Julius (Caesar) Juncker

juncker

Jean-Claude Juncker neemt dit jaar afscheid als voorzitter van de Europese Commissie. Als een soort ’afscheidssaluut’ heb ik een aantal uitspraken – gedaan in de uitoefening van zijn functie – van de Luxemburgse chef opgetekend en van commentaar voorzien. Als ’opwarmertje’ nog even de consternatie die ontstond na de benoeming van Martin Selmayr als hoogste EU ambtenaar van de EU. Wat mij betreft heeft Juncker met zijn handelswijze met betrekking tot deze benoeming definitief het ’masker’ van zijn gezicht afgetrokken……

De normaliter Jolige Juncker is uitgevallen tegen alles en iedereen. Hij was woest omdat hij geen onvoorwaardelijke steun kreeg, vooral niet van ’zijn’ Europese volkspartij voor de benoeming van Martin Selmayr als hoogste EU-ambtenaar. Wellicht was zijn ongemeen felle reactie mede ingegeven doordat hij in een stierlijk vervelende namiddagvergadering toch maar weer een paar glazen Bourgogne had laten aanrukken. Die morele scherpslijper Jeroen Dijsselbloem was er als gereformeerde bonnetjescontroleur toch niet meer bij. ’Als hij gaat, ga ik ook’ dreigde Juncker zijn gehoor bestaande uit onder andere Bondskanselier Merkel.

Iedereen was met stomheid geslagen, maar de scherpe reacties van de Europarlementariërs – menigmaal viel de term ’groteske vertoning’ – waren een achterhoedegevecht. Als de benoeming van Selmayr niet door was gegaan was dat de beslissing van de Frans-Duitse as geweest, ofwel Macron en Merkel de twee M&M snoepjes en niet van die spek en bonen politici van het Europees parlement. Zelfs van een achterhoedegevecht kon niet gesproken worden, het was niet meer dan het oude spel belletje trekken, met als hoofd belletjestrekker het ’moedige’ ex Pro Patrialid Hans van Baalen. Deze VVD Europarlementariër meende dat een dergelijke benoeming gangbaar is in een land als Burkina Faso maar toch niet in Brussel? Nu de jeremiërende Juncker de onverkwikkelijke benoeming er uiteindelijk toch door heeft gekregen kan hij zich meteen aanmelden bij het Guinness book of records vanwege de ’splitsecond’ promotie en benoeming van Selmayr. Procedureel waren er zei souschef Frans Timmermans geen fouten gemaakt. Tuurlijk joh, wat kan het schelen, als rechtgeaarde socialist is het bij hem al jaren usance om alles recht te praten wat krom is.

Verdere ’uitglijders van Juncker:

’Dank U wel, een prettige dag gewenst. Ik heb nu een ontmoeting met de president van Azerbeidzjan, dus het prettige deel van deze dag is voorbij’. Reactie: een niet ter zake doende neerbuigende houding ten opzichte van een land dat in principe geen negatieve gevoelens koestert in de richting van de EU. De adviseurs van Poetin zullen deze uitspraak in de boeken bijschrijven en memoren richting de Azeri als het politiek wenselijk is.

Er kan geen democratische keuze bestaan tegen de Europese verdragen, je kunt de Eurozone niet verlaten zonder tevens de EU gedag te zeggen’. Reactie: Er is wel een EU artikel dat het mogelijk maakt om de EU te verlaten – zie Verenigd Koninkrijk – maar zo’n artikel ontbreekt voor een vertrek uit de Eurozone. Maar dat betekent niet automatisch dat het niet mogelijk is om uit de Eurozone te stappen! Sterker nog, er bestaat géén EU artikel dat  bepaalt dat een beslissing van een land om de Euro op te geven DÚS betekent: vertrek uit de EU. Pure chantage van Julius Juncker. Arme Grieken…. EN: neerbuigendheid gedrag van de EU chef.

’Als het serieus wordt blijft er geen andere keuze over dan te liegen’. Reactie: Juncker meende op deze manier te moeten reageren op de economische ’melt down’ van Griekenland. Met andere woorden: als het noodzakelijk is moeten wij, van de EU liegen over een feitelijke situtie die onstaat in een mede EU-land. Een dergelijke opvatting van de EU chef is niet alleen neerbuigend naar de Griekse burgers maar naar alle burgers in de EU én daarbuiten.

’Ik sta klaar om beledigd te worden als onvoldoende democratisch, maar ik wil nu serieus zijn: ik ben vóór donkere, geheime debatten. Reactie: Natuurlijk, de democratie binnen de EU is het best gediend met geheime onderonsjes in rokerige achterafzaaltjes waar over de toekomst van EU burgers wordt besloten. Het ’democratisch’ vertrouwen in EU instellingen is bij de gemiddelde EU burger toch al historisch laag, met deze uitspraak zou die wel eens onder het nulpunt kunnen zinken. Verregaand neerbuigend naar Europese burgers maar ook naar de eigen collega’s van Julius Juncker.

’Ik ben tegen nationalisten, maar ik ben een groot voorstander van patriotisme’. Reactie: enig historisch besef omtrent de uitdukking ’nationalisme’ is Julius Juncker vreemd. Het is heel simpel, nationalisme kan negatief of positief worden uitgelegd. In ieder geval zijn de definities van diverse burgers in de EU zeer talrijk, ik zal een voorbeeld geven: een Nederlander heeft doorgaans ’niks’ met nationalisme, maar een Vlaming wellicht wel. Maar dat betekent niet dat die Vlaming ’zijn’ Vlaanderen over het gehele grondgebied van België wil uitsmeren én dat Francofiele Vlamingen en bijvoorbeeld Marokkanen zo snel mogelijk ’hun’ grondgebied dienen te verlaten. Mocht dit wel het geval zijn kunnen we spreken van ’foute nationalisten’, maar dat is iets geheel anders. Julius Juncker vertoont wederom neerbuigend gedrag in de eerste plaats naar nationalisten die als minderheid gediscrimineerd worden – etnische Bulgaren in Roemenië, etnische Hongaren in de Oekraïne, Kroaten in de federatie Bosnië-Hercegovina etc etc – maar ook naar goedbedoelende nationalisten in het algemeen.

’Ik heb in mijn leven twee grote ’vernietigers’ ontmoet: Michail Gorbatsjov die de Sovjetunie heeft kapot gemaakt en David Caneron. Tot een bepaalde hoogte heeft hij het Verenigd Koninkrijk kapot gemaakt alhoewel Schotland het Koninkrijk nog niet heeft verlaten’. Reactie: Vernietigers? Met een andere argumentatie kun je stellen dat Gorbatsjov in ieder geval Rusland gered heeft, vanaf die zijde bekeken is hij eigenlijk een ’redder’. Tja, in de beoordeling van Cameron kun je ook de vraag stellen of de Engelse Prime minister wellicht niet de bijl aan de wortel van de EU gelegd heeft. Cameron dus als de vernietiger van de EU? Geopolitiek heeft Julius Juncker met deze uitspraak een grote fout begaan, ook deze is wederom geboekstaafd in het Kremlin, ter eer en meerdere glorie van baas Poetin. Overigens vind ik de uitspraak van Juncker blijk geven van een ultieme neerbuigendheid naar Gorbatsjov die er toch maar medeverantwoordelijk voor is dat er geen onderdrukkend communisme meer existeert in huidige EU lidstaten als bijvoorbeeld Polen en Estland. Maar ook in landen als Georgië en Moldavië.

Als we Catalonië toestaan onafhankelijk te worden – wat overigens ’none of our business’ is – zullen anderen hetzelfde doen. Ik wil dit eenvoudigweg niet. Reactie: In deze uitspraak bevinden zich twee kanjers van stupiditeiten. In de eerste plaats meldt Julius Juncker dat hij niet wil dat Catalonië onafhankelijk wordt, maar tegelijkertijd vindt hij dat hij er niets mee te maken heeft. Tja, wat is het nu? Inconsequent kosmisch gebazel van de EU chef. Wat ik vele malen erger vind is dat Juncker zich DIRECT bemoeit met het onafhankelijkheidsstreven van een deel van de Catalaanse bevolking. Hier gedraagt zich deze ’Luxemburger’ zich als een echte zonnekoning, neerbuigend is het natuurlijk alleszins naar alle Catalanen. Maar ook naar Basken, Zuid-Tirolers, Transsylvaniërs, Schotten etc etc. Tot slot vind ik Juncker’s gedrag getuigen van koloniale arrogantie van pak ’m beet de Hollanders in de gouden eeuw en daarna.

’Besluiten op Europees niveau kunnen alleen genomen worden als Duitsland en Frankrijk zich daarbij aansluiten’. Reactie: Materieel gezien heeft Juncker meestal gelijk, maar moet dit zo expliciet worden medegedeeld? Er zijn voldoende besluiten die binnen de EU met – gekwalificeerde – meerderheid genomen kunnen worden. Ok, dat zijn niet de meest belangrijke besluiten, maar toch. Door zich op deze manier uit te laten over de besluitvorming in de EU schoffeert hij alle andere EU lidstaten, daarmee verdere weerstand tegen de EU entamerend. Hoe noem je zoiets ook alweer? Ik was het bijna vergeten, extreem neerbuigend, ja dat was het.

’Ik ben geen dwerg!’ Reactie: Waarvan akte, hoeft niemand zich tenminste voorover te buigen om meneer Juncker een hand te geven. Dat deed Viktor Orbán ook niet toen hij bij één of andere EU top de EU chef officieel begroette. Zichtbaar onder invloed begroette Juncker de Hongaarse premier Orbán met – een verdacht – opgestoken hand om hem vervolgens een ‘vriendschappelijke’ klap in het gezicht te geven. Daarbij had hij daarvoor zijn secondante reeds hard ingefluisterd dat ’the dictator’ eraan komt. Dit herhaalde hij overigens nog eens in het bijzijn van Orbán. Ook andere regeringsleiders moesten er trouwens aan geloven. In het Hongaars kennen we hiervoor een passende uitdrukking: minősíthetetlen. Dit kan vertaald worden als onkwalificeerbaar’. Nog even nakijken naar het wangedrag van Juncker op Youtube? Waarschuwing: de beelden zijn niet geschikt voor minderjarigen. https://www.youtube.com/watch?v=XPgiI46FCDU

Fransen hebben overigens het mooiste woord voor neerbuigendheid: dedain. En waar komt ook maar weer de uitdrukking ‘Chauvinisme’ vandaan?

De verschrikkelijkste van alle verschrikkingen is de mens in zijn arrogantie.(Friedrich von Schiller Duits dichter, 1759-1805)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s