MASH – Magyaarse Sleetjesvernielende Herrieschoppers

orban slee

Herinnert U zich M.A.S.H. nog? Een Amerikaanse serie over de ervaringen van dokters die gewonden opereerden en verzorgden in een mobiel veldhospitaal vlak naast het front tijdens de Koreaanse oorlog in de vijftiger jaren. De afkorting staat voor Mobile Army Surgical Hospital, de tragikomische serie was een grote hit in de Verenigde Staten en ook in Nederland. De Hongaarse ’oppositie’ probeert het land ook te opereren om zo de door hen geconstateerde maatschappelijke tumoren te verwijderen. Het ’veldhospitaal’ van de partijen Jobbik, MSzP, LMP etc trok de dagen voor kerst door de straten van Boedapest, alleen vrees ik dat bij de gemiddelde Hongaar van de protesten de volgende negatieve indruk is achtergebleven: het bekogelen van de grote kerstboom op het Kossuth plein met rotjes en het vernielen van de sleetjes die onder de kerstboom stonden opgesteld. De Hongaarse staatsomroep voegde daaraan met gevoel voor drama nog aan toe, dat de sleetjes bedoeld waren als kerstcadeau voor straatarme Boedapester kindjes……

De ’oppositie’  probeert verwoed de aandacht te vestigen op de – vermeende – misstanden in het poestaland. De aanleiding werd gevonden in de door hen zogenoemde aan te nemen ’slavenwet’. De regeringspartij Fidesz had het debat en de afwikkeling van de wijzigingen in de arbeidswet nog voor het kerstreces op de agenda gezet. De voltallige oppositie had de handen in één geslagen en ten eerste werd de toegang van de parlementsvoorzitter tot zijn zetel hem fysiek onmogelijk gemaakt. Dit ging gepaard met letterlijke fluitconcerten. Als sommige parlementariërs nog niet doof waren – daarvan kan ik er overigens wel een paar opnoemen – dan werden ze het wel van het schelle geluid. Vanuit de parlementaire bankjes wist parlementsvoorzitter László Kövér de zitting tot een goed einde te brengen. Intussen had een vertegenwoordiger van die ’nette, niet racistische’ partij Jobbik de officiële plek van Viktor Orbán bezet. Dit ging de premier toch iets te ver, persoonlijk verordonneerde hij de parlementariër onmiddelijk zijn biezen te pakken. De stemming over de Arbeidswet werd afgerond waarbij oud premier Feren Gyurcsány nota bene nog ’voor’ stemde ook. Een plotselinge ’Alzheimeraanval’? Wie zal het zeggen……De ’Orbánpers’ sloeg zich op de dijen, ’voor het eerst in zijn leven heeft Gyurcsány een goede beslissing genomen, helaas was het wel per ongeluk…….’

Buiten gingen de protesten verder, het was meerdere dagen onrustig in de Boedapester binnenstad. Het kwam tot schermutselingen met de oproerpolitie die zichzelf gedwongen zag traangasgranaten in te zetten. Voor het ’gedonder’ waren de meeste vreedzame demonstranten echter niet verantwoordelijk, beschonken/agressieve hooligans zagen hun kans schoon om een confrontatie met het gezag aan te gaan. Daarbij werden ze aangemoedigd door een aantal  – parlementaire – politici die zelf ook de fysieke confrontatie aangingen met de Hongaarse mobiele eenheid. De leider van de partij Momentum verklaarde zelfs doodleuk voor de camera dat hij rookgranaten had geworpen naar het bevoegde gezag. Het was vaak een kat en muisspel waarbij de demonstranten trachten de politie te provoceren tot gewelddadige tegenacties. Gelukkig vruchteloos. De Hongaarse staatsradio en TV sprak van in totaal hooguit een paar duizend demonstranten, de omroep ATV verviervoudigde dit aantal uiteraard. Op basis van vergelijking in de meeste media schat ik de aantallen op zo’n 3000 man in. Daarbij heb ik verrekte weinig ’normale arbeiders’ tussen de demonstranten mogen waarnemen. Wel opgeschoten volk, een paar politici, studenten en oudjes….

Onderdeel van het protest was de poging van de ’eensgezinde oppositie’ om het gebouw van de staatsomroep binnen te dringen en in een live-uitzending een zogenaamd ’5 eisenplan’ voor te lezen. De opnames in het omroepgebouw tarten alle beschrijvingen. Politici proberen de gekste dingen om tot de studio te geraken. De fossielensocialisten van oud premier Gyurcsány gingen voor een trap liggen daartoe gedwongen door de beveiligers van het omroepgebouw. Althans, dat beweerden ze. De waarheid was dat de potsierlijke situatie 100% in scene was gezet. Een andere politieke malloot ging pontificaal op de grond liggen en meldde ’live’ op zijn facebook- en twitteraccount dat hij in elkaar geschopt werd door de beveiligers. Gelukkig werd de ’Monty Python’ scene door een ander gefilmd en zo werd duidelijk dat de politicus zichzelf onsterfelijk belachelijk maakte. Ik kan nog wel 5 pagina’s doorgaan….feit is dat zowel de omroepbeveiligers als de politie zich terughoudend hebben opgesteld. één klein klapje op de bips van voormalig fractieleidster van de LMP Bernadett Szél was zeker aanleiding geweest tot de beschuldiging van grof geweld gepleegd door de Orbántrawanten.

Wat is er eigenlijk mis met die nieuwe Hongaarse arbeidswetgeving? De wijzigingen betreffen onder andere het onderdeel ’vrijwillig aanvaarde, te werken overuren’. Die zijn verhoogd naar een mogelijkheid van maximaal 400 uur – hiervoor 300 uur –  waarbij de betaling pas verplicht wordt gesteld na 3 jaar. Dat klinkt als een uitbuitende kans voor die vermaledijde multinationals. Er dient wel bij te worden aangemerkt dat het hier het woord ’vrijwillig’ essentieel is. De werknemer moet er dus mee instemmen. Normale overuren worden uiteraard meteen aan het einde van de maand verrekend en betaald. Bovendien staat het wernemers/werkgevers vrij om andere afspraken te maken. In Hongarije is er inmiddels een serieus arbeidstekort, bij ’vrijwillige’ overuren zal betaling vast niet ver achteraf plaatsvinden. Eerder vooraf….. Met de wijzigingen van de huidige arbeidswet staat Hongarije zo’n beetje in de middenmoot van de Europese Unielidstaten. De mooi klinkende term ’slavenwet’ bedacht door die ‘schrandere’ politici raakt kant noch wal, klinkklare onzin dus.

Maar toch. Enig succes hebben de ’eendrachtig samenwerkende’ anti-Orbánisten wel geboekt. In de West-Europese pers viel het woord ’slavenwet’ meermalen, gretig werd door de media ingehaakt op de anti-Orbánstemming in bijvoorbeeld een deel van het Europees Parlement. De ’nimmer navelstarende NOS’ spande wat mij betreft de kroon. De onvolprezen politicus Ákos Hadházy werd geciteerd met zijn galspuwerij over de huidige Hongaarse regering. De NOS meent dat Hadházy lid is van de Groene parlementaire fractie. De waarheid is dat de ’goede’ man’ na de laatste verkiezingen uit de partij LMP is gestoten wegens het terugtrekken van kandidaten van de LMP-kieslijst ten faveure van de bruinhemden van Jobbik en de socialisten. Naar verluidt heeft hij hier nog moneten voor gekregen ook. Normaal zou ik dit laatste als tendentieus nieuws opvatten en niet memoreren, maar vanwege dit vermeend ’steekpenningengedrag’ van Hadházy onstond er wel een vuistgevecht tussen deze meneer en een ander prominent LMP-lid. Hadházy tenslotte is tevens voormalig gemeenteraadslid van de Fidesz. Het is maar dat U het weet……

Maar, zoals wijlen Frits Bom zou hebben gezegd: ’er is meer’. Het NOS journaal, de NOS site en het NOS jeugdjournaal reppen zonder uitzondering over de slavenwet in Hongarije die werknemers zou verplichten 400 overuren te draaien op jaarbasis. Bovendien worden die ’verplichte’ overuren pas na 3 jaar uitbetaald. Het jeugdjournaal heeft het zelfs over de invoering van een verplichte zesdaagse werkweek in Hongarije. O ja, en de grote aantallen demonstranten in de Boedapester binnenstad trosteren de bittere kou in de hoofdstad. Bittere kou? De meeste dagen was het in in Boeda en in Pest boven het vriespunt, maar een kniesoor die daarop let. Thierry Baudet en Geert Wilders beschuldigen de NPO/NOS steevast van manipulatie, er wordt linksig grachtengordelnieuws gebracht. Tja, als je voorgaande berichtgeving in ogenschouw neemt zou je de kritiek van beide heren serieus moeten nemen. Ik zou zeggen, allee NOS, een beetje meer je bronnen controleren en niet meeelopen in die Judith Sargentinistoet. In Wenen werd voor kerst door zo’n 20.000 lieden gedemonstreerd tegen de rechts-conservatieve regering van Sebastian Kurz. Dat zijn er ’ietwat’ meer dan in Hongarije, ik heb bij de NPO/NOS echter niks van deze protesten gelezen, gehoord of gezien. Maar ja, ik zal waarschijnlijk ook wel het nieuws selectief tot mij nemen….

De tweestaartige hondpartij had wat mij betreft weer de beste slogans op de spandoeken: ’wij eisen een 8 daagse werkweek’ en ’vrije censuur voor iedereen’. De oppositie mag wat mij betreft hard op trom slaan tegen regeringsbeleid, ik heb nog wel een tip: de gezondheidszorg. Als er één onderwerp is dat bij de horens moet worden gevat dan is de gezondheidszorg ’numero uno’! Nog steeds is er sprake van tekort aan zo’n beetje van alles in de ziekenhuizen. De ziekenhuisdirecteuren en artsen vullen intussen hun zakken met financiële bedankjes zodat er patiënten vooraan in de rij kunnen worden geplaatst. Onderwijl staan er röntgenapparaten in de kelders van het hospitaal die nooit worden gebruikt maar waar wel ’dubbel’ voor is betaald. Waar zou een deel van die ’overbetaling’ naar toe gaan, denkt U?

De oppositie in Hongarije heeft sinds de afgelopen parlementsverkiezingen niet de Fideszregering maar zichzelf naar huis gestuurd……

Al het schrijven is natuurlijk een vorm van manipulatie, maar je beseft dat een simpele zin eigenlijk heel veel kan doen. (Coln Toibin Iers schrijver 1955 – )

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s