Ho, Ho, Ho, Hongaars Hosanna in Helsinki

kerstmanOnlangs hielden de Europese Christendemocraten – Europese Volkspartij(EVP) – hun congres in de Finse hoofdstad Helsinki. Vooraf was er nog chagrijn want het Sargentinirapport werd door een deel van de Europese Christendemocraten gesteund. De EU-parlementariërs van de CSU – de zusterpartij van de CDU – bijvoorbeeld waren op de hand van Viktor Orbán en stemden tegen. De Duitse fractieleider van de EVP Manfred Weber veroordeelde Hongarije al voordat de stemming over het Sargentinirapport in het Europees parlement op de agenda kwam. Dreigde er een schisma te ontstaan bij de Europese Christenen? Sommige EVP-leden meldden openlijk voor de camera dat die Orbán met zijn Fideszpartij maar beter z’n biezen kon pakken. Sterker nog, hij moest eigenlijk geëxcommuniceerd worden, bijbeltje inpakken en wegwezen!

Maar ja, er komen Europese verkiezingen aan en dit is nu juist niet het moment om elkaar de tent uit te vechten, bovendien geven de ’politieke peilingen’ ook geen swingend beeld van de verkiezingsverwachtingen. EN, Viktor Orbán toverde weer een konijn uit zijn onuitputtelijke hoed. Ofschoon Mannfred Weber Orbán openlijk kapittelde steunde de Hongaarse koorddanspremier voor het congres in Helsinki begon de kandidatuur van diezelfde Weber als de ’Spitzenkandidat’ voor de opvolging van Jean-Claude Juncker. Spindoctoring van de bovenste plank! Door deze Hongaarse opstelling was de weg vrij om er ondanks de wrijvingen toch een congres van de Christeneenheid van te maken. Alles klar, Herr Kommissar! Deze titel van de hitsong van de reeds overleden Falco was volgens mij beter geweest als begeleiding van de glorieuze opkomst van die Weber dan de gitaarrifs van ’one vision’. Van Queen uiteraard. Overigens one vision? Welke vision dan? De trotse Angela Merkel was ook aanwezig, je kunt veel zeggen van de Duitse CDU maar op vision heb ik de CDU’ers zelden kunnen betrappen. Behalve als je beleid afgestemd op het resultaat van politieke peilingen over allerhande onderwerpen als visie wilt kwalificeren.

Voorbeeldje? In Japan verwoestte een Tsunami van 15 meter de kerncentrale van Fukushima, er kwam radioactiviteit vrij en Angela Merkel bepaalde dat het in Duitsland maar snel gedaan moest zijn met atoomenergie. Haar beslissing baseerde ze uiteraard op diverse opiniepeilingen die in Duitsland door diverse bureaus werden uitgevoerd. Een ’business’ op zich overigens bij de Oosterburen, dat opinie peilen. Eindelijk heeft iemand bij de – normaal linksige – Nederlandse publieke omroep zijn stem verheven over het taboe-onderwerp kernenergie. Wie? Tja, de beste onderzoeksjournalist van Nederland Arjen Lubach natuurlijk. Overduidelijk is dat Merkel haar ’Atomenergie, nein Danke’ besluit overhaast, ondoordacht en bovenal opportunistisch heeft genomen. Goed voor het CDU zal ze gedacht hebben, zo kan ik wat stemmen trekken uit het ’die Grünen’ kamp, met deze partij gaat het immers meer dan crescendo in de Bondsrepubliek. Resultaat is wel dat de energieopwekking in Duitsland duurder wordt – zonnepanelen, windmolens kosten klauwen geld -, vervuilender wordt – er moeten extra kolencentrales gebouwd worden – EN er moet vervuilende energie gekocht worden uit het buitenland. Hiernaast worden dorpen en natuur ingewisseld voor kolencentraleterreinen. O ja, en het zou maar zo eens kunnen gebeuren dat Duitsland nog meer stroom opgewekt uit kernenergie uit het buitenland zal importeren. Echt een voorbeeld van ’one vision’ à la Angela Merkel.

Terug naar het EVP-congres in Finland. De anti-Orbánisten in de Europese Christenfamilie dachten Hopman Orbán wel een loer te kunnen draaien. Ok, de Hongaarse partij Fidesz zou wel in de familie mogen blijven, daartoe moest de Hongaarse premier zich dan nog wel even commiteren aan een gezamenlijk uit te geven EVP-verklaring. Deze stond bol van de democratische waarden, respect voor de rechtsstaat, mediavrijheid en ander geneuzel over de zogenaamde gezamenlijke Europese waarden. Uiteraard had de kleine Viktor zijn vulpen al in de aanslag, hij wilde wel als eerste tekenen. Tamás Deutsch, Fidesz EP-parlementariër kreeg het zelfs voor elkaar een amendement aangenomen te krijgen. De EVP-verklaring repte aanvankelijk van de ’liberale democratie’ als standaard, dit werd voor de stemming veranderd in ’Christelijke democratie’. De zichzelf als illiberaal afficherende Orbán gruwt van de uitdrukking liberaal, in de Hongaarse Dikke van Dale wordt deze uitdrukking volgens mij binnenkort als ‘zinloze zogenaamd democratische levensbeschouwing’  omschreven. Als ik mezelf in Hongarije in sommige gezelschappen omschrijf als ’rechtgeaarde liberaal’ word ik doorgaans aangekeken of ik een ebola virusdrager ben. ’Anyway’, Orbán verliet met meer dan een rechte rug de hoofdstad van Finland, de ’bijna’ verloren zoon had zijn plekje weer gevonden in de Christelijke moederschoot. En die moederschootrol wordt niet meer vervuld door Angela Merkel, want die kan beter een ander lied aanheffen dan ’one vision’ van Queen. Welk wonderschoon lied? ’Gute Nacht Freunde, es wird Zeit für mich zu gehen. Was ich noch zu sagen hätte dauert eine Zigarette und ein letztes Glas im Stehen’. Laat die sigaret maar zitten en dat Glas ook. Een flesje ’Sprudelwasser’ lijkt me meer dan genoeg.

Frans Timmermans, de Spitzenkandidat van het linkse blok van het Europees Parlement weet wie zijn tegenstander is. Het zal een ’hell of a job’ voor hem worden om Weber te verslaan, helemaal nu de traditonele linkse parijen bijna in geheel Europa op hun retour zijn. Als ’Frenske’ niet de opvolger van zijn huidige baas Juncker wordt rest hem zijn PvdA-zeteltje in het Europees Parlement in te nemen. Het is de vraag of hij dan wel een PvdA-collega naast zich krijgt. Want, bezet de PvdA nu in het Nederlandse parlement niet eens meer 10 zetels? Ik dacht het wel. Joop den Uyl draait zich om in zijn graf…..Het wordt tijd voor de Europese socialisten het strijdlied ’de Internationale’ weer op te poetsen. Misschien kan Frans wat inspiratie opdoen door een filmpje van de band ’peanuts’ op YouTube te bekijken. Manfred Weber was als student gitarist van dit bandje. De naam ’peanuts’ preludeert op de overwinning van Weber. Hoezo? Het bereiken van de overwinning wordt namelijk een fluitje van een cent, ’peanuts’ dus. Maar het blijft een Europees politiek casino, de oud krijgsgevangenenondervrager Frans blijkt wellicht toch nog een ’one armed bandit’. We zullen zien!

De koning van Midden-Europa omnivoor Orbán zal het allemaal ’Wurst’ zijn. Hij wacht rustig af, voorlopig staat zijn partij Fidesz er in de politieke peilingen nog beter voor dan in april, toen deze de verkiezingen won met meer dan een tweederde meerderheid. ’Peanuts’ zal Orbán genoeglijk glimlachend voor zijn badkamerspiegel concluderen. Gauw naar bed, morgen is er weer een politieke victorie te behalen. Voordat hij zijn bedlampje dooft vraag hij zijn echtgenote nog grinnikend: weet jij waar de kerstman vandaan komt? Inderdaad, uit Finland, ja!

Jingle bells, jingle bells, jingle all the way, Oh what fun it is to ride in Orbán’s open sleigh!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s