Péter – Soeharto – Szijjártó, Hongaars Minister én Indonesisch President

suharto

SWITZERLAND-AFGHANISTAM-POLITICS-DIPLOMACY

Op het eerste gezicht was het (pret)reisje van Viktor Orbán en zijn gevolg naar de Kaapverdische Eilanden – officieel Kaapverdië – het niet waard om een woord aan te wijden. maar ziedaar, de minister van buitenlandse zaken Péter Szijjártó werd in de Kaapverdische pers gememoreerd als ’minister Suharto’, de oud president van Indonesië, ’onze’ voormalige kolonie. Van de bebrilde Péter kun je veel zeggen, in ieder geval niet dat hij ook maar in de verste verte lijkt op de corrupte oud generaal uit de ’gordel van smaragd’. Tja, die rare Hongaarse namen en uitdrukkingen leveren voor een ieder op deze aardkloot verraderlijke ’tongbrekers’ op, zo ook voor de Kaapverdische pers. Misschien had de plaatselijke eilandpers de necrologie van Soeharto gelezen in welke vermeld staat dat de bijnaam van Soeharto’s vrouw ’tien percen’ was vanwege haar gewoonte om voor de meeste infrastructurele projecten in het eilandenrijk 10% commissie te eisen. De conclusie lag voor de hand: Indonesië bestaat uit eilanden, Kaapverdië ook, dus met die Péter Soeharto vallen vast wel zaken te regelen.

Premier Orbán had bij aankomst op de vliegtuigtrap meteen al wat uit te delen, 35 miljoen dollar zal er gestoken worden in allerhande commerciële projecten tussen Hongaarse en Kaapverdische ondernemingen. Tevens wordt een deel van dit bedrag gereserveerd voor ondersteuning van studerende Kaapverdianen, bijvoorbeeld in Boedapest. Ik mag aannemen dat de jonge ambitieuze eilandenbewoners zich niet aanmelden bij de Central European University van George Soros……Besteding van het bedrag moet bij elk project worden goedgekeurd door het Hongaarse ministerie van buitenlandse zaken. Ik verwacht dat binnen afzienbare tijd een bedrijf van oligarch Lőrinc Mészáros actief zal worden in Kaapverdië. Zaken doen en daarna lekker op het strand liggen, wat wil je nog meer! En op de achtergrond melacholisch luisteren naar een CD van wijlen Cesária Évora, dé diva van Kaapverdië natuurlijk. Évora is één van de beste vertolksters van de zogenaamde ’saudade’. Dit is een uitdrukking die moeilijk te vertalen is, het betekent een mengeling van melancholie, nostalgie, weemoed, gemis maar ook liefde. Een echt ’bluesgevoel’ dus. Ook dat is niet in één woord te vatten.

Welnu, dat bluesgevoel herkennen Hongaren meteen want dit is op ruimeschootse wijze voorhanden in veel Hongaarse ’hearts and minds’. Als je in een Hongaarse ’csárda’ aan de musicerende Zigeuner – sorry Roma – vraagt om een zogenaamde ’sirató’ te spelen, hou dan de papieren zakdoekjes maar gereed! Sirató is te vertalen als ’tot huilen aanzettend’, sorry een kortere omschrijving kan ik niet bedenken. Saudade en sirató, het zijn twee kanten van dezelfde medaille en ook nog onderling uitwisselbaar. Eigenlijk gaat het dus om hetzelfde gevoel, Cesaria Évora kan een mens ook tot ’tranen roeren’. Misschien kunnen we in dit verband dan ook beter spreken over Péter Sirató in plaats van Szijjártó……

Terug naar de begane grond. In de Hongaarse pers werd de foute spelling van Szijjártó meteen gelinkt aan een andere fatale vergissing van de pers en wel van de Braziliaanse. Tijdens Orbán’s bezoek aan de nieuwbakken president van Brazilië Bolsonaro verschenen diverse foto’s van de Hongaarse premier in de kranten, alleen bleek er in een aantal gevallen een klein foutje te zijn ingeslipt. De foto’s van Orbán waren in werkelijkheid die van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Mike Pompeo. Deze abusievelijke publicatie is begrijpelijker dan de vorige, want als je half door je wenkbrauwen heenkijkt zou je de twee politici inderdaad kunnen verwisselen. De ster van Viktor gaat steeds helderder stralen. In Europa speelt hij eigenlijk al in een hogere competitie dan waarin hij behoort – overigens chapeau voor Viktor, dat heeft hij zelf voor elkaar gebokst – maar Amerikaans minister? En nog van buitenlandse zaken ook? De Europese Unie is nu al te klein voor de Fideszpremier!

Op het tweede gezicht is de vergissing van de Braziliaanse pers overigens niet zo zonderling. Pompeo is geboren in de stad Orange in Californië en laat de kleur Oranje nu nét de huiskleur van de Fideszpartij zijn! Misschien vindt U dit als fervent aanhanger van het Nederlands Koningshuis wat minder plezierig, maar ik vermoed dat Orbán deze kleur gekozen heeft vanwege zijn voorkeur voor de speelstijl van het Nederlandse voetbalelftal. Hiernaast is Pompeo overtuigd Christen, van Evangelische snit nog wel. De Hongaarse regering hamert om de haverklap op de Christelijke waarden van Hongarije en Europa, dus dat kan ook geen toeval zijn. Tenslotte was Pompeo in het verleden directeur van de CIA. Orbán is in Hongarije tevens hoofd van de veiligheidsdienst, hij is overigens tevens hoofd van álle andere diensten en ministeries. In Kaapverdië stak hij president Correia e Silva nog even een hart onder zijn Christelijke riem. In het voor het overgrote deel Christelijke eilandenrijk meldde Orbán ’in bedrukte stemming’ dat het in Europa nu al zover is dat een natie niet meer mag opkomen voor zijn Christelijke waarden. Dit in tegenstelling tot Kaapverdië meldde hij er met gevoel voor ’understatement’ maar bij! Gaat er bij de overtuigde anti abortus en anti homohuwelijk zijnde Mike Pompeo natuurlijk in als ’God’s woord in een ouderling’. Orbán en Pompeo, het zijn vast broers…..

Conclusie is dat Orbán zich op een steeds hoger internationaal platform begeeft, ook al is het in dit geval ’maar Kaapverdië’. Electoraal heeft het Kaapverdische bezoek weinig waarde, maar het geeft we een inkijkje in de strategie van de Fideszpremier. De in Székesfehérvár geboren Viktor wil de geschiedenis ingaan als dé eerste Hongaarse ’staatsman’ van de 21e eeuw. En ik moet eerlijk, zeggen dat hij afgezien van zijn ’strapatsen’ aardig op de goede weg is………..

Een politicus is een man die de overheid begrijpt. Een staatsman is een politicus die al 15 jaar dood is. (Harry S. Truman, Amerikaans President 1184-1972)

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s