Hongaarse en Hollandsche Nieuwe!

Het blijft ’verstandige’ opmerkingen regenen in de internationale media bij monde van politici en andere buitenlui. Voer voor columnisten en als het nu toch niet echt regent – de Europese rivieren worden zo langzamerhand droge rivierbeddingen – is deze vorm van neerslag meer dan welkom. Hieronder treft U afgewisseld wat verzamelde hagel en sneeuwballetjes van de laatste weken uit bovengenoemde landen. Als het maar geen radioactieve neerslag betreft! Maar eerst het ’funkelnagelneue’ nieuws.

Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties Guterres: Via nota bene een woordvoerder meldt Guterres ’ernstig verontrust te zijn door de bevestiging van Kashoggi’s – de kritische Saoedische journalist – dood.

Reactie: De Secretaris-Generaal is de oud-premier van Portugal, van socialistische huize, oud-president van de Socialistische Internationale en bovenal cum laude afgestuurd in elektrotechniek. Kan de zetel van de Saoedische ambassadeur bij de Verenigde Naties niet worden omgebouwd tot elektrische stoel? Kan die Guterres eindelijk is zijn handjes laten wapperen.

Europees Commissaris Frans Timmermans: Bij de aftrap van zijn campagne voor zijn gehoopte verkiezing tot voorzitter van de Europese Commissie meldt ’Frenske’ jubelend op het terras van zijn stamkroeg in Heerlen: ’ik stel mij kandidaat voor de positie van President van Europa’!

Reactie: Ja, ja, ’President’. na al die jaren in de politiek heeft Frans nog steeds geen sjoege van de structuur van de Europese Unie. Wat zegt U, Fransje weet echt wel hoe het zit? Waarom kraamt hij dan onzin uit? Mijn psychiater vermoedt dat dit eventueel, misschien te maken zou kunnen hebben met vermeende elementen van narcisme, megalomie, naast de schoenen loperij etc in het karakterprofiel van de Limburgse salonsocialist.

De Hongaarse premier Viktor Orbán over de NGO’s  gefinancierd door George Soros: ’het is net als bij waterpolo, boven het water gaat het er netjes aan toe, onder water gebeurt alles wat God verboden heeft. We hebben nu ook een duidelijk beeld wat Soros onder water uitvoert’.

Reactie: Als beide heren nu allebei een bak ijskoud water over zich heen zouden  krijgen, zou dat misschien helpen? Één ding is volgens mij zeker: het smerige spel blijft gewoon voortduren, overigens is er al helemaal geen sprake meer van een strijd boven het water. Zowel Soros als Orbán vissen al jaren in troebel water.

Bondscoach van het Nederlands elftal Ronald Koeman zet Nederland weer op de voetbalwereldkaart. Gelukkig is hij geen trainer meer in Engeland waar hij regelmatig bokken schoot in de hantering van de Engelse taal, zoals bijvoorbeeld: ’I sszink we played a foretraffic game’.

Reactie: Ik vind de ontwikkeling van het Nederlands elftal meer dan ’foretraffic’. Ok, 3-0 tegen die Duitsers in een wedstrijd om des keizers baard moeten we niet overwaarderen, maar als de volgende wedstrijd tegen de Franse haantjes – die met stront aan de poten rondstappen – gewonnen wordt zeg ik: hi, ha, ho, Deutschland ist KO!

Márta Demeter, Hongaars LMP politica meldt in een communiqué dat de dochter van premier Orbán vanaf Cyprus terug is gevlogen naar Boedapest met een militair toestel van de Hongaarse krijgsmacht. Binnen 24 uur blijkt dat het gaat om een tweejarig dochtertje van een Hongaarse  militair die met zijn gezin gestationeerd is op het eiland. De fatale conclusie van Demeter was gebaseerd op het feit dat het tweejarige meisje de naam Orbán draagt.

Reactie: Er is altijd nog een overtreffende trap, nu bestegen door Mevrouw Demeter die overigens vorig jaar nog lid was van de socialistische partij, de MSzP. In de eerste plaats was de informatie afkomstig uit documenten die alleen onder de ogen komen van parlementsleden die lid zijn van de parlementaire defensie- en veiligheidscommissie. Mevrouw Demeter is vice-voorzitter van deze commissie en heeft de eed afgelegd dat informatie gedeeld onder commissieleden nooit in de publiciteit mag worden gebracht. Afgezien van haar fatale conclusie over de persoon van ’meisje’ Orbán is voorgaande de tweede superblunder. De derde is dat deze dame het waagt na deze uitglijders voor de TV-camera te beweren dat op basis van de haar bereikte feiten het alleszins logisch was dat ze tot haar conclusie was gekomen. Geen excuses, geen terugtreding uit het parlement, in plaats hiervan krijgen we infantiel geklets. Waarschijnlijk wordt mevrouw Demeter dit weekeinde gekozen tot duo-fractievoorzitster van de LMP in het parlement. De politiek van de Hongaarse ’oppositie’ was tot nu toe al van kleuterschoolniveau, maar het kan nog lager: zeehondenpeuterspeelzaalniveau, zie het Groningse Pieterburen. Ik zal binnenkort wat verse spierinkjes laten bezorgen aan de conciërge van het Hongaarse parlement.

Minister van sociale zaken Wouter Koolmees over de misdadig lakse houding van UWV-medewerkers en UWV-bestuur met betrekking tot het signaleren en aanpakken van Poolse uitkeringsfraude: ’de integriteit van de UWV-dienst moet boven alle twijfel verheven zijn, daarom kan het echt beter, moet het echt beter.

Reactie: Gelukkig waren er wel UWV-medewerkers die de noodklok luidden, maar die werden als uitslovers afgeserveerd. Uit de hoek van het ministerie van sociale zaken kwam men tevens met de drogreden dat IT-matig de fraude moeilijk op te sporen zou zijn. Hoezo? De beetje moedige medewerkers meldden die klip en klare fraude immers al. Bovendien verklaarde één van de bouwers van het IT-fraudesysteem voor UWV dat opsporing van fraude in veel gevallen te realiseren is met een paar drukken op nota bene dezelfde knop. Minister Koolmees meent na de stukken gelezen te hebben dat er in eerste instantie een onderzoek moet worden gedaan door een extern bureau, zodat UWV weer correct zijn werk kan doen. Ja, ja extern bureau. Aan zo’n ’bekwaam’ extern bureau zullen wel weer tonnen uitgegeven worden, terwijl er met gezond boerenverstand een aantal medewerkers en directieleden gewoon een gezonde Hollandse schop onder hun achterste moeten krijgen. Niet: het inventariseren van de stressniveau’s van UWV-medewerkers met muisarmsymptomen MAAR vooruit, hup, aan het werk! Indien U niet meewerkt ontvangt U geen 20.000 gulden als U langs start komt.  Sterker nog, U ontvangt niet eens een uitkering! Waarom niet? Sorry, We hebben vandaag een heisessie met het externe onderzoeksbureau.

István Tarlós, de 70-jarige burgemeester van Boedapest besluit zich nogmaals voor een cyclus kandidaat te stellen, hierover zei hij onder andere het volgende: Ook al ben ik op gevorderde leeftijd, toegevoegde waarde kan ik nog zeker leveren, bovendien heb ik bij premier Orbán een vetorecht bedongen als het gaat om belangrijke – vooral – infrastructurele beslissingen met een hoge investeringswaarde.

Reactie: dat gepraat over vetorecht is natuurlijk voor de bühne, want in Hongarije heeft maar één persoon echt vetorecht. Ra, ra, wie is dat? Goede antwoorden worden door de redactie misschien wel beloond met de mogelijkheid tot gratis bezoek aan het Hongaarse parlement. Ok, dat is al gratis, maar toch. En dan niet vergeten verse visjes mee te nemen voor de LMP-politici. Tarlós is officieel onafhankelijk – in het ’echie’ natuurlijk niet – en is één van de weinige ’influencers’ die altijd op een luisterend oor van hopman Orbán kan rekenen. Voor de balans – die toch al doorgeslagen is – was de aankondiging van Tarlós wat mij betreft goed nieuws voor Hongarije, de jongbejaarde Tarlós past de rol van vader des vaderlands meer dan de terriër Orbán. De goede man is populairder dan Fidesz als partij in Boedapest, ik ben er zeker van dat veel oppositiestemmers bij het vakje van burgemeesterskandidaat het rondje van István Tarlós rood zullen inkleuren in 2019. Gergely Karácsony, de oud-lijstrekker van de MSzP bij de vorige parlementsverkiezingen heeft zich ook maar haastig gemeld als burgemeesterskandidaat. Karácsony betekent ’Kerstmis’ in het Nederlands. Tarlós zal meneer Karácsony met de verkiezingen als een feestelijke kerstmaaltijd met smaak verorberen. Als voor- of hoofdgerecht? Ach welnee, die Karácsony stelt niet meer voor als een ’amuse’. Hap, klaar, weg.

Arjen Lubach de ongekroonde koning van de Nederlandse onderzoeksjournalistiek met een grimlach zet Europarlementariër Judith Sargentini, de opsteller – of is het opstelster – van het het ’Hongarijeonderzoek’ in het zonnetje: ’in tegenstelling tot wat men in de Hongarije in de staatsmedia beweert heeft Judith wel degelijk een hoge opleiding genoten. Ze studeerde af in moderne geschiedenis met als specialisatie totalitaire systemen en democratie in Europa’. Waarvan akte Arjen!

Reactie: Sargentini had haar rapport over de rechtsstaat misschien wat beter ’to the point’ kunnen houden. Met al die linksige zijlinkjes over bijvoorbeeld de vermeende vrouwonvriendelijkheid van de Orbánpartij, de marcherende Hongaarse garde – die al lang niet meer marcheert – , de kritiek op het Hongaarse grenshek – waarvoor de Europese Unie nota bene al gedokt heeft- etc etc heeft ze niet alleen zichzelf een slechte dienst bewezen maar de Europese Unie als geheel. Alle geboden kansen voor open doel konden Orbán en zijn maten reeds met een slap lulletje intikken. Die Sargentini heeft toch ’doorgeleerd’ in  totalitaire systemen, het onderwerp agitatie en propaganda – agitprop – is waarschijnlijk aan haar voorbijgegaan. En laat dat nu precies het onderwerp zijn dat Orbán tot in de puntjes in zijn vingers heeft…..

Angela Merkel vereerde Mark Rutte onlangs met een bezoek. Tijdens de fotosessie in het torentje meende ze het volgende te moeten opmerken: ’het is alweer lang geleden dat we elkaar gezien hebben’. Rutte antwoordde ad rem dat de vorige ontmoeting van medio september dateerde. Merkel reageerde vervolgens nog ’ad remmer’, ‘haar opmerking was bedoeld voor de aanwezige fotografen’.

Reactie: Rutte moet nu eindelijk zijn meerdere erkennen, die Merkel kan de bakens in een fractie van een seconde verzetten. Als Rutte de boeienkoning Houdini en de slangenmens voorstelt, wat is Merkel dan? Tja, boeienkoningin, slangenmens in het kwadraat, spreekt beter slangentaal dan Harry Potter, Januskop, vrouwelijke versie van Cerberus, mevrouw Jekyll, mevrouw Hyde, zegt U het maar! Ik kan U verklappen, ze is het allemaal en ’beyond that’. Met natuurkundige precisie – ze studeerde deze wetenschap immers – bereidt ze haar kronkels en chicanes voor. Inderdaad, dit werkt ook in de politiek, maar of het voor lange termijn ook voor de doorsnee Duitser werkt? Ik vrees in ieder geval voor Merkel dat ze definitief in het politieke zwarte gat zal worden gezogen. Hoe ze daar uitkomt? Als anti-materie natuurlijk. En wie zal als eerste de nieuwe Anti Merkel verwelkomen? Tja, Mark natuurlijk! Hee, Mark, ’long time no see!’

Verwijt de vrouwen niet dat ze liegen, verwijt alleen de mannen dat ze haar geloven (Jan Vercammen 1906-1984)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s