CDA: een hele goede morgen!

cda

Succesvol campagnevoeren is geen sinecure voor een politieke partij. En een heldere effectieve slogan uit de hoge hoed toveren al helemaal niet. Het CDA probeerde het een aantal weken geleden op de zogenaamde ’positovo’-toer.  Niet door niet alleen goedemorgen te wensen, nee, het CDA ging uit de prostestantse bol: een hele goede morgen!

Vooral politiek-inhoudelijk vind ik deze boodschap erg sterk, het slapende electoraat zal op de aankomende Europese verkiezingsdag kirrend van ’goede zin’ op de fiets springen en het rondje naast de CDA kandidaat rood kleuren. De traditionele bestuurs- en regentencultuur van de Christendemocraten zal via de Eerste Kamer wederom op Nederland neerdalen. Als manna uit de hemel……

Nee, nee, nu wil ik de positieve boodschap van de Christenen niet meteen bij het grofvuil zetten. Het ’hele goede morgen’ videoclipje begint met de vertoning van het aardige ’patriciërshoofd’ van Sybrand Buma zelf. ’Chapeau’ hoor, zijn blauwe ogen kijken fris en fruitig in de camera maar het eerste ’slachtoffer’ van Buma’s uitmuntende ochtendhumeur schrikt bijna op als Buma hem vrolijk begroet. Dat had de telefonerende man op het bankje in het park natuurlijk niet verwacht van een Friese protestant. ’Buma’ was overigens een uitdrukking die ’wij’ studenten vroeger als beledigend bedoelde afkorting gebruikten. Welke dat was? Burgerman. ‘Wat een buma is die gozer’! Als je als student als zodanig werd gekwalificeerd kon je maar beter meteen een alcoholvrijbiertje drinken met Sybrand van Haersma Buma. Waarom? Dat was in zijn studententijd een burgerman in optima forma.

Terug naar het reclamefilmpje. Verder niets dan positiefs er over hoor! Om de multiculturele samenleving in te kleuren werd zelfs een Moslima van ’stal’ gehaald die ook werd aangestoken door het hela hola CDA virus. Of moet ik zeggen ’hallelujah’ virus? Ik weet niet of het de bedoeling van het reclamebureau was dat de Moslima de enige in het filmpje is die zich met een ’selfie’ zélf een hele goede morgen wenst en niet een argeloze voorbijganger. Een geheime Christelijke boodschap wellicht? ‘Zie je wel , wij Christenen wensen elkaar wél goedemorgen, die Moslims zijn alleen maar bezig met zichzelf’. Ja, ja, Sylvana Simons, dat had je nog niet opgemerkt, hè. Als de wiedeweerga protesteren in de Amsterdamdse gemeenteraad Sylvana! Wat zegt U? De opname vond plaats voor het centraal station van Breda? Geen nood, grondwettelijk kan de Strijdster Sylvana Simons – hierna kortweg SSS – op het gebied van discriminatie en racisme niet alleen haar democratische rechten uitoefenen in Breda, op dit gebied heeft SSS een eerste optierecht. Het is maar dat U het weet!

Na het mininimaal vijfmaal aanschouwen van het reclamefilmpje kom ik er achter dat mijn voorgaande conclusie toch onjuist blijkt te zijn. De Moslima stuurt de ’selfie’ met haar ’goede morgengroet’ naar een ander mobieltje. De ontvangster in kwestie kijkt blij verrast naar haar schermpje. Deze ontwikkeling van het ’plot’ was mij aanvankelijk volledig ontgaan geacht reclamebureau! Maar goed, misschien ben ik niet sterk in het combineren van beelden, hoor! Dat zou zomaar eens kunnen……

Tenslotte de tekst van de boodschap: ’een hele goede morgen!’ Dit moet wel een foute hantering van de Nederlandse taal zijn dacht ik meteen. Het is toch ’een heel goede morgen’. Waarom? We spreken toch ook over een heel goede fiets. Het is niet slechts een goede fiets, nee een heel goede!. Als we spreken van een ’hele goede’ fiets heeft deze uitdrukking twee betekenissen: in eerste instantie is de fiets ’heel’ – er mankeert bijvoorbeeld geen stuur aan – en bovendien in meer dan acceptabele staat, namelijk ’goed’. Voor het CDA is de ochtend dus niet alleen goed maar ook ’heel’, een synoniem van heel is ’volkomen’. Het CDA wenst ons dus ’een volkomen goede morgen’. Als dat niet Christelijk is………….

Voorgaande toch nog even gecheckt bij de Nederlandse Taalunie. En wat schetst mijn verbazing? Beide schrijfwijzen zijn volgens de Taalunie correct. Ach ja, waarom ook niet? Binnenkort meldt de Taalunie vast dat ’hun hebben een taalprobleem’ tevens is geoorloofd. Volgens mij hebben ’hun’ van de Taalunie dan wél een probleem en dat zal van existentiële aard blijken. Wie en wat moet je nog geloven? Het kabinet meldde dat zo goed als alle Nederlanders er in 2019 financieel op vooruit gaan. Nu de eerste energierekeningen op de deurmat zijn gevallen blijkt dit ’regeringsnarratief’ op drijfzand te berusten. Het Planbureau voor de leefomgeving – PBL – heeft er een potje van gemaakt. Officiële cijfers, voorspellingen en statistieken? Winston Churchill (1874-1965) verklaarde jaren geleden al in zijn onmetelijke wijsheid:

De enige statistieken die ik geloof zijn die welke ik zelf vervalst heb

En dan, roffel, roffel, roffel, hierbij de link naar de CDA videoclip: https://www.youtube.com/watch?v=p6w0UKpoYMQ

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s