Viktor – ‘Stallone’ – Orbán: they drew first blood, not me!

stallone

Met de nieuwste Hongaarse plakkatencampagne heeft onwrikbare Orbán de definitieve toorn gewekt van een aantal Europese Christendemocraten. Op de posters sieren de (uit)lachende gezichten van George Soros en Jean-Claude Juncker die vanuit Brussel de Hongaren zouden voorbereiden op? Ja, op wat eigenlijk? Met behulp van de gestapelde spindoctoring in de andere media kan die voorbereiding nergens anders toe leiden dan treinen en bussen vol met donkere immigranten. En die zouden dan uiteraard allemaal liefdevol moeten worden opgevangen door de Hongaarse bevolking. Maar oom Orbán zal jullie beschermen, er komt niet één immigrant in is de ééndimensionale boodschap.

Drie Christelijke partijen, twee Belgische – één Franstalige en één Nederlandstalige – en de Luxemburgse CSV vinden dat op het congres van de Europese Volkspartij – EVP – op 20 maart de uitsluiting van de Fidesz geformaliseerd moet worden. Als ik de tel tot nu toe goed heb bijgehouden zijn er in totaal 50 EVP Europees parlementsleden van zo’n 10 partijen – of partijtjes – die Orbán zijn congé willen geven. Met een EVP zetelaantal van 221 is deze strijd tegen maarschalk(je) Orbán dus nog niet gestreden. Sybrand Buma van het altijd consequente CDA is ook verbolgen maar uit de mêlee van zijn woorden kan ik geen echte chocola maken. Met deze tactiek houdt de opportunist Buma alle opties open zonder het risico te lopen om als zondebok te worden aangewezen door de Christendemocratische ’Spitzenkandidat’ Manfred Weber. Want die wil toch maar wat graag EU chef worden, reken maar!

Manfred Weber zit helemaal niet te wachten om de zaak op de spits te drijven – Orbán gaf hem afgelopen december in Helsinki alle ondersteuning als ’Spitzenkandidat – , het zorgt alleen maar voor donkere wolken die hij in zijn campagne kan missen als kiespijn. Ik ben ervan overtuigd dat hij oom Viktor telefonisch op zijn Duits heeft afgeblaft: ’was soll das mit diesen Sch….Plakkaten’? Viktor antwoordde natuurlijk rustig en zelfverzekerd met de opmerking dat hij niks onwaars heeft beweerd. Bovendien zal hij afgesloten hebben met: ’they drew first blood, not me’. Ja, ja, die ’one-liners’ van Sylvester -’Rambo’ – Stallone uit de film ’First Blood’ behoren tot het standaardrepertoire van de Hongaarse premier.

De conclusie is alweer saai, want Orbán komt als winnaar uit de bus in elk mogelijk scenario. Sterker, door het Christelijke gedonder in de glazen staan er nu al weer meer Hongaren pal achter de Fideszregering, de Europese campagne werpt nu al zijn vruchten af. De Hongaarse oppositie kan er niks anders tegenover stellen dan een krachtig stemadvies aan alle Europese Christendemocraten om Fidesz op 20 maart de bietenbrug op te sturen. Meelijwekkende inmenging in interne Christelijke partijpolitieke zaken lijkt me. Met andere woorden: wat hebben die oppositionele zielepoten hier nu mee te maken? Maar goed, als Orbán dient te vertrekken heeft George Soros bewezen zelfs invloed te kunnen uitoefenen op Manfred Weber c.s. Dit Fideszdraaiboek ligt al klaar op de boekenplank. Als de kleine hopman mag blijven zal hij de overwinning vieren door het Hongaarse volk kond te doen van de terugkeer van de EVP naar haar traditionele Christelijke ’roots’. Altijd ’bingo’!

De onder druk gekomen Weber – hij moest nu toch ’iets’ doen – kwam met een ’3 eisenpakket’ waaraan Orbán onverwijld moest voldoen. De tacticus Weber was wel zo slim om een harde en een zachte versie van de 3 eisen aan de pers te verstrekken. De ’harde’ komt op het volgende neer: 1. Orbán moet zijn excuses aan de EVP-leden en Juncker aanbieden voor die verwerpelijke plakkatencampagne. 2. Orbán moet meteen de plakkaten uit het Hongaarse straatbeeld verwijderen. 3. Orbán moet ervoor zorgen dat de Central European University, de CEU – mede gefinancierd door George Soros – normaal in Boedapest moet kunnen blijven functioneren.

Welnu, excuses zal ’straatvechtertje’ Orbán van z’n lang zal zijn leven niet aanbieden, punt! Van de plakkaatcampagne heeft hij al gezegd dat die vanaf 15 maart vervolgd zal worden met een andere insteek. Welke? De steek van – ’keizer’ – Frans Timmermans natuurlijk. De CEU is een ’makkie’, Orbán kan met verve beargumenteren dat de CEU burelen in Boedapest nog functioneren, er worden nog gewoon colleges gegeven. ‘Waar gaat het over? Dat de accredatie is verplaatst naar Wenen? Een kniesoor die daarop let.’ Ik vrees voor de Christelijke anti-Orbánisten dat het zwarte Hongaarse schaapje bij de kudde mag blijven, de wijze ’herder’ Weber strijkt wijselijk over zijn hart. Deze geste zal overigens niks te maken hebben met ’de Christelijke boel bij elkaar houden’, het is gewoon ordinaire machtspolitiek om zijn doel te bereiken. Overigens verlies ik de inmiddels aangegane weddenschap hierover met mijn goede journalistenvriend graag. De fles ’Hungaria extra dry’ is je nu al van harte gegund!

Dan kom ik graag op mijn voortdurend terugkerend thema van het ’meten met twee maten’ – of alle maten die denkbaar zijn – in de Europese Unie. Ik heb even de ledenlijst van de EVP erop nagekeken en ontwaar ik daarop niet ene Italiaanse ’Forza Italia’? De partij van oprichter Silvio Berlusconi die veroordeeld werd voor financiële malversaties, tijdenlang verdacht werd van seks met een minderjarig meisje – politiek afgekocht natuurlijk – en in zijn regeringsperiode de commerciële en de staatsomroep in een wurggreep had. De negatieve – criminele – lijst van deze Italiaanse clown beslaat minimaal 12 WC-rollen, ik hou het hier maar bij. Hiernaast ontdekken we ook nog ene Antonio Tajani, nota bene voorzitter van het Europees parlement is tevens lid van Forza Italia. Heb ik Sybrand Buma hier ooit wat over zeggen? Ultradomme vraag uiteraard. In vergelijking met Forza Italia is de Fidesz een doetje. Zelfs de partij van de blonde Joelia Tymosjenko ’Al-Oekraïense Unie Vaderland’ is lid van de EVP. Nu kunnen we van alles vinden van Tymosjenko maar het enige democratische aan deze dame zijn wellicht haar blonde haren.

Nog meer gemeet met verschillende maten? Juist in de periode dat Roemenië het roulerende voorzitterschap van de EU bekleedt – momenteel dus – wordt Frans Timmermans officieel in staat van beschuldiging gesteld in dit Karpatenland. Inhoud:’het opzetten van een criminele organisatie, ambtsmisbruik en valsheid in geschrifte’. De aangifte is gedaan door een in juridische zaken gespecialiseerde website die verbonden is aan de sociaaldemocratische regering. Liviu Dragnea, de leider van de regerende Roemeense sociaaldemocratische partij PSD weigerde om met zijn Europese partijgenoot ’Spitzenkandidat’ Timmermans gezamenlijk te poseren voor een foto tijdens het partijcongres in Boekarest. Maar Timmermans die overigens als ’neutraal’ EU Commissaris zich verre zou moeten houden van partijpolitiek zo vlak voor de Europese verkiezingen maalt niet om deze ’onkameraadschappelijke’ behandeling. In plaats daarvan veegt hij in de Hongaarse media – tijdens zijn bezoek aan Boedapest – de vloer aan met de ’Orbánisten’. Uitsluiting of schorsing van de Roemeense PSD op EU niveau? Frans interesseert het geen zier. Vergelijk dit tranendal eens met die Junckerplakkaatjes in Hongarije. Wat zegt U? U wist niet eens zeker dat Roemenië tot de EU was toegetreden? Volgens mij is het ook een sprookje…….

Als Orbán’s partij uit de EVP wordt geaborteerd blijft er wel een luttel probleempje bestaan. De KDNP – verbonden aan de Fidesz – is namelijk tevens EVP lid. De KDNP levert op dit moment de vice-premier Zsolt Semjén in het Orbánkabinet. KDNP staat voor Christelijk democratische volkspartij, hoe dicht bij het Duitse CDU/CSU wil je het hebben Manfred Weber? Ziet U, zo eenvoudig liggen de kaarten nog niet. Tot 20 maart – de dag van het EVP congres – is het duimen draaien, één ding is echter zeker: Orbán verlaat het Europese Christendemocratische – zinkende? – schip niet uit eigener beweging. Daar wil ik met U graag de volgende weddenschap op afsluiten.

Rambo isn’t violent. I see Rambo as a philanthropist (Sylvester Stallone 1946 – )

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s