Kort Amerikaans

trump

Bijgaand wat  – korte – uitspraken van boeren, burgers of buitenlui uit de nazomerperiode met kernachtig commentaar.

Donald Trump tijdens zijn toespraak bij de Verenigde Naties in New York: ’ mijn regering heeft meer voor elkaar gekregen dan elke regering in de geschiedenis van dit land’. Reactie:  Ik was ’stupéfait’, dit in tegenstelling tot de zaal vol met staatshoofden, regeringsleiders en diplomaten. Zij lachten Trump uit, maar deze dacht dat men hem toelachte. Is het zo erg? Nee, veel erger.

Dezelfde Trump tijdens dezelfde toespraak: ’we wijzen de ideologie van globalisme af en we omarmen de doctrine van patriotisme’. Reactie: Volgens mij heeft oom Donald ’doctrine’ en ’ideologie’ verwisseld. Bij het woord doctrine denk ik overigens in eerste instantie aan de ’Brezjnev doctrine’. Het ijzeren gordijn was een lelijk voorbeeld van deze doctrine. Deze heeft Ronald Reagan later van de gordijnrails afgescheurd. Conclusie: De eerste stelling geponeerd door Trump in deze column is onjuist.

ING-commissaris Henk Breukink: ’ Politici zijn onnodig hard als bij bedrijven misstanden aan het licht komen, zoals recent bij ING. Daarmee voeden zij het maatschappelijk wantrouwen tegenover het bedrijfsleven’. Reactie: Wat zullen we nu krijgen? Wat denkt die….STOP, STOP. Geen commentaar

Sigrid Kaag, minister van Buitenlandse Handel tijdens de Abel Herzberglezing:  ’veel mensen willen een zogeheten terugkeer naar de soevereine natiestaat. De internationale orde moet worden gesloopt’. Reactie: Haar toespraak in het kader van de Herzberglezing klonk sympathiek maar herbergde tevens halve waarheden en aannames. Bijvoorbeeld bovenstaande aanname, een verlangen naar een sterke soevereine natiestaat hoeft helemaal niet op gespannen voet te staan met de internationale orde. Sterker nog: zonder sterke soevereine staten, geen internationale orde, wel chaos.

Klaas Dijkhoff, fractievoorzitter VVD Tweede Kamer: ’ik heb geen functiegerichte ambities. Ik wil mijn bijdrage leveren om de VVD klaar te stomen. Mijn eigen positie vind ik daarin het minst belangrijk.’ Reactie: Klaas heeft dus geen ambitie om een functie te vervullen. Brabantse logica? Vervult hij momenteel geen functie dan?  En voor welk doel wil Bredase Dijkhoff de VVD klaarstomen? Rebuspraat, of  beter gezegd carnavalspraat. Maar, het is toch nog geen 11 november, de Raad van Elf is toch nog niet bijeen gekomen?

PvdA Tweede Kamerlid Attje Kuiken over de omstreden hulp van Nederland aan Syrische rebellen/terroristen: ’ Niets doen was geen optie’. Reactie: controle op deze ’hulp’ was ontoereikend, onprofessioneel, ad hoc etc etc. Resultaat is dat er waarschijnlijk voertuigen zijn geleverd aan terroristische Jihad-rebellen die geschutskoepels monteerden op diezelfde voertuigen. ’Niets doen was geen optie’ is alleen maar  – hypocriet – ingegeven op basis van het eigen geweten sussen. Eigenlijk hetzelfde als 100 euro storten op giro 555 voor de slachtoffers van de volgende natuurramp of een tientje in de collectezak van ’us dominee’ deponeren. Ziehier het standaardgedrag van salonsocialisten.

Maarten Verwey topambtenaar bij de Europese Unie, uitvoerder van de ’Turkijedeal’: ’De Turkijedeal is geslaagd maar het is weerbarstig om mensen terug te sturen’.       Reactie: Weerbarstig? Er worden slechts mondjesmaat mensen naar Turkije teruggestuurd, andersom staken er sinds de ’prachtige’ Turkijdeal minimaal 30.000 Syriërs illegaal de Turks-Griekse grens over. Staaltje van goede spindoctoring van deze topambtenaar? Meer een staaltje van de kluit belazeren.

Premier van België Charles Michel: ‘we zullen zeker komen tot een vorm van volksraadpleging in de Benelux met betrekking tot definitieve keuze voor een vaste zomer- of wintertijd’. Reactie: Pardon? Is volksraadpleging niet ’Vlaams’ voor referendum? Maar die is net afgeschaft in Nederland! Daarom reageerde Rutte hierop als volgt: ’ we zullen de voorkeur van de Nederlanders peilen bij focusgroepen en belangengroeperingen’. Ja, ja, dat is net zoiets als dat Mark Rutte geen functiegerichte ambities heeft. Met andere woorden: hij is helemaal geen Minister-President! Kijk, dat vind ik nu een acceptabele conclusie.

Jesse Klaver, fractievoorzitter Groenlinks Tweede Kamer: ’grote bedrijven verbruiken 80 % van de energie in Nederland, maar betalen tot 220 keer minder energiebelasting dan gewone burgers.’ Reactie: Ok, Ok, ik begrijp het. Maar wie kopen nu eigenlijk de producten die deze bedrijven produceren? Uiteindelijk de gewone burgers toch Jesse? Of heb ik iets gemist in de productie- en distributieketen? Dit soort grachtengordeldemagogie scoort een tien bij de eigen achterban van Jesse, maar een één bij de oude professor/econoom Arnold Heertje.

De Amsterdamse imam Yassin Elforkani over de bedreigingen aan het adres van Wilders in verband met de ’cartoonwedstrijd’: ’ik roep moslims in Nederland op om ook in deze situatie Geert Wilders te beschermen’. Reactie: Meer dan klasse! Dit is DE manier om te reageren, een voorbeeld voor mede-moslims deze Elforkani. Ik hoop alleen dat hij hierna niet dezelfde zware beveiliging behoeft als blonde Geert. Indien ja, dan adviseer ik Geert een paar van zijn kleerkasten af te staan aan deze moedige imam. Op wiens kosten? Op Geert’s kosten natuurlijk, zo gierig is hij toch niet? Overigens, volgens mij is het zinvol het volgende ALTIJD voor ogen te houden:

er is geen weg naar de vrede op weg naar de veiligheid (Dietrich Bonhöffer 1906-1945)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s