Macedonisch Magyárenland

pullman1

Nikola Gruevski, de oud-premier van Macedonië had eigenlijk al moeten brommen in een gevangenis in de Macedonische hoofdstad Skopje, maar hij wilde zijn straf natuurlijk hoe dan ook ontlopen. De ontsnappingsroute met het voortdurend wisselen van – naar verluidt Hongaarse diplomatieke – voertuigen doet denken aan een spionagefilm uit de B-categorie uitgebracht in de periode van de koude oorlog. De zogenaamde oppositie in Hongarije spreekt schande van de hele gang van zaken, want waar bevindt Gruevski zich momenteel? Juist, in Hongarije. Sterker nog, zijn asielverzoek is reeds gehonoreerd, dus is de conclusie, premier Orbán verleent hand- en spandiensten aan zijn oude corrupte ’partner in crime’. Gruevski is overigens veroordeeld tot tweejarige – daadwerkelijke – gevangenisstraf wegens de aankoop van een limousine ter waarde van 580.000 euro die hij voor privédoeleinden had willen inzetten. Vervolgens wordt hij nog beschuldigd van een hele rits corruptiezaken, machtsmisbruik en verkiezingsfraude. In totaal goed voor 27 jaar ’zitten’ als de te vonnisen rechters tenminste een slecht humeur hebben. Dat slechte humeur lijkt me in dit geval gegarandeerd, de voormalige oppositie is momenteel namelijk aan de macht in dit kleine Slavische landje. En in dit deel van Europa wordt de stelregel ’oog om oog, tand om tand’ nog traditioneel gehanteerd.

Ik heb nog even gecheckt om welke limousine het ging, teleurstelling was mijn deel! Het bleek te gaan om een ordinaire grote hoerensloep van het het merk Mercedes. Een mooi compliment voor de Duitse autobouwer, maar te afzichtelijk om ook maar naar te gluren. Overigens was de spionagefilm natuurlijk helemaal ’af’ geweest als Gruevski in de kofferbak van zijn eigen Limousine was getransporteerd naar zijn ’vriendje’ Orbán in Hongarije. Maar dát ’plot’ meldt zijn ontsnapping niet, in de te produceren gedramatiseerde film over het leven en de vlucht van Gruevski zal de Mercedes vast wel een rol spelen. Aan het einde van de film verschijnt dan uiteraard een tekst in Telegraaf-chocoladeletters dat ’the movie is based on a true story’. In ieder geval is Gruevski als Macedonisch staatsburger de officiële (asiel)status van vluchteling verleend door de Hongaarse naturalisatie- en immigratiedienst. Volgens de dienst wordt het leven van de oud-premier voortdurend en van alle kanten bedreigd. Hopman Orbán meent dat de zaak niet gepolitiseerd moet worden, de asielaanvraag is uitsluitend een kwestie voor de Hongaarse immigratieautoriteiten. Overigens meldt Orbán en passant dat de Macedonische ex-premier de Europese Unie een grote dienst heeft bewezen door een hek te bouwen aan de zuidgrens van het balkanland EN dat nu ’Soroskrachten’ de overhand hebben gekregen in Macedonië. Deze zouden het voorzien hebben op de legale strijder tegen illegale immigratie in de persoon van Gruevski. Als een konijn uit de hoge hoed, daar is ie weer: George Soros. Zelfs de Turkse president Erdogang presteert het tegenwoordig George Soros verantwoordelijk te stellen voor de vermeende ’Gülen-couppoging’. Die ouwe 88-jarige Soros kan zichzelf nu echt op de borst slaan: hij wordt zo’n beetje verantwoordelijk gehouden voor alle politieke ontwikkelingen en crises in de wereld! In zijn plaats zou ik zo trots zijn als een pauw!

Het geroeptoeter van de ’oppositie’ in Hongarije is bijna deerniswekkend te noemen, men komt met complottheorieën op de proppen waar de honden geen brood van lusten. Overigens heeft de slimme Orbán intussen al een batterij op humanitair en internationaal recht gespecialiseerde juristen op de zaak gezet. Deze lieden hebben de afgelopen dagen intensief de burelen van de staatsomroepen bezocht en ons TV-kijkers bestookt met de – vermeende – rechtmatigheid van de asielbeschikking van de Hongaarse immigratiedienst. Het enige wat de opposie hier samenvattend van zegt is het volgende: ’Orbán neemt de vlucht naar voren, als Gruevski namelijk zou beginnen met ’kletsen’ zou de Hongaarse premier de volgende zijn die de tralies van gene zijde gaat bekijken’.

Van de zijde van de Europese Unie wordt de stuatie met opgetrokken wenkbrauwen gevolgd. Eurocommissaris Johannes Hahn – een Oostenrijker met warme contacten in Rusland – meldt dat Orbán wel wat uit te leggen heeft, helemaal omdat Hongarije een voorstander is om Macedonië op te nemen in de ’Europese familie’. Desondanks zegt Hahn ’ beschouwt Hongarije het Balkanlandje blijkbaar als onveilig’. Ik vermoed dat Orbán cum suis hun verdedigingswal reeds hebben opgetrokken. Het simpelste weerwoord is het geval Carles Puigdemont, de voormalige ’voortvluchtige’ Catalaanse premier. Duitsland – althans de rechtbank in kwestie – weigerde Puigdemont uit te leveren aan Spanje, terwijl de Spaanse regenten in Madrid hier toch resoluut op hadden aangedrongen. Hier gaat het om weigering van uitlevering tussen nota bene twee landen die al sinds jaar en dag lid zijn van de Europse Unie. Het blijft dan ook verdacht stil, uit de ’Merkeliaanse hoek’ is er nog maar weinig vernomen over deze Balkanperikelen.

Wat er zich precies achter de geste schuil gaat die Orbán gedaan heeft aan Gruevski? Dat lijkt me deels giswerk maar ik meen dat het palet bestaat uit de volgende – combinaties van – mogelijkheden: 1. hopman Orbán is bang dat Gruevski in de kerkers van Skopje onder druk tot bekentenissen wordt gedwongen die de Hongaarse premier zouden besmeuren. 2. Orbán wil druk uitoefenen op de huidige Macedonische regering die volgens hem bij uitstek supporter en uitvoerder van George Soros’ ’masterplan’ is: Europese deur wagenwijd open voor illegale migranten. Deze Orbánopvatting is ook weer lekker handzaam voor binnenlands gebruik. 3. Simpel toepassen van het verdienmodel. Gruevski heeft zich naar verluidt puissant verrijkt gedurende zijn 10 jarig premierschap. Van al die achterover gedrukte poen kan in ruil voor een asielstatus toch wel een deel naar een andere belangengroep gesluisd worden, of niet soms?

Met Viktor Orbán zou ik geen spelletje stratego willen spelen, dat win ik nooit en te nimmer. Alles wikkende en wegende heeft hij alweer de volgende sport genomen op zijn eigen gefabriceerde carrièreladder. In dit geval deed hij dat in de geest van Drs. P die de Slavische mentaliteit altijd goed heeft aangevoeld:

Trojka hier, Trojka, daar, met een Slavisch handgebaar

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s