De Definitieve Dekolonisatie van ‘Good Old Britain’

great britain

Great Britain is in volstrekte verwarring. De (non)Brexitdiscussie splijt Britse gezinnen, vriendschappen en allerlei andere maatschappelijke verbanden. Én natuurlijk het Britse parlement waar een ordinaire ’soap’ gaande is geleid door een wel zeer komische ’Mister Speaker’. Voor het overige vind ik het een armzalige vertoning met als kopstuk labourleider Jeremy Corbyn. Deze crypto Marxist en voorstander van eenzijdige nucleaire ontwapening zou als Prime Minister inderdaad het Verenigd Koninkrijk definitief naar de ondergang leiden. De ’conservatives’ beschouwen de linkse Corbyn als een soort besmettelijke ziektebron die maar ook nooit in de buurt van de macht mag komen. Door deze situatie is de patstelling waarin Theresa May’s Brexitplan met een overgrote meerderheid werd verworpen maar toch niet naar huis werd gestuurd, verklaarbaar.

De koloniale reflex – ’Britannia rule the waves’ –  in de hoofden én harten van veel Britten heeft het Verenigd Koninkrijk reeds miljarden ’British pounds’ gekost en het einde is nog niet in zicht. Hieronder ontvouw ik een horrorscenario waarin de Britten verzeild zouden kunnen raken in het geval de onduidelijkheid omtrent een wel of geen Brexit én in welke vorm de komende 2 jaar blijft aanhouden:

Schotland: Het Brexitreferendum liet in het noorden van het Britse Koninkrijk het volgende resultaat zien: 62% van de Schotten stemde voor blijven. Maar in september van 2014 stemde 55% van de Schotten ook om in het Verenigd Koninkrijk te blijven. Dit had mijns inziens voornamelijk te maken met de bangmakerij uit Londen dat Schotland economisch ’down the drain’ zou gaan, namelijk: geen EU-lidmaatschap, economische banden met Engeland naar de gallemiezen en meer van dit soort koloniale terreur. Nu de elite in Londen er een potje van maakt besluiten de Schotten alsnog hun rug te rechten en worden onafhankelijk.

Noord-Ierland: 56% van de Noord-Ieren stemde voor ’remain’ en komen met die koloniale fossielen in Londen nu mooi op de koffie. EU-uittreding levert voor de Noord-Ieren nog meer nadelen op dan voor de Schotten: EU structuurfondsen vallen weg voor die arme boeren, de ’harde’ grens met Ierland dreigt weer werkelijkheid te worden en misschien laaien de ’troubles’ weer op. Vorig jaar las ik in de NRC dat diverse enquêtes uitwijzen dat bij ruim 20% van de Noord-Ieren inmiddels een Noord-Ierse identiteit heeft postgevat. Afgezien van het feit dat de Noord-Ieren zich in eerste instantie in géén geval als ’Brits’ beschouwen. De Noord-Ieren rechten hun rug en stichten een onafhankelijk Noord-Ierland óf sluiten zich aan bij de Ieren.

Gibraltar: Op en rond de Aperots op het Iberisch schiereiland was men onplezierig verrast door het resultaat van het Brexitreferendum. En dan druk ik me nog nog zéér eufemistisch uit. Meer dan 90% van de bevolking sprak zich uit voor ’remain’, de EU blijft dus heilig in dit klein stukje ’British empire’. De vileinde Spanjolen spraken zich meteen tegen een EU lidmaatschap van Schotland uit mochten de Schotten onafhankelijk worden na hun inmiddels gehouden onafhankelijkheidsreferendum. Uiteraard had dit een één en enkele reden: de Catalanen angst aanjagen met hetzelfde horrorscenario mochten ze het maar in hun hoofd halen om één moment aan onafhankelijkheid te denken. Hier is het precies andersom. In het geval de Gibraltezers – of Gibraltanen? – hun rug rechten en onafhankelijk willen worden zullen de Spanjaarden natuurlijk uiteindelijk een EU aansluiting van Gibraltar van harte ondersteunen. Is die band met die vermaledijde Engelsen tenminste afgesneden! Nog beter voor de ’regenten uit Madrid’ zou zijn als ze de apenrots zouden kunnen inlijven. Volgens mij hebben ze daar heel wat pecunia – gestald in Panama, Kaaiman eilanden etc – voor over.

Wales: 52% van de ’Welshmen’ stemde vóór uittreding, zo’n beetje het gemiddelde van de totale Britse stemming. De uitdrukking Wales is afgeleid van het Germaanse ’Walhalla’, ik vrees echter dat de ’hemel’ voor de inwoners uit dit Koninkrijksdeel verder weg is dan ooit. Wales is ongeveer de helft kleiner dan Nederland en heeft ruim 3 miljoen inwoners waarvan er 10% in de hoofdstad Cardiff wonen. Tja, plattelanders in het Verenigd Koninkrijk stemden relatief vaker voor de Brexit dan stedelingen. De meeste van deze plattelanders hebben weinig tot geen immigranten gezien in hun leven maar hebben wel existentiële angst voor diezelfde immigranten. Dit angstgif is ze vakkundig toegediend door de ’vrije’ en vileine media van het Britse eilandenrijk. Het volgende statement van de ‘geopolitieke’ hopman Viktor Orbán zou wel eens een kern van waarheid kunnen bevatten: ‘doordat het grootste deel van de Europese Unie de migranten heeft binnengelaten heeft het de Britten het bos ingestuurd.’ Eigenlijk is Wales een soort ’groot Volendam’ waar Geert Wilders nog steeds immens populair is alhoewel er geen Somaliër te bekennen is. Rug rechten Welshmen! Verlaat die Engelse elitefossielen nu het nog kan, straks zakken jullie ook door het ijs.

Bermuda en de Falklandeilanden: Bermuda ligt in de zogeheten ’Bermuda-driehoek’ waar in het verleden op mysterieuze wijze schepen en vliegtuigen verdwenen. Precies dit dreigt nu te gebeuren door de chaos in Downingstreet en omstreken, de Bermuda eilanden dreigen in een elektrische storm terecht te komen. Straks niet meer te vinden op de radar… Dus? Snel het tij keren en uit het Verenigd Koninkrijk treden Bermudezen, of Bermudanen! En de Falklands? Ach. die Argentijnen wilden in de tachtiger jaren deze schapeneilanden toch al innemen, als ik Falklander was zou ik mijn eilanden voor een grote stapel dollars verkopen. En die Argentijnen mogen daarna – nee, moeten! – hun schapenvlees voor een periode van 100 jaar voor 10 keer de marktprijs afnemen. mèèh, mèèh, lekker puh mister Boris Johnson, mister Nigel Farage en de rest van die koloniaal getraumitiseerde bende.

Van ’good old Britain’ blijft zo weinig meer over dan een beetje rotte ’fish’, de ’chips’ zijn trouwens allang door de zeemeeuwen verorberd. Acht U dit een onwaarschijnlijk scenario? Van Noord-Ierland en Schotland zou ik daar nog niet zo zeker zijn hoor! Ome Donald Trump had de situatie al goed doorgrond toen hij op de vliegtuigtrap bij vertrek uit Londen Theresa May toevertrouwde: ’als je niet helemaal uit de EU boot stapt kun je een deal ’With our Great Nation’ wel vergeten. Dan doe ik nog liever zaken met ’these guys from the EU’. Betrouwbare partner hè die Trump nietwaar? Of denkt U daar toch anders over Mister Johnson, mister Farage etc etc? Keep dreaming, ’always look on the bright side of life’. Maar volgens mij is het meer ‘the dark side of death’.

For voters what matters is what government actually delivers for them. (Theresa May Brits premier 1956 –  )

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s