EU: Rien Ne Va Plus!

eu caroussel

In Hongarije wordt bovenstaande opstelling waarin de regeringsleiders van de Europese Unie delibereren over de lange termijnbegroting en het migratievraagstuk zeker boordeeld als een reusachtige roulettetafel. Ik snap niet dat de EU met al die ’zeer bekwame’ communicatie- en PR-functionarissen zich niet eens achter haar oren krabt dat het ’smoelwerk’ van de EU juist nú onbersipelijk dient te zijn. Bovenstaande heb ik één op één gekopieerd van de NOS website. Zelfs in Nederland wordt tegenwoordig de draak gestoken met de Europese instituties…..

Precies in één van de Europese harten – Straatsburg – waar het Europees parlement resideert wordt alweer een terroristische aanslag gepleegd op de kerstmarkt. Precies in de week dat het zogenaamde VN Marrakesh ’compact’ door een meerderheid van de VN-lidstaten is aangenomen. Hoe je het wendt of keert, deze geeft aan schrandere advocaten weer allerlei aanknopingspunten in een individuele ’migratiezaak’. Nee, nee, zegt U het ’compact’ is immers niet juridisch bindend, dus geen centje pijn. Tja, behalve als één of andere verwarde rechter wél juridische gevolgen verbindt aan de overeenkomst en het eerste precedent is geboren. Vervolgens gaat de jurisprudentie haar eigen kronkelige weg en voor je het weet is de rechtsstaat geïnfecteerd.

Geen wonder dat onder andere Australië, de Verenigde Staten, Oostenrijk, Hongarije het ’compact’ weigerden te ondertekenen. De inhoudelijke verdediging van bijvoorbeeld de nieuwe leider van D66 vind ik tamelijk gratuit. ’Met deze overeenkomst kunnen we juist landen waaruit veel migranten vetrekken richting Europa wijzen op hun ’commitment’ om de stroom migranten in te perken’. Einde citaat van Rob Jetten. In een ideaal wereldbeeld past deze denkwijze uitstekend, het is niet zo verwonderlijk dat alle landen die migranten – liever – zien vertrekken richting ’ons’ het ’compact’ enthousiast omarmen. Premier Viktor Orbán heeft de EU een goede dienst bewezen door dwars voor ’Marrakesh’ te gaan liggen. Hierdoor begonnen andere EU-landen zich ook eindelijk eens te verdiepen in de consequenties. Het kost me eerlijk gezegd een beetje moeite, maar Thierry Baudet heeft zich in het migratiedossier nu eens van zijn beste kant laten zien. Dat het ’velletje’ met mitsen en maren van Mark Rutte bij het ’compact’ wordt gevoegd is grotendeels zijn verdienste. Dat velletje is bij de VN overigens allang door de papiervernietiger gegaan, maar ja, het moet toch ‘ergens’ over gaan in de Nederlandse politiek

Op het migratiedossier blijft het verder modderen op EU-niveau. Dat blijft helaas ook zo, in ieder geval zolang de M & M snoepjes Merkel en Makron wat in de melk te brokken hebben. Is het overigens niet ’brokkelen’? Volgens mij is ’brokken’ juist maar ja, tegenwoordig schijnt ’hun hebben’ en ik ’ik irriteer me bijvoorbeeld aan René van der Gijp’ ook te kunnen. ’Make your pick’ zou ik zeggen. Makron brokt steeds wat minder in die melk, hij heeft zich lelijk vergist in de revolutionaire genen van zijn landgenoten. De ’gele hesjesbeweging’ heeft zich als een olievlekje uitgebreid over Europa, zelfs in Nederland bleken er lieden te vinden zijn die kans zagen zich demonstratief te laten gelden. Meestal was er overigens slechts sprake van storm in een glas water. De jaren 1848 en 1968 keren niet zomaar terug, daarvoor moet er nog heel wat water door de maas stromen. En ja, veel water komt er niet meer in de rivieren, zo nu en dan staat de scheepvaart zelfs ’droog’.

In Hongarije probeerde de ’oppositie’ de aandacht te vestigen op de misstanden in het poestaland. De aanleiding werd gevonden in de door hen genoemde voorgenomen ’slavenwet’. De regeringspartij Fidesz had het debat en de afwikkeling van de wijzigingen in de arbeidswet nog voor het kerstreces op de agenda gezet. De voltallige oppositie had de handen inéén geslagen en als eerste werd de toegang van de parlementsvoorzitter tot zijn zetel hem fysiek onmogelijk gemaakt. Dit ging gepaard met fluitconcerten, als sommige parlementariërs nog niet doof waren – daarvan kan ik er overigens wel een paar opnoemen – dan werden ze het wel van het schelle geluid.

Vanuit de parlementaire bankjes wist parlementsvoorzitter László Kövér de zitting tot een goed einde te brengen. Intussen had een vertegenwoordiger van die ’nette, niet racistische’ – maar niet heus – partij Jobbik de officiële plek van Viktor Orbán bezet. Dit ging de premier toch iets te ver, persoonlijk verordonneerde hij de parlementariër onmiddelijk zijn biezen te pakken. De stemming over de Arbeidswet werd afgerond waarbij oud premier Ferenc Gyurcsány per ongeluk nog ’voor’ stemde ook. Een plotselinge ’Alzheimeraanval’? Wie zal het zeggen……De ’Orbánpers’ sloeg zich op de dijen, ’voor het eerst in zijn leven heeft Gyurcsány een goede beslissing genomen’ was het hilarische commentaar.

Buiten gingen de protesten verder, het was meerdere dagen onrustig in de Boedapester binnenstad. Het kwam tot schermutselingen met de oproerpolitie die zichzelf gedwongen zag traangasgranaten in te zetten. Voor het ’gedonder’ waren de meeste vreedzame demonstranten echter niet verantwoordelijk, beschonken/agressieve hooligans zagen hun kans schoon om een confrontatie met het gezag aan te gaan. In feite hebben deze ’halve zolen’ het protest nog van een zwarte rand voorzien ook, de kerstboom op het Kossuth-plein en de daaronder uitgestalde kerstobjecten werden beschadigd. Dat soort activiteiten kan een doorsnee Hongaar niet echt waarderen, dat kan ik U verzekeren. Trouwens, ook een paar oppositieleden waren verantwoordelijk voor de agressie richting de politie, de vice-voorzitter van de partij Momentum gooide zelfs met rookgranaten naar de Hongaarse politie.

Tot slot die nieuwe Hongaarse arbeidswetgeving. Ik zal de laatste zijn die de wetswijzigingen als voordelig beoordeelt, maar, maar. De wijzigingen betreffen voornamelijk het onderdeel ’vrijwillig aanvaarde, te werken overuren’. Die zijn verhoogd naar een mogelijkheid van maximaal 400 uur waarbij de betaling pas verplicht wordt gesteld na 3 jaar. Dat klinkt als een uitbuitende kans voor die vermaledijde multinationals. Er dient wel bij te worden aangemerkt dat het hier het woord ’vrijwillig’ essentieel is. De werknemer moet er dus mee instemmen. Normale overuren worden uiteraard meteen aan het einde van de maand verrekend en betaald. Bovendien staat het wernemers/werkgevers vrij om andere afspraken te maken. In Hongarije is er inmiddels een serieus arbeidstekort, bij ’vrijwillige’ overuren zal betaling vast niet ver achteraf plaatsvinden. Eerder vooraf….. Met de wijzigingen van de huidige arbeidswet staat Hongarije zo’n beetje in de middenmoot van de Europese Unielidstaten. Als Hongaarse ’oppositie’ zou ik me in de eerste plaats op de gezondheidszorg richten………

Russische roulette wordt op dit moment niet in Hongarije gespeeld, naar mijn mening wel op EU-niveau. De ’mooi’ gefotografeerde roulettetafel in Brussel spreekt boekdelen. En weet U wat de som van de getallen is op een roulettetafel? Om precies te zijn: 666. Niet toevallig het nummer van? Ja, van wie ook maar weer?

Alle regeringen zijn tot op zekere hoogte een verdrag met de duivel. ( Friedrich Heinrich Jacobi, Duits filosoof 1743 – 1819)

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s