Baudet’s en Orbán’s Nasynchronisatie

terminator

In de week dat de radicale robot Rob Jetten zogenaamd het Nederlandse kabinet redde door als een soort ’Deus ex machina’ de oplossing voor het kinderpardon aan te reiken kwam het apocalyptische Hongaarse bericht  binnen dat de in – financiële – chaos verkerende bruinhemdenpartij Jobbik tijdens het volgende congres misschien wel wordt opgedoekt. Én in de week dat Youp van ’t Hek ons goedgeluimde en naïeve Hollanders wil laten geloven dat dat hele ’big brother is watching You’ gedoe allemaal nonsens is. Gaat U nu maar rustig slapen sust Youp de boel, Uw privacy is in Nederland gegarandeerd. Hoe noem je nu zoiets? Arrogante naïeve grachtengrolderprietpraat. In Hongarije worden buitenlandse films aan de lopende band nagesynchroniseerd, bijvoorbeeld Arnold Schwarzenegger die in het Hongaars ferm ’I’ll be back’ uitkraamt. Kan die Youp in Nederland ook niet nagesynchroniseerd worden? Bij voorkeur in het Esperanto, dat spreekt toch bijna niemand.

Inderdaad, nasynchronisatie, zonderling woord eigenlijk. Ik kijk regelmatig naar Hongaarse TV kanalen, gelukkig zijn er uitmuntende Hongaarse films die regelmatig worden uitgezonden. Ik memoreer slechts de ’afschuwelijk’ mooie film ’Son of Saul’ – Holocaustthema – die in 2016 de Oscar won voor beste niet-Engelstalige inzending. Maar ja, dan zendt men op een goede avond ’Scent of a woman’ van Al Pacino uit. Ik wist niet dat deze film surrealistisch bedoeld was, maar Al Pacino met een rare donkere hese Hongaarse stem te moeten aanhoren lijkt me net zoiets als Youp van ’t Hek Jacques Brel te horen zingen. In het Frans wel te verstaan. Volgens mij duurt het niet lang meer en Youp zingt in zijn dromen de socialistische ’Internationale’. Het inmiddels jarenlange verblijf van Youpie aan de grachtengordel heeft het denkvermogen van de cabaretier – door het troebele grachtengordelwater natuurlijk!- een beetje aangetast. Snel verhuizen en uitwaaien in Uithuizermeeden Youp!

Terug naar Harry Potter. Daar waren we toch nog niet? Sorry, maar nu wel. Ik ben een grote fan van alles wat met Harry Potterfilms te maken heeft en de figuur ’Severus Snape’ – gespeeld door de helaas inmiddels overleden Alan Rickman – staat bij mij met stip op nummer één. Voor niet-Potterfans is voorgaande abracadabra, voor Harry Potterfans is trouwens de hele wereld abracadabra….Prachtig om die goed geprononceerde Engelse taal aan te horen die gebezigd wordt in de Hogeschool voor Hekserij. Nee, in mijn geval toch niet! De Harry Pottercyclus is één van de weinige creaties die wél zijn nagesynchroniseerd in de Nederlandse taal. En omdat onze – toen – jonge kinderen persé Potter wilden kijken en het ook persé wilden verstaan hebben we de VHS tapes met de Nederlandse nasynchronisatie aangeschaft. Ja, de eerste VHS Pottertape staat nog steeds op de plank hoor! Als ik nu de Zweinstein tovenaarsleerlingen in het Engels hoor praten bekruipt me een ’weird’ gevoel. De wereld zit zonderling in elkaar, nietwaar?

Hetzelfde gevoel moeten de Hongaren hebben als ze Al Pacino in de Engelse taal horen vloeken, dit is toch niet zoals we ’Michael Corleone’ kennen? Terwijl mij een ’Hongaarse’ Michael Corleone meer doet denken aan een foute zigeuner – sorry Roma! – die Armani colberts verkoopt die volgens hem zo goedkoop zijn omdat ze ’van de vrachtwagen gevallen zijn’. Voor de politieke correctheid moet ik zeggen dat ik me in dit geval de ’Hongaarse’ Corleone ook kan voorstellen als drugssdealende slecht Nederlands sprekende Nedermarrokaan. Nog steeds niet politiek correct? Pech gehad dan! Hongaren verdedigen de nasynchronisatie vaak met het argument dat Hongaarse acteurs de beste ’nasynchroniseerders’ van de wereld zijn. Mijn reflex is dan altijd, so what? Zo leren jullie Magyaren nooit een woord over de grens te spreken, het zal jullie niet veel verder helpen in deze geglobaliseerde wereld.

Een paar jaar geleden was ik op ’businesstour’ in Transsylvanië, het huidige Roemenië. In de stad Nagyvárad – Roemeens: Oradea – ontmoette ik een Roemeense manager – zijn familie was destijds door Ceauçescu naar Transsylvanië geëxporteerd om de Hongaarse inwoners nog meer te decimeren – en tot mijn verbazing voltrok zich het zakelijke gesprek volledig in de Hongaarse taal. How come? De jonge manager legde mij uit dat de Roemeense TV onder Ceauşescu altijd een gruwel was, als kind keek hij altijd naar Hongaarse tekenfilms. Hongaarse TV kanalen waren zo vlak bij de Hongaarse grens eenvoudig te ontvangen et voilà, zelfs in een zakelijk gesprek kon mijn Roemeense partner met het Hongaars uit de voeten. Kijk, dit lijkt me het ultieme bewijs, talen spreken leer je het beste op – zeer – jonge leeftijd. Die kans is voor de meeste Hongaren bij voorbaat verkeken. En het argument dat bij een aangeboden mix van talen – Griekse taalsalade – een kind geen enkele taal perfect leert is net zo’n een grote onzin als de stelling dat Youp van ’t Hek de liedjes van Jacques Brel zo mooi kan vertolken. In het Frans nota bene……..

Hollanders beseffen in werkelijkheid niet hoeveel mazzel ze hebben dat er op school, in de media en in de samenleving zoveel buitenlandse talen te horen zijn. Dat maakt de wereld tot een ’groot globaal dorp’, met alle voordelen van dien. ook met alle nadelen van dien overigens. Welke? Ik meen op de Nederlandse straat toch een beetje teveel buitenlandse talen te horen die nu niet bepaald bijdragen aan de overleving van de Nederlandse taal op lange termijn. Heb ik dat zo politiek correct mogelijk gezegd? Nee? Pech gehad dan!

DAN NOG EEN POLITIEKE WAARSCHUWING. Eerst begin ik met twee uitspraken, de eerste is echt gedaan door een mensch van vleesch en bloede, de tweede is van mijzelf, een  Nederlands/Hongaarse ’alien’ van vleesch en bloede. Henk Otten – de spindoctor en inmiddels lijsttrekker voor de Eerste Kamer van het Forum voor Democratie – is verantwoordelijk voor het volgende statement recent gedaan tijdens een interview met de Volkskrant: ’we – het FvD – zijn eigenlijk een mediabedrijf met een politieke tak’. Ok, dan mijn statement: ’het Hongaarse Fidesz is eigenlijk een politieke partij met een mediatak.’. Hieronder zal ik de twee uitspraken ’wetenschappelijk’ duiden.

Henk Otten is een typische ’Zuidas’ dealmaker die overigens nog steeds trots is op zijn ’boerenzoonachtergrond’ uit Drenthe. Hij was het die volgens eigen zeggen telecommunicatiebedrijf Ben aan T-mobile vepatste: ‘Ik verkocht Ben aan T-mobile, was betrokken bij de beursgang van KPN, op m’n dertigste deed ik de deal waarbij France Télécom Casema overnam.’ Zo maar even een uitspraak van de ’mediastrateeg’ Otten in de Volkskrant. Vooral het begin vind ik ’interessant: ’IK verkocht Ben etc etc.

Spindoctor en ’meesterjurist’ Otten manipuleerde de statuten van de Fvd op zodanige wijze dat de voordracht voor een nieuw bestuurslid pas verhinderd kan worden als tweederde van de partijleden aanwezig is op de Algemende LedenVergadering. Als Otten kritische ’feed back’ krijgt op deze ’democratische’ regelementen is zijn reactie ’dat sommige leden van FvD nu eenmaal te snel willen’. Proef ik daar niet nu al een verschil tussen eerste en tweede rangsleden? Wis en waarachtig wel! Die Otten heeft gewoon geen ’sjoege’ van de term ’democratie’. Maar goed, hij komt zoals hij steeds maar weer benadrukt uit Drenthe dus: ’doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg’! We zijn natuurlijk allemaal gewoon, de één is alleen ’meer’ gewoon dan de ander. Hoe heette die oudste varkenskop in het boek ’animal farm’ ook maar weer? ’Old Major’, die droomde over de revolutie maar zou deze zelf niet meer meemaken…..

Otten – zeg maar de ’John de Mol’ uit het noorden des lands – acht zichzelf een kind van de huidige mediatijd. Hij vindt – als lijsttrekker voor de Eerste Kamer – de ’mediakant’ eigenlijk ook leuker en met die ’kant’ gaat het ook crescendo. Mediamagnaat Otten somt op: ’We hebben nu een Facebookkanaal waarmee we miljoenen mensen bereiken, soms in een week wel een paar miljoen. We creëren onze eigen content met filmpjes en het nieuwe boek van Theo (Hiddema, red.) verkopen we in onze webshop. We zijn eigenlijk een mediabedrijf met een politieke tak.’ Praatte de Volkskrant hier überhaupt wel met een senator in spé? Domme vraag, natuurlijk niet, het betreft hier gewoon een ordinaire in Rotterdam verdwaalde havenbaron die zogenaamd trots is op zijn Drentse ’roots’.

Als laatste. Op de website van de FvD is het volgende partijstandpunt te ontwaren: ’Het is tijd om te stoppen met de muntunie en de open grenzen, en daarna de EU te verlaten’. De Volkskrantreporter vroeg naar Otten’s mening over de Europese Unie waarop hij het volgende antwoordde: ‘We willen een assertiever beleid richting Brussel.’ Ik vind het verstandiger nu te stoppen met het onderwerp ’Henk Otten’, ik meen inmiddels enkele pukkeltjes op mijn hoofdhuid aan te treffen….

De Jonge Viktor Orbán richtte eind jaren tachtig van de vorige eeuw  de politieke beweging Fidesz – Bond van jonge democraten –  op als alternatief voor de communistische regering die toen nog officieel onder de knoet van de Sovjetrussen de scepter zwaaide. Bij de herbegrafenis – 1989 –  van de tot opstandleider gebombardeerde Imre Nagy – oktober 1956 – riep hij met gevaar voor eigen leven op tot democratische verkiezingen en de terugtrekking van de Sovjettroepen. Het Sovjetcommunisme stortte in elkaar en de democratie mocht ’beginnen te ontluiken’ in Magyarenland. Vervolgens duurde het overigens nog meer dan 8 jaar eer Orbán met zijn Fidesz aan de macht kwam. Dat gebeurde in 1998. De regering van Fidesz beijverde zich om de corruptie en de misdaad te bestrijden. De periode 1994-1998 was catastrofaal voor Hongarije, het economische wanbeleid van de regerende socialisten had het land bijna tot aan de rand van de afgrond gebracht en alles wat nog van waarde was hadden de socialisten verpatst. De ontvangen pecunia kwamen natuurlijk niet in de staatskas, die was toch al leeg redeneerden de ’integere’ socialistische graaiers. Orbán en zijn team gingen voortvarend te werk, hervormingen werden gezwind doorgevoerd, Hongarije werd lid van de NAVO in 1999 en de Fideszregering legde de basis voor EU-toetreding die in 2004 zijn beslag kreeg.

In 2002 kwamen die vermaledijde socialisten weer aan de macht en kregen de kans het land weer 8 jaar lang te ruïneren. In 2010 had  de Hongaarse kiezer hier definitief zijn bekomst van en vanaf dat moment mag de Fidesz zich verheugen in een voortdurende tweederde meerderheid in het parlement. Dit is heel in het kort de politieke geschiedenis van Hongarije van na ’die Wende’. Is dit nu een goede ontwikkeling? Ja en nee.

Ja, omdat Hongarije  zich tot een economisch politiek en economisch stabiel land heeft weten te ontwikkelen, de economische groei was in 2018 bijvoorbeeld bijna 5%. Hongarije is ingebed in de NAVO en de Europese Unie, de situatie van de etnische Hongaren – ondersteund door de Fideszregering – in de omringende landen is grosso modo verbeterd en het hek aan de zuidgrens van Hongarije is gebouwd. Voor degene die het oneens is met de bescherming van deze zogenaamde ’Schengengrens’ het volgende: de voormalige Duitse minister van buitenlandse zaken Sigmar Gabriel meende in 2017 dat ’Hongarije Duitsland met het plaatsen van het grenshek de broodnodige lucht heeft verschaft om niet in een totale immigratiechaos te belanden’. Gabriel was in 2017 onderdeel van de regering Merkel en hij was geen CDU minister maar SDP minister. Weet U waar dat voor staat Frans Timmermans, ’Spitzenkandidat’ voor de functie van EU-chef? Die ’S’ staat voor Sozialdemokratisch, het is maar dat u het weet…….

Nee, omdat in Hongarije ’de checks and balances’ niet echt functioneren. Niet alleen heeft de Fidesz niet alleen al geruime tijd de absolute macht in het land maar deze is ook nog geschraagd door een meer dan tweederde meerderheid. Met andere woorden: Orbán kan bij wijze van spreken de Grondwet op een druilerige maandag achternamiddag met één pennestreek wijzigen. Vanuit alle democratische standpunten gezien is dit geen wenselijke situatie, het is een sneeuwbal die steeds groter wordt. En wat gebeurt er als een partij/persoon lang de macht mag uitoefenen, het is net zo’n wetmatigheid dat water bevriest onder het nulpunt: macht corrumpeert altijd en overal, dat zit nu éénmaal in de menselijke natuur gebakken. Een Hongaarse premier onttrekt zich ook niet aan deze wetmatigheid. Hongarije bevindt zich in de puberteit van de democratie, de Hongaarse actieve en passieve kiezer dient op te staan en uitsluitend de Hongaren dienen veranderingen te entameren. Of niet natuurlijk. In ieder geval werkt buitenlandse inmenging als een boemerang, Fidesz zal hierdoor alleen maar langer heersen. Als politieke partij met een mediatak…..Overigens zal deze laatste conclusie George Soros niet ondersteunen. Maar dat is niet het ergste, Soros en zijn ‘collega’s’ van de ‘Open Society Foundations‘ begrijpen de conclusie niet eens. Waarom niet? Soros komt uit de Verenigde Staten. But this Europe man, this is Europe! Thank heaven it is……..

Als laatste de ’hamvraag’. Indien U zou moeten kiezen tussen Thierry Baudet of Viktor Orbán, op wie zou de keuze dan vallen? Nee, nee, er zijn geen alternatieven, U móet tussen één van deze twee heren kiezen. Moeilijk? Voor mij niet hoor…….

Ik zou trouwens ’nagesynchroniseerd’ graag Baudet in het Hongaars willen aanhoren en Orbán in het Nederlands. Wie zou geschikt zijn als ’stemmetje’ voor Orbán? Judith Sargentini natuurlijk!

Ik wens U tot slot veel wijsheid met Uw stemkeuze tijdens de komende verkiezingen voor de Provinciale Staten!

Mijn meningen zijn feiten (Thierry Baudet, schrijver en politicus 1983 – )

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s