Bolsjewistisch Boedapest?

don quichote

Met de overwinning van  voormalige Fidesz-sympathisant Péter Márka-Zay in maart van dit jaar dacht de voltallige oppositie dat de oppositionele lente in Hongarije aangebroken was. De ’onafhankelijke’ Márka-Zay won de tussentijdse burgemeestersverkiezing in de stad Hódmezővásárhely en was tot de parlementsverkiezingen in april 2018 de ongekroonde koning van de bruinhemden van de xenofobe partij Jobbik tot en met de socialistenfossielen van oud-premier Ferenc Gyurcsány. Zelfs sommige van mijn grachtengordelvrienden in Boedapest – ja hoor, in elke grote stad in de Europese Unie bevindt zich een grachtengordel – meenden dat de neergang van Premier hopman Viktor Orbán aanstaande was. Helaas, leven in de Boedapester ’bubble’ betekent niet automatisch dat voorspellingen bewaarheid worden. ’It ain’t over til the fat lady sings’ en inderdaad, de zegevierende Orbán kon na het optreden van ’the fat lady’ alsnog het overwinningsvolkslied aanheffen.

Márka-Zay meldde voor de burgemeestersverkiezingen dat hij niets opheeft met de linkse oppositie en al helemaal niet met de antisemitische Jobbik, zijn waarden wortelen  in het Christendom, zo zei hij trots…..Misschien heeft Márka-Zay oud-premier Dries van Agt bestudeerd die – toen het CDA zich nog in het centrum van de macht bevond – immer benadrukte dat het CDA niet naar links, maar ook niet naar rechts buigt. Achteraf bleek dat de plaatselijke voorzitter van de Jobbik Márka-Zay dringend gevraagd had zich kandidaat te stellen voor de positie van Burgemeester. Sterker nog, de landelijk partijvoorzitter van de Jobbik heeft de verkiezingscampagne van Márka-Zay actief ondersteund. Bij dit Jobbik-geweld kon de rest van de linkse partijen natuurlijk niet achterblijven, de socialisten en de anachronistische partij van Gyurcsány schaarden zich tevens razendsnel achter de ’onafhankelijke’ kandidaat. De elektrotechnicus Márka-Zay won tegen de verwachtingen in de burgemeestersverkiezingen, de Hongaarse landelijke oppositie jubelde van vreugde, helaas -voor hen – , landelijk bleek deze overwinning van een hoog Pyrrhusgehalte.

De nieuwe burgemeester ontpopt zich inmiddels als een moderne versie van Don Quichot. In zijn eigen stad dreigde hij met de ontbinding van de gemeenteraad, deze vond ook plaats, maar daarna toch weer niet. De huidige situatie is er één van totale verwarring, ik kan uit de berichtgeving van de ’onafhanelijke’ media geen chocola meer maken. Maar Burgemeester Péter Pan trekt verder ten strijde, tijdens de herdenking van de Hongaarse opstand jongstleden 23 oktober was hij één en al strijdvaardigheid. Hij kenschetste de huidige regeringsploeg van Orbán als een stelletje bolsjewisten. Vervolgens waarschuwde hij dat het niet lang meer duurt dat de ’huidige despoten met Molotovcocktails’ uit hun paleizen zullen worden verjaagd. Axie, harde axie, openlijk wordt hiermee burgerlijke ongehoorzaamheid gepromoot. Bolsjewisme, Molotovcocktails? Het klinken als echo’s uit het verleden. De Russische bolsjewieken waren een factie van de Marxistische sociaaldemocratische arbeiderspartij die de macht in Rusland onder leiding van kameraad Lenin overnamen nadat de stofwolken van de Otoberrevolutie waren opgetrokken. Orbán één op één vergelijken met Lenin? Tja wat verwacht je van een afgestudeerd elektrotechnicus, misschien ziet die Márka-Zay Orbán wel als een cryptocommunist…..Dan de ’Russische’ Molotovcocktail. Eigenlijk is het een Spaanse uitvinding die gebruikt werd in de strijd tegen Generaal Franco in de Spaanse burgeroorlog. De Finnen namen de eenvoudig te bereiden cocktail over en gebruikten deze in de winteroorlog tegen de Sovjetunie. Molotov was destijds de minister van buitenlandse zaken. Van wie? Van de Bolsjewieken natuurlijk.

Zitten de burgers in Hongarije nou te wachten op de barricadenstrijd van burgemeester Péter Pan uit Hódmezővásárhely? Ik meen van niet, Márka-Zay is net zo goed een deel van de huidige nomenklatoera in Hongarije maar dan in de outfit van een windmolenbestrijder. Het is allemaal van een verregaand treurig niveau. Laatst las ik in een zelfbenoemde Nederlandse kwaliteitskrant dat er in Europa er voorzichtig gesproken kan worden van een politieke groene golf. Tja, in Nederland heeft Groen Linksleider Jesse Klaver zich inmiddels ontpopt tot dé oppositieleider, in Duitsland zijn ’die Grünen’ nog succesvoller dan de rechtse AfD, én de SDP, het kan niet op. ’Groene’ politiek is in Hongarije nog niet echt populair, de meeste Hongaarse burgers dromen bijna dagelijks van de nieuwste BMW SUV-versie, maar wat niet is kan nog komen. In Midden-Europa voorzie ik een zonnige toekomst voor een groene partij die tegelijkertijd patriotische denkbeelden propageert. Om succesvol te zijn dient er voor dit idee een lange termijnvisie en strategie onwikkeld worden, want ook de Hongaar ziet het elke zomer heter worden en binnenkort kunnen Hongaarse kinderen in augustus door de Donau naar de overkant waden. Ik ben ervan overuigd dat er een politieke markt is voor GP, nee, niet Grand Prix maar Groen Patriotisch.

Visie en lange termijnstrategie, mooie uitdrukkingen. Helaas ontbreekt het hier in Hongarije ten ene male aan. Maar niet alleen in Hongarije, ook in Nederland woont een premier die nog altijd vindt dat je voor visie naar de oogarts moet. Kati Piri, Europarlementariër voor de PvdA meent dat de ’democraten’ in Hongarije blij zijn met de veroordeling van Hongarije door het Europees Parlement op basis van het ’Sargentini-rapport’. Welke democraten dan, vraag ik mij in gemoede af. Voor die jokers van de Hongaarse oppositie in het parlement kan ik veel benamingen bedenken, de uitdrukking ’democraten’ is het laatste waar ik hen mee afficheer. Democraten zijn er in Hongarije ’in Hülle und Fülle’, ze staan echter allemaal als de beste stuurlui aan de wal. In het Hongaars hebben daar een mooie kenschetsing voor: Gyáva kukacok, ofwel laffe wormen. Het wordt tijd dat deze ’wormen’ eens boven de aarde komen. Als klein jongetje ging ik geregeld vissen met regenwormen als aas, de wormen kregen we boven de grond met de techniek van het zogenaamde ’pier’n wupp’n. Een hooivork in het gras steken, de steel hard heen en weer bewegen et voilà, de dikste glinsterende regenwormen kwamen te voorschijn. Dat de beste ’pier’nwupper’ in Hongarije mag opstaan! En in Duitsland, Nederland, de Europese Unie en in Catalonië! Héé, is de Catalaanse oud-premier Puigdemont geen pier’nwupper dan? Welzeker, maar zijn hooivork is hem ontstolen door die misdadige regenten uit Madrid….

Márka-Zay vervolgt zijn tot meewarigheid stemmende strijd als de dolende ridder Don Quichot, wiens paard waarschijnlijk intelligenter was….. Die Quichot was een Spanjaard, het zou toch geen toeval zijn  dat de Molotov cocktail in Spanje is uitgevonden? Misschien is Quichote’s paard een betere mascotte voor Péter Pan uit Hódmezővásárhely, en spreekt het paard wel mensentaal net zoals het paard uit die oude zwart-witte TV serie Mister Ed, want:

A horse is a horse, of course, of course and no one can talk to a horse of course, that is of course, unless the horse is the famous mister Ed. Mister Ed? Ed Nijpels? Nee, die bedoel ik nu precies niet.

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s