Hongaarse Zwarte Piet

krampus1

Bestaat deze stijlfiguur tevens in het Karpatenbekken? Welzeker, maar dan in de gedaante van een zogenaamde ’Krampusz’. In Oostenrijk en in zuidelijk Duitsland verschijnt deze Krampus ook als schrikwekkende gedaante, vaak in het bijzijn – daar is die weer! – van de heilige Sankt Nikolaus. Sterker nog, de traditie van de duivelse Krampus stamt oorspronkelijk uit deze Duits(talige) gebieden. Vandaar is de traditie overgewaaid naar Hongarije, waar toevalligerwijs in het verleden veel – Schwäbische – Duitsers zijn neergestreken. De betekenis van Krampusz staat voor ’iets levenloos’, verdord, of uitgedroogd, niet echt verfrissend, nietwaar? De krampusz is vaak uitgedost met duivelse hoorntjes, slaat in het rond met in zijn ene hand een ketting, in de andere een roe. Ook een duivelse staart behoort veelal tot zijn optuiging. Op en rond de verjaardag van Sint Nicolaas – 6 december – jaagt hij – kleine – kinderen de stuipen op het lijf.

Brave kinderen worden in de decembertijd door Sint Nicolaas met cadeautjes begiftigd, de Krampusz ’straft’ de stoute kinderen. Maar ja, in Hongarije is de Goedheiligman vaak in geen velden of wegen te bekennen, zodat de kindertjes alleen de wrede Krampusz rest. Bij deze zou ik dan ook Erik van Muiswinkel – hij wordt toch de nieuwe Sinterklaas in Amsterdam vanaf 2019, of toch niet? – willen voorstellen om reeds dit jaar naar Hongarije af te reizen om iets te strooien ’in één of andere hoek’. Beste Erik, dat is nu eens echte humanitaire hulp die stante pede verleend kan worden aan al die ’arme Midden-Europese kindertjes’.

Er is in Magyarenland geen roetpiet, laat staan een zwarte piet te bekennen, het lijkt me echt een el dorado voor U, geachte Erik de Goedheiligman. Misschien kunt U dan ook uitleggen aan de plaatselijke Hongaarse hoofdpiet – geen spatje zwarte schmink op te ontdekken – Viktor Orbán hoe de ware democratie gestalte heeft gekregen in Nederland. Het wordt tijd het concept van de perfecte Nederlandse multiculturele samenleving als exportproduct op de kaart te zetten. Bij sommige Sinterklaasintochten in Nederland dienen de kindjes wier hart ’vol verwachting klopt’ immers in de rij te staan voor detectiepoortjes, want ja, je weet nooit of iemand in plaats van een wortel voor het paard Amerigo, een kalashnikov onder de neus van een roetpiet wil drukken.

Dit uitzondelijke vertoon van tolerantie in Nederland moet echt een keer met de bevriende Midden-Europese naties gedeeld worden. Ik stel voor dat van Muiswinkel voor de gelegenheid tevens een nieuwtje meldt aan die arme Hongaarse kindertjes: ’vanaf 2019 zal Sinterklaas niet meer op een Schimmel galoperen over de daken maar op een zwarte Arabier’. Voor de volledigheid, dit is een paardenras, geen overhaaste conclusies trekken, hè. Op deze manier kan er geen enkele discussie meer bestaan over de multiculturaliteit van het Sinterklaasfeest. Bovendien heeft de Sint dan geen schimmel meer tussen de benen. Dit is een oud, aardig flauw grapje, als kind heb ik er echter jarenlang – besmuikt – om moeten lachen……

Of hoofdpiet Orbán verheugd zal zijn over deze paardenrasverwisseling vraag ik mij af. Als Erik van Muiswinkel volgend jaar op een zwarte Arabier de Hongaarse grens wil oversteken zal misschien minimaal een visum voor het edele dier vereist zijn. De ’huidskleur’ van het paard is namelijk a priori al verdacht in Hongarije en als er dan toch voor een ander paard wordt gekozen, dan had de keuze uiteraard op een ’Lipizzaner’ moeten vallen. Dit paardenras is volgens  Orbán 100% Hongaars, de Slovenen en de Oostenrijkers denken hier overigens ietsjes anders over. Tja, ik vrees allerhande oponthouden, ik denk Sint Erik, dat een geslaagde intocht volgend jaar in Amsterdam voorlopig maar de prioriteit moet hebben.

Maar misschien kan de Krampuszfiguur op 5 december wel op Nederlandse bodem verschijnen. De eventuele Nederlandse Piet heeft immers geen roe meer tot zijn beschikking en de zak van Sinterklaas blijft al jaren in Spanje achter. Stoute kinderen worden in Nederland niet meer op hun (wan)gedrag aangesproken, iedereen is braaf en zoet geworden. Tja, dat is het beeld van de ideale samenleving, helaas deze bestaat bij mijn weten niet. Willen we dan weer terug naar de tijd dat argeloze kleuters bang moeten zijn voor een zakje zout of een roe in ’de schoen’ of voor een eventuele gedwongen deportatie in een jutezak naar Spanje?

Nee natuurlijk niet, maar de Krampusz is uitermate geschikt om anderen de schrik aan te jagen. Wie dan? Rutte, Wilders, Baudet, robot Rob Jetten, Sylvana Simons, Gerrit Zalm – ja, vooral deze valse ex-bankier van Dirk Scheringa’s DSB – en bovenal Erik van Muiswinkel. Ach waarom? Erik is toch die lieve nieuwe Sinterklaas. Nee hoor, hij is meer een wolf in schaapskleren, of beter: een zwarte hoofdpiet – want die rol speelde hij ook –  in een Rooms-Katholieke Sinterklaastoga. Da’s nog veel afschrikwekkender dan een krampusz.

Het zwartepieten kan wat mij betreft beginnen!!!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s