Nederland: staatsvijand voor Hongarije?

timmermans

De Europese verkiezingen komen eraan en die zijn voor Hongarije een stuk belangrijker dan voor Nederland. Evident is dat de Orbánparij Fidesz een goed resultaat wil halen en wel om 3 redenen: 1. herbevestiging van de binnenlandse politieke hegemonie, zodat het  – mentale – mandaat in het poestaland verder versterkt wordt. De bedoeling is om de oppositie een fatale slag toe te brengen zodat hopelijk – voor Fidesz dan – geen ’geheime’ financier het interessant vindt om voor de Burgemeesters- en gemeenteraadsverkiezingen dit najaar partijen/kandidaten te ondersteunen die aan het Fideszfundament zouden beginnen te knagen. 2. stevige positie behouden in de fractie van de Europese Christendemocratische partij – EVP – zodat dwarsliggers als het CDA uit Nederland er niet in slagen om Fidesz uit die EVP te werken. 3. op dit moment zijn de anti-Fidesz Europarlementariërs in de meerderheid en die verhouding wil hopman Orbán natuurlijk maar al te graag omkeren. Daar is overigens grote kans op want de linkse partijen, maar ook de confessionele staan in de voorspellingen op zwaar verlies, alleen de groen/linkse parijen – zoals die Grünen – hebben de wind in de zeilen.

Voorgaande redenen ’nopen’ de Fidesz daarom tot een frontale aanval op de zogenaamde ’immigratie-ondersteunende’ partijen/kandidaten en zelfs op landen, zoals Nederland. Nog even wil ik de uitspraak citeren die de Hongaarse staatssecretaris Zoltán Kovács van de week heeft gedaan: ’er is  sprake van een zogenaamde ’hacker-campagne’ tegen Hongarije waarvan de Haagse immigratie-ondersteunende  politieke elite het vlaggeschip is.’

Tja, het gaat in deze campagne fase niet alleen meer over partijen of politieke vaandeldragers maar om een EU lidstaat en wel het polderlandje. De genoemde ’hackercampagne’ was een konijn uit de hoge hoed van Hongaarse staatspropaganda en agitatie – uit welk tijdperk kennen we deze terminologie ook maar weer? – om het Hongaarse volk te doen laten geloven dat een Nederlandse parlementaire delegatie de complete Hongaarse rechtsstaat naar de prullenbak zou verwijzen. Plaats van deze prullenbakverwijzing: Boedapest.

Dit bezoek werd op het laatste moment door de Hongaarse regering afgezegd. Dit laatste vond ik overigens – met het Hongaarse kabinet – volledig terecht, dat ’Hollandse vingertje wijzen’ bewaren die polderparlementariërs maar voor thuis. Alleen had het van Hongaarse zijde sjieker gekund, nee gemoeten. Nederland wordt in de Hongaarse pers regelmatig gekarikaturiseerd als een ’liberale’ samenleving waar seksueel gezien alles – officieel – kan en mag en die daarmee de Christelijke waarden schoffeert. Ook niet echt ’sjiek’ zullen we maar zeggen. Maar ja, als ik de opgerakelde ’story’ van de voormalige Nederlandse ambassadeur te Boedapest weer in de pers lees begrijp ik het ook wel een beetje. Anderhalf jaar geleden vergeleek deze diplomaat de tactieken van de Hongaarse regering met die van de terroristische organisatie IS. Niet echt handig natuurlijk, zo’n ’geval’ wordt door de Hongaarse spindoctors natuurlijk in campagnetijd maar al te gretig van de plank gehaald.

De opmaat voor deze Hongaarse houding was natuurlijk het rapport van de GroenLinkse Europarlementariër Judith Sargentini die met haar kritische rapport over de rechtsstaat in Hongarije de Europese Commissie voorstelde om de nucleaire optie van artikel 7 van het EU verdrag in stelling te brengen. Stemrechtonthouding van Hongarije dus. Sindsdien heeft omnivoor Orbán naast George Soros er – dankbaar – een nieuwe vijand bij. En zoals spindoctors het beste weten, vijanden moeten een persoonlijk gezicht hebben. Sargentini heeft overigens de fundamentele fout gemaakt door de duvel en zijn oude moer in haar rapport erbij te halen, waardoor de Fidesz-machinerie vrij baan had. Alle feitelijke omjuistheden uit het rapport werden ‘uitgezoomd’, de werkelijke boodschap raakte ondergesneeuwd. Inmiddels heeft Sargentini zichzelf tot Hongaars persona non grata verklaard, volgens haar is Boedapest niet meer een plek waar ze zich 100% veilig zou voelen. Conclusie: Sargentini is de ideale ’cliffhanger’ voor Fidesz.

Zijn er nog meer vijanden te vinden? Welzeker, ontwaar ik daar niet ene Frans Timmermans, de Spitzenkandidat’ voor de opvolging van Jean-Claude Juncker? Socialist en overtuigd Orbáncriticus, wat wil je eigenlijk nog meer? Vorig jaar heeft Juncker met zijn secondanten besloten dat de volgende regel ‘gedelete’ moet worden: Europese Commissieleden mogen geen politieke campagnes voeren tijdens hun zittingstijd. Redelijk snel daarna trapte Timermans zijn campagne af met zijn eerste ’Spitzenkandidatenspeech’ voor zijn favoriete café in zijn ’hometown’ Heerlen. Toevallig of niet?

Europese Commissieleden vertegenwoordigen alle EU lidstaten – regeringen – en hebben in deze zin geen politieke kleur. Eigenlijk net zoals Nederlandse kabinetsleden die in eerste instantie het politieke beleid van de coalitie verdedigen. In tweede instantie trouwens ook. Het Nederlandse parlement kleurt het spectrum vervolgens politiek in, zelfs van parlementsleden die lid zijn van een coalitiepartij wordt verwacht dat ze de regering kritisch te volgen. Dat heet met een mooi woord ’dualisme’. Daar zie ik overigens op dit moment in de Nederlandse politiek weinig van terug, maar dat terzijde.

Nu Frenske Timermans zich politiek profileert in Nederland en in de Europese lidstaten heeft hij dus weer politieke kleur op de wangen gekregen. En zijn wangen zijn – dat kan ik U verzekeren – momenteel niet echt ingevallen….Heb ik hier moeite mee? Eigenlijk wel, maar zo zwaar til ik er ook niet aan, Timmermans heeft al tijden politieke kleur op de wangen, hij heeft het meten met twee maten zo’n beetje uitgevonden. Voorbeeldje? Zelf knijpt hij een oogje toe als Juncker zijn vriendje Martin Selmayr als hoogste Europese ambtenaar wil aanstellen op een manier die – ik citeer VVD Europarlementariër Hans van Baalen – je zou verwachten in Burkina Fasso. Tegelijkertijd zet hij de vol de aanval in tegen Hongarije en Polen die de rechtsstaat zouden ondergraven, maar zwijgt hij in alle talen – en hij spreekt veel talen hoor! – over de schandalige Spaanse regenten in Madrid die de Catalanen beschouwen als lijfeigenen van de Spaanse natie. Dus ten aanzien van de politieke kleur van onze Limburgse Frans? Niks nieuws onder de ’rode’ hypocriete zon.

Nog wat laatste wapenfeiten van Frans, de Limburgse ’Godenzoon’. In zijn campagne meldde hij onlangs dat hij tevens grote moeite heeft met de onlangs aangenomen zogenaamde ’Hongaarse slavenwet’. Blijkbaar is Frenske ’gebrainwashed’ door Hongaarse oppositieleden, de nieuwet wet is in volledige overeenstemming met EU regels, met de gewijzigde arbeidswet staat Hongarije netjes in de EU-middenmoot. Met die nieuwe arbeidswet is hoegenaamd niets mis, maar Timmermans acht het opportuun om – wellicht op instigatie van de Hongaarse MSzP socialisten – hier een punt van te maken. Midden februari geef hij zelfs acte de présance op het komende MSzP congres in Boedapest. Ja, die Hongaarse socialisten kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken, tijdens de voorverkiezing voor de burgemeesterskanidaat voor Boedapest werd hun door en door doortrapte kandidaat weggevaagd door een andere ’progressieveling’. Dezelfde MSzP die Hongarije twee keer – in de negentiger jaren en van 2002 tot 2010 – bijna geruïneerd heeft met een politiek van ’links lullen en rechts vullen’. Dat Timmermans zich met een dergelijke partij afficheert acht ik afkeurenswaardig maar ach, aan de andere kant? Aan die andere kant geeft Timmermans Orbán het zoveelste wapen in handen, Hongarije hoeft straks niet eens meer te investeren in haar eigen defensie!

Zelfs in West-Europese kwaliteitsmedia heb ik het afgelopen jaar de volgende uitdrukking gelezen of gehoord: ’de Europese verkiezingen gaan tussen Orbán en Merkel’. De Hongaarse hopmanpremier heeft zich langzaamaan opgewerkt tot een Europees politieke ’Spieler’. En dat uit een landje met nog geen 10 miljoen inwoners! ’Vrolijke Frans’ heeft het nakijken, zijn plaats is in de achterhoede, het rugnummer 10 is definitief aan je neus voorbij gegaan Frans! Wie draag dit rugnummer dan? Diego Maradonna, de beste politicus van allemaal!

De onpartijdigheid van velen bestaat hierin, dat zij even welwillend staan tegenover de dwaling en de waarheid. (Paul Brulat, Frans schrijver 1866-1940)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s