Korte Keek op de – Eerste – Kamer (per partij)

fabeltjeskrant

Hierbij mijn ’quick scan’ van de Provinciale Statenverkiezingen 2019. De zetels kunnen zo hier en daar nog marginaal wijzigen, conclusies zijn na deze ’China Syndrome’ al wel te trekken. Uiteraard zijn dit mijn ’objectieve’ waarnemingen, maar als Baudet’s ’meningen feiten zijn’ wil ik niet in standvastigheid achterblijven…..

In willekeurige volgorde:

Forum voor Democratie. De grootste met 13 zetels! De komeet van de verkiezingen, alleen al over de overwinningsspeech van Thierry Baudet zou ik een boek kunnen volschrijven. Één uitspraak zou ik eruit willen lichten: ’de uil van Minerva spreidt zijn vleugels bij het vallen van de avond’. De aanwezige Forumsupporters applaudisseerden soms wat voorzichtigjes op de semi-intellectuele rimram van Baudet. Die wijze uil verbeeldt wellicht de FvD leider zelf die de Godin van het verstand Minerva begeleidt. Als die uil maar geen uilskuiken zal blijken te zijn. Toch is mijn laatdunkendheid over Baudet’s speech niet helemaal terecht. De verwijzingen naar de suïcidale neigingen van de Europese beschaving spreken mij wel aan, bovendien meen ik toch zo nu en dan echte bevlogenheid bij de FvD voorman te kunnen waarnemen. Kiezers hebben nu éénmaal behoefte aan een ’narrative’, een toekomstvisie zo U wilt. Daarin slaagt Baudet nog niet helemaal in, zijn toespraak was in ieder geval 10 keer interessanter dan dat saaie gebrabbel van die andere partijleiders.

Baudet is virulent ’tegen het arrogante partijkartel’ maar heeft de immer ijdele Hans Wiegel al meteen gevraagd als formateur voor het college in Zuid-Holland. Ik heb het donkerbruine vermoeden dat Thierry het stiekem maar wat fijn vindt om tegen oude partij-iconen aan te schurken. Tja, ’Nederland heeft ons nodig’ maar een ’LPF crash’ ligt nu al op de loer, de spindoctor van FvD Henk Otten kan volgens mij niet wachten om een kop foffie te drinken met Mark Rutte. In ieder geval is de FvD niet van zins om te assisteren bij de linkse hobby’s van het kabinet zoals daar zijn klimaatmaatregelen, immigratiebeleid, omgang met de Europese Unie en wat al niet. Tot slot: chapeau voor de ongekende energie van Baudet die inmiddels meer leden heeft dan de VVD, voorwaar een prachtig resultaat!

De mannenbroeders van de SGP. Van 2 naar één zeteltje. Misschien is toch een deel van de achterban overgestapt naar de ChristenUnie die regeringsverantwoordelijkheid draagt. In Staphorst bijvoorbeeld verliest de SGP fors. Leukste quote van Kees van der Staaij tijdens het laatste verkiezingsdebat: ’het optreden van de DENKmannen heeft bij mij wel het verlangen naar vrouwen in de politiek aangewakkerd’. Humor van de biblebelt, zo zout hebben we het nog nooit gegeten. Links klimaatbeleid zal door de SGP in de Eerste Kamer niet worden ondersteund, daarvoor moet Rutte toch naar de PvdA en/of GroenLinks. De SGP is hét voorbeeld van Christelijk anachronisme in Nederland. Ik kan me nog herinneren dat in de 70’er jaren SGP’ers niet voor de TV camera’s wilden verschijnen, de beeldbuis was immers het oog van de duivel. Nu ja, het is kwestie van tijd, dan zien we die uitgestreken gerefo-gezichten nooit meer terug

Socialistische Partij. Dondert van 9 naar 4 zetels. Zonder het charisma van papa Marijnissen redt dochter Lilian het niet, maar papa Jan rust op zijn lauweren met het rode boekje van Mao onder zijn hoofdkussen. Vertwijfeld riep ze na de voorlopige uitslagen uit dat ’het niet de verkiezingen van de SP zijn’. Vervolgens meldde ze dat de reden voor het echec haar ook onbekend is. Bij mij niet hoor, geen charisma, verouderde ideeën over economisch beleid, protectionistische prietpraat over Poolse arbeiders die geweerd moeten worden, het ’grootkapitaal’ van alles de schuld geven etc. Echo’s uit een donker socialistisch verleden als U het mij vraagt. In de thuisstad Oss begon de victorie, het lijkt erop dat het daar ook eindigt.

ChristenUnie. Van 3 naar 4 zetels. Op één of andere manier gun ik het die Gert-Jan Segers wel. Een wat hoekige persoonlijkheid, maar wel één met een rechte rug en een fatsoenlijk voorkomen. De enige regeringspartij die positief scoort, de Christelijke achterban lijkt zich enigszins uit te breiden. Is er wellicht wat kiezersvolk overgedruppeld van het ’altijd consequente’ CDA? Op termijn kan de ChristenUnie een serieuze stemmenafsnoeper van het CDA – en SGP – worden en wellicht kan elders ook wel een graantje worden weggepikt. Ruststand in ’authenticiteit’ tussen ChristenUnie en CDA: 3-0. Tijd om de scheidsrechter om te kopen Sybrand Buma!

D66. Van 10 naar 6 zetels. Het ’heen en weer’ is wederom begonnen bij de links liberalen, met het dragen van regeringsverantwoordelijkheid vliegen de zwevende D66 stemmers weer een andere kant op. Maar ja, als je je als partij zelf als windvaan opstelt door de kroonjuwelen aan een treurwilg te hangen, wat verwacht je dan? Ik noem hier alleen maar even het referendum en de privacy ’sleepwet’. O ja, ’dualisme’ in de Tweede Kamer, dat woord staat niet meer in het D66 vocabulaire. Zullen we het nog over de gekozen premier en burgemeester hebben? Met de aanstelling van het favoriete neefje van Alexander Pechtold  ’radicale’ Rob Jetten kunnen de reeds dof uitgeslagen kroonjuwelen naar de vliering gebracht worden. Daar helpt geen lieve Jan Terlouw aan!

Partij voor de Dieren. Stijging van 2 naar 3 zetels. Sympathieke mensen hoor die dierenpolitici, maar met sympathieke mensen kun je de Loosdrechtse plassen vullen. Nee, nee dat is nu niet aardig van mij. Liever één zetel erbij voor de dierenliefhebbers dan één extra voor Wilders. Ik zou zelfs zeggen: Willen jullie minder PVV’ers? Ja? Nou, dan gaan we dat regelen. Het groene front wordt met de extra zetel voor de Dierenpartij wel versterkt in de Eerste Kamer, dat is weer slecht nieuws voor Rutte. Nog even een leuke quote van partijleidster Marianne Thieme: ’aan plofpartijen hebben we niks’. Hiermee uiteraard refererend aan het FvD als plofkip, maar dat had U natuurlijk al in de gaten. En het klopt trouwens niet Marianne, de FvD is namelijk een uil, van Minerva nog wel. Of er plofuilen bestaan is mij niet bekend…….

GroenLinks. Van 4 naar 9 zetels. Weer knap werk van Jesse Klaver. Heel slim claimde hij de recente klimaatdraai van het kabinet als het succes van GroenLinks. Daarbij overigens geassisteerd door de linkserige NOS met directeur klimaatbeleid Matthijs van Nieuwkerk in een hoofdrol. Tijdens het slotdebat ging Klaver niet in op de provocaties van Rob Jetten die zich door het dreigende verlies wel erg opzichtig wilde profileren. Klaver: ’ik vind het knap van Jetten om de verschillen tussen ons te benoemen maar ik zet in op samenwerking’. Boem! aanval mislukt, terug naar de hoek in het klaslokaal Rob! Rutte heeft Klaver nodig om vooral de klimaatdoelstellingen van het kabinet te realiseren, van eventueel conservatieve regeringswetsontwerpen wordt door GroenLinks vegetarische gehakt  gemaakt. Lekkere positie hoor Jesse!

Maar ik heb nog wel wat ongevraagde adviezen aan Klaver cum suis. Als GroenLinks écht een keer verantwoordelijkheid wil dragen moet het én realistischer én meer ’streetwise’ worden. Niet braaf de groene grachtengordelaar uithangen maar met een ’ruwe bolster, blanke pit’ mentaliteit de handschoen oppakken en de bokswedstrijd aangaan met Thierry Baudet, maar ook met Rob Jetten. Jetten lijkt me geen probleem, Baudet wel. Deze laatste is in zijn media ambities gedwarsboomd en ook op de universiteiten pruimde men hem niet meer. Zijn ’last resort’ was de politiek, dus ’nothing to lose’. Weg met die braafheid Jesse, stap in die boksring! Ik vrees dat er binnen GroenLinks echter neergekeken wordt op ferme taal met een gezonde dosis populisme. Daarmee blijven jullie Groenlinkser sympathieke mensen die nu weliswaar wat groene druk kunnen geven aan Rutte, ’at the end of the day’ blijft het bij ’samen mokkend theedrinken’.

50PLUS. Blijft op 2 zetels. Het zag er naar uit dat Henk Krol een zetel zou kunnen bijschrijven, maar toch niet. Nederland vergrijst verder maar de ’pensioenpartij’ profiteert niet, hoe kan dat? Er is zwaar gelazer geweest in de partij maar sinds kort lijkt de aangetreden voorzitter Geert Dales de ouderenzaakjes weer op orde te hebben gebracht. Wellicht betaalt zich dit later uit, maar ik weet het niet. 50PLUS blijft een partij van ’deelbelangen’, dat lijkt me op termijn geen houdbare optie voor ouderen. Behalve als ze aan Alzheimer lijden uiteraard. Grapje, grapje! Tot slot blijf ik de indruk houden dat die Krol niet helemaal ’kosjer’ is. Zou dat iets met zijn dubieuze verleden te maken hebben?

Partij van de Arbeid. Van 8 naar 7 zetels. Ik had eerlijk gezegd verwacht dat de socialisten meer zetels zouden verliezen, toch een bloeiend rood roosje aan de horizon voor Lodewijk Asscher? Bovendien kan hij de coalitie net aan een meerderheid helpen in de Eerste Kamer. De PvdA kan weer een beetje meespelen in het machtsspel, dat zal de nog immer ’groggy’ tere zieltjes van de PvdA’ers goed doen. Balsem voor de socialistische ziel zeg maar. Of hiermee de weg naar boven is gevonden waag ik te betwijfelen, Lodewijk Asscher blijft voor mij een zwakkere Diederik Samson. Die was op het einde zwaar aangeslagen, maar Lodewijk had bij het begin van zijn leiderschap al de ’Weltschmerz’ op zijn gezicht staan. En veel haar heeft hij ook al niet. Best wel fatsoenlijke mensen bij de PvdA hoor, maar wat de Unique Selling Points zijn is mij volstrekt onduidelijk. Komt er ooit nog een nieuwe Kok?

CDA. Van 12 naar 9 zetels. Fors verlies voor de Christendemocraten maar daar weten CDA’ers altijd een prachtige kronkel aan te geven. Dé uitspraak van Sybrand Buma na de voorlopige uitslagen: ’we hebben de peilingen weer verslagen’. Ik vind ’m subliem in treurigheid, hoe bedenk je het? Even later had Buma het over ’waterschapen’, ach ja, what’s in a name? Het CDA heeft een progressieve en een conservatieve achterban en het wordt met deze verkiezingsuitslag nog moeilijker om beide kampen te bedienen. D66 en deels ook ChristenUnie zullen de coalitie nog verder naar links willen trekken, dus de spindoctors van het CDA zullen de komende tijd overuren gaan draaien. Zal ik een advies geven? Ik kijk wel uit, het CDA behoort niet tot mijn top 3 van partijen, laat de voormalige kroonprins en huidige nestor Elco Brinkman zijn bijdrage maar leveren. Elco weet alles van nederlagen, als beoogde opvolger van Ruud Lubbers werd hij door diezelfde Lubbers politiek onthoofd. Zo gaat dat eraan toe bij de nimmer hypocriete Christendemocraten.

VVD. Van 13 naar 12 zetels. Eigenlijk best een beperkt verlies voor de liberalen. Baudet heeft toch weinig stemmen van Rutte kunnen afsnoepen, dat betekent dat hij nog niet versleten is. Maar de houdbaarheidsdatum komt nu wel in zicht, tijdens de slotdebatten had Mark zelfs een knaller van een ’black out’. Dat zij hem vergeven, zijn assistente Carolien – die hij vertwijfeld aanriep – kon helaas niks in zijn oor fluisteren. Wat wel bijzonder geestig was dat bij Mark’s opkomst voor zijn ’uitslagenspeech’ het nummer ’sweet Caroline’ van Neil Diamond door de zaal schalde. Liberalen zijn gelukkig altijd in voor een geintje.

Voor de rest zijn er weinig geintjes uit te halen in de coalitie. De VVD voelt de groene adem in de nek en nu niet alleen meer van de Christenunie en D66 maar ook in de Eerste Kamer van bijvoorbeeld GroenLinks. De meerderheid is daar als ’rook om het hoofd verdwenen’, deals met de FvD liggen niet voor de hand, dus het wordt buurten bij GroenLinks en/of de PvdA. Maar deze richting houdt existentiële gevaren voor de VVD in. De liberale rechterflank is al zwakjes maar dreigt nu helemaal open te komen liggen. Terwijl die flank alleen maar meer potentie heeft gekregen met in totaal nu 18 zetels in de Eerste Kamer, 5 van de PVV en 13 van het FvD. Mijn bescheiden spindoctoradvies: deze coalitie nog één jaar aanzien en als de groen/progressieve druk daarna te hoog wordt dient de zaak te worden opgeblazen. Het is niet anders. Uitermate geschikt voor deze taak lijkt mij Klaas Dijkhoff met de premierspet op. Idealiter verhuist Mark Rutte namelijk naar Brussel alwaar hij Jean-Claude Juncker of Donald Tusk opvolgt. Alles namelijk beter dan dan Frenske Timmermans of die enge Manfred Weber.

Bovendien past Mark uitstekend in het Brusselse. Hij is zeer bekend met de Europese insituties en kent zijn Europese collega’s reeds jaren. Tot slot is het visionair tekort van Mark op EU niveau een groot voordeel. De EU heeft  juist nu een no nonsense type nodig die de club zakelijk kan leiden, de ’dealmakerrol’ kan vervullen en bijvoorbeeld de Midden- en Oosteuropese lidstaten niet om de oren slaat met dat gezever over gemeenschappelijke Europese waarden. In Nederland heb ik het ’narrative’ gemist bij Mark. Mensen willen nu éénmaal verhaaltjes/sprookjes horen en dat is niet aan Mark besteed. Hij vindt dat je voor ’visie’ nog altijd naar de oogarts moet en juist in dát gat is Thierry gesprongen. Onze premier heeft geen kaas gegeten van ’visionair campagnevoeren’, daarvoor staat hij teveel met zijn twee puntschoenen op de grond, inmiddels in de modder overigens. Je hebt je het kaas van het brood laten eten goede vriend! Maar In de EU moeten we juist van dat ’visiegewauwel’ af, ik zou voor de opvolger van Juncker/Tusk echt geen betere kandidaat weten dan Mark. Ga ervoor ’European President Rutte’!!!!

PVV. Van 9 naar 5 zetels. Tja, de grammafoonplaat van Mozart Wilders is nu wel grijsgedraaid. Wilders staat met de Islam op en gaat ermee naar bed, je zou er de ’halalhik’ van krijgen. Als Geert ’s avonds in zijn gestreepte pyjama voor de badkamerspiegel staat moet hij toch toegeven dat hij er iets minder aantrekkelijk uitziet dan Thierry. Misschien een nieuw haarspoelinkje Geert? Of een kale kop? Die types stemmen toch al op jouw éénmanspartij. Zijn tegenstander is vanaf nu niet meer DENK en die linksige partijen maar Thierry Baudet zelf. Zou die spindoctor van de PVV Martin Bosma hier een antwoord op weten? Ik vrees van niet, Martin heeft zelf al langer last van die vermaledijde halalhik, iemand zou hem eens goed aan het schrikken moeten maken. Weinig kans zou ik zeggen, Bosma is nog niet één keer van Wilders geschrokken. Dus? Hopeloos……

DENK. van 0 naar 0 zetels. De andere kant van de PVV medaille heeft het toch niet gered, terwijl partijleider Kuzu nog wel ging voor twee zetels. Zouden we voorzichtig kunnen stellen dat de – potentiële – achterban van DENK fatsoenlijker is dan die van de PVV? Dat zou goed nieuws zijn voor de ’multiculturele samenleving’. Velen zeggen dat dit een mislukt project is gebleken. Maar, de multiculturele samenleving is geen optie of een doel, die samenleving is een feit. Ik vrees voor Kuzu dat die Özturk toch niet zo’n goede indruk maakt bij de achterban, misschien een blond haarspoelinkje voor hem regelen? Dat lijkt me een uitstekend idee, maar als Özturk daar problemen mee heeft beginnen we toch met zijn baard. Voor de kleurenschakeringen kan hij advies inwinnen bij voetballer Ryan Babel. Die heeft een rood gekleurd hoofd en kan met zijn etnische achtergrond wellicht de rol van verkeerslicht voor DENK vervullen. Hoe? Tot hier en niet verder!

Nergens kan de liefhebber zo snel prof worden als in de politiek en in de prostitutie. (Julien Vandiest Vlaams schaker 1919-2010)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s