Boedapester Binnenstad: Jobbikvrij én Autovrij!

SPAIN HOLY WEEK

Gelukkig staat Hongarije niet meer op de nummer één positie als het gaat om het aantal zelfdodingen in Europa maar de plek waar het land bivakeert is nog steeds ’olympisch’ hoog. De uitdrukking ’zelfmoord’ is zo’n beetje uit het Nederlandse vocabulaire verdwenen alhoewel dat op mij nog altijd meer impact heeft dan zelfdoding. Koot en Bie spraken vroeger over ’eigenmoord maar dit terzijde. Tja, doodslag klinkt ’vriendelijker’ dan moord, net zoals Tuberculose ’vriendelijker’ klinkt dan tering en TBC weer vriendelijker dan tuberculose. Tenslotte landen we aan bij TB, wat bij mij overigens meer associaties oproept met TBS, Ter Beschikkingstelling Waarom er van het vroegere TBR – Ter Beschikkinstelling van de Regering – TBS is gefabriceerd is me overigens een raadsel. Van TBS heeft Volkert van der G(raaf) geen last, hij gaat namelijk emigreren of misschien heeft hij de kuierlatten al genomen. Ik kan hem nog wel een reisadvies geven: Noord-Korea, klein politiek moordje wellicht?

Dan naar iets ’vrolijkers’. In Hongarije komen er steeds meer extreem-rechtse details aan de oppervlakte rondom de partijleider van de Jobbik Tamás Sneider. Gaat het weer over die bruinhemdenpartij? Ssssst, heel kort hoor! Dat hij als jongeling een aan de rolstoel gekluisterde Zigeuner – sorry Roma burger – met een knuppel zwaar heeft verwond is op zichzelf al schandalig genoeg. Maar waarom komt deze informatie pas nu naar buiten? De Fideszpartij had deze man toch al voor de landelijke verkiezingen van 2018 in het verdomhoekje kunnen zetten? Blijkbaar vond hopman Orbán het daarvoor nog te vroeg maar nu kan hij in de campagne voor de Europese verkiezingen de Jobbik wellicht definitief de nekslag geven. Belachelijk overigens, ik vind het van groot cynisme getuigen om dergelijke schandalen pas van de plank te halen als er weer een volgende verkiezing aankomt. Wel goede spindoctoring, dat dan weer wel!

Ik moest bijna grinniken toen ik de laatste ’schandaalrelease’ las en zag omtrent het huwelijk van Tamás Sneider. Op de huwelijksdag – zo’n twee jaar geleden –  nam hij zijn kersverse vrouw op zijn nek en vrouwlief meende de gasten van deze hoogte met een Hitlergroet te moeten verrassen. Nu ja verrassen? In de kringen rondom Sneider acht ik het waarschijnlijk dat deze beweging wel eens vaker wordt gemaakt. Vrouwlief zag er overigens uit als een ’Bayerisches Dirndl’ met haar geblondeerde haar, ik moest bijna aan Heidi en Peter denken. Tijdens de ’huwelijksconference’ werden smakeloze grappen gedebiteerd over Zigeuners – ok, nogmaals Roma – en zwarte mensen waarna ’Roy’ – de oude bijnaam van skinhead Sneider – zich onderdompelde in de ’bruinhemdenfeestvreugde’.

Intussen zat het prominente MSzP parlementslid Ágnes Kunhalmi vrolijk met Jobbik parlementariër Andrea VargaDamm aan in de ATV studio waar de twee eensgezind kritiek leverden op het regeringsbeleid. Voor de gelegenheid hadden ze beide een ’uniseks’ wit halssjaaltje omgeknoopt. Geen woord over de frontman van Jobbik, nee hoor, de Jobbik en de MSzP vormen naar zeggen van de dames een fantastisch tandem, volgens Varga-Damm moet Sneider helemaal zelf beslissen wat hij aanmoet met deze situatie. Kunhalmi melde in 2018 voor de parlementsverkiezingen nog dat elke stem op Jobbik in de vuilnisbak kan want de Jobbikers zijn de grootste sponsors van de Orbánisten. Waarvan akte Kunhalmi!

Zoals gezegd is het niet echt sjiek hoe Orbán cum suis Jobbik de nek omdraaien, het is wel volledig terecht. De grote schrijver György Konrád maakte ruim een jaar geleden de historische fout door Jobbik ’salonfähig’ te verklaren. ’Orbán moest in alle gevallen het veld ruimen en daarbij zou het praktisch zijn een ’technische coalitie’ te kneden van de linkse partijen en Jobbik’. Vooral Hongaren actief in de cultuurwereld voelden zich hierdoor aangesproken, ik ken persoonlijk Hongaren uit deze hoek die overstag zijn gegaan en op die bruinhemdenpartij gestemd hebben. Het is voor mij tot op de dag van vandaag volstrekt onbegrijpelijk dat Konrád, schrijver met een Joodse achtergrond en tevens slachtoffer van de Holocaust dergelijke klinkklare kletskoek heeft uitgekraamd. Één van Konrád’s beste boeken is getiteld ’ a Cinkos’ – de handlanger -, nee sorry, verder geen commentaar. Geert Wilders’ partij tenslotte is een beschaafde club in vergelijking met die frustro’s van Jobbik, nota bene nog steeds de grootste oppositiepartij in Hongarije. Met alle democratische kracht, nú definitief het bos insturen die xenofobe troep!

De consultatieformulieren over het Hongaarse gezinsbeleid zijn terug op het ministerie! Hosanna! Zo’n 1,5 miljoen Hongaren hebben hun mening gegeven over de wijze waarop de regering bestaande gezinnen zou moeten ondersteunen. Én natuurlijk ’start-up’ gezinnen want de Hongaarse bevolking decimeert, dat moet hoe dan ook gestopt worden. De staatssecretaris van dienst mocht in de Orbángezinde media de voorlopige conclusies over de consultatie verspreiden. in eerste instantie was de ’verrassende’ mening van de antwoordende Hongaren dat men verwacht dat de regering de gezinnen ondersteunt. Daaruit trok de staatssecretaris de automatische conclusie ’dat de ’gezinsgezinde’ Hongaren tegen immigratie zijn. Hoppa, de aap komt meteen weer uit de mouw, de consultatie is deels gewoon georganiseerd om de anti-immigratiepolitiek van de Orbánisten weer op de Europese verkiezingsagenda te krijgen. Een ’beetje’ goedkoop, bovendien valt niet officieel te controleren hoeveel Hongaren daadwerkelijk de formulieren hebben ingevuld en opgestuurd. Conclusie: dubieuze spindoctoring, bovendien weggegooid campagnegeld.

Róbert Puzsér is de luis in de pels van de Hongaarse politiek. De luidruchtige criticus is op vele terreinen actief: hij is publicist, programmamaker, producer, ’talkshowperformer’, geschiedkundige, filmrecensent, ’You name it’. Vorig jaar werd hij van de zender Hír TV gedonderd, nadat een Orbángetrouwe ’mediamagnaat’ dit medium had ingelijfd. Hír TV was tot de parlementsverkiezingen van 2018 in handen van Orbánrivaal Lajos Simicska, maar deze is na de verkiezingsoverwinning van Fidesz met de noorderzon vertrokken. HÍR TV was één op één het reclamekanaal van de partij Jobbik die Simicska niet alleen via deze zender propageerde. Tja, uiteraard moest de zichzelf onafhankelijk noemende Puzsér ook het veld ruimen, maar hieraan is hij langzamerhand wel gewend geraakt: hij is er in het verleden zo goed als bij elk mediakanaal uitgeflikkerd. Dat vind ik dan overigens wel weer voor hem pleiten. Verzin een list zal Puzsér gedacht hebben, dus dan mezelf maar kandidaat stellen voor de Burgemeesterspost van Boedapest.

De geachte publicist heeft slechts één programmapunt: de binnenstad van Boedapest autovrij en wel onmiddellijk! Voor de partij LMP die toch al in een existentiële crisis verkeert was Puzsér een ’Deus ex Machina’. Kansloos is hij uiteraard sowieso, István Tarlós – de door Fidesz gesteunde huidige burgervader – zal met een overgrote meerderheid herkozen worden, wat ik U brom. Maar ik kan nu al genieten van het verbaal vuurwerk dat Puzsér zal afleveren in de campagne, het wordt er in ieder geval humoristischer op. Of de LMP hier baat bij zal hebben waag ik te betwijfelen, het zal Róbert een worst zijn wat de partijleiding – zo die er al is – van hem zal denken. De autovrije Boedapester binnenstad móet volgens de geschiedkundige gerealiseerd worden want: ’die corrupte SUV rijdende politicus/zakenman die ’s morgens met zijn grote BMW-bak van de Boedapester heuvels met zijn mobieltje in de hand afdaalt naar het Boedpester centrum om vervolgens om 5 uur ’s middags weer terug te keren naar zijn villa met sauna en whirlpool MOET uit de stad geslagen worden’. Puzsér beargumenteert zijn missie met het volgende statement: ’de inwoners van de Boedapester binnenstad leven gemiddeld 3 jaar korter dan de corrupte SUV rijders in de Boedapester heuvels.’ Een wetenschappelijke bronvermelding ben ik nog niet tegengekomen, maar ’so what’? Beter 100 Puzsérs dan één Tamás Sneider!

Als ik boodschappen ga doen ga ik met de auto, omdat ik niet van die vieze uitlaatgassen in wil ademen. (Theo Maassen, humorist 1966 – )

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s