Orbán slikt deze kikker nog wel door, deze nog wel…..

FFFrog

De voorlopige kogel is door de kerk in de Europese Volkspartij – EVP -, meestens bevokt door vertegenwoordigers van Europese Christelijke partijen zoals het CDA. Op de linkerflank van de Christendemocraten was er al langer wrevel over het gedrag van Hongaarse Fideszvertegenwoordigers en van Viktor Orbán in het bijzonder. Zo’n 10 verschillende kleinere EVP leden startten onlangs een lobby om de Fidesz uit de Christelijke familie te excommuniceren. Ook CDA’er Sybrand Buma sprak donderende woorden over het ondemocratisch gehalte van de Orbánregering die hij het liefst vandaag dan morgen zag vertrekken uit zijn ’diep Christelijke’ club. Jammer, jammer voor deze ’immer consequente’ politici, het machtsspel dat op de wagen kwam kende één winnaar. De grammofoonplaat blijft maar steken in die ene groef en die laat maar één al dan niet muzikale kreet horen: Orbán, Orbán, Orbán, Orbán  etcetera etcetera.

Eerst maar even de feiten. In de West-Europese pers kom ik alleen maar berichten tegen die reppen van een voorlopige schorsing die door een overweldigende EVP meerderheid is opgelegd aan  de Fideszpartij. Dit vraagt toch om enige nuancering. In de eerste plaats is Fidesz niet uit de EVP gelazerd zoals een aantal EVP’ers in gedachten had. Vervolgens is de schorsing niet opgelegd door de EVP. Er is een verklaring aangenomen waarvan de essentie is dat Fidesz zich uit eigener beweging tijdelijk terugtrekt uit de EVP. Hiernaast bevat deze aangenomen verklaring dat er een commissie van 3 EVP wijzen wordt aangesteld die de komende periode met 3 uitgekozen Fideszpolitici in overleg gaat over de eventuele toekomstige positie van Fidesz in de EVP. Voor deze commissie is geen ’deadline’ vastgesteld, de enige voorwaarde voor de commissie is dat het rapport van het overleg pas ná de Europese parlementsverkiezingen zal worden ingediend. Ra,ra hoe kan dat? Hopman Viktor was natuurlijk nooit met een opgelegde schorsing akkoord gegaan, hij had de Fidesz opzeggingsbrief gedurende de hele EVP vergadering in zijn binnenzak……..

Wie zitten er in die commissie? In ieder geval ene Wolfgang Schüssel, oud Bondskanselier van Oostenrijk. Was dat niet de man die in het jaar 2000 een coalitie vormde met die bruinhemden van de FPÖ? Wis en zeker wel, In die tijd was Jörg Haider de grote aanvoerder van deze partij. De ’Landeshauptmann’ was op zijn minst een controversieel figuur, hij was onder meer verantwoordelijk voor de volgende uitspraken/gedragingen: hij nam deel aan veteranenbijeenkomsten van de Waffen SS, sprak zich positief uit over een SS majoor, hij meende dat KZ lager Mauthausen slechts een strafkamp was, hij kwam als enige Oostenrijkse politicus niet opdagen bij de vijftigste herdenking van dit ’strafkamp’, hij sprak zich positief uit over de economische successen van de Nazi’s etc etc.

De Europese Unie was ’damals’  ’not amused’ en besloot de contacten met Oostenrijk te verlagen tot het laagste niveau. In Nederland was er nog een storm in een glas water toen Koningin Beatrix in het jaar 2000 toch besloot om haar traditionele wintervakantie in Lech te vieren. Een deel van de Hollandse bevolking stond op haar achterste poten. MAAR, de ÖVP is in die inktzwarte periode van de Oostenrijkse politiek nooit geschorst of de laan uitgestuurd door de EVP. En nu zou de Fidesz eruit moeten omdat het niet de ’democratische waarden’ van de EVP zou onderschrijven?

De hyocrisie ten top zou ik zeggen, helemaal als je je bedenkt dat nu juist die Schüssel een oordeel zou moeten vormen over de staat van de democratie in Hongarije. Hemeltergend! Als klap op de vuurpijl meldde de Oostenrijkse Kanselier Sebastian Kurz – tevens ÖVP – dat wat hem betreft de Fidesz minimaal 6 maanden geschorst moet worden. Met wie heeft deze Kurz vorig jaar ook al weer een coalitie gevormd? Juist, met de FPÖ. Deze onvoorstelbare bak boter die ze binnen de EVP op hun hoofd hebben wordt ook nog eens trots ’gedragen’ door de Oostenrijkers binnen de EVP. Alleen al hierom is het tot in de lengte der dagen een plicht om op 15 maart van elk jaar de Hongaarse revolutie tegen diezelfde Oostenrijkers te herdenken. Oostenrijkers zijn zo’n beetje de Fransen van Midden-Europa, niet te vertrouwen……….

Maar wat zit er allemaal achter deze machinaties in die Christelijke EVP? Eerst maar eens die Duitse meneer Manfred Weber bij de hoorns vatten. De huidige EVP fractievoorzitter is ’Spitzenkandidat’ voor de positie van Europees Commissievoorzitter en tot nu toe leek hij goede papieren in handen te hebben. De EVP is de grootste fractie in het Europees parlement, vervolgens moet hij nog wat medestanders bij elkaar zien te sprokkelen en voilà, de buit is binnen. Dat gedonder in zijn eigen EVP zo vlak voor de Europese verkiezingen komt hem niet alleen slecht uit, nee, iemand anders zou er wel eens met het derde been vandoor kunnen gaan.

Dus, dacht Weber als machtspoliticus, ’unter allen Umständen muss die Einheit bewahrt werden’!!! Met zijn calculator voortdurend in zijn binnenzak rekent de Duitser zich dagelijks een ongeluk omtrent de mate van ondersteuning voor hem in Europa. Tja, Fidesz bezit nu 12 zetels in Straatsburg, dat zouden er na de verkiezingen zo maar eens 14 kunnen worden. Etnische Hongaarse partijen in Slowakije en Roemenië voegen daar nog 2 tot 4 zetels aan toe. De peilingen wijzen momenteel uit dat de partijen binnen de EVP op zo’n 180 zetels kunnen rekenen. In dat geval levert het Fideszblok al gauw 10% van de stemmen voor Weber. Die wil hij uiteraard ’unter allen Umständen’ binnenhengelen. Het was ook niet toevallig dat Orbán na de laatste tumultueus verlopen EVP vergadering nog eens onderstreepte dat Manfred Weber voor Fidesz dé kandidaat blijft als Europees commissievoorzitter. Dat is ook zeer goed te begrijpen, Frans Timmermans als de winnaar van deze strijd zou slecht nieuws beteken voor de Orbánisten. Zo is een ieder ’bediend’ , een mooi staaltje van politieke koehandel.

Judith Sargentini, Groen links Europarlementariër die een kritisch rapport over Hongarije door het Europees Parlement sluisde was ’des duivels’. ’Too little, too late was haar vernietigend oordeel. Helaas voor Sargentini geldt dat ’too little’ maar al te zeer voor haarzelf. Haar rapport ligt in de la van de Europese Commissie en ik vrees voor de ’linkse moralisten’ in Straatsburg dat die lade hermetisch gesloten blijft. Tja, ’politics is a bitch’.

Wat is de achterliggende tactiek van hopman Orbán? In de eerste plaats zit ruiter Orbán thuis stevig in het Hongaarse poestazadel en hebben Europese politieke strubbelingen voor hem nu geen zin. Met dit resultaat kan hij rustig van zijn paard afstijgen en plaatsnemen in de mooie – uit oude tijden overgebleven – koets en zijn Napoleonhoofddeksel voorlopig op de plank leggen. Achterover geleund wacht hij de resultaten van de Europese verkiezingen af, waarna de Grote Leider in alle rust kan afwegen tot welke Europese politieke familie hij voortaan wil behoren. Indien de machtsverhoudingen in de EVP naar rechts verschuiven blijft hij lekker op het oude nest waar hij samen met de CDU/CSU de lakens zal uitdelen. Mijn vermoeden is overigens dat de CDU/CSU verder naar rechts zal opschuiven, Bovendien zal Manfred Weber na zijn eventuele benoeming tot ’baas van Europa’ een ’ereschuld houden aan Orbán. Immers, Hongaarse premier heeft ondanks de ’schorsing’ toch maar zijn rug recht gehouden met betrekking tot de ondersteuning van Weber’s kandidatuur.

Mochten de EVP’ers na de verkiezingen nog immer kwetteren over het vermeend onacceptabele gedrag van Orbán, dan kan hij op elk gewenst moment de stekker eruit trekken. De Italiaanse minister Salvini zal hem met zijn ’Lega’ waarschijnlijk met open armen ontvangen en dat geldt in nog grotere mate voor de PiS partij van de huidige premier van Polen Morawiecki. Eigenlijk is er sprake van een ruime menukeuze voor Fidesz. In dit scenario zal het modder gooien over en weer niet van de lucht zijn, maar daar haalt Viktor natuurlijk zijn schouders over op. De verkiezingen zijn dan al gehouden en de bittere verwijten vanuit allerlei Europese landen – CDA! – zijn dan mooi kanonnenvoer te gebruiken in de verkiezingscampagne voor de gemmeenteraads- en burgemeesterverkiezingen in dit najaar. Fideszstemmers worden gemobiliseerd om zo de Hongaren te bewegen toch maar vooral voor ’zeker’ te gaan. Het eerste scenario – lekker blijven in de EVP – lijkt ook na de verkiezingen de beste optie voor Fidesz, maar ja, het is politiek hè. Dat kun je nu bijvoorbeeld in Nederland concluderen………

Paddenkeizer Orbán was daarom bereid om ’deze kikker door te slikken’. Deze uitdrukking is één op één vertaald uit het Hongaars en betekent dat iemand een besluit/situatie entameert/accepeert dat/die – op het eerste gezicht – een nadeel oplevert. Het tweede gezicht is echter een zonnetje en met een beetje geluk wordt dit zonnetje misschien wel een supernova. En die verschroeit alles en iedereen. Hoe dit ook anders geformuleerd kan worden? Tactiek van de verschroeide aarde.

Tactiek vloeit voort uit een superieure positie. (Bobby Fischer, Amerikaans schaakgrootmeester 1943-2008)

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s