Hollanders en Hongaren, zoek de verschillen deel 9

kettinghond

Het weer in Hongarije – én in Nederland – was in februari op sommige dagen zelfs lenteachtig te noemen. Met wederom warmterecords, maar zolang Thierry Baudet en zijn oom Donald Trump beweren dat klimaatverandering een bedenksel is kunnen we weer rustig gaan slapen. Maar goed, het werd tijd om Uw eventuele viervoeter aan wat extra openlucht ’fitnesstraining’ te onderwerpen. Net als in Nederland moet Uw hond in Hongarije buiten aan ’de lijn’, daar houdt niet elke hondenliefhebber zich aan. Ik heb wel de indruk dat er in ’het Hongaarse’ nog wat meer zwerfhonden op straat rondlopen dan in het polderlandje. Ooit ben ik als ’jogger’ te grazen genomen door twee agressieve vuilnisbakrassen en voor de zekerheid heb ik toen toch maar een prik gehaald tegen hondsdolheid. Tot mijn verbazing meldde mij op de desbetreffende ’prikpost’ de dienstdoende hospik dat ik nog twee keer terug moest komen voor vervolginentingen. Bovendien moest ik omgerekend 40 euro ’eigen bijdrage’ dokken. Mokkend ging ik akkoord maar ja, alles beter dan schuimbekkend en stuiptrekkend aan je einde te komen. Wellicht zouden enkele van de regelmatige stukjeslezers mij een dergelijke levensfinale heimelijk toewensen, volgende keer beter zou ik zeggen! Nee hoor, een dergelijke gedachte is nooit bij me opgekomen, echt niet…………

het fenomeen ’kettinghond’ is vooral op het Hongaarse platteland nog regelmatig aan te treffen. Zielige hoopjes leven die op het erf achter een krakkemikkig hek naast hun al of niet aanwezige hok liggen. Tot jij er met je hondje langsloopt natuurlijk. Het agressieve gegrom en geblaf komt je al van honderden meters tegemoet en dat niet alleen! De ene hond ’steekt’ de andere aan, in ’no time’ is er sprake van een oorverdovend blafspektakel. Ook in Hongarije mag een hond op een afgesloten erf niet aan de ketting, maar het is al net als in Italië: regels worden opgevat als adviezen. Veel kettinghonden hebben de woning van hun baasje nog nooit van binnen gezien, maar dat heeft tevens een praktische reden. Vooral als je wat afgelegener woont is de kans dat je onverwacht niet geheel rechtmatig bezoek krijgt nog wel iets groter dan in Nederland. Vooropgesteld dat je in de polder op nog maar heel weinig plekken afgelegen oorden vindt. Binnenkort wellicht in de provincie Groningen waar de door de aardbeving beschadigde huizen langzaam in de klamme klei wegzakken. De broodnodige reparatie van de Groningse woningen laat maar op zich wachten maar de Nederlandse Aardolie Maatschappij – de NAM, onderdeel van Shell – schijnt nu de grote financiële injectie gegeven te hebben. Bij nader onderzoek blijkt dit toch een sigaar uit eigen doos te zijn, want via slimme belastingconstructies betaalt uiteindelijk de Nederlandse staat de reparaties. De Hollandse belastingbetaler zelf dus. Zou zo’n financiële injectie geen hondsdolheid veroorzaken?

Er zijn Nederlanders die in Hongarije verblijven én ’thuisblijvende’ Hollanders die met veel liefde een in Hongarije gefokte (ras)hond kopen. Regelmatig gegeven reden: tja, goedkoper, nietwaar? Onmiskenbaar is dit het geval maar misschien is de kans groter om in Hongarije met een ’doorgefokte’ rashond opgescheept te worden. Hiernaast kun je een ’rashond’ kopen met of zonder officiële papieren. In het eerste geval is de term ’rashond’ niet meer van toepassing, in het tweede is dat maar de vraag. Zelfs met ’officiële’ documenten zou ik in Hongarije oppasen, het is helaas niet anders. Tot slot gebeurt het nog maar al te vaak dat de moederhonden en hun ’jonkies’ in erbarmelijke omstandigheden worden gehuisvest. De correcte fokkers daargelaten natuurlijk! Uitkijken geblazen, dus. Bij onraad raad ik een – door honden vaak gehanteerde – omtrekkende beweging aan.

Radio luisteren in de auto is in Hongarije vaak een verzoeking. Eerst maar even over de zogenaamde informatieve zenders. De bijna-monopolist in deze is natuurlijk Kossuth rádió, buiten Boedapest ben je bijna uitsluitend op dit radiostation aangewezen. Één op één Fideszradio uiteraard, de kwaliteit is desalniettemin op redelijk niveau. ’s Avonds wordt de geachte luisteraar zelfs op de hoogte gehouden van de – politieke – situatie in landen waar etnische Hongaren in grote aantallen woonachtig zijn. Vooral de berichtgeving over de stand van zaken in KárpátaljaOekraïne – is voor de aldaar levende Hongaren tranentrekkend. Gisteren bijvoorbeeld was weer sprake van een volgend Hongaars/Oekraïens slachtoffer als gevolg van het Oekraïens-Russische conflict in de Donbass. De jonge Hongaarse soldaat in kwestie stierf in een Oekraïens uniform……In Boedapest en omgeving luister ik nog wel eens naar de oppositionele Klubrádió om niet alleen maar beïnvloed te worden door de Hongaarse staatszenders. Laatst had ik deze mogelijkheid voor meer dan anderhalf uur vanwege het feit dat ik op de Boedapester ringweg in de file stond.

Ik moet U melden dat ik na een uur vanwege suïcidale neigingen bijna van een viaduct ben afgesprongen. Niet aleen is deze anti-Orbánzender zeer negatief en afbrekend richting de huidige regering, nee, het gaat nog veel verder. Als ik de diverse Klubrádióreporters en geïnterviewden moet geloven is Hongarije al in de afgrond geklapt, is er sprake van een fascistoïde terreur en wordt het ’thuisland’ op een presenteerblaadje als cadeau aangeboden aan ’Tsaar’ Poetin. Maar zelfs met deze ’crap’ kan ik nog leven, ik probeer de gerechtvaardigde kritiek uit de griesmeelpap te destilleren zodat ik – hopelijk – een eigen genuanceerde mening kan vormen. Hierop is weinig kans zegt U? Wat dat ’genuanceerde’ betreft heeft U gelijk vrees ik. Máár wat het allerergste is dat de meeste anti Orbán media – zoals Klubrádió – alleen maar gefrustreerde treurmuziek spelen en zelfmoordgedichten voordragen. Dat kan, maar het helpt Hongarije niet voorwaarts, bovendien heeft deze vorm van berichtgeving een catastrofaal effect op een ieder’s humeur.

Wat een verschil met Nederland waar de media  – nog – niet zijn ingedeeld als ’voor of anti Rutte’. Met NPO 1 – vroeger Hilversum 1 – en BNR Nieuwsradio voel ik mij prima ’geserviced’. Beide een beetje Hollands navelstarend – vooral NPO – maar niet a priori partijpolitiek gekleurd en soms valt er nog wat te lachen ook. NPO/NOS is natuurlijk ’linksig’ ’progessieverig’ maar daar stoor ik mij niet werkelijk aan. Waar dan wel aan? Die overmatige aandacht aan Trump, zwarte Piet, het af te schieten of afgeschoten wild in de Oostvaardersplassen etc. Gaarne meer relevant internationaal nieuws en minder binnenlands kabbelnieuws svp!. Klein leed zoals die afgebrande praalwagens voor Carnaval in Zaltbommel verdient natuurlijk onverminderd de aandacht. Hoe heet zoiets ook maar weer? De menselijke maat, juist, ja.

Tot slot nog even terug naar ’slecht humeur’ radioprogramma’s. Zou het geen idee zijn om de ’een hele goede morgen’ campagne van het CDA naar Hongarije te halen? Wat me altijd terstond opvalt in Nederland is dat – in vergelijking met Hongarije – tamelijk veel mensen de ander groeten en daarbij de ontvanger van de goede wensen nog recht in het gezicht kijken ook. Ok, in de randstad wellicht wat minder maar daarbuiten is de ’open blik’ van Nederlanders redelijk standaard. In Hongarije is de situatie helaas ietsjes anders. Daarom stel ik CDA leider Sybrand Buma voor om de verkiezingscampagne in Hongarije te vervolgen. Sybrand stapt een week lang dagelijks binnen bij zo’n 20 supermarkten en wenst alle cassières ’een hele goede morgen’. Om zijn boodschap kracht bij te zetten hangt hij ook nog een bordje om zijn nek met de betreffende vrolijke tekst zodat de cassières de boodschap gemakkelijker begrijpen. Moet U eens zien wat een positieve tsunami dit tot stand zal brengen. Wat zegt U, toch niet? En waarom niet? Het merendeel van de Hongaarse cassières zal met de Europese verkiezingen niet op het CDA maar op de Fidesz stemmen. Ok, ok, maar Fidesz is toch een zusterpartij van het CDA in het Europees parlement? Dat kan wel zijn, maar strenge Sybrand wil nu juist Fidesz uit de Europese Christelijke familie smijten. Oeps! Dan adviseer ik Sybrand toch maar om de campagne voort te zetten in zijn Friese geboorteplaats Workum. Wel de tekst van ’een hele goede morgen’ in het Fries vertalen, hè. En zonder de taalfout die er is ingeslopen svp…….

Oeps, nog wat vergeten, de Nederlandse en Hongaarse muziekzenders. Die blijven in het vat, ik wens U verder een ’heel goede morgen’ zonder zorgen!

Pessimisme is een kwestie van humeur; optimisme van wilskracht. (Alain, frans Filosoof 1868 – 1951)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s