Braziliaans/Hongaarse Lente

ader

De oppositie gaat samenwerken in Hongarije. Samen met Jobbik parlementatiërs stond oud premier en socialist Ferenc Gyurcsány ’hand in hand’  met de bruinhemden van de Jobbik op de trappen van het parlementsgebouw. Men spreekt al van een gezamenlijke kieslijst voor de komende Europese Parlementsverkiezingen, het oud zeer en de tegenstellingen lijken als sneeuw voor de zon verdwenen. Alleen, ik kan die zon nergens ontdekken, mij lijkt de situatie meer op de ’dark side of the moon’. Daar is als teken van hoop nu wel een Chinese maanlander neergestreken. Dat dan weer wel. Is er hoop dat de Jobbik xenofoben intensief gaan samenwerken met de fossiele communisten van Gyurcsány? Lijkt me een voorbeeld van hopen tot je een ons weegt……Dit weekend heeft de ’oppositie’ demonstraties in het vooruitzicht gesteld en wel op het Heldenplein in Boedapest. Allemaal mooi en aardig, maar het is hartje winter en en de weersvoorspellingen geven sneeuw/regen aan. Prima timing? De lente is nog ver weg in het Karpatenbekken……

De oppositionele parlementariërs konden vanuit hun positie op de traptreden wellicht wel constateren dat de sleetjes zich nog immer onder de bijna vernielde boom op het Kossuth plein bevinden. Deze zijn potjandrie nog steeds niet aan de arme Boedapester kindertjes geschonken. Dit terwijl een regeringswoordvoerder deze belofte wel had gedaan nadat boze demonstranten in december aan het gooien sloegen met de winterse vervoermiddelen. Geen sterke (non)actie van de Orbánisten….

Intussen was kleine Hongaarse premier reeds afgereisd naar Brazilië om de beëdiging van de nieuwe Braziliaanse president Jair Bolsonaro bij te wonen. De nieuwe Zuid-Amerikaanse macho heeft een ietwat omstreden reputatie in de wereld. Een klein opsomming: de Braziliaanse ’Trump’ prijst de militaire dictatuur van 1964 tot 1985, laat zich negatief uit over homo’s, zwarten en vrouwen, indianen ziet hij als tweede rangs burgers, oerwouden zullen onder zijn leiding nog sneller gekapt worden en iedere burger heeft een legaal recht op een wapen om zichzelf te beschermen. Maar ik kan nog wel even doorgaan hoor!

Benjamin Netanyahu, Israël’s premier, vriend van Orbán was aanwezig, evenals de minister van buitenlandse zaken van de USA Mike Pompeo. Trump zelf feliciteerde Bolsonaro met hartelijke tweets. In de diplomatieke marge nodigde Orbán de kersverse president uit voor een bezoek aan Magyarenland en nog tijdens het bezoek van de Hongaarse hopman werd positief op de invitatie – of is het invitering? -gereageerd. En de Hongaarse regeringsleider heeft het voor elkaar gekregen dat één van de volgende Viségrad-groepvergaderingen gezamenlijk met Israël wordt gehouden. Ja, ja, Orbán is nu definitief een ’geopolitieke speler’ geworden.

Natuurlijk is dat niet de werkelijkheid, feit is wel dat Hongarije samen met de ’Viségrad-groep( Hongarije, Polen, Tsjechië en Slowakije) een steeds grotere stempel drukt op de besluitvorming in de Europese Unie. Als ik spindoctor zou zijn van Orbán had ik hem de reis naar Zuid-Amerika ontraden. Hij probeert nu toch iets hoger te springen dan zijn polsstok toelaat. Goede contacten met Brazilië OK, maar een dergelijke eer bewijzen aan een populistische dwaas? Lijkt me een beetje teveel van het goede. De officiële woordvoerder van de Chinese communistische partij heeft onlangs het volgende persbericht gepubliceerd: Viktor Orbán reist volgend jaar als eerste mens mee met de maanraket die voor de tweede maal op de ’dark sight of the moon’ zal landen. Wel met de beide beentjes op de grond blijven, Viktor!

Één van de belangrijkste nieuwsfeiten uit 2018 heb ik U onthouden en daarvoor betuig ik alsnog mijn oprechte spijt. Vorige week keek in mijn aantekeningen van 2018 na en ontdekte tot mijn grote schrik dat ik helemaal niet bericht heb over het beleefdheidsbezoek van het Hongaarse staatshoofd János Áder aan onze Koning Willy. Schande! Op 23 november kwam János even langs op paleis Noordeinde om gezwind af te reizen naar de Trappistenbrouwerij in Berkel-Enschot. Daar hebben de monniken een waterzuiveringsinstallatie gerealiseerd met behulp van een Hongaarse firma. Hulde zou ik zeggen, goed voor het milieu, goed voor de samenwerking tussen Nederland en Hongarije, goed voor de ’business’ en wat al niet. De vrome Trappisten hebben hun investering al terugverdiend, zowel de provincie Noord-Brabant als de Europese Unie hebben de portemonnee stevig getrokken voor het project. Ja, ja, die paters zijn ook niet op hun kale achterhoofd gevallen. En waarom János Áder precies een waterzuiveringsinstallatie in een brouwerij wilde bekijken? Zijn adviseur had hem gemeld dat de aldaar gebrouwde  biertjes minimaal 7% alcohol bevatten. János aarzelde geen moment en had zijn koffers al gepakt!

Nog een laatste uit mijn dossiertje van 2018. Vorig jaar op 5 mei was het 200 jaar geleden dat Karl Marx – wie kent hem niet? – in het Duitse Trier ter wereld kwam. Dat moest natuurlijk groots gevierd worden, voor de gelegenheid werd er in de stad een bronzen beeld van de ’grote’ filosofoof onthuld dat uiteraard door de in- en incommunistische Chinezen is gefinancierd. Jean-Claude Juncker onze EU-chef was op uitnodiging ook aanwezig, niet in de laatste plaats omdat hij ereburger van de stad Trier is. Wat is hiervan nu de nieuwswaarde? Nu ja, later in het jaar meldde Juncker dat volgens hem de Hongaarse Fideszpartij niet meer de Christelijke waarden vertegenwoordigt waar de Europese VolksPartij – de Christendemocratische partij in het Europees Parlement waarin zich ook de Fidesz bevindt – voor staat. Péter Szijjártó, Hongaars minister van buitenlandse zaken reageerde als door een adder gebeten. ’ Zelfs voor Oud & Nieuw is het een slechte grap’ en ’ Jean-Claude Juncker is al lang geen christendemocratische, maar een migratievriendelijke liberale politicus’ counterde Szijjártó de woorden van Juncker. Bovendien meldde Szijjártó later nog dat de kwalificatie van Juncker wel erg merkwaardig is in het licht bezien van zijn medewerking aan de onthulling van een Karl Marx borstbeeld eerder dat jaar in Trier. Kijk, dat vond ik tactisch gezien een leuke vondst!

Proletariërs aller landen, verenigt U! (Karl Marx Duits ’denker’ 1818-1883)

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s