In Hongarije was de hele maand november ‘Black Friday’

black friday

In de Verenigde Staten volgt de dag na ’Thanksgiving’ de nu al legendarische Black Friday. Met een volle maag van de traditionele kalkoen van de vorige dag bestormen de Amerikanen de plaatselijke neringdoenden om vervolgens met nutteloze koopjes huiswaarts te keren. Over die ’kalkoen’ bestaat nog een leuke anekdote. Toen de jonge George – dubja – Bush tijdens de tweede Irakoorlog de manschappen bezocht bracht hij op Thanksgiving een verrassing met zich mee: een kalkoen! De Amerikaanse president was zo hongerig dat hij zelf een kluifje van het dode beestje probeerde af te breken. Helaas, dat lukte niet, de kalkoen bleek van rubber! Tja, er moest natuurlijk een fotosessie van een paar uur worden gehouden en dan moet die kalkoen in optima forma blijven. Gevolg: de jonge Bush stapte met klophonger in de ’Airforce one’ en vroeg op bitse toon aan zijn persoonlijke stewardess om hem als de wiedeweerga een ’turkeysandwich’ te brengen.

’Black Friday’ verwijst oorspronkelijk naar de enorme menigte die op de been kwam voor de koopjes in de stad Philadelphia, zo rond 1950. Het zag er ’zwart’ van de mensen. De term heeft ook de ’narrative’ dat vanaf de koopjesdag de winkeliers weer positieve cijfers konden schrijven, zwarte cijfers dus. Dit vind ik uitermate verdacht. Als argeloze winkelende consument kun je je toch niet voorstellen dat de middenstand op Black Friday geld verdient, sommige aanbiedingen reppen van kortingen van meer dan 60%! Of worden we wederom in de maling genomen? Black Friday doet me denken aan die oude supermarktondernemer uit het noorden des lands die me al veerig jaar geleden toevertrouwde dat die ’arbeiders’ in het weekend maar twee zaken aan hun hoofd hebben: ’wipp’n en vret’n’. Vervolgens ontvouwde hij me op fluisterende toon dé strategie voor de weekendaanbieding in zijn supermarkt: de pakken gevulde koek die door de week voor één gulden 99 in het reguliere schap liggen worden op een grote ’display’ geplaatst, precies bij de ingang met een groot plakkaat erboven: gevulde koek’n, nu 1,99, OP=OP!. So much for Blackfriday……….

Zo, nu nog even een paar nieuwsfeiten uit Hongarije op een rijtje met mijn ’deskundige’ commentaar, Black Friday in het poestaland startte zo’n beetje 1 november….

Gaat de Central European University Boedapest nu werkelijk verlaten? De door onder andere George Soros gefinancierde universiteit heeft de Fideszregering een ultimatum gegeven om de voorbereide overeenkomst voor 1 december te tekenen. Dit is niet gebeurd, dus de CEU’ers zullen wel naar Wenen vertrekken waar Bundeskanzler Sebastian Kurz ze met open armen ontvangt. Kurz, de superdemocraat die met de nu wat iets minder rechts-extreme FPÖ een coalitie vormt. Natuurlijk, de januskop Kurz onderhoudt warme contacten met George Soros en met de Russen overigens ook. Kurz ontmoet Poetin vaker dan premier Orbán, maar daar klaagt in de Europese Unie niemand over. Ook niet over het feit dat de FPÖ in 2016 een samenwerkingsovereenkomst tekende met Poetin’s partij Verenigd Rusland. Orbán’s partij Fidesz heeft dit soort ’strapatsen’ nog niet uitgehaald. Als klap op de vuurpijl wil Kurz een lagere kinderbijslag verstrekken aan niet-Oostenrijkse EU-werknemers, een voornemen dat keihard botst met de Europese arbeidswetgeving. Waar was die EU ook al weer voor bedoeld? Er werken tienduizenden Hongaren in Oostenrijk die finacieel de dupe zullen worden van Kurz’ ’nobele’ gemeenschappelijke Europese waarden. Nog een beetje boulevardnieuws: Poetin was aanwezig op het huwelijksfeest van de huidige minister van buitenlandse zaken van Oostenrijk, ene Karin Kneissl. Wat was het ook maar weer met het meten met twee maten in de Europese Unie? Bij Oostenrijkers moet je altijd uitkijken. Als je Kurz een hand hebt gegeven wel goed kijken of al je vingers er nog aan zitten…….

Terug naar de CEU. Orbán heeft een pestwetje tegen George Soros – want dat is dé achtergrond – uitgevaardigd die verplicht stelt dat een geaccrediteerde Universiteit in Hongarije tevens een ’home-university’ dient te hebben waar daadwerkelijk opleidingen worden verzorgd. De CEU beweert dat aan deze verplichting voldaan is, maar kan dit niet staven. Sterker nog, in een telefoongesprek dat minimaal 20 keer is afgedraaid in de Hongaarse media meldt – nota bene – een werknemer van de CEU dat er ’eigelijk’ geen sprake is van serieus onderwijs aan de andere kant van de oceaan. Ergo, Orbán ondertekent de voorliggende overeenkomst met de CEU niet. Officieel vertrekt de CEU wel naar Wenen en dat gaat nu al met veel tromgeroffel gepaard. ‘Het laatste bastion, de academische vrijheid wordt in Hongarije met voeten getreden’ meldde CEU rector Ignatieff al meermalen met veel gevoel voor drama. Orbán heeft overigens nog geen enkel dreigement laten horen dat bij het niet voldoen aan de Hongaarse academische wetgeving de CEU  de poorten zal moeten laten vergrendelen. Sterker nog, Gergely Gulyás, de minister van het kabinet van Orbán bevestigt dat de CEU gewoon haar opleidingsactiviteiten kan vervolgen in de Hongaarse hoofdstad. Van de week bevestigde een Hongaarse CEU professor op de TV dat de accreditatie zal worden overgebracht naar Wenen, maar dat de CEU-gebouwen in Hongarije onveranderd zullen blijven dienen voor wetenschappelijke activiteiten en onderwijs. Voor wat? Tja, de accreditatie gaat naar Oostenrijk, voor de rest deden we een plas en alles bleef zoals het was.

Het CEU-gevecht is eigenlijk een strijd tussen de aartsvijanden George Soros/Open society Foundation en premier Orbán. De CEU is een mooie bühne voor het publiekelijk uitvechten van deze strijd. Iedereen wordt in de maling genomen en Kurz is de spreekwoordelijke hond die er met het derde been vandoor gaat. Het NOS journaal meldt van de week dat Orbán de CEU zijn land ’uitstuurt’, de democratische vrijheden zijn nu echt in gevaar in het mooie Donauland! De waarheid is dat Orbán niemand wegstuurt alleen de CEU-overeenkomst nog niet tekent, kortom tendentieuze berichtgeving van de nimmer navelstarende NOS. De universiteit voldoet immers evident niet aan de wettelijke voorschriften. Maar van sluiting van de CEU-deuren is geen sprake. Zowel rector Ignatieff als Orbán spelen hier spelletjes over de ruggen van de docenten/studenten heen, wat dat met academische vrijheid te maken heeft? Ordinair gekissebis, dat is het. Maar goed, Orbán ’started first blood’, dat moet gezegd. Hij was het die de ’home-university’-wet er doorheen drukte, een klein bruggetje te ver, het afbreukrisico is namelijk onnodig groot. In West-Europa heeft de term ’academische vrijheid’ een zware democratische lading, daar heeft hopman Orbán zich toch in vergist. De ’spindoctoring’ functioneert volgens mij op dit thema niet voor de Orbánisten, Sebastian Kurz lagt intussen in zijn vuistje. Deze charmante Januskop heeft het met zijn zangerige Duitse tongval weer voor elkaar: vriendjes blijven met Soros EN Poetin.

Intussen is de NOS ook opgetreden tegen niet politiek correcte berichtgeving op de eigen website. Viktor Orbán noemde George Soros een ’staatsman zonder staat’, dit is volgens de alwetende NOS een antisemitische verwijzing naar Joden als ontwortelde figuren. in de NOS-berichtgeving had de NOS verslaggever van dienst de hele context beter moeten omschrijven. Althans, dit meldt de hoofdredacteur van het NOS nieuws. Zal ik even een paar vergelijkende beredeneringen opvoeren? Ik ben fan van zwarte piet en black friday, DUS racistich. Ik vlieg 5 keer per jaar op en neer naar Bujumbura in Afrika, DUS ik ben een klimaatracist en een smerige kerosinevervuiler. Ik heb zojuist 3 kilo kipfilets in de kiloknalleraanbieding bij C1000 gekocht, DUS ik ben racistisch, klimaatracist, dierenbeul, mileuvervuiler, een duivelse carnivoor EN een smerige kerosinevervuiler. Noot: kiloknallers bestaan niet meer, nu ja, ze bestaan nog wel maar worden niet meer zo genoemd. En C1000 bestaat ook niet meer. Dit is Jumbo geworden. En bij deze supermarktketen hebben ze nog nooit van goedkope vleesaanbiedingen gehoord? Keep on dreaming!!

Tot slot. De Israëlische Premier Netanyahu complimenteerde vorige week Macron en Merkel in hun strijd die ze tegen antisemitisme leveren. Maar ook Oostenrijk en Hongarije kregen van de Joodse premier wat veren in hun kontje. jammer voor Kurz en Orbán dat niet lang daarna de Israëlische politie met het bericht kwam dat Netanyahu vervolgd dient te worden wegens diverse financiële malversaties. Maar ja, zal Orbán zeggen, ook daar zal de ’filantroop’ Soros wel weer achter zitten. Niet toevallig zijn Netanyahu en Soros nu niet bepaald ’boezemvrienden’. Vreemd is echter wel dat de Israëlische politie ’wil’ dat Netanyahu vervolgd moet worden. Waarom gebeurt zulks dan gewoon niet? Ik vermoed hier een strijd tussen de Israëlische politie- en justitietop. En die gaat vast over heel iets anders. Waarover dan? Geld en macht……..

De beste (onderzoeks)universiteiten moeten aandringen op onafhankelijkheid van de overheid en op het behouden van de academische vrijheid. (Alan Dershowitz Amerikaans advocaat en auteur 1938 -)

Noot: daarbij teken ik aan: niet alleen op onafhankelijkheid van de overheid………….

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s