Gratis Bier of Eeuwig Leven?

két farkuplakát ingyen sör

Gáspár Orbán is de zoon van…. Zoon van wie? Van de almachtige ’Victorious Viktor’ natuurlijk. Inmiddels heeft Gáspár in plaats van de vervanger van God op aarde de ’Echte Heere’ gevonden en daar is ie dan weer: de onvermijdelijke Jezus van Nazareth. Tja, daar kan zelfs onze Viktor niet tegenop, nederig buigt hij zijn Christelijke hoofd, zijn zoon is ’waarlijk’ de voorbeeldige gids geworden van Magyarenland. Het land dat volgens de premier gebaseerd is op Christelijke normen en waarden. Wat een spindoctoring! Daar kunnen de SGP en de ChristenUnie in Nederland nog een puntje aan zuigen.

Viktor’s zoon heeft een Christelijke charismatische beweging opgericht onder de naam ’Felház’. Vertaald betekent dit onder andere ’bovenkamer’ en ik mag aannemen dat deze benaming verwijst naar de Christelijke eeuwige jachtvelden, ook wel hemel genoemd. Of het in de bovenkamer van Gáspár Orbán zelf allemaal op een rijtje staat kan ik niet beoordelen, (boeren)slimheid heeft hij wellicht van zijn vader geërfd. In ieder geval kan geconcludeerd worden dat op het gebied van voetbalcapaciteten een begin van bewijs is geleverd dat Gáspár de talenten van zijn vader in de benen heeft: beide waren niet succesvol in hun voetbalcarrière. Wat had papa Orbán het graag meegemaakt dat zoonlief een winnende goal scoort in de finale van de UEFA voetbal champions league. Helaas, het bleef bij twee wedstrijden in de hoogste liga van de Hongaarse voetbalcompetitie. Gáspár speelde onder andere bij Puskás Akadémia – uit het dorp Felcsút waar hopman Orbán opgroeide – en Videoton, uit Székesfehérvár waar onze Viktor het levenslicht zag. Videoton gaat tegenwoordig als MOL Vidi door het leven en mag zich nog steeds in de mentale – en financiële – ondersteuning van de huidige regeringsleden verheugen. Dat geldt overigens tevens voor de Puskás Akadémia, een Europa Cup heeft het helaas nog niet opgeleverd…….

Één van de leukste uitspraken van Gáspár is de volgende: ’ sinds ik Jezus heb leren kennen hou ik meer van mijn vader’. Nu is Uw eerste reactie misschien dat ik door het in de privépot te roeren van de Orbánfamilie mij te buiten ga aan ’boulevardjournalistiek’. Nee hoor, geen privépot, Gáspár Orbán heeft zichzelf laten interviewen door de media en is daarmee uiteraard verantwoordelijk voor de door zijn gedane uitspraken. In elk geval is Gáspár’s uitspraak te verstaan op de volgende wijze: vóórdat hij de bebaarde redder van de mensheid leerde kennen was de liefde voor zijn papa – een stuk – minder. Maar ja, de jonge genezer uit Nazareth heeft de zonden van de gehele mensheid op zijn fragiele schouders genomen en daarmee dus ook die van Viktor(ious) Orbán. Is dat nu geen geruststellende gedachte? Voor degene die De Bijbel als richtinggevend acht voor zijn of haar leven natuurlijk wel. Voor gewone atheïstische stervelingen rest frustratie of berusting. Voor deze stervelingen is ’mindfulness’ uitgevonden, een lucratieve business kan ik U verzekeren.

De ’Felház’ beweging bestaat uit merendeels jonge gelovige enthousiastelingen die hun liefdevolle boodschap bij voorkeur op een moderne manier uitdragen. Hun club gaat naar een zogenaamd ’next level’ en daarmee wordt de huidige organisatiestructuur opgeheven. Dit wordt op gepast Christelijke wijze gevierd en wel op 15 maart aanstaande. In Boedapest roept men de – potentiële – aanhangers via een plakkaatcampagne op om deel te nemen aan de ’happening’. Rond deze campagne is een klein relletje ontstaan want de Két Farkú Kutyapárt – de tweestaartige hondpartij – meent dat de Felház aanhangers zondige plagiaat hebben gepleegd.

De tweestaartige hondpartij staat bekend om ’Charlie Hebdo’ achtige campagnes waarvan U aan de rechterbovenzijde van dit artikel een voorbeeld ziet. Op dit plakkaat verkondigt de partij de volgende standpunten: Eeuwig leven! Gratis bier! Belastingverlaging! Mochten er ooit ’hondenkandidaten’ in het Hongaarse parlement terecht komen dan worden deze principes uiteraard zo snel mogelijk gerealiseerd. Daar moet de hondenpartijsupporter overigens een half jaar op wachten want na hun eventuele verkiezing zullen de nieuwbakken parlementsleden eerst genieten van een halfjaar durende vakantie. Zoals keurig beloofd aan hun kiezers! Erg humoristisch allemaal, de hondenpartijactivisten neem ik trouwens nog steeds een tikkie serieuzer dan die fopintellectueel Thierry Baudet. Maar dit volledig terzijde!

De Felház aanhangers menen op hetzelfde humorniveau te kunnen plaatsnemen als de ’jonge honden’. Aan de linkerbovenzijde van dit artikel bevindt zich een foto van één van de opgeplakte plakkaten in de Boedapester binnenstad. U mag als lezer één van de twee rondjes inkleuren: kiest U voor eeuwig leven of gratis bier? Volgens de titel van het plakkaat zijn beide ’elérhető’, ofwel ’bereikbaar’. Maar misschien zijn beide doelen wel tegelijkertijd realiseerbaar, ik zou beide rondjes rood kleuren. Waarschijnlijk is dit niet de bedoeling van deze charismatische Christenen, mijn zondige gedachte is evident terug te voeren op mijn verderfelijk materialisme.

De hondenpartij liet het er niet bij zitten en verklaarde in de pers dat er hier sprake is van plagiaat. Een polemiek dreigde en die kwam er ook. De reactie van de Felházjongeren wil ik U niet onthouden: ’Jezus Christus belooft – in tegenstelling tot de hondenpartij – al meer dan 2000 jaar het eeuwige leven. De ’gratis bier’ materie vertrouwen we graag aan de hondenpartij toe.’ Einde citaat. Wat mij betreft ook einde humor. Amen.

Is er leven na de dood? Alleen Jezus kon die vraag beantwoorden. Helaas is hij dood. (Coluche, Franse komiek en acteur 1944-1986)

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s