Budapest of Varkenspest?

Een overzicht van wat Hongaarse nieuwsfeiten van de  nazomer met  mijn ’eigenwijze’ commentaar.

Gábor Demszky is zo’n beetje de langstzittende burgemeester van Hongarije geweest. Volgens mij overtreft alleen de burgemeester van Kaposvár, de oud communistische geheim agent Károly Szita de bebrilde oud- burgemeester van de hoofdstad. Overigens is algemeen bekend dat de geheime (veiligheids)dienstnaam van Károly Szita ’Péter Krakus’ was. Deze man is al jaren burgemeester in Fideszkleuren, maar dit terzijde. Jarenlang was Demszky de alleenheerser in de stad Boedapest, sinds 2010 is hij echter uit het brandpunt van de macht verdwenen. Een man met een dergelijk megalomaan ego kan met een teruggeworpen bestaan natuurlijk niet echt uit de voeten. Het was een kwestie van tijd voordat hij zich weer zou melden in de media. Welnu, ’Great Gábor’ heeft weer van zich laten horen en hoe! Hij beklaagt zich erover dat het huidige regime hem ’niet laat werken’, eigenlijk bedoelt hij dat hij geen onderdeel uitmaakt van de nieuwe nomenklatoera. Maar goed, hij kan prima leven van zijn ’pensioentje’ meldt hij semi-monter. Pensioentje? Ik zeg alleen maar ’nieuwe metrolijn in Boedapest’, daar zijn euro-bedragen met heel veel nullen verdonkeremaand, waar heeft onze oud burgemeester het over? Orbán cum suis hebben nog wat op Demszky in te halen, moet ik nog een voorbeeld noemen? Renovatie van de Margit brug bijvoorbeeld. Vervolgens roept hij op tot ‘burgerlijke ongehoorzaamheid’ want het huidige regime moet ’als een beest gedood worden’. Volgens de van grote woorden gebruikende Gábor heeft Orbán het bij voortduring over ’die smerige immigranten’, ’je hoerenmoeder zul je bedoelen’  fulmineert hij in het gegeven interview aan 24.hu. Hij sluit af met de opmerking dat Ferenc Gyurcsány en hijzelf nog steeds politieke iconen zijn in Hongarije en dat er geen spoor van bewijs voorhanden is dat hij ook maar één Forint zou hebben gestolen. O ja, en als hij voldoende steun krijgt gaat hij volgend jaar weer op voor de Burgemeesterspost van Boedapest. Ik herhaal het maar weer eens, het kan echt minder in Hongarije, als Demszky wederkeert zal Boedapest toch echt een naamsverandering moeten ondergaan: Budahel bijvoorbeeld, Buda(vuilnis)belt, of beter nog varkenspest……..Demszky raad ik tenslotte aan het mooie, maar trieste nummer – voor hem dan – van Bruce Hornsby and the Range op te zetten: That’s just the way it is! Kappen met die onzin.

László Nemes’ nieuwste film – na zijn Oscarsucces met ’Son of Saul’ – leek mij een must, deze moest uiteraard bekeken worden. Resultaat na het zien van ’Sunset’,  Napszállta in het Hongaars: 142 minuten lang letterlijk lijden. De boodschap van de reeds tot Oscarinzending gebombardeerde film is de ultieme decadentie die Europa – of meer specifiek het Habsburgse rijk – ertoe brengt in 1914 een zelfmoordoorlog te ontketenen. De cameratechniek is overgenomen uit ’Son of Saul’, de geachte kijker heeft van minimaal 10 centimeter afstand in totaal drie kwarier de moedervlekken in de nek van de hoofdrolspeelster mogen aanschouwen. Geen verdieping van karakters, de kijker mag tot het einde gissen naar beweegredenen, eindeloze stiltes etc. Een onbevredigend gevoel overheerst na afloop, we gaan verward naar huis. Conclusie is wel dat Nemes erin geslaagd is de decadentie van de Habsburgse adel tot een onvoorstelbaar morbide niveau te ’verheffen’. Zit hier wellicht tevens een persoonlijke preoccupatie van de regisseur  achter? Zijn achternaam – Nemes – betekent vertaald immers ’van Adel’. In ieder geval is de zon met de introductie van ‘sunset’ voor Nemes wel een beetje ondergegaan. Een Oscar voor deze film? Of een Oscarnominatie, Of de poedelprijs? Ik vrees zelfs de laatste niet. Al zullen de Hongaarse en Nederlandse kunstzinnige grachtengordelvertegenwoordigers hier vast anders over oordelen………

Diplomatiek schandaal in het Hongaars etnische gebied in de Oekraïne! Een Oekraïnse politieman maakte geheime opnames van het officieel verlenen van de Hongaarse nationaliteit aan etnische Hongaren op het Oekraïens/Hongaarse consulaat. De Oekraïnse staat geeft burgers de mogelijkheid om er een dubbele nationaliteit op na te houden, maar zo ziet de wereld er in dit door een burgeroorlog verscheurd land natuurlijk niet uit. Het Oekraïnse ministerie van buitenlandse zaken heeft ’Boedapest’ laten weten dat de Hongaarse consul teruggeroepen moet worden. Zo niet, dan wijst Oekraïne de consul met het gebruik van fysieke dwang uit. Tactieken die usance zijn bij barbaren en guerillagroeperingen, maar toch niet bij de regering in Kiev? Toch wel helaas. De achtergrond is dat de Oekraïnse staat de mogelijkheid van Hongaars onderwijs wettelijk – verder – beperkt en deze handelswijze staat op zeer gespannen voet met de wetgeving in de Europese Unie op het gebied van etnische minderheden. Dat is precies de reden waarom de Hongaarse regering gesprekken van Oekraïne in verband met toenaderingen tot de EU en de NAVO boycot, op dit gebied is er sprake van een ’stand still’. ’Kiev’ denkt op deze manier Hongarije met gelijke munt terug te betalen, het effect zal zijn dat Poetin zich in de handen kan wrijven: De bruidsschat Oekraïne komt weer in zicht voor de kleine Russische president want van verwijdering tussen ’Kiev’ en ’Brussel’ is nu al sprake.  En die arme etnische Hongaar in Ungvár, de grootste stad in het gebied ’Kárpátalja’ genaamd? Zijn identiteit is door de geheime opnames bij de Oekraïnse politie inmiddels bekend, dat belooft niet veel goeds. Etnische Hongaren in Kárpátalja die voor 1918 geboren zijn en in 1991 nog leefden hebben het ’genoegen’ beleefd tot de volgende nationaliteiten te behoren: de Hongaarse, dan de Tsjechoslowaakse, dan weer de Hongaarse, dan de Sovjetrussische en tenslotte de Oekraïnse. Tja, Hollanders die ’nationaliteit en nationalisme’ vieze woorden vinden zou ik eens een bezoek aan de stad Ungvár aanraden. Toch maar liever een weekend citytrip naar bijvoorbeeld Madrid? Ja, ja ik begrijp het wel hoor en overigens in Madrid wonen toch alleen maar democraten????

De rector van de Central European University, CEU  – gefinancierd door de ’filantroop’ George Soros – Michael Ignatieff meldt in een interview in ’business Science’ dat Viktor Orbán te vergelijken is met een bulldozer die langzaamaan de pilaren van de democratie aan het verwoesten is. De CEU dreigt namelijk zijn universiteitsvergunninkje te verliezen. Overigens bevinden zich juist nu de besprekingen tussen de Hongaarse regering en de Soros-universiteit hierover in een beslissend stadium. In dat licht bezien lijken me de opmerkingen van de geachte rector niet geheel doeltreffend en efficient. Omnivoor Orbán vreet als het moet die hele CEU met huid en haar op, vervolgens zal het hem een zorg zijn wat de ’Internationale gemeenschap’ hiervan denkt. Het krachtenspel zit een beetje anders in elkaar meneer Ignatieff, maar ja, voor een wetenschapper is dat vaak aan dovemansoren gericht. Bovendien kan Orbán altijd als argument aanvoeren, dat met de twee andere Amerikaanse op Hongaars grondgebied gevestigde universiteiten, een uitstekende relatie bestaat. Deze hebben bijvoorbeeld een ’home-university’ in hun thuisland, een wettelijke verplichting die de Orbánisten zeer slim hebben uitgespeeld. CEU heeft deze officiële thuisbasis niet en daarop spitst zich het conflict. Geen thuisbasis, geen universiteit in Hongarije, ’it’s as simple as that’! Uiteraard is deze wettelijke verplichting grotendeels een drogreden, maar als Orbán een mogelijkheid krijgt om George Soros te pesten zal hij het niet laten. De ’open society’ afdeling Boedapest – van wie? van Soros natuurlijk – heeft het Karpatenbekken inmiddels de rug toegekeerd. Kijk dat vind ik nu weer zwak van die Soros, gewoon doorgaan met strijden zou ik zeggen. Doekjes voor het bloeden als ’het is een maffiatoestand’ in Hongarije is toch een zwakteargument. Soros had beter kunnen zeggen dat hij vecht tot hij erbij neervalt, ook in Hongarije. Het hol van de leeuw mag je nooit verlaten beste meneer Soros, of zit er wat anders achter?

Sinds kort moeten non-gouvernementele organisaties (NGO’s) in Hongarije 25% belasting afdragen van de geldelijke inkomsten die deze ontvangen indien het doel het faciliteren van illegale immigratie betreft. Een hele mond vol en ook een heel pak geld als je realiseert dat NGO’s miljoenenbudgetten tot hun beschikking hebben. Wettig en overtuigend Bewijs leveren in een rechtszaak lijkt me voor de eventuele aanklager overigens geen sinecure, een schrikeffect voor de NGO’s sorteert deze nieuwe ’belastingmaatregel’ wel degelijk. Driemaal raden wat de Europese Unie hiervan denkt, daar zal het Europese Hof van Justitie wel aan te pas komen, schat ik. Maar hoe reageren de NGO’s? Welnu zegt een aantal, dan veranderen we onze NGO-club toch in een politieke partij, ’no sweat’. Sliep uit Orbán, zo ontlopen we die stupide belasting van jou toch lekker. Weet ik niet helemaal zeker, vervolgens valt er wellicht een tenlastestelling wegens illegale partijfinanciering op de mat. Toch, een orgineel idee, maar waarom schreeuwen de vertegenwoordigers van NGO’s  deze ’oplossing’ van de daken? Zelfs tante Juliska uit het kleinste dorp uit noordoost Hongarije werd via de media keer op keer geïnformeerd, bijvoorbeeld via Kossuth-radio. Natuurlijk pikten de Orbánvriendelijke media het NGO-initiatief meteen op, maar in dit geval moet ik zeggen: ’they didn’t start first blood’. De NGO’s hadden hun oplossing  stilletjes moeten uitvoeren, wellicht waren ze er – gedeeltelijk – mee weggekomen. Door nu zelf de media op te zoeken liepen ze in hun eigen mes. Toch maar eens een spindoctor uit de Orbánclub in de arm nemen? De portemonnee moet dan wel getrokken worden maar nu Soros is vertrokken uit Boedapest blijft er toch wel wat wisselgeld op de plank liggen? En als er nog wat geld aan de strijkstok van wat overheidsdienaren kan blijven hangen gaat die 25% belasting misschien zelfs van tafel . Niet officieel natuurlijk, maar het gaat toch om het resultaat want zoals Dagobert Duck al eens zeer wijs zei:

Geld maakt dolgelukkig. (als het maar de goede kant oprolt)

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s