Jonge Hongaarse Revolutieheldin

che-guevara

Blanka Nagy is een 18 jarige gymnasiumleerlinge die fel van leer trekt tegen de ’Orbánisten’. Uiteraard is dat haar goed recht, de armzalige oppositie in Hongarije heeft haar in de armen gesloten, overal in het land houdt ze haar tirades. Deze gaan er bij de Jobbikers, socialisten en andere ontevreden Hongaren in als God’s woord in een ouderling. Ook het oppositie TV-kanaal ATV geeft haar uitgebreid zendtijd. Tja, de ’eigen’ politici zoals de fractieleider van de socialisten in het parlement Bertalan Tóth bakken er weinig van, ze kunnen bijvoorbeeld niet eens basaal hoofdrekenen. Tóth riep vorige week nog op om een gezamenlijke oppositielijst te realiseren voor de komende verkiezingen voor het Europese parlement. Daarmee zou de Fidesz van omnivoortje Orbán wel even van katoen gegeven worden.

Tóth misrekende zich echter een ’beetje’, een gezamenlijke lijst levert namelijk alleen maar minder kansen op meer zetels op. Sterker nog, de kansen op – nog – minder zetels is vele malen groter. Waarschijnlijk had de socialist Tóth het Hongaarse kiessysteem als basis genomen, maar de Europese verkiezingen hebben een wezenlijk ander zetelverdelingsstramien. Sindsdien heb ik niks meer van een gezamenlijke lijst gehoord…..In een ander geval kon deze Tóth echter uitermate goed hoofdrekenen. Tot 2009 was deze socialistische ’hoogvlieger’ locoburgemeester in de zuidwestelijk gelegen stad Pécs. Vlak voor zijn zelf genomen ontslag ’beloonde’ hij zichzelf nog even met een miljoenenbonus (in Hongaarse Forinten dan, ok) alsmede twee andere locoburgemeesters. De stad Pécs lieten ze voor de volgende burgemeester Zsolt Páva in een financiële puinhoop achter, maar zij – de socialisten – hadden uiteraard wel een prestatiebonus verdiend. De arme Páva moest het bij voorbaat verwoeste project ’Pécs Europees culturele hoofdstad 2010’ enigszins zien te redden, de socialisten hadden in dit project alleen maar een mogelijkheid gezien om zoveel nogelijk muntjes in de eigen diepe zakken te steken. Ziehier het ’voorland’ van de huidige leider van de socialisten in het parlement. En waarom er 3 locoburgemeesters noodzakelijk waren in een stad Pécs van nog geen 150.000 inwoners? Ja, dat moet U uitgerekend mij niet vragen.

Terug naar Blanka Nagy, de ’Rosa Luxemburg’ van de oppositie. Zij meent dat de Orbánregering gefaald heeft op 3 centrale waarden: fatsoen, menselijkheid en eerlijkheid. Zware aantijgingen die natuurlijk inhoudelijk dienen te worden beargumenteerd. Ik had haar trouwens wel een paar tips kunnen geven. Maar goed, ik heb een aantal van Blanka’s publieke optredens op Youtube en in de media bekeken en beluisterd en ben daar eufemistisch uitgedrukt niet echt vrolijk van geworden. De vullis die uit deze dame komt is werkelijk met geen pen te beschrijven. Om aan te geven hoe ten hemel schreiend één en ander is zal ik me beperken tot twee van haar uitspraken: ’de huidige regering is een kwaadaardige tumor, de kankercellen bedreigen nu ook de gezonde delen van de Hongaarse samenleving’ en ’de partij Fidesz is het uiteinde van de endeldarm van de Hongaarse samenleving’. De rest van Blanka’s ’revolutionaire’ uitspraken zal ik U uit oogpunt van Uw eetlust maar onthouden. Het wordt alleen maar erger kan ik U verzekeren. Mijn eerste reactie: mijn verstand staat werkelijk stil! Ten eerste, is dit nu de tactiek die de oppositie uit de kast meent te moeten halen? Inhoudsloze, ordinaire pulp uitstoten? Maar mijn tweede bezwaar heeft pas echt een treurige achtergrond. Dat die socialistische fossielen en die jobbik xenofoben niks anders op het tafellaken kunnen leggen is één ding, maar ’what about the Youngsters’? Is dit hét jeugdige oppositiegeluid in Hongarije? Tsjongejongejonge, eerst maar eens de mond spoelen zou ik zeggen.

Verder naar een volgende ’revolutionair’, de burgemeester van de stad Hódmezővásárhely. Péter Márki-Zay, de verrassende winnaar in deze stad is het een beetje in de bol bol geslagen. In plaats van zijn stad te besturen richt hij zich voornamelijk op een nieuw opgerichte beweging Mindenki Magyarországa Mozgalom genaamd. Dit betekent ’het Hongarije van iedereen’, nee hoor, daar ga ik nu echt geen commentaar op leveren. Hij reist voortdurend stad en land af om medestanders te werven, niemand wordt uiteraard bij voorbaat uitgesloten. Na de eerste consultaties in het poestaland is de wijze burgemeester tot de volgende onontkoombare conclusie gekomen:’Hongarije staat op de rand van een revolutie’. Ik wil graag twee mede oprichters van deze beweging in ’het zonnetje zetten’, Ákos hadházy en Tamás Mellár.

De eerste, Hadházy is een gemankeerd oud Fideszpoliticus die overstapte naar de partij LMP waar hij vervolgens uitgeknikkerd werd. Waarom? Vanwege het feit dat hij op eigen houtje kandidaten van zijn eigen partij terugtrok ten faveure van de xenofoben van de Jobbikpartij. Dit leverde tenslotte nog een vuistgevecht op met een mede partijlid van de LMP. Exit Hadházy. Mellár was de ’onafhankelijke’ kandidaat van de oppositie voor de parlementsverkiezingen van vorig jaar in de stad Pécs. Met een klein verschil won hij en bemachtigde zijn plekje als dé onafhankelijke vertegenwoordiger in het parlement. De ’goede man’ schoof na de parlementsverkiezing van april 2018 in mei van datzelfde jaar echter al aan in de fractie van de partij Párbeszéd en verraadde daarmee zijn kiezers vrijwel onmiddellijk. Wat was de achterliggende reden? Párbeszéd had in mei vorig jaar slechts 4 parlementsleden, één te weinig om een officiële fractie te vormen. Met 5 man krijg je nu éénmaal wettelijk meer geldelijke ondersteuning om die fractie inhoud te geven, met 4 man of als onafhankelijke vertegenwoordiger is het op een houtje bijten. Maar daar had die Mellár zich als ’onafhankelijke’ toch aan gecommitteerd?

Toch kan de al eerder genoemde Hadházy zich nog wel een beetje verkneukelen nu de Fideszondersteunende mediapersoonlijkheid Zsolt Bayer hem een schadevergoeding moet betalen vanwege zwaar beledigende uitspraken als:Hadházy is een stuk vuilnis en de oneerlijkste figuur in Hongarije’. Maar de allerergste uitspraak waarvoor Bayer is veroordeeld is de volgende ’one-liner’. Oh ja, eventueel Minderjarige lezers raad ik aan vanaf nu dit artikel weg te klikken, het wordt namelijk ’rough’. ’Hadházy geci, Szél Detti nyeli’, dat is de tekst die Bayer uitbraakte. Vertaald betekent dit: Hadházy = sperma waar Bernadett Szél aan likt. Szél is de voormalige duo fractievoorzitster van de LMP , maar heeft daar – net als Hadházy – een jammerlijke afgang beleefd.

Ik heb serieus getwijfeld of ik voorgaande uitspraak – waarvan de rioolputstank nog met windkracht 10 te ruiken is – had moeten noteren. Maar ja, het wel de werkelijkheid van dit moment in Hongarije. Het ’geciwoord’ wordt trouwens door een deel van de oppositionele demonstranten regelmatig gebruikt op bijvoorbeeld spandoeken maar verbaal valt het bij protesten ook regelmatig te beluisteren. De afkorting die daarbij usance is luidt O1G, wat staat voor ’Orbán egy Geci’, ik geloof niet dat ik dit hoef te vertalen…..Wat mij betreft zijn de demonstranten door de onderkant van de beschaving gezakt, zelfs de humoristische ’két farkú kutyapárt’ – de tweestaartige hondpartij – bedient zich van deze onbeschaafde tactieken. Tewijl ik juist deze partij de maatschappijkritiek hoorde geven die de juiste snaar raakt. Zonde.

Maar het is ook een gotspe én een schande – twee keer schande dus – dat die ‘mediagenieke’ Bayer überhaupt in de Fideszmedia mag verschijnen, deze strontsmijterij mag hopman Orbán toch nooit en te nimmer goedkeuren! De schadevergoeding van 300.000 Hongaarse Forinten – bijna 1000 Euro – zegt Bayer te zullen betalen in munten van 5 Forint. Daarmee zal hij een lege vuilniszak vullen en die zal hij hoogstpersoonlijk in de tuin van Hadházy deponeren. Ik verlaag mij natuurlijk niet naar het niveau van die Bayer en dat verwarde meisje Blanka Nagy maar anders zou ik op deze stupide onkunde en grenzeloze vulgariteit als volgt reageren: vuilnisman, kunnen deze zakken ook nog mee? Maar dat doe ik natuurlijk niet, hè………… Zoals van U mij gewend bent sluit ik af met een ’quote’ die U wellicht nog eens in alle rust kunt overdenken:

 Doe alsof het bestaan van uw tegenstanders u onbekend was. Vermijd de vulgariteit door u niet te verdedigen (Henrik Ibsen, Noors dramatist 1828-1906)

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s