Graaikapitalisme en Karmakapitalisme

van basten

Zo tegen het einde van de maand vind ik het weer ’amusant’ een aantal uitspraken van burgers en ’buitenlui’ tegen het licht te houden. De nietszeggendheid spat er soms van af, maar gelukkig bestaan er niet alleen politiek-correcte politici waar het Nederlandse landschap mee bezaaid lijkt te zijn. Uiteraard wil ik U mijn – op zichzelf nietszeggende – commentaar niet onthouden….

Sigrid Kaag, D66 minister van o.a. buitenlandse handel: de besprekingen over het kinderpardon in het kabinet zijn constructief.

Reactie: deze ’sensationele’ uitspraak van de charmante D66 bewindsvrouwe werd gedaan bij een verkouden Eva Jinek die vanwege haar gesmoorde stem maar niet verder vroeg…… Tja, het is al een beetje campagnetijd en het CDA en de VVD willen zich met de Europese en Provinciale Statenverkiezingen in aantocht wat schaven aan hun eigen profiel. De man met Brabantse tongval – die hierom dan ook nooit premier zal worden – VVD fractievoorzitter Klaas Dijkhoff gooide al de knuppel in het hoenderhok door vooral coalitiepartners D66 en Christenunie als  ’klimaatdrammers’ te bestempelen. Sigrid Kaag gaf bij Jinek alleen ’modelantwoorden’ maar is de populairste D66’ster onder de links-liberalen. Waar moet dat heen in het mooie polderland? Nee, dan de huidige voorzitster van de Eerste Kamer VVD’ster Ankie Broekers-Knol die van opperhoofd Rutte na de verkiezingen overigens  het veld moet ruimen. Jinek toonde tijdens het programma een opname van een ’interviewtje’ met haar en in die paar minuten had Broekers-Knol interessantere uitspraken dan Kaag met haar ’charmante griesmeelbrij. Overigens wel in keurig ABN uitgesproken én met de juiste dictie, dat dan weer wel. Broekers-Knol klom op de barricaden voor Edit Schippers, ’zij is dé opvolgster van Mark Rutte’ liet ze ferm noteren. Daarna nam ze ’afscheid’ met het gedeeltelijk ten gehore brengen van het weemoedige ’we’ll meet again’ van Vera Lynn. Dus, Sigrid Kaag? Inderdaad, zanglessen nemen!

Andrea Visser, taartmaakster: de erotische taart met piemel vindt weinig aftrek.

Reactie:  bovengenoemde Bakster uit Bruinisse stopt na acht jaar met het bakken van erotische taartjes wegens tijdgebrek – ja, zal wel – maar voornamelijk vanwege het taboe op de erotische lekkernij. Bruinisse? Waar ligt dat ook maar weer? Op het Zeelandse Schouwen-Duiveland ’of all places’. Snel maar even kijken welke politieke partijen in de gelijknamige gemeente zitting hebben in de gemeenteraad. Ja hoor, bingo, maar liefst 7 zetels behoren toe aan confessionele partijen, de mannenbroeders van de SGP zijn natuurlijk prominent aanwezig. Aan wie zou die Andrea al die jaren die seksueel getinte gebakjes verkocht hebben? Ik vermoed voornamelijk aan die mannenbroeders van de SGP, uiteraard kwamen die van der Staaij adepten met nepsnor en grote bril de bakkerij binnenlopen. Wat zegt U, mannebroeders doen ook al bestellingen via internet? Ok, dan adviseer ik die bijbelvaste ouderlingen wel een goed werkend anti-virus te installeren op hun computer, die porno-sites schijnen nog wel eens hardnekkige soft/hardware problemen te kunnen veroorzaken. Foei, foei, zo mag ik toch niet over deze zwaar gereformeerden oordelen? Inderdaad, laat ze toch, anders zitten ze met een rol ’King pepermunt’ in hun broek in de kerkbanken. Een spreekwoordelijke rol pepermunt dan, hè……

Adjiedj Bakas, managementgoeroe: globalisering gaat een tandje langzamer en verandert in slowbalisering.

Reactie: de door velen zo genoemde en geroemde ’visionair des Vaderlands’ Adjiedj Bakas heeft weer een nieuwe term bedacht: slowbalisering. Slowbawat? Deze managementgoeroe boert goed, naar eigen zeggen geeft hij jaarlijks 150 lezingen in binnen-en buitenland en verkoopt 40.000 boekjes per jaar – à raison van een tientje – waarin hij een voorspelling doet over grote gebeurtenissen die aanstaande zijn. Voor dit jaar voorspelt Bakas bijvoorbeeld dat ’Italië de boel op de kop gaat zetten in Nederland’. Verder gaan ’activistische burgers zich verenigen tegen de uitwassen van het graaikapitalisme en zullen deze zich gaan beijveren voor het karmakapitalisme’. Dit is – naar ik begrijp –  één van de kenmerken van de slowbalisering. Ik raad U aan vóórdat U deze ’goeroe’ voor een bedrag met veel nullen inhuurt zijn artikel ’kapitalisme en slowbalisering’ – te vinden op zijn website – eerst maar eens te lezen. In eerste instantie wil ik meneer Bakas een pluim op zijn hoed steken: zijn begrippenfantasie is grenzeloos, de marketing – ’the narrative’ – werkt als een tierelier. Maar in feite draait het om holle frasen en holistisch kosmisch gebazel. Bakas produceert mooie fantasie-stripboeken en ja, stripboeken willen die CEO’s – of hoe die baasjes ook mogen heten – nog wel lezen. Lezen? Nu ja, plaatjes kijken dan….. U heeft gelijk, ik ben jaloers!

Frans Bauer, zanger: ik heb nog nooit zo weinig Chinees gegeten als in China.

Reactie: Wie houdt er nu niet van François van Dooren, de echte naam van de Roosendaalse vertolker van het levenslied. De ’gunfactor’ voor Frans bevindt zich op een hoog niveau, maar laten we niet vergeten dat Franske heel goed in de gaten heeft hoe hij dit ’knuffelgehalte’ optimaal kan exploiteren. Bij de NPO/NOS zitten ze in de maag met teruglopende kijkcijfers, advertentie-inkomsten lopen terug en er zijn weinig kijkcijferskanonnen zoals Matthijs van Nieuwkerk. Wat zegt U? AVRO/TROS zendt de reizen van Frans naar China uit? Lood om oud ijzer, allemaal gefinancierd uit omroepgelden gefourneerd door de Nederlandse belastingbetaler. AVRO en TROS hadden zelfs in het reeds ter ziele gegane ’verzuilingstijdperk’ geen enkele poot of zuil om op te staan. Deze omroepen hadden dertig jaar geleden al uit het overheidsomroepbolwerk – vind ik zelf best een mooi bedacht woord… – gemieterd moeten worden. Wie kent de uitdrukking ’verTROSsing nog?

Maar goed terug naar de Franse Chinees. De corpulente Bauer had zich verheugd op het ’lekkere Chinese eten’ daar in Peking en omgeving, hij had al dagdromen van de Chinese muur als één lange afhaalchinees. Maar de harde realiteit was dat Frans naar eigen zeggen ’nog nooit zo weinig Chinees gekaand heeft’.  ’Het was gewoon niet te vreten’. Tja, de Nederlandse afhaalchinees kent een iets andere culinaire basis dan een gemiddeld eettentje in het centrum van de Chinese hoofdstad. Eerlijk gezegd vind ik de Chinese avonturen van vrolijke Frans wel vermakelijk, maar dat de nationale omroep NPO/NOS zich in een commerciële jas hult en zich zelf gaat gedragen als media-afhaalchinees? Ik begrijp John de Mol van Talpa wel, in Nederland is er in het medialandschap niet alleen geen sprake van een ’level playing field’. Bovendien is dat concurrentievervalsende ’field’ vol met NPO baasjes en hypocriete politici die alleen maar uit hun nek kletsen en alles recht praten wat krom is. Als deze lieden weer voor een microfoon staan om hun ’overtuigende argumenten’ voor de huidige continuering van het omroepbestel aan de man te brengen stel ik de reporters voor om de microfoon achter hun halzen te positioneren. Waarom? daar bevinden zich hun nekken……..

Marco van Basten, voetballegende: in Oekraïne gebeuren ook vreemde dingen.

Reactie: voordat ik een hardhandige tackle inzet op Marco moet ik wel kwijt dat de oud-Ajacied één van de grootste helden van het Nederlandse voetbal was, is en ’for ever’ zal zijn. Wat mij betreft had hij zich echter nooit met het trainersvak moeten bezighouden en al helemaal niet met het aannemen van een functie bij de wereldvoetbalbond FIFA. Twee jaar was hij bij deze ’nimmer corrupte boboclub’ Hoofd Technische Ontwikkeling. In deze hoedanigheid stelde Marco in een vlaag van voetbalverstandsverbijstering de afschaffing van de buitenspelregel voor. Zijn baas de kroaat Zvonimir Boban verklaarde hem daarop de ’balkanoorlog’ en dat was voor de overigens aimabele Marco een beetje teveel van het ’goede’. Na twee jaar FIFA was het ’exit’ door de achterdeur. In het programma Studio Voetbal – U weet wel dat testbeeldprogramma – ontwaarde ik pardoes maar weer de ’golden boy’ van het EK voetbal van 1988. De ook aanwezige oud voetballer de half Russische- half Oekraïnse Evgeniy Levchenko (o.a. ex Fc Groningen) sprak Marco aan op het feit dat hij tijdens het WK voetbal in Rusland officieel de handjes had geschud met President Poetin.

Je moet daar nu niet naar toe willen gaan’ oordeelde Levchenko verontwaardigd. Nu vind ik het nog tot daaraan toe dat van Basten tsaar Poetin tijdens een officiële audiëntie ’de vijf geeft’. Dat had hij zich als onderknuppel van de FIFA overigens niet voor hoeven lenen ,maar ja, prestige nietwaar, prestige, prestige. Nee, de reactie van de oud voetbal-ster, dát was een ongepaste en stupide reactie. De verdediging dat er ’in de Oekraïne ook vreemde dingen gebeuren’ slaat natuurlijk als een tang op een varken. De vliegensvlugge respons van Levchenko dat ’Oekraïne geen andere landen aanvalt’ was volledig gerechtvaardigd. Tja Marco, wat nu? Wat mij betreft mag je het voorzitterschap van Ajax van Edwin van der Sar overnemen, want die lange ex keeper heeft/had wel uitstraling maar dan alleen in de doelmond. Maar ja, ik ben – zoals van der Sar pleegt te zeggen ’geen medici’ – en zeker geen ’ethici’.

Voor Adjiedj Bakas heb ik nog een leuke uitsmijter – helaas heb ik ’m niet bedacht – maar ik vrees dat deze niet echt ’past’ in zijn ’narrative’ gevuld met gebakken lucht en striphelden die belijders zijn van zijn zogenaamde ’karmakapitalisme’……..

Onder het kapitalisme worden mensen uitgebuit door mensen. Onder het communisme is het net andersom. (John Kenneth Galbraith Amerikaans econoom 1908-2006)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s