Creepy (Tom) Cruise

Mission impossible Fall Out, de zesde onmogelijke missie alweer van Tom Cruise die er door de jaren heen er almaar jonger uit gaat zien. Ik zal toch serieus moeten overwegen om lid te worden van de Scientology Church, de lui van die zogenaamde kerk kunnen wellicht voor onsterfelijkheid zorgen, wie wil dat nu niet? Of zijn het slechts cosmetische aanpassingen op het masker dat Tom Cruise toch al is en gaat het bij Scientology alleen maar om het spreekwoordelijke geld en de macht. Hoe het ook zij, Cruise heeft wat mij betreft zijn beste actiemeesterwerk ooit gerealiseerd, petje af voor Thomas Cruise Mapother IV, zijn volledige naam. Ik vermoed dat het alienruimteschip dat de gelovigen van de Scientology Church op de Dag des oordeels zal redden van deze verdoemde planeet omgedoopt zal worden naar Tom Cruise’ volledige naam. Wij, ongelovigen mogen niet mee, Tja, we hebben niet gedokt hè. Zonder moneten geen hemelreis, Elon Musk weet er alles van. Maar wat nu als de kosmonautengoden er achter komen dat Tom is geboren in Syracuse? Het lijkt me dat de waarheidsgetrouwe almachtige UFO-goden het gegeven dat ’Commander Cruise’ in een Maffia-stad op Sicilië is geboren niet op waarde zullen schatten. Wat zegt U? Oen, Het gaat om Syracuse in de staat New York! Dat lijkt me nog veel erger!

Terug naar de film ’Fall out’. Zelfs filmrecensenten uit onverwacht ’culturele’  hoek winden er geen doekjes om: dit is een fantastische actiefilm. Inderdaad, zelfs de muziek en de soundtrack zijn van James Bondachtige proporties, ik meen zelfs het begin van enige humor te ontdekken in de film. Je moet nog steeds met een lampje zoeken, de pogingen ertoe zijn niet altijd om zelfs maar te glimlachen, maar toch. Ik heb het idee dat ’tripping Tom’ Duitse voorouders heeft, het gevoel voor humor zou hij namelijk weleens van zijn betovergrootvader geërfd kunnen hebben……Voor actie heeft Tom echter een neusje, de helikopterachtervolging, de crash en de daaropvolgende bloedstollende scènes, het is allemaal 24 karaats. Het camerawerk is tevens sensationeel, als je al niet verliefd op Parijs was, met de filmbeelden in het hoofd boek je meteen een Ryan Airticket naar vliegveld Charles de Gaulle. Wat zegt U? Ryan Air vliegt niet op Charles de Gaulle. Ok, op de website van de luchtvaartmaatschappij staat Parijs Orly wel genoteerd als bestemming. Snel maar boeken dan. Wat zegt U? Ryan Air vliegt überhaupt niet, er wordt ’Europewide’ door de piloten gestaakt. Aan de ene kant maar goed ook, want Ryan Airtoestellen tanken kerosine op de ’mile’ nauwkeurig, op deze manier wordt wordt er geen kilo ballast teveel vervoerd. Of het vliegtuig nog een paar extra rondjes kan cirkelen boven het vliegveld als het niet meteen landen kan, tja, maar even rondkijken in de cabine zou ik zeggen. Als er relatief veel corpulente vliegtuigbusreizigers aan boord zijn zou de (nood)landing wel eens erg steil kunnen verlopen. In ieder geval raad ik de fysiek nog immer in topvorm verkerende Tom aan om bij de Burgemeester van Parijs een vette rekening in te dienen. Een betere reclamespot voor de Franse hoofdstad kan ik me niet voorstellen. Ok, ok, er zijn ook mooie ’shots’ van Londen, de stad van de immer goed geklede Theresa May stonden me na de filmaanschouwing toch niet echt op mijn netvlies gebrand. De ’serieuze, vakmatige’ filmrecensenten spreken van een consistente, sterke verhaallijn. Als ze daarmee bedoelen dat de ene (nep)agent de andere naait en omgekeerd en dat nog 3 keer wordt herhaald, dan hebben ze het grootste gelijk van de wereld. Goed acteerwerk levert  – zoals bij hem gebruikelijk – Alec Baldwin, jammer dat hij al redelijk vroeg in de film het loodje moet leggen. En ja, die plutoniumbollen die de uitbarsting van radioactiviteit moeten veroorzaken!? Ze lijken één op één overgenomen te zijn uit de serie ’Thunderbirds’ , de poppetjes-science fictionreeks uit de jaren zestig. Toch, zien deze film!!

Ik mag Tom Cruise overigens graag op het witte doek bewonderen. Die bijna hysterische, agressief-vastberaden koppen die hij kan trekken, subliem. Of hij zich daarmee tevens bewijst als een groot acteur, laat eenieder daarover zelf oordelen. In ’A few good man’ speelt hij wat mij betreft zijn beste rol als tegenstrever van Jack Nicholson. Een acteerprestatie op hoog niveau, Jack Nicholson tilt hem daarnaar, omdat de ’militair’ Nicholson hem zelfs bloed onder zijn nagels vandaan haalt dat er niet eens meer vloeit. Omgekeerd ook trouwens. Die bijna-hysterische blik van Tom viel me vooral op toen hij tijdens een interview een vraag over de Scientology Church’ kreeg voorgelegd. De felheid in zijn ogen joeg me de stuipen op het lijf, vooral toen hij zich liederlijk uitliet over de leider van deze kerksekte, David Miscavage. Inmiddels heb ik al een handvol documentaires gezien over Scientology, twee ervan werden uitgezonden door de NOS. Mochten deze slechts 1% waarheid bevatten, dan meen ik nog dat hier sprake is van een levensgevaarlijke psychopatenbende, het is één en al lijfelijk, psychisch geweld en intimidatie die de klok slaan. Daarbij worden de ’slachtoffers’ van Miscavage cum suis ook nog eens financieel uitgekleed. Informatie van binnenuit meedelen aan de buitenwereld betekent uitsluiting, (psychische) vervolging, zwartmakerij en noem maar op. Het is het oude verhaal waarin psychisch kwetsbare mensen, het liefst met een dikke portemonee gemanipuleerd, nee gehersenspoeld worden. Ik heb zelden de neiging op straat iemand op zijn snuit te timmeren, de paar keren dat ik door zo’n scientology-freak op straat werd lastig gevallen kreeg ik deze onbedaarlijke neiging echter onmiddellijk. Omstanders meenden in een flits Tom Cruise in mijn gedragingen te herkennen. Overigens is het doel van Scientology een wereld zonder oorlog, misdadigers en krankzinnigheid en tja, daar gaat die mission impossible-reeks van Cruise natuurlijk ook geen moment over. In 1993 verleende de Amerikaanse belastingdienst volledige belastingontheffing aan Scientology, deze beslissing stortte de gehele scientologygemeenschap in feestgedruis, want het gaat uiteraard niet om geld bij deze club maar om spiritualiteit…..

Gek genoeg zijn de hysterische trekjes van Cruise juist één van zijn handelsmerken voor zijn succes., de man spat werkelijk van het filmdoek af. Goed dat scientology bestaat zou je bijna denken. Als vakmatig recensent wil ik Tom nog gaarne van advies dienen voor een eventueel nieuwe film. Om de wereld daadwerkelijk vrij te maken van oorlog, misdadigers en kranzinnigheid wordt de eindstrijd gevoerd tegen het scientology bolwerk. De voorgestelde titel – Hubbard’s Hell – van de zevende in de reeks van mission impossibles verwijst naar de oprichter/fantast van deze ’beweging’. Ron Hubbard wordt dan gespeeld door John Travolta, tevens actief aanhanger van deze sekte die de wereld voor eens en voor altijd wil opblazen met een Noord-Koreaanse kernbom. Ethan Hunt -Tom Cruise – verlost de mensheid in de bloedstollende finale van de bron van alle ellende in de wereld, de ’scientology church’. Er moet natuurlijk wel humor in de film zitten, daarom eindigt de ’blockbustermovie’ met een knipoog van ’good old’ Arnold Schwarzenegger. ’I’ll be back’ zijn de laatste woorden van de Oostenrijkse krachtpatser waarna er weer vrolijk een vervolgfilm kan worden geproduceerd, bijvoorbeeld onder de titel ’Tiny Tom and The Terminator’. Want, de kassa moet rinkelen op basis van het Cruise-adagium: in God we trust, all others pay cash!

Nou, wat denkt U van bovenstaand betoog? Mission impossible? ik dacht het al.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s