. In het Sloveense weekblad Mladina verscheen vorige week een artikel over Hongarije, Fidesz en Viktor Orbán in het bijzonder. Het blad wijst op de vermeende ondermijning van de democratie in Magyarenland vooral in de rechtspraak en media. Voorts waarschuwt het blad voor ’Orbánisatie’ van Slovenië, in de cartoon worden drie Sloveense SDS politici als helpers/handlangers aan de zijde van Orbán neergezet. Nu ja, aan de zijde van ’the big Orbán’? Ze spinnen als poezen tegen het lijf van hem aan. Hielenlikkers zijn het, dat is de boodschap die de cartoonist wil overbrengen. Die SDS partij verblijft momenteel in de oppositie en heeft uiteraard een rechts ’illiberale’ inslag.

In Noord-Slovenië wonen zo’n 100.000 etnische Hongaren – op een Sloveense bevolking van 2 miljoen zielen – en juist met deze groep is er geen enkel problemen met betrekking tot (minderheden)rechten. Dat is in Roemenië en Slowakije wel eventjes anders, dus het ’Groothongaarse’ leger staat niet bij de grens te popelen om door te stoten naar de hoofdstad Ljubljana. Toch zit het veel leidende Sloveense politici desondanks niet lekker dat Orbán de leidende rol voor zich in Midden-Europa heeft opgeëist. Ik vermoed dat het Calimerogevoel’zij zijn groot en ik is klein en dat is niet eerlijk, oh nee – in het Balkanese bergstaatje een rol speelt.

De linkercartoon aan de bovenzijde van dit artikel, daar is het gelazer mee begonnen. Orbán wordt neergezet als dé grote nationalistische leider die in de ene versie met opgeheven arm de immigranten tegenhoudt. In de andere versie een verknipte engerd die de Nazigroet brengt en Groot Hongarije probeert te verwezenlijken in de verloren gebieden als gevolg van het Trianonverdrag uit 1920. De Sloveense SDS politici worden als landverraders ’dagestellt’, het logo van deze partij prijkt al in de Hongaarse vlag. Ik weet niet of de cartoon op het bureaublad van Orbán is terecht gekomen, in ieder geval meende de Hongaarse regering dat deze ’ultieme schoffering van de Hongaren’ niet zomaar geaccepteerd kan worden.

De Hongaarse Ambassadrice in Slovenië Szilágyiné Bátorfi werd door ’Boedapest’ op pad gestuurd om een beetje tegengas te geven. In een brief die onder andere aan de hoofdredacteur van het weekblad Mladina was gericht klaagde Bátorfi dat de redactie op moet houden om Hongarije zwart te maken. ’In ons land is er geen sprake van onderdrukking in welke vorm dan ook, dit geldt ook voor de Joodse gemeenschap die bovendien nog uitdrukkelijk wordt ondersteund. Er is in Hongarije geen sprake van antisemitische uitingen en aanvallen en daarom is deze cartoon betreurenswaardig maar bovenal schandalig’. Einde citaat.

Daarop deed de Sloveense Minister-President tevens een duit in het zakje. Marjan Šarec meent dat ’geen enkele buitenlandse regering het recht heeft invloed uit te oefenen op de vrije media in het land en met de hiervoor gememoreerde diplomatieke stap heeft Hongarije dat wél gedaan’. De Sloveense premier gooide er nog een schepje bovenop met de opmerking dat ’niemand het recht heeft de Slovenen te overheersen’ om tenslotte te eindigen met de volgende opmerking: ’een dergelijk Europa willen wij Slovenen ten enenmale niet!’

Nou, nou, nou, grote woorden nietwaar? Op deze reacties kon de hoofdredactie van Mladina natuurlijk niet achterblijven. In de volgende editie plaatste men een variant op de cartoon, rechts boven dit artikel te aanschouwen. Plotseling heeft Orbán een lauriertak in zijn opgeheven hand en draagt hij een madeliefje in het haar. De Bijgevoegde vlag heeft tevens een kleurverandering ondergaan. Ontwaren wij daar niet de regenboogvlag van de homo/LHBT-beweging? Welzeker, de Hongaarse premier is in dezelfde setting een vredesduif geworden die tevens opkomt voor de rechten van homo’s. Ik denk dat de Mladina hoofdredactie hiermee maar wil aangeven dat het voor de censuurdruk ’gezwicht’ is. Of het resultaat de Orbánisten zal bevallen, ik betwijfel het in hoge mate!

Als Uw Doctor Clavan – dé Koot en Bie specialist op het gebied van internationale verhoudingen – zal ik U hierbij mijn weloverwogen mening geven over deze kwestie, vraagt U maar! Ik zal proberen te antwoorden op zijn Clavan’s. Meent U, Doctor Clavan dat er zowel aan Sloveense als Hongaarse zijde – buurlanden van elkaar – sprake is van een zogenaamd Calimero-effect? Antwoord: ’wat we kunnen constateren is dat er in beide landen wellicht sprake is van een Calimero-effect, overigens ben ik van mening dat zulks het geval is in Slovenië én Hongarije. Waarbij ik er nog bij moet vermelden dat juist genoemde landen buren van elkaar zijn. Noot: meer heerlijke onzin van Doctor Clavan bijvoorbeeld op volgend Youtube-adres: https://www.youtube.com/watch?v=GrxF4ofLE00

Van een Calimero-effect is trouwens sprake aan beide zijden van de Hongaars-Sloveense grens. In Hongarije omdat men daar niet zo snel op de teentjes getrapt moet zijn vanwege een cartoon die ik overigens best wel geinig vindt. Nazi-afbeelding? Och, het is maar net wat je er in wilt zien. Volgens mij heeft Orbán zich meer druk gemaakt over het feit dat hij als ’vetklep wordt neergezet. Bovendien heeft hij in de cartoon een rode das aan, dat is natuurlijk de ’gotspe’. Hij is toch geen communist, de cartoonist had blijkbaar niet in de gaten dat de basiskleur van Fidesz ’Koninklijk oranje’ is.

Ook de Slovenen moeten zich ook niet op hun ziel getrapt voelen, feit is nu eenmaal dat Orbán dé voorman is van geheel Midden-Europa op het gebied van de strijd tegen immigratie. Op dat schip varen die Sloven maar mooi mee en dat legt hun geen windeieren. In het kielzog van Hongarije konden de Slovenen zonder veel weerwoord van de EU instellingen tevens hun grens hermetisch afsluiten. Zonder Orbán was dit deze bergbalkanezen waarschijnlijk niet gelukt. Soms worden de Slovenen wel eens ’reserve-Oostenrijkers genoemd, maar dat zult U mij niet horen zeggen hoor!

All cartoon characters and fables must be exaggeration, caricatures. It is the very nature of fantasy and fable. (Walt Disney Amerikaans filmproducent 1901-1966)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s