Eenzame Kerst

hazes

Je zet in deze tijd de radio aan en ’last Christmas’ van Wham! knalt alweer uit de luidsprekers. Daarna volgt Mariah Carey, Slade, Chris Rea en al die andere bekenden. Doodzonde, mooie kerstsongs worden kapot gedraaid, zelfs van Rea’s ’driving home for Christmas’ heb ik al genoeg gekregen, terwijl dit laatste nummer toch één van mijn favorieten is. Muziek uitkiezen is een vak dat nog maar door weinigen op de juiste manier wordt uitgeoefend. Ik memoreer bijvoorbeeld Herman van der Velde die in de ’Tour de France’ uitzendingen van ’langs de lijn’ immer de wielerverslaggeving fantastisch kon combineren met prachtige – onder meer Franse – liedjes. De menselijke maat heeft echter plaats moeten maken voor algoritmes van de muziekcomputer. Driewerf schande! Herman van der Velde nam al in 2006 afscheid van de radio en sprak daarbij zijn welgemeende afkeur uit over de’muziekpolitie’. Daarom geef ik U met veel plezier mijn willekeurige top 10 van kerstsongs die niet of weinig op de radio te horen zijn. Wellicht verschaf ik U wel een zogenaamd ’kerstmuziekpleziertje’.

Fay Lovsky – Christmas was a friend of mine. Prachtig sfeervol kerstlied van deze artieste die onder andere onderdeel uitmaakte van de Magnificent 7 van Henny Vrienten. Vermeldenswaardig is verder nog dat ze de volgende instrumenten bespeelt: zingende zaag en ukelele.

André Hazes – eenzame kerst. Niet echt een vrolijk nummer van de Amsterdamse volkszanger, maar wel één die uitbundig kan worden meegezongen na de gesoupeerde kerstkalkoen. Met de kerstmutsen op het verhitte hoofd en een glas Remy Martin VSOP cognac in de hand is het na het cadeautjesritueel ’partytime’. Vrede/vreten en drinken op aarde!

Heino – süβer die Glocken nie klingen. Voor sommigen een erg ’fout’ kerstnummer van de beroemde Schlagerzanger uit Duitsland. Dat kan zijn, maar wel erg ‘Kerstig’ van de man die altijd een zonnebril op zijn neus heeft. Lang heb ik gedacht dat deze vanwege zijn ’albino-ogen’ noodzakelijk was, maar dit is niet het geval. Heino lijdt namelijk aan een oogziekte waarbij zijn rechteroog uitpuilt. De schlagerzanger die net 80 jaar is geworden staat overigens niet bekend om zijn tolerante multiculturele opvattingen, in tegendeel!

Beach Boys – we three kings. Deze Amerikaanse band die reeds sinds 1961 actief is stond vorig jaar met maar liefst 5 nummers in de radio 2 top 2000. ’God only knows’ is in Nederland nog altijd de populairste, de zangklanken van de ’Boys’ zijn perfect op elkaar afgestemd. In dit kerstnummer komen ze er wat mij betreft het beste uit, een notering in de top 2000 heeft ze dat tot nu toe echter niet opgeleverd…..

Clannad en Bono – in a lifetime. Eigenlijk niet specifiek een kerstnummer maar door de mystieke authentieke sfeer die het kenmerkt zeer geschikt voor onder de kerstboom. Het typerende stemgeluid van Bono – U2 uiteraard – past verrassenderwijs uitstekend in deze compositie. Als U van Clannad houdt: een aanrader. Als U van Bono houdt: een aanrader. Als U van beide fan bent staat ’in a lifetime’ volgens mij in Uw persoonlijke top 100. Althans vanaf nu.

Roger Whittaker – 12 days of Christmas. Misschien een beetje oubollig, maar Whittaker is zo’n typische Engelse zanger die met zijn warme stem de donkere dagen voor kerst van een glanzende kerstbal voorziet. Het nummer is een oud-Engelse ’Christmas carol’ uit het jaar 1780. Vrolijke noten bij het voorbereiden van de kerstgebakjes.

Kelly Family – David’s song. Het gezin Kelly is de hele wereld al over geweest, de Amerikaans-Ierse gezinsleden hebben zelfs een tijdje in Amsterdam en jawel, Volendam gewoond. Als je dan geen wereldburger bent……In 1980 had de ’family’ groot succes, ’David’s song’ prijkte zelfs als nummer één op de Nederlandse hitlijsten. De tekst refereert niet direct aan kerst maar wel 100% aan de kerstgedachte.

Carpenters – do You hear what I hear. Tja, Karen Carpenter mag in mijn lijstje niet ontbreken. Ik weet niet eens precies hoe ik haar stem moet omschrijven, de ’klaterende warmte’ spat er in ieder geval vanaf. Het nummer is gecomponeerd door een Frans/Amerikaans duo in 1962 als een vredesoproep tijdens de Cuba-rakettencrisis. Dit gecombineerd met in gedachten de tragische dood van Karen Carpenter maakt ’do You know what I hear’ tot een gegarandeerde tranentrekker. Wel één met een troostende boodschap!

Tony Bennett – snowfall. De bejaarde Bennett is één van de laatste ’stars’ uit het tijdperk Frank Sinatra, Dean Martin. Een icoon natuurlijk die zijn ’gekke’ jaren beleefde in de herfst van zijn carrière door duetten op te nemen met wijlen Amy Winehouse, Lady Gaga, Norah Jones en anderen. Zijn stem die per definitie een nostalgische ’mood’ opwekt is uitermate geschikt voor de nazit van het copieuze kersdiner.

Pretenders – 2000 miles. Ook een Engelse rockgroep kan stemmige kerstsongs produceren, de Pretenders zijn er het bewijs van. Chrissie Hynde, de leadzangers heeft een nasaal stemgeluid waar je van kunt houden of niet, een echt kerstnummer is het zeker. Sinds 2012 echter niet meer genoteerd in de top 2000 van radio 2. Geen enkel nummer van de Pretenders overigens, zelfs niet ’Brass in pocket’. Kunnen er niet wat DJ’s van de top 2000 lijst afgevoerd worden? Wie kent er een goede kerstcompositie van één van die DJ lieden?

Fijne kersttijd gewenst!

Vergeten kan ik niet, daarom dit kerstfeestlied. Een lied zo vol met smart. André Hazes (1951 – 2004)

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s