Media? Muilkorven!

Bestaat er zoiets als objectieve media? Het is hetzelfde als vragen of Donald Trump een belezen intellectueel is. Natuurlijk niet! In het verleden is gebleken dat gedachten, uitvindingen uit de Verenigde staten met enige vertraging worden geëxporteerd naar (West)Europa. Een korte bloemlezing: hamburgers, I-phones, computers, populisme, kauwgum, de Verenigde Staten van Europa (op de rand van mislukking overigens), materiële levensstijl en wat al niet meer. EN, niet te vergeten het fenomeen ’fakenews’ heeft zich inmiddels als een grote olievlek over Europa verspreid. De idealisten onder ons – waarvan ik er ook één was – gingen er altijd van uit dat democratische ontwikkelingen in de wereld onomkeerbaar waren, ons mooie exportproduct ’Democratie’ zou toch op enig moment waar ook ter wereld een ieder wel bevallen.

Het zou immers slechts een kwestie van tijd zijn dat iedereen een regenboogpet opzet. Corruptie, nepotisme, onderdrukking zouden als sneeuw voor de zon verdwijnen, kijk maar naar de val van ’de muur’ in 1989. Die Sovjet-Bolsjewieken hebben toch maar mooi hun boeltje bij elkaar kunnen pakken, leve de westerse democratie! Ik had altijd een haat-liefde verhouding met het protestlied van het Klein Orkest ’over de muur’ genaamd. Daarin wordt keiharde kritiek geleverd op het communistisch systeem van de DDR communisten maar tegelijkertijd hekelt leadzanger Harrie Jekkers de West-Europese staatsvorm. Het lied is werkelijk van een buitencategorie alleen kon ik maar niet accepteren dat die ’linksige’ Jekkers ’ons’ systeem op hetzelfde niveau kritiseerde als die van die rode jakhalzen in het Kremlin. ’Ons’ systeem was immers veel en veel gelukzaliger dan het hunne, volgens mij had Jekkers geen notie van de verhoudingen in de wereld. Mijn mening heb ik toch wat moeten bijstellen, vooral omdat de zogenaamde westerse democratieën piepen en kraken in hun voegen, zelfs betonrot ligt op de loer.

Helaas bestaat de exportstroom uit de Verenigde Staten inmiddels ook uit het product ’moreel verval’. In al zijn wijsheid besloot de ’erudiete’ Donald Trump vorig jaar dat Pete – overigens gewoon Piet – Hoekstra, geboren te Groningen de beste -’absolutely the best, I am sure’ –  vertegenwoordiger van ’Great America’ wordt in het het Monarchistische Nederland. Hoekstra is aanhanger van het paleoconservatisme, inhoudende dat de Verenigde Staten een snoeihard isolationistisch beleid dienen te voeren. Dat betekent geen interventie ’whatsoever’ in buitenlandse aangelegenheden, militaire interventie is al helemaal uit den boze. Tja, je vraagt je af waarom de Verenigde Staten in de ogen van Hoekstra dan überhaupt een vertegenwoordiger naar Nederland zouden moeten sturen.

Verder is Hoekstra voor de doodstraf, tegen het homohuwelijk, tegen abortus en tegen het aan banden leggen van wapenbezit. Kortom, echt een persoon die je tot OSM – Ons Soort Mensen – kunt rekenen, Trump heeft met zijn timmermansoog uitermate goed gezien welke ambassadeur aansluit bij de Nederlandse samenleving….. Bij zijn officiële aanstelling werd Hoekstra geïnterviewd door een reporter van het nog immer nimmer navelstarende NOS-journaal. Daarin werd de nieuwbakken Amerikaanse ambassadeur geconfronteerd met bombastische uitspraken die hij zou hebben gedaan. Ja, zei de reporter, meneer Hoekstra, U zou het volgende gezegd hebben: ’er is door de Islamitische beweging een chaos gecreëerd in Nederland, auto’s worden in de brand gestoken, Nederlandse poltici worden verbrand en ja er zijn no-go zones in Nederland’. Reactie Hoekstra: dit bericht is ondubbelzinnig ’fakenews’. De reporter was zo slim om de opname van de uitspraken meteen onder de neus van de ’betrouwbare’ ambassadeur te drukken. Onmiddellijke reactie van de diep Christelijk gelovige Hoekstra: Ik heb zojuist niet gezegd dat er sprake is van ’fakenews’. Zeer voorzichtig en na veel druk was de traditionele gezinsman Hoekstra bereid om misschien, eventueel zijn excuses aan te bieden voor het gebeurde.

Ik ben ervan overtuigd dat Piet Hoekstra nooit door Barack Obama naar Nederland zou zijn gestuurd maar ALS hij toch zou zijn benoemd was de reactie van Obama te raden geweest: wegwezen en nooit meer terugkomen, het liefst emigereren naar de Varkensbaai op Cuba. Welke Amerikaanse morele boodschap herbergt deze intrieste gang van zaken nu: ah joh, wat maakt het uit, liegen en bedriegen hoort erbij, als JIJ er maar beter van wordt. Kijk naar mij en mijn vriend Trump, wij doen het ook zo en het heeft ons tot nu toe geen windeieren gelegd. Intussen zijn we natuurlijk streng-christelijk, devoot en vroom zitten we op de voorste banken in de kerk en stoppen ’nederig’ wat muntjes in de collectezak. Achterbakse schijnheiligheid? Nooit van gehoord!

In de USA zelf slaat Donald Trump steeds harder en hysterischer om zich heen. Als er iets wordt gemeld in de media dat de immer waarheidsgetrouwe Trump niet bevalt schreeuwt hij van de daken van zijn Trump Towers dat er rotzooi en nepnieuws wordt verkocht. Journalisten worden in het algemeen door het Trumpkamp als binnenlandse vijanden gebrandmerkt. Zelfs FOXnews de republikeinse spreekbuis moest het laatst ontgelden toen Trump tenenkrommende verklaringen aflegde tijdens de afsluitende persconferentie met Poetin. Hij haalde onder andere zijn eigen veiligheidsdiensten onderuit en gedroeg zich als de grote schoothond van Poetin. Maar ja, wie had er ook al weer zoveel geld geleend uit Rusland, omdat Amerikaanse banken het risico te groot vonden?

Laatst nog stond een CNN reporter met de mond vol tanden, hij kon niet boven het kabaal uitkomen dat de anti-CNN schreeuwende Trumpklonen produceerden.  Eindelijk liet de Boston Globe – en met deze krant veel andere mediavertegenwoordigers – een tegengeluid horen. ’We are not the enemy’ luidt het in veel krankenkoppen en op webportals, de heksenjacht op de media doet denken aan de verwoede vervolging van – vermeende communisten, Sovjetspionnen – door senator McCarthy in de jaren vijftig. Eindelijk, Eindelijk wordt men een beetje wakker in ’the States’, want zoals een gerenommeerde Amerikaanse journalist bevestigde: de huidige apathie is pas echt de betonrot van de samenleving, simpel de zaak afdoen met ’ach, het is Trump maar’ leidt tot een wereld die George Orwell ons al voorspiegelde.

Hoe staan we er eigenlijk in Nederland voor? Relatief best wel goed zou ik zeggen, in principe is er in het voormalig kikkerlandje sprake van mediavrijheid en is er weinig overheidsbemoeienis. Behalve bij de NPO/NOS natuurlijk. Ik wil niet meegaan in de tirades van Wilders/Baudet en andere gelijksoortige circusartiesten, maar het NOS journaal en aanverwante actualiteitenprogramma’s hebben wel die typisch naïef-linksige inslag. Matthijs van Nieuwkerk kleurt die naïeve linksigheid nog verder in met een hautain grachtengordelkleurtje. Als de gammele immigrantenschuit Aquarius niet wordt toegelaten in een Italiaanse haven is dit een ’hot item’ voor de redacteuren van de NOS. Meer dan evenredige aandacht wordt besteed aan de weigering van Italië om die arme weerloze vluchtelingen toe te laten tot Italiaanse havens. Je hoort tussen de regels door dat die verrekte deegslierteneters de westerse waarde ’solidariteit’ bij het grofvuil hebben gezet.

Overigens misbruikt ’linksig’ Nederland de uitdrukking solidariteit voortdurend, daarmee iedereen om de orend slaand die geen immigranten op wil nemen. Deze ’linksige’ idealisten vergeten intussen maar even dat Syriërs die met veel moeite en gevaar voor eigen leven in Griekenland zijn aangekomen worden vastgezet in Griekse ruïnegevangenissen. Daar kunnen ze met hun eventuele kinderen geen kant uit en mogen hopen in de smerige donkere nor misschien om de dag water en brood te ontvangen. Uiteraard mogen de mobiele telefoons wel mee de bak in, zelfs opladen van de batterij is mogelijk, dit om de Syriërs maar te ’pushen’ om contact op te nemen met hun landgenoten die nog vastzitten in Turkije. Het doel is uiteraard om de aldaar verblijvende Syriërs af te schrikken om westwaarts te vertrekken, in Griekenland is het nog veel erger jongens, vooral daarblijven! Intussen staan de technocraten in Brussel en de Merkels van deze wereld te oreren dat de stroom immigranten maar mooi is ingedamd dankzij hun uitgekiende migratiebeleid.

Die Syriërs komen trouwens nog maar heel moeilijk via Turkije naar de Europese Unie, omdat ze bij de Turks-Syrische grens voor hun raap worden geschoten door zwaar bewapende pantserwagens die grotendeels gefinancierd zijn door de Europese Unie. Tja, we zijn natuurlijk wel solidair met de Turken, nietwaar? Die Erdogan moet coûte que coûte in het zadel blijven! Zal ik nog een aantal voorbeelden geven? Ik vind het wel genoeg zo, dieptriest is dat ik dit soort berichten nooit mag vernemen van die nimmer navelstarende NOS. Zo ziet U maar, objectieve nieuwsgaring is zelfs in Nederland moelijk te realiseren. Volgens mij is de ver-van-mijn-bedshow het populairste programma onder NOS-redacteuren.

Nog een laatste dingetje. op 16 augustus 2018 kijk ik naar het programma NOS-laat op één, eenzelfde soort programma als ’Jinek’ maar dan zonder de blauwogige blondine. Zij is waarschijnlijk op zwangerschapsverlof of gymnastiek. Het zomerreces van het parlement is bijna ten einde en Minister Blok ziet de zwaarden van Damocles steeds dichter bij zijn hals komen. Wie worden er op 16 augustus vlak voor het einde van het parlementaire zomerreces uitgenodigd in het voormalige Jinek-programma? Matthijs van Nieuwkerk en meisje Mao Marijnissen bijvoorbeeld. De laatste krijgt uitgebreid de mogelijkheid Rutte weer weg te zetten als wild-westkapitalist. Iemand met een ietwat rechtsere signatuur aanwezig? Nee, in geen velden of wegen te bekennen. Misschien vindt U mij enigszins paranoïde maar op basis van voorgaande moet ik helaas concuderen dat de NOS zich onder andere bezighoudt met actieve politieke beïnvloeding van het kiezersvolk. U mag dat van mij ook manipulatie noemen.

O, wat vergeten? ‘Laat op één’ is een programma van KRO-NCRV, waar praat je over geachte columnist. Ok, maar dat wordt toch uitgezonden op NPO 1 onder auspicien van de NOS toch? En die KRO-NCRV wordt grotendeels gefinancierd met publieke gelden, ik zou zeggen allemaal van één laken een pak. Overigens slapen die Rooms-Katholieke KRO’ers en gereformeerde NCRV’ers al sinds jaar en dag onder één laken en ook nog op één kussen. Vroeger sliep daar de duivel tussen maar die ’good old times’ van de verzuiling zijn reeds lang vervlogen. De duivel heeft naar een beter heenkomen gezocht, tegenwoordig voelt hij zich het lekkerst in de ’Oval Office’.

Hoe ziet het medialandschap eruit in Midden-Europa? In Hongarije heeft premier Viktor Orbán de tactiek van de verschroeide aarde toegepast, er is eigenlijk geen televisiekanaal meer te vinden dat de kleine hopman Viktor niet naar de mond praat. MAAR, Vond ik daar toch nog de zender ATV waar ik tot mijn grote verrassing kritische geluiden hoorde over regeringsfunctionarissen. Het stelde weinig voor, maar toch. Helaas doen de TV-kopstukken van deze omroep me onmiddellijk denken aan de muppetshow, dat kun je gewoon niet serieus nemen. Kinderachtig hoor ik U al zeggen, het gaat toch om de inhoud! Ja, helaas is die doordrongen van de idealen van de Pinkstergemeente – die is namelijk eigenaar van ATV -, dank U wel, haalt U Uw Christelijke voet graag meteen bij mijn deur vandaan!

Zoals ik reeds eerder meldde is het TV-kanaal Hír TV in handen gekomen van een stroman van de regeringspartij, vervelende uitlatingen over Orbán cum suis zullen voortaan wel achterwege blijven. Ter gelegenheid van dit ’heuglijke feit’ meldden zich na de bijltjesdag bij Hír TV diverse Fidesz broodsprekers zich bij de camera en microfoon. Één van de kopstukken van de Fidesz, fractievoorzitter Máté Kocsis mocht het spits afbijten. Ik heb nog even het verleden van die Máté tegen het licht gehouden, oorspronkelijk komt deze jonge politicus uit de MIÉP gelederen. De MIÉP was – want inmiddels zo goed als ter ziele – een rechts-extremistische partij, eigenlijk de voorloper van die bruinhemden van de partij Jobbik, enigszins te vergelijken met de Centrumpartij van die maffe Janmaat in Nederland.

Met de borst vooruit meldt Kocsis dat Hongarije trots kan zijn dat de Hír TV weer terug is op het oude nest, voortaan is er weer sprake van geciviliseerde uitzendingen. Op de vraag van de reporter aan Kocsis of er in het mediapalet nog onafhankelijke, oppositionele geluiden te horen zullen zijn antwoordt de ’voormalige’ extremistische politicus als volgt: ’er is nog voldoende diversiteit, op de radio/televisie is er nu in grote mate sprake van normale geciviliseerde media en op het internet valt overigens nog voldoende oppositioneel geluid te horen en beeld te zien. Kortom nogmaals,de mediavrijheid en diversiteit zijn absoluut niet in het gedrang’. Gaarne wil ik deze reactie van de Fidesz fractievoorzitter ontleden, hij maakt hier namelijk een heilige drie-eenheid van fatale democratische missers: 1. Kocsis impliceert met zijn uitspraken klip en klaar dat op de radio en Televisie de regeringspartij het voor het zeggen heeft, immers oppositioneel geluid is enkel nog maar op internet aan te treffen. 2. Kocsis vindt het blijkens zijn uitspraken volledig logisch en normaal dat de staatsnetten het woord van Orbán spreken, oppositioneel geluid is daar immers volgens hem wederom niet aan te treffen. 3. als klap op de vuurpijl acht Kocsis het volledig ’geciviliseerd’ dat er – rechtse – politiek wordt bedreven door de media.

Oppositioneel geluid in de media is grotendeels uitgebannen, als dat geen politieke manipulatie bedrijven is, dan weet ik het ook niet meer. Het is dieptriest en levensgevaarlijk als een dergelijk politiek kopstuk het volledig gepast vindt dat de media het kiezersvolk een bepaalde kant kan en mag opsturen. Hoor en wederhoor vormen één van de basisprincipes in de echte vrije media, deze worden door Kocsis met gorillapoten getreden. Het woord ’dualisme’ komt al helemaal niet in het vocabulaire van die Fideszlui voor, het is niet voor niks dat ’Broekie’ Máté Kocsis door ’Lodewijk Napoleon’ Orbán is gebombardeerd tot ’zijn’ fractievoorzitter. Dualisme? Nee, geen idee, wel als U daarmee bedoelt duelleren met andersdenkenden. Mediakanalen worden door Hongaarse regeringsvertegenwoordigers blijkbaar gezien als politiek machtsinstrument. En de oorspronkelijk taak van de media dan? Geen interesse dank U wel, het enige wat Orbán en zijn lakeien interesseert is het consolideren van de macht.

Zoals ik reeds eerder heb vastgesteld bevindt Hongarije zich in de puberteit van de democratie, of het land werkelijk volwassen wordt hangt van JOU, de kiezer af. Dit is altijd waarmee ik de klaagzangen van veel Hongaren mee pareer, start dan eens wat op beste Magyaren in plaats van aan te komen met dat eeuwige gezever. MAAR, met Ferenc Gyurcsány, de socialisten of de xenofobe Jobbik was Hongarije zeker op politiek peuterniveau gekomen. Dat was pas echt een maatschappelijke ramp geweest, het Hongaarse volk kan tot nu toe slechts deze politiek en machtsuitoefening produceren. Overigens is er bijvoorbeeld op de buitenlandpolitiek van Orbán zeker veel positiefs te melden en dat geldt ook voor de economische indicatoren, dat dan weer wel! Maar goed, de ’devote Christen-Democraat’ Kocsis kan op zondag tevreden op de eerste rij in de kerkbanken plaatsnemen, hij kan nog geen Latijnse wees-gegroetjes opzeggen maar WIJ van de diepchristelijke Fidesz hebben Hongarije toch maar mooi tegen het morele verval beschermd.

Hoe zit het met de vrije media in de rest van de wereld? Het gaat nu even niet zo lekker met het verspreiden van het vrije woord. Welke landen blijven er over op het vrije palet? In Amerika kan ik alleen Canada ontdekken, de rest is of bananenrepubliek op mediagebied – zie de Midden- en Zuidamerikaanse landen – of bananenrepubliek, namelijk de Verenigde Staten. Australië en Nieuw-Zeeland  lijken me enigszins Ok, maar ik weet niet in hoeverre die afstammelingen van verbannen delinquenten en zeerovers de krant lezen. In Azië en Afrika is er sprake van een mediawoestijn, over de Arabische wereld hoef ik het helemaal niet te hebben.

Tja, blijft over Europa. Van enige mate van vrije media kunnen we volgens mij spreken in de Scandinavische landen, de Benelux, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk. Vergeet ik Spanje en Italië niet? Ik noem alleen maar Catalonië en Berlusconi, vrije media aan de mediterranee? Nada en nog eens nada. Zoals ik hiervoor opmerkte is het in Nederland ook niet allemaal koek en ei en de Bild Zeitung in Duitsland lijkt me nu ook niet het bolwerk van nuance en objectiviteit. In Engeland ’vreten’ de mensen de ’tabloids’, waar zouden die Engelsen het over moeten hebben als er geen Koningshuis zou zijn. Er blijven dan vrees ik weinig meer onderwerpen over dan het mijmeren over het ter ziele gegane ’British Empire’. Objectief en genuanceerd nieuws van een 24 karaats kwaliteit vindt U onder andere in het zojuist door U gelezen stukje en uiteraard in al mijn artikelen die ik heb gepubliceerd op mijn blog. Indien U het hiermee oneens ben verneem ik dat gaarne. Noteert U bij ’Uw feedback’ svp Uw precieze verblijfsadres EN de tijdstippen dat U op dat adres vertoeft. Ik sluit niet uit dat iemand U een bloemetje brengt……….

Ik wens een ieder lux et libertas, is dit geen mooi potjeslatijn, Thierry Baudet?

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s