Karl Lagerfeld: London, Paris, Budapest

karl

Karl Otto Lagerfeld, geboren te Hamburg is niet meer. De (mode)wereld is een stijlicoon armer maar gelukkig heeft de excentrieke immer zonnebrildragende Duitser een prachtige erfenis nagelaten. Bovenstaande foto is ietwat ’gefotoshopt’ maar het betreft slechts enkele elementen. Het origineel is een gesigneerde uitgeprinte ’ansichtkaart’ van de grote meester. ’From Paris with love’ luidt zijn boodschap aan zijn grote schare fans van Kuala Lumpur tot San Francisco. Toen ik de ’ansicht’ voor het eerst zag meende ik met mijn gepreoccupeerde hoofd meteen Boedapest erin te herkennen. Probeer het maar eens: als U door Uw wimpers naar bovenstaand stadsaanzicht kijkt waar bevinden we ons dan? Het zou net zo goed De Boedakant’ kunnen zijn, zo’n beetje in de buurt van de ’Margit’ brug.

Boedapest, het Parijs van het oosten…… Ik vraag me af of Lagerfeld niet naast Parijs Boedapest als één van zijn domicilies had uitgekozen als……Ja als wat? Bijna 45 jaar lang hebben die barbaarse Sovjetcommunisten en hun Hongaarse handlangers de Magyaarse hoofdstad proberen te ’modelleren’ – toepasselijke uitdrukking! – naar een socialistische arbeidersstad. Dat hebben die bloedrode misdadigers nooit voor elkaar gekregen, daartoe hadden ze de tactiek van de verschroeide aarde moeten toepassen. In plaats daarvan vonden die vulgaire soldaten van de ’heilstaat’ het maar wat mooi om hun bemodderde laarzen op een antieke tafel te ’poten’ in één of ander prachtig pand aan de Andrássy út. In die tijd de Népköztársaság útja – weg van de volksrepubliek – geheten. Maar ja als, als? Als – in het Drents uit te spreken als ’as’  = verbrande turf……..

Ik kreeg weer een beetje zin in het leven toen ik tot mijn verbazing ontdekte dat Karl Lagerfeld wel degelijk een ’fashion’ store heeft geopend in de Hongaarse hoofdstad. Één van de laatste retailaanwinsten – sinds 2018 – van wijlen Karl is ’alive and kicking’ in de Arena Plaza in Boedapest. De moderetaildeskundigen hadden uiteraard een adres aan de Andrássy út in hun gedachten, maar nee hoor. De Lagerfeldstore bevindt zich in een enigszins stoffige omgeving vlakbij ’station oost’, keleti pályaudvar. Ik mag aannemen dat deze keuze niet is gebaseerd op basis van financiële motieven, Lagerfeld gaat toch niet voor een dubbeltje op de tweede rang zitten? Sinds Lagerfeld ook kleding heeft ontworpen voor de keten H&M richten de creaties van het stijlicoon zich niet alleen meer op vermogende wereldbewoners. Althans dat is de ’narrative’. Ik vind het in elk geval ’gaaf’ dat de voor de hand liggende keuze niet is gevolgd. Laat de concurrentie maar lekker in zijn eigen sop gaar koken daar in die dure straat moet Mezőtábor Károly gedacht hebben.

Mezőtábor Károly? Tja, dat is de letterlijke Hongaarse vertaling van de naam Karl Lagerfeld. Bij veel Hongaren is het een ’sport’ buitenlandse namen, steden en dergelijke te vertalen naar het ’Magyaars’. Zo geniet bijvoorbeeld Szántó Karcsi al jarenlang populariteit onder Hongaren. Nou ja, Carlos Santana dan voor de ’gewone aardbewoner’. Bij mijn weten heeft ‘Lagerfeld’ nog niemand ’verhongaarst’, daarom draag ik nu mijn steentje bij aan deze grappige traditie. Als ik goed geïnformeerd ben bezit de Lagerfeldgroep – naast Hongarije – fashionstores in 12 Europese Unie landen. De EU bestaat – nog – uit 28 landen, voorwaar geen slecht resultaat voor de voormalige vrolijkste communistische barak. Denemarken, Zweden, Spanje, Portugal en Ierland bijvoorbeeld kennen geen vierkante meter ’Lagerfeldstore’ binnen hun landsgrenzen. Zou het dan toch waar zijn wat Viktor Orbán immer repeteert: Magyarország jobban teljesít!: Hongarije presteert beter!

In het verleden heeft Lagerfeld een modeshow georganiseerd bovenop de Chinese muur. Ik kan me voorstellen dat Donald Trump wel eens gedagdroomd moet hebben van een modeshow van Karl op de nieuw te bouwen grensmuur met Mexico. Het zal nu wel bij dagdromen blijven Donald! Wat zegt, U die Amerikaanse muur komt er toch niet? Zou kunnen, zou kunnen. In ieder geval twijfel ik eraan of Trump Lagerfeld überhaupt als stijlicoon gekend heeft. Zou er zich een Lagerfeldstore bevinden op de parterre van de TrumpTower? Ik weet het niet en ik wil het ook niet weten. Met dagdromen hou ik me overigens ook bezig. Wat zou het een ’knaller’ zijn geweest als Lagerfeld een modeshow op de Berlijnse muur zou hebben georganiseerd. Dan hadden die Russen wellicht nog eerder de aftocht geblazen uit Midden- en Oosteuropa en had Karl zijn intrek kunnen nemen in het ’Gresham Palace’ pal voor de Lánchíd, de fameuze kettingbrug. Ach ja, dagdromen, hè

Een befaamde uitspraak van Lagerfeld is de volgende: ’we live in a dark and romantic and quite tragic world’. Deze kenschets was één op één van toepassing op het Boedapest van de 50er, 60er en zelfs 70er jaren. Weinig terrassen in de stad, zwartgeblakerde Monarchistische panden door de uitlaatgassen van de tweetakt Trabants en rijbanen vol met diepe gaten. Nu maar wachten op een nieuwe ’Lagerfeld’, misschien wil die nieuwe mode – en stijlicoon wel een pied-à-terre overwegen in het burchtdistrict van de parel aan de Donau. Of die nieuwe icoon er komt? Natuurlijk, uit China uiteraard! Het gele gevaar grijpt overal om zich heen en daar helpt geen lieve moeder aan. Of, of, er wordt weer een unicum geboren in Duitsland. Duitsland? Waarom niet in Frankrijk, Nederland of misschien zelfs in Hongarije?

Karl Lagerfeld rust inmiddels uit op de eeuwige jachtvelden maar dat weten we niet zeker, want de Meester heeft een begrafenis altijd afgewezen. ’Ik ga nog liever dood’ reageerde hij meermalen op uitvaartvoorstellen. In ieder geval hoop ik voor Lagerfeld dat hij geen intellectuelen meer tegenkomt want aan die wijsneuzen heeft hij echt een broertje dood.

I hate intellectual conversation with intellectuals because I only care about my opinion. (Karl Lagerfeld 1933 – 2019)

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s