Marchanderende Macron

macron1

De Franse President Macron is de grootste barmhartige Samaritaan die de Europese Unie kent. De volgende zinnen werden uit zijn mond opgetekend: ‘Frankrijk behandelt de toegestroomde immigranten op een menselijke manier en voldoet volledig aan de regels en de afspraken die in Brussel zijn afgestemd. Landen als Hongarije die geen solidariteit tonen met de Europese Unie en de arme asielzoekers moeten maar per direct uit het Schengenverdrag stappen’, bovendien zijn wat Macron betreft de zogenaamde convergentiesubsidies van de EU tevens van de baan’.

Pardon? In een rapport van Oxfam Novib komt een heel ander beeld naar voren van die ’betrouwbare’ en ’filantropische’ Fransen. Macron die de Italianen – door het schip Aquarius vol met asielzoekers niet toe te laten in Italiaanse havens – van ’cynisch’ en ’onverantwoordelijk’ beleid verwijt, heeft zelf een vloot boter op zijn hoofd. Afgelopen jaar hebben volgens Oxfam Novib zo’n 16.500 migranten geprobeerd de Frans-Italiaanse grens bij Ventimiglia over te steken, de meesten werden met gebruik van buitensporig geweld teruggestuurd.

Mobiele telefoons werden afgenomen door de Franse grenspolitie en bovendien meenden de Franse gezagsdragers dat van veel immigranten de schoenzolen ook maar moesten worden weggesneden. Één zeer triest voorbeeld: Een Eritrese vrouw werd gedwongen om 40 kilometer over een onverharde grensweg terug te lopen naar Italië met een 6 weken oude baby op haar arm…….Inderdaad, ook minderjarigen worden teruggestuurd, zelfs degenenen die zonder ouders arriveren worden zonder pardon mishandeld en teruggestuurd naar Ventimiglia in Italië, vaak nadat de Fransen  gesjoemeld hebben met hun documenten. Ineens blijken  die kinderen dan toch ’meerderjarig’ te zijn. Goed bezig, die Fransen.

Intussen maar priemen met dat Franse vingertje richting de oostelijker gelegen EU-landen – vooral Hongarije! – die vaak ook nog een zogenaamde Schengen-buitengrens hebben. Volgens het verdrag van Dublin gesloten tussen alle EU-landen dienen deze grenzen streng bewaakt te worden tegen bijvoorbeeld illegale immigratie. De Franse pot verwijt de Hongaarse ketel dat ie zwart ziet. Het is altijd hetzelfde met die francofiele Fransen, Franse wijn is volgens hen nog altijd de beste van de wereld, wijn uit andere landen zou eigenlijk een andere benaming behoeven. Het woord ’wijn’ mag er eigenlijk niet in voorkomen. Fransen proberen nooit een glaasje van het edele druivenvocht uit andere streken maar ze zijn volgens Macron natuurlijk allesbehalve nationalistisch. Dit is volledig juist, Fransen zijn nog veel erger, namelijk extreem chauvinistisch maar volgens eigen zeggen de ’allergrootste Europeanen’. Als ze met de uitdrukking Europa ’la douce France’ bedoelen hebben ze het grootste gelijk van de wereld. Uit welke taal stamt ook maar weer de term ’chauvinistisch’?

Is die Macron geen goede kandidaat voor de functie van financieel directeur bij de ING? Er zijn nog genoeg overzeese Franse gebiedjes en eilandjes waar een ING-kantoor gevestigd kan worden, bijvoorbeeld op het vulkaaneiland Guadeloupe. Nog genoeg mogelijheden voor ING om elders pecunia te verdienen aan crimineel geld. Hongarije is voor Macron volgens mij ook een prima locatie, het land is volgens de Franse president immers het voorbeeld van misbruik van EU-subsidiegelden. Dan kan er vast wel gedeald worden over geldtransfers van Franse louche bedrijven die een deel van hun financiële portfolio willen stallen bij de bank van de Hongaarse veelverdiener Sándor Csányi, directeur-grooraandeelhouder van de OTP. Hongaren zijn volgens Macron veel te nationalistisch, nou ook hier is dan sprake van ’broederschap’, de Fransen kunnen wat dat betreft hand in hand gaan met de Magyaren. Ik vrees echter dat het Hongaarse nationalisme snel verbleekt bij het verblindende chauvinisme van de Fransen.

Hans Wijers, de president-commissaris van de bank met het leeuwenlogo meldde onlangs dat gekozen was voor het zoenoffer in de persoon van de financieel directeur ’vanwege de vele reacties van belanghebbenden’.  Ja, ja, niet WIJ van de ING vinden dat dit grote witwasschandaal een slachtoffer binnen de ING-bank behoeft, nee , belanghebbenden vinden dit. Wijers is toch een links liberale D66’er die in de raad van commissarissen wordt bijgestaan door de Christendemocraat en oud-premier Jan-Peter Balkenende? Ach, het verbaast me niet, salonsocialist Wim Kok was ook commissaris bij ING en die zat zogenaamd alleen in de raad, omdat hij volgens eigen zeggen door de ondernemingsraad daartoe expliciet was verzocht.

Macron is naar ik vermoed buitengewoon geïnteresseerd in een ING-commissarisfunctie – zijn herkiezing als President in Frankrijk lijkt me een utopie – , eerst nog even mijn huidige baantje uitzingen zal hij uitbundig melden aan Wijers. Hoe Macron aankomt in Nederland? Met drie volle ’camions’ Franse wijn, want tijdens de lunches en diners zijn karnemelk, Heineken bier, Italiaanse Barolo etc uit den boze. En op zijn eventuele Hongaarse reizen neemt hij natuurlijk altijd wat ganzenlever mee naar zijn geliefde Douce France. Daarvan proevend zal hij opmerken dat de lekkernij bijna net zo lekker smaakt als de ganzenlever uit de Franse hypermarché. Dat is ook niet zo vreemd want Hongaarse ganzenlever wordt in Parijs en omstreken al jaren verkocht als ‘originele Franse ‘foie gras’ . ING tenslotte, mag ING blijven – officieel Internationale Nederlanden Groep – maar de afkorting zal voortaan iets anders betekenen: International Négociants Groupe, de Internationale Handelaren Groep, handelaren in Immoraliteit wel te verstaan. Ziet U, de afkorting hoeft hiermee niet eens gewijzigd te worden!

Er is wel een overeenkomst tussen de Fransen en Hongaren, namelijk op het gebied van de Europese landbouwsubsidies. Frankrijk strijkt maar liefst 20% van het totale landbouwbudget op, zo’n 11 miljard euro. Al jaren probeert de EU deze subsidies fors af te bouwen, tot nu toe met weinig tot geen resultaat. Voor Hongarije, kampend met een nog steeds inefficiënt functionerende agrarische bedrijfstak zijn de landbouwsubsidies nog steeds van levensbelang, Hééla, kan die Macron toch nog wat in ruil voor die Hongaren betekenen, hebben ze toch nog wat nut van hem. Alleen uitkijken dat die mooipratende Macron niet probeert het deel van de Hongaarse subsidies met wat gemarchandeer over te hevelen naar ’la France’…..

Macron meent dat Europa en hijzelf voorop altijd beleefd moeten blijven ten opzichte van Donald Trump en de Amerikanen, ze zijn tenslotte onze bondgenoten. In het eigen Europese huis gelden blijkbaar andere regels. Orbán en de onlangs aangetreden Italiaanse minister Salvini sturen volgens Macron aan op een breuk in de Europese Unie door onder andere ’lak te hebben aan de Europese solidariteit’. Erg beleefd, nietwaar? Net zo ’beleefd’ van Macron is dat hij van de zomer zijn Franse ambassadeur in Boedpest heeft vervangen nadat deze in een vertrouwelijke nota had gemeld dat Hongarije een ’model is in de EU op het migratievraagstuk’. Bovendien schrijft de diplomaat dat ’beschuldigingen van populisme tegen Orbán fabricaties van de Franse media zijn’. Exit Franse ambassadeur, hij had volgens Macron zelfs op staande voet ontslag gekregen als hij voormelde uitspraken publiekelijk had gedaan. Erg krachtdadig optreden zullen we maar zeggen. Of de relatie tussen Orbán en Macron ooit goed komt? Zoals Dusty Springfield reeds lang gelden zong: it looks like the summer is over…….

Liberté, Égalité, Fraternité!! Dit zijn de grondbeginselen van de Franse président, nou ja, in zijn dromen dan….

En Marche!

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s