Baudet’s FEBO kroketje met Freek (de Jonge)

febo

De stof na de verkiezingsoverwinning van Thierry Baudet is weer enigzins ’nedergedaald’. Klaas Dijkhoff had waarschijnlijk het Bredase carnaval nog in de benen want op de verkiezingsavond hield hij het niet tot het gaatje vol. Tevreden vleide de Brabantse VVD fractievoorzitter zich op zijn sponde, de VVD was toch maar mooi de grootste partij gebleven. Voordat hij in slaap viel grinnikte hij nog even over zijn effect sorterende klimaatdrammer bommetje. Vervolgens had Klaas mierzoete dromen met zichzelf als Olympisch gouden medaillewinnaar ’tactical spindoctoring’. De ’wake up call’ kwam uiteraard rauw op zijn dak, tomeloze Thierry had ’m toch de loef afgestoken: Forum voor Democratie de grootste partij in de Eerste Kamer!

Links(ig) Nederland stond de volgende dag al op de achterste benen. De platte commentaren waren niet van de lucht, met de termen fascisme en racisme werd gesmeten als ’rotte tomaten’. Olympisch goud krijgt hiervoor de azijnzeikerige Volkskrant die commentaren toeliet waarvan de honden geen brood lusten. L’histoire se répète, maar dan altijd op een iets andere manier. In dit geval zie ik echter geen grote verschillen met hoe het er destijds inzake ene Pim Fortuyn aan toeging. Hebben die linkserige persmuskieten dan echt niks geleerd? In dit scenario paste natuurlijk ook de eerste doodsbedreiging aan het adres van Baudet en de zijnen. Thierry een fascist? Laat me toch niet lachen! Het grote probleem voor de Volkskrant en anderen is dat er met het opduiken van een echte fascist in schaapskleren geen terminologie meer voorhanden is. Want hoe gaan we zo’n écht eng sujet benoemen? Paulus de boskabouter misschien?

‘Kunstminnend’ Nederland en diverse kunstenaars stonden ook te schuimbekken om de volgende zinsnede van Thierry’s overwinningsspeech: ’we worden ondermijnd door onze universiteiten, onze journalisten, door de mensen die onze kunstsubsidies ontvangen en die onze gebouwen ontwerpen’. Overigens niet alleen de kunstenaars kwam de rook uit de oren, de ’universitairen’ waren tevens van de leg, zelfs de minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven sprak van een ’zeer kwalijke’ beschuldiging van de zijde van Baudet. Hé, was dat niet dezelfde minister die met Johan Derksen ’in gesprek’ wilde vanwege zijn vermeende homofobe uitingen? Wis en waarachtig wel, deze D66 bewindsvrouwe, geboren te Delfzijl is dé moraalridder(es) van dit kabinet, voor mij eigenlijk onbegrijpelijk omdat ze tevens werkzaam was als secretaris van Hans van Mierlo. Dan moet je toch enige zelfspot ontwikkeld hebben zou je zeggen, maar nee dus. Sterker nog, later vervulde van Engelshoven nog functies bij onder andere de Stichting Verantwoord Alcoholgebruik, de STIVA. Dan heb ik toch het gevoel dat er ergens een snaartje geknapt is………

Terug naar de ’boekenbalbezoekers’. Freek de Jonge wilde bij de aanvang van dit schrijversfestijn een statement maken over de toespraak van Baudet maar die ging in de ontstane consternatie verloren. Juist de groep in de ’boekenbalzaal’ moest zich volgens de Jonge verzetten tegen ’deze elitaire politieke beweging’. De komiek slaat hier op meer dan hilarische wijze de plank mis. Ten eerste zijn al die schrijvers eerder als elitaire beweging te kenschetsen. De onvolprezen Tommy Wieringa sprak in zijn afgelopen column in NRC over ’verknipt volk’. Als dat niet elitair is……Ten tweede kan een beweging alleen maar de elitaire titel dragen als het een relatief klein clubje betreft. Maar die ’beweging’ van Baudet is wel eventjes de grootste partij in de Eerste Kamer geworden. Maar misschien is Freek zo langzamerhand de mening toegedaan dat een groot deel van het Nederlandse volk elitair is geworden. In dat geval kunnen ’Fred en Ria’ of ’Henk en Ingrid’ dit compliment als pluim op de hoed beschouwen. Dank U wel meneer de Jonge, onze dank is onmetelijk…………..

De parlementaire ’Jinek’ verslaggever van dienst wilde wel eens van Thierry weten wat zijn mening is over de oprispingen van de bebrilde komiek. Opgeruimd meldde de verkiezingsoverwinnaar dat de heer de Jonge het blijkbaar op zijn plaats vindt om ’met twee maten te meten’. De volgende vraag betrof of Thierry de uitnodiging van Freek zou willen aannemen om ergens eens een vorkje te prikken. Ach, meende de FvD voorman, misschien is de FEBO snackbar een goede ontmoetingsplaats. Van oorsprong is FEBO de afkorting van Ferdinand Bolstraat in de Pijp. De oprichter had het plan om een bakkerij te openen in deze straat, maar deze is daar nooit gerealiseerd. Misschien kunnen de heren Baudet/de Jonge als alternatief voor de ’Kebab house’ kiezen, zo’n ’restaurant’ is namelijk wel te vinden in deze Amsterdamse straat….

Als studenten bezochten wij al met gretige eetlust de FEBO snackbars ’all over the Dutch place’. We hadden geen benul van de betekenis van de afkorting, zelf vonden we Fijn Eetbaar Broodje Ongezond de beste omschrijving. Vooral de kalfsvleeskroket was populair in de tachtiger jaren want die bleek vol te zitten met het paardengeneesmiddel clenbuterol. Dit middel schijnt bij kalveren ook minder astma- en hoestklachten te veroorzaken. Dus, als je clenbuterolkalfvleeskroketje consumeerde had je er gelijk een strepsilspil gratis bij. Twee vliegen in één klap, vooral kettingrokende studenten zwoeren bij deze lekkernij…..

Meester Theo Hiddema had niet zo’n trek om een bamischijf met Freek uit de muur te trekken. Waarom dan niet vroeg de oprecht geïnteresseerde verslaggever? Nou zei Theo met het hem zo kenmerkende flegma, ’naar de FEBO ga ik altijd in m’n eentje om te peuzelen’. Gelijk heb je Theo, wat is nu het fijnste na een intensieve werkdag in het parlement? Lekker met je eigen gedachten een frikandel speciaal’open ruggetje’ in de volksmond – naar binnen prikken en daarna afsluiten met een mentholsigaretje. Zijn fijnbesnaarde mond veegt Meester Hiddema natuurlijk wel af met een meegebracht zijden servet. Waar die vandaan komt? Uit het Amstel Hotel, stiekem meegenomen door onze voormalige strafpleiter………..

Intussen weet de 74 jarige Freek niet van ophouden. Ik las dat hij de volgende nieuwjaarsconferentie voor zijn rekening gaat nemen. Daarin verwacht ik niet dat Freek met twee maten gaat meten. Hoezo niet? Freek meet namelijk al jaren met alle maten tegelijk……. Zou hij soms staatssubsidie genieten?

Er zijn mensen die zelfs hun hypocrisie kunnen verbergen. (Paul Claudel, Frans dichter 1868-1955)

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s