Alle Hongaarse oppositiepartijen dienen zichzelf op te heffen!

kunhalmi

Eigenlijk zou ik na dit artikel niet meer over de de Hongaarse oppositiepartijen moeten schrijven. Waarom niet? Afgelopen maandag stond een drietal oppositieleden ergens in het parlementsgebouw te demonstreren. Met een onvervaarde blik hielden ze een groot papier voor de borst met de volgende tekst: ’képviselőkbe folytani a szót illendő?’. Dit betekent zoveel als: is het de mond snoeren van volksvertegenwoordigers fatsoenlijk? Het gaat om het woord folytani’. Dat dient geschreven te worden als fojtani’. Een knaller van een schrijffout die te vergelijken is met de volgende Nederlandse ’verschrijving’:de Nederlandse oppositie ijst democratie’. Uiteraard verkneukelde de Hongaarse Orbánvriendelijke media zich in hoge mate over deze ultieme uiting van intelligentie. Ik verbaas me nergens meer over, wat zal het volgende statement van de Hongaarse oppositieleden zijn? Wei ijsen freihijt? Misschien is het handiger dat ze de volgende keer plakkaten met getekende poppetjes tonen. Risico op het maken van een taalfout wordt dan tot nul gereduceerd……..Één van de demonstrerende prominente oppositieleden was overigens  de wederom bepoederde Ágnes Kunhalmi, een ’topper’ binnen de socialistische partij, de MSzP én groot voorstander van innige samenwerking met de bruinhemden van Jobbik.

Even een klein rondje langs de velden, wat is er ook al weer te koop aan de Hongaarse oppositionele kant?

Magyar Szocialista Párt (MSzP): opvolger van de MNSzP, de communistische partij in het Sovjettijdperk. Na de ’omwenteling’ in 1989 wisselden de communisten hun veren naar ’socialistische’ op basis van sociaal-democratische waarden. Deze bleven natuurlijk traditioneel rood van kleur, maar plotsklaps waren die oude communisten volbloed democraten geworden. In de periode 1994-1998 en 2002-2010 waren deze ’democraten’ aan de macht in het poestaland. Periodes van ongebreidelde corruptie, nepotisme, uitverkoop aan multinationals etc etc. In 2010 stond Hongarije aan de rand van de financiële afgrond. Bij de vorige parlementsverkiezingen probeerden de socialisten met een lijsttrekker – Gergely Karácsony – van een andere partij een acceptabel resultaat te behalen. Helaas….. Voor de komende burgemeestersverkiezingen in oktober wordt andermaal Gergely Karácsony naar voren geschoven. Geschikte ’eigen’ kandidaten zijn blijkbaar niet voorhanden. Bertalan Tóth is tegenwoordiger de socialistische fractievoorzitter in het parlement, zijn bijnaam is sinds zijn positie als loco burgemeester van de stad Pécs de volgende: ’chocoladediefje’. Nog meer? Ik vind het wel goed zo.

Jobbik: deze partij is gebaseerd op de volgende duivelse driehoek: Jodenhaat, Zigeunerhaat, Homohaat. Men probeert nu de richting op te gaan van een ’normale’ burgerpartij maar bijna alle Jobbikpolitici hebben een verleden van gefrustreerde racistische uitlatingen/handelingen, sommige zelfs inclusief strafrechtelijke veroordeling onder andere op basis van fysiek geweld. ’Top of the bill’ is Márton Gyöngyösi die bepaalde Hongaarse staatsburgers met een Joodse achtergrond wilde laten registreren. Afgelopen week meldde hij dat zijn gewraakte uitlatingen in het parlement hem door de strot waren geduwd door de voormalige partijleider Gábor Vona. ’Hij heeft nooit achter deze uitspraak gestaan’. Wat mij betreft maakt spijtoptant Gyöngyösi het met deze ontboezeming alleen maar erger. Dit is gewoon de ’Befehl ist Befehl’ mentaliteit in optima forma.

Overigens is de Jobbik inmiddels in een drietal duigen gevallen. Naast de – nog – bestaande Jobbik heeft zich een groepje rond János Volner afgesplitst. Volner is de (mede)oprichter van de inmiddels opgeheven ’Magyar Gárda’. Een enge club van para-militaire bruin- en zwarthemden die tot voor een paar jaar gelden de bewoners van Hongaarse dorpen de stuipen op het lijf joegen. Welke bewoners dan? Uitsluitend Zigeuners – sorry Roma – natuurlijk. Dezelfde Volner die tijdens de afschuwelijke uitspraak van Gyöngyösi vlak achter hem in de parlementsbankjes zat. Nooit heeft hij op deze en andere racistische uitspraken van Jobbikers kritiek geleverd. Nu veegt Volner de vloer met ze aan. Tja, wat zei Bredero daar ook maar weer over?

Als laatste heeft de Jobbikafvallige László Toroczkai een nieuwe beweging/partij opgericht: Mi hazánk mozgalom’. Dit betekent zoveel als ons thuisland beweging’. Eigenlijk is de vertaling ’thuisland’  niet geheel correct, unsere Heimat’ is veel passender, maar ja, ’Heimat’ is geen Nederlandse uitdrukking nietwaar? Afgelopen week werd Toroczkai geïnterviewd door de ’muppetzender’ ATV waarin hij  het thema Zigeuners/Roma om de haverklap op tafel legde. Hij ontkende dat Zigeuners/Roma Hongaarse staatsburgers zijn, waaruit onmiskenbaar blijkt dat hij deze Hongaarse inwoners a priori als tweederangsburgers beschouwt. Één van de eerste ’activeiten’ van deze ’beweging’ was het protesteren tegen de ’Gay parade’ in Boedapest die men in het Hongarije waarin het traditionele gezin de standaard dient te zijn niet acceptabel vindt. Nog meer? Ik vind het wel goed zo.

LMP: de afkorting staat in het Nederlands voor: de politiek kan anders. De inmiddels teruggetreden András Schiffer was hét intellectuele vlaggenschip van de partij maar voelde zich door interne partijmachinaties gedwongen om de pijp aan Maarten te geven. Wat bleef bleek ’waaibomenhout’ te zijn. Bernadett Szél, het andere kopstuk werd beschuldigd  en ’veroordeeld’ vanwege partijverraad en immoreel gedrag. Idioot genoeg werd ze niet de partij uitgemieterd, wijselijk besloot ze om de eer aan zichzelf te houden. Ákos Hadhazy ging na de vorig jaar gehouden verkiezingen met een partijgenoot op de vuist nadat uitgekomen was dat hij kandidaten van de LMP uitgeruild én teruggetrokken had ten voordele van andere oppositiepartijen. Ook af door de zijdeur. Politiek kan anders, inderdaad, dat heeft deze partij wel bewezen…. Nog meer? Ik vind het wel goed zo.

Demokratikus Koalíció (DK): Dit is het politieke vehikel van Ferenc Gyurcsány, de voormalige leider van de MSzP en voormalig premier. ’Feri’ vond zijn ’Waterloo’ toen een geluidsbandje van één van zijn partijtoespraken – achter gesloten deuren – anoniem aan de pers werd doorgegeven: we hebben ’s morgens, ’s middags én ’s avonds gelogen’ meldde Gyurcsány aan zijn verblufte partijkameraden en daarmee was zijn lot bezegeld. Het enige wat Gyurcsány tegenwoordig produceert is het beschuldigen van de Fideszregering van zaken waar hij zichzelf jarenlang schuldig aan heeft gemaakt. Daar komt het zo’n beetje op neer. Zijn DK partijkompanen blinken ook al niet uit in ’bright thinking’ en al helemaal niet in ’bright speech’. Een fossielenparij voor ontevreden Hongaarse oudjes, met een boodschap als een echo uit het communistisch verleden. Nog meer? Ik vind het wel goed zo.

Momentum Mozgalom: Deze partij die geen zetels in het parlement bezet is begonnen als een beweging die kandidaatstelling van Hongarije voor de Olympische zomerspelen wilde verhinderen. Verrassenderwijs vonden de Momentum protesteerders aardig wat weerklank bij Boedapester jongeren waarop men besloot een partij op te richten. Aardige jonkies in het begin, daar niet van, maar het is me nog steeds volstrekt onduidelijk waar de partij nu precies voor staat. Het is alleen maar ’anti anti anti’ wat de klok slaat met als triest dieptepunt de actie van de voorzitter van de partij András Fekete-Győr. Tijdens de decemberprotesten van december vorig jaar gooide hij rookgranaten naar agenten waar hij voor de TV camera nog trots kond van deed ook. Alhoewel, er was nog een ander treurig nieuwsfeit te noteren, Momentumleden waren verantwoordelijk voor de formulering van 5 eisen die de voltallige oppositie afgelopen december op de staatstelevisie had willen voorlezen. Bij telefonische navraag van een reporter kon Fekete-Győr de – kort omschreven – eisen niet eens uit zijn hoofd oplepelen….. Voorts vindt Momentum samenwerking met de Jobbik een prima zaak, sterker nog in een aantal steden heeft deze ’kongsi’ al plaatsgevonden. Als laatste is vermeldenswaardig dat de penningmeester van de jongerenpartij zijn biezen al heeft gepakt nadat bleek dat de financiële administratie een zooitje bleek en de door de Hongaarse staat toegekende subsidiebedragen niet ’comme il faut’ waren besteed. Nog meer? Ik vind het wel goed zo.

Két farkú Kutyapárt: de tweestaartige hondpartij. Hé, hé, eindelijk valt er wat te lachen. Eigenlijk is deze jongerenpartij een beweging die één adagium hanteert: Umwertung aller Werte. Met veel ludieke acties proberen de partijactivisten mensen te laten beseffen dat men continu voor de gek wordt gehouden door de Orbánregering. De slogan die de meeste Hongaren kennen van deze partij is: ’voor iedereen gratis bier’. Op de vraag van een ATV reporter aan de ’virtuele’ leider van de partij Gergely Kovács wat de nieuwbakken ’hondeparlementsleden’ gaan uitvoeren indien de partij parlementszetels zou winnen antwoordde deze lolbroek het volgende: ’dan gaan onze nieuwe parlementariërs eerst een half jaar met vakantie, precies zoals we beloofd hebben’. Wat mij betreft mogen deze activisten blijven, als politici zijn deze humoristen/maatschappijcriticasters niet te kwalificeren. Nog meer? Ik vind het wel goed zo.

Nogmaals de conclusie van boven dit artikel: allemaal een eindcongres organiseren en jullie partij officieel ten grave dragen. Onder begeleiding van toepasselijke muziek. Bij de socialisten stel ik uiteraard ’De Internationale’ voor gezongen door het Volendammer kinderkoor met als gastdirigent Frans Timmermans. Jobbik zou een beroemde ’schlager’ van de zonnebrildragende Heino kunnen kiezen, bij voorkeur ’die schwarze Barbara’. De gedachten van die Jobbikers zijn toch al inktzwart, enig lichtpuntje voor hen is dat Heino er tevens onfrisse ideeën op nahoudt op het gebied van de Duitse staatsinrichting…..Gyurcsány zal als soloartiest het nummer ’je loog tegen mij’ van Drukwerk – Harry Slinger – ten gehore brengen, uiteraard in de Russische vertaling. De Momentum voorman Fekete-Győr zingt het  Olympisch duet ’Barcelona’ van Freddie Mercury en Montserrat Caballé met…Ja met wie eigenlijk? Met gastzangeres Katinka Hosszú natuurlijk, de meervoudig olympisch gouden medaillewinnares, één van de beste Hongaarse zwemsters ooit! Die Fekete-Győr bevindt zich namelijk weldra in het diepe en dan moet je wel kunnen schoolzwemmen. Wie er bij de LMP moet gaan zingen? Ik zou het echt niet weten. Volgens mij zijn de nog paar overgebleven LMP’ers de weg volledig kwijt en hebben ze al voor het zingen de kerk – lees parlement – verlaten. Blijft over de tweestaartige hondpartij, maar honden kunnen geen ’mensenmuziek’ maken. Dan maar blaffen jongens/meisjes! Blaffen en blaffen. Waarom? Blaffende honden bijten niet.

De honden blaffen en de karavaan trekt verder……..

PS binnenkort zal ik een voorstel indienen voor een nieuw te vormen politieke partij ten behoeve van  gezondere ’checks and balances’ in Hongarije.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s