Marrakesh Migratiepact – niet – in Magyarenland

kurz

Op 10 en 11 december aanstaande is het weer ’alle landen ter wereld, verenigt U’, de VN heeft weer een conferentie georganiseerd. In het Marrokaanse Marrakesh zal het zogenaamde Global compact for migration door de aanwezige landen ondertekend worden. Weinige Europese politici sloegen acht op alweer een VN-documentje – vice-premier Hugo de Jonge had er zelfs nog nooit van gehoord – tot ene Orbán liet weten niet van plan te zijn een handtekening te plaatsen namens de republiek Hongarije. Een kleine Tsunami was het gevolg. Lees maar eens!

De Verenigde Staten onder leiding van de Khashoggimoordontkenner Trump hebben zich al een tijdje teruggetrokken uit de onderhandelingen voor het zogenaamde VN-migratiepact dat desondanks op 11 december aanstaande ondertekend zal worden. Van de Europese landen meldde ’haantje de voorste’ Viktor Orbán als eerste dat hij dit migratiepact niet zal ondertekenen. ‘Dit faciliteert illegale migratie verder en is dus niet in het belang van de Hongaarse bevolking’. Kort samengevat is dit de opstelling van de Orbánisten en deze boodschap gaat er bij de Hongaren in als God’s woord in een ouderling. Vanuit ’Brussel’ kwam de Pavlov-reactie snel, daar heb je die kleine parmantige Hongaarse dikdoener weer met zijn populistisch gezwets hoorde en zag je bijvoorbeeld EU parlementariër de Vlaming Guy Verhofstadt denken. En hier liet de bebrilde politicus het niet bij! Wat Orbán kan, kan ik ook dus snel regelde regelneef Guy een trits busjes die hij met anti-Orbánplakkaten in Brussel liet rondrijden. Gratis publiciteit voor Hongarije zeg maar. Volgens mij is het enige effect dat er nog meer Belgen overwegen een feestweekendje door te brengen in de Hongaarse hoofdstad. Met bijvoorbeeld een retourtje Wizz air kost dat geen drol.

Inmiddels hebben naast er niet toe doende landen als Bulgarije ook andere ’op democratisch gebied’ meer gerespecteerde naties als Oostenrijk, Italië, Australië en Zwitserland aangegeven niet naar Marrakesh af te reizen. Tot groot verdriet van ’Orbánfighter’ Verhofstadt lacht Hopman Orbán weer als laatste. Hij zal zich waarschijnlijk verslikt hebben tijdens een onbedaarlijke lachbui toen toen hij vernam dat het Belgische kabinet bijna is gevallen over deze kwestie. Sommigen zeggen dat het kabinet ’de facto’ al is gevallen want waar in de wereld is het mogelijk dat één van de regeringspartijen tegen het migratiepact stemt ,maar dat premier Michel naderhand verklaart dat de regering nog ’leeft’. Inmiddels heb ik begrepen dat Michel doorgaat met zijn enigszins gewijzigde kabinetsploeg zonder de coalitiepartij N-VA. De hele gang van zaken lijkt wel een Belgenmop! Het migratiepact werd al met een zogenaamde wisselmeerderheid door het Belgenparlement gejast. ‘Wisselmeerderheid’. Nog een mooie kandidaat voor het ‘van Dalewoord’ van het jaar. Die Michel lijkt overigens zo weggelopen uit een Suske en Wiske strip.

Net was Orbán bekomen van zijn eerste lachaanval of hij moest alweer een pak tissues openritsen. Nederland ondertekent het migratiepact wel maar voegt een zogenaamd inlegvel toe. Dit ’vel’ verwijst nog eens ondubbelzinnig naar de juridisch niet-verbindende basis van het migratiepact. Mark Rutte wil dus dat het pact in werking treedt met een dubbele niet juridische verplichting. Leg dat maar eens uit aan ’Fred en Ria’ uit het satirische programma Draadstaal! De meeste Nederlandse politici hebben inmiddels een afkeer van de uitdrukking ’Nederlandse polderpolitiek’ maar als ’dat velletje’ daar geen staaltje van is dan weet ik het ook niet meer.

Bij mijn weten is het VN-migratiepact het eerste in deze juridische vorm, althans voor wat de Verenigde Naties betreft. Huidig EU-voorzitter Oostenrijk was in de laatste fase van de onderhandeling over dit compact ’onze’ vertegenwoordiger bij de VN en laat nu uitgerekend dit bergstaatje het migratiepact niet tekenen. Heinz-Christian Strache de vice-premier en leider van de rechts-populistische FPÖ – overigens gewoon crypto bruinhemden, hoor – zag Viktor Orbán hem links en rechts inhalen. Hij voelde haarscherp aan dat hij alleen al voor zijn achterban snel moest aanhaken. Jean-Claude Juncker was weer eens boos op zijn ideale schoonzoon, maar premier Sebastian Kurz had zijn grote politieke oren goed gespitst en kwam tot de conclusie dat Viktor Orbán hem de kaas van het brood had gegeten. Maar, zal hij gedacht hebben, beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Dat ’pluche’ in de regering voelt erg fijn aan, Kurz geeft de Oostenrijkers dus ’brood en spelen’………..

Als laatste nog even terug naar de benaming compact. Eerlijk gezegd had ik nog nooit van deze uitdrukking gehoord voor een te ondertekenen internationaal document. Ik heb maar eens ’gegoogled’ naar de betekenis van dit woord maar ik ben geen definitie tegengekomen die ook maar riekt naar ’overeenkomst’. De volgende gevonden betekenis vond ik de leukste: ’a small flat case containing face powder, a mirror, and a powder puff’. Een compact is dus een klein doosje met poeder. Tja, als ik er goed over nadenk begrijp ik wel waarom die bureaucraten van de VN voor deze benaming gekozen hebben. Soms begrijp ik die gele hesjes in Parijs/Brussel wel………

Bij mijn weten tekent het Verenigd Koninkrijk het compact wel. In deze ’hard times for old England’  vraag ik me trouwens af wie het concept compact in Londen überhaupt gelezen heeft, want heeft Theresa onlangs niet het volgende verklaard:

Het doel is hier in Groot-Brittannië een echt vijandige omgeving te creëren voor illegale migratie.

Theresa May had voor de ’hard brexiteers’ beter het volgende kunnen zeggen:

Het doel is hier in Groot-Brittannië een echt vijandige omgeving te creëren voor de Europese Unie

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s