BMW (Bei Mercedes Weggeworfen) Now made in Hungary!

De horkerige ’nouveau riche’ in Hongarije trekt zich de haren uit het hoofd. Over een paar jaar lopen de door hen aan te schaffen protserige BMW-SUV’s van de band in Debrecen, een oostelijke stad in Hongarije. Daar kun je bij je maatjes toch niet meer mee aankomen, een Duitse auto geproduceerd in Hongarije? Snel maar over- en doorschakelen naar een SUV-mercedes of Porsche, een auto dient per definitie om je eigen status te verhogen, een pseudo-BMW past natuurlijk niet in dat plaatje. Wat zegt U? Mercedes wordt al jaren in Hongarije geproduceerd. Nu ja, dan maar één van de duurste SUV’s ter wereld kopen, bijvoorbeeld een Bentley. Daar rijden die Mocro-Marokkaantjes toch ook mee rond in de Amsterdamse binnenstad. Voor de Hongaarse status in Europa en daarbuiten is de beslissing van de BMW-directie echter goud waard, premier Viktor Orbán heeft alweer een hoofdprijs binnengehaald. Tel maar na, direct worden meer dan 1000 arbeidsplaatsen gecreëerd, indirect nog zo’n 3000, de onroerend goed prijzen in Debrecen en omgeving zullen ’sky high’ gaan om al die techneuten en ’blue collar’ werkers te huisvesten, want maar liefst 150.000 vehikels zullen jaarlijks de fabriek uitrollen.De ’Vorstand’ van BMW meldt dat de nieuwe ’site’  de standaard wordt op het gebied van flexibiliteit, digitalisering en productiviteit. Ik heb een donkerbruin vermoeden dat de BMW directie Orbán ziet als een soort reïncarnatie van Franz Josef Strauss, de oude CSU-vos die zo populair werd dat hij zelfs een gooi deed naar het kanselierschap in Duitsland, oude tijden herleven . ’Bayern Oben, Merkel Raus’ is een beetje de sfeer waarin Zuid-Duitsland zich momenteel bevindt, daarbij wordt de Hongaarse premier ’heimelijk’  als held beschouwd. ’Logischerweise’ is in de ’BMW-drang nach Osten Hongarije een meer dan voor de hand liggende keuze.

De kleine bolle Generaal Orbán kan trots zwaaien met zijn  – door hemzelf uit een museum ontvreemde – maarschalkstaf, ik heb het hem toch maar weer gelapt beste ’links liberale’ vrienden uit West-Europa! In juni was ’Victorious Viktor’ nog in Berlijn op bezoek bij Mama Merkel en tijdens de afsluitende persconferentie kreeg ik bijna medelijden met Angela. Energiek sprak de nu toch wel veel te corpulente Orbán de internationale pers toe, nog helemaal in zijn overwinningsroes in verband met zijn ’land slide’ overwinning bij de verkiezingen in Hongarije. Hij kon niet eens meer de beleefdheid opbrengen om Merkel het laatste woord te laten uitspreken. De Bondskanselier hamerde maar weer eens voor de 1000ste keer op de solidariteit met immigranten waarop Orbán afsloot met de vaststelling dat Hongarije naar Duitsland en Europa toe de grootste solidariteit heeft getoond door dat hek te bouwen aan de zuidgrens van Hongarije. Één dingetje kon de Hongaarse premier echter niet regelen: Merkel liet niet toe dat Generaaltje Orbán in de marge van het bezoek ook nog eens de victorie zou gaan kraaien over de keuze van BMW voor Hongarije. Toch vertrok Orbán met die typische overwinningsgrijns op zijn smoelwerk vanachter het katheder richting het woud van microfoons, zo, zal hij gedacht hebben, deze slag heb ik ook maar weer gewonnen!

In Orbán’s thuisland ligt de oppositie niet alleen in puin, maar is geteleporteerd naar Mars. ’Die zien we nooit meer terug’ is de beste uitdrukking die voor de oppositie gebezigd kan worden, maar zelfs het woord ’oppositie’ is niet op zijn plaats. Het is ’allemaal heulemaal niks’ en helaas is dat geen positieve conclusie voor de ontwikkeling van de democratie in Hongarije. Voor het tegengeluid keek ik nog wel eens naar het TV-kanaal ’Hír TV’, sinds gisteren is deze via een stroman echter tevens in het Fideszkamp terecht gekomen. Op het internet blijft ’Index’ over, maar ook daar word ik niet vrolijk van. Van twee soorten gif krijg je nog steeds geen realistisch beeld van de Hongaarse samenleving. Bijna krijg ik plaatsvervangende heimwee naar de nimmer navelstarende NOS met z’n wereldnieuws over ontevreden Nederlandse wijkagenten, wel of niet bijvoeren van de dieren in de Oostvaardersplassen, het reinigen van het strand bij cadzand door vrijwilligers, een strand dat overigens dagelijks al door de gemeentereiniging wordt opgeruimd etc etc. Hír TV was in handen van de ’oude’ tegenstrever van ’Der Chef’, Lajos Simicska vertrekt echter met de noorderzon, die zien we dus ook nooit meer terug. Dat spijt me overigens geenszins, Simicska is een ordinaire boerenpummel met xenofobe denkbeelden en een zeer nagatief wereldbeeld. Hij was de grote sponsor van die bruinhemden van Jobbik. Deze partij ligt ook in gruzelementen, er heeft zich zelfs een groep afgesplitst en een faillisement hangt als een donkere wolk boven de leeghoofden van deze racistische partij. Hír Tv is er wel op vooruit gegaan betreffende de presentratices en forumleidsters, in ieder geval qua hun fysieke mediaverschijning. Wat we onder hun schedeldak tegenkomen? Veel holle klanken………

Hoe nu verder in dit Poestaland? Een gezonde oppositie is een levensvoorwaarde voor elke democratie, deze kans is in ieder geval voor de komende 4 jaar verkeken. Geopolitiek en tactisch gezien heeft Orbán de laatste 5 jaar weinig fouten begaan, de beslissing voor de bouw van het grenshek verleent hem nu zelfs de status van Europees (machts)politicus. Het Europees parlement gaat bij de aanstaande verkiezingen op zeker richting het straatje van de dikkerd Orbán, in zijn jaarlijkse toespraak in het Transsylvanische (nu Roemeense) Tusnádfürdő preludeerde hij hier al op. Tegelijkertijd voelde ’de Chef’ zich zo sterk dat hij in het hart van het huidige Roemenië het aandurfde de Roemeense regering de maat te nemen. Dit jaar viert Roemenië het 100 jarig bestaan van het ’moderne Roemenië’, in 1918 werd de facto het Hongaarse Transsylvanië Roemeens gebied. Miljoenen Hongaren werden afgesneden van het thuisland , ik kan me voorstellen dat deze Roemeense ’feestdag’ als een rouwdag wordt beschouwd door de Hongaren. Orbán sprak de volgende woorden in Tusnádfürdő (Kaiserbad op zijn schwäbisch): 100 jaar modern Roemenië, 1000 jaar Szeklers in Transsylvanië. Met andere woorden: wij Hongaren hebben het historische recht op dit gebied en niet jullie Roemeense bergherders. Tja, met deze praat krijgt omnivoor Orbán de Hongaarse handen natuurlijk wel op elkaar. Zolang hij niet oproept tot afscheiding van Transsylvanië en terugkeer in de Hongaarse moederschoot heb ik er niet zoveel problemen mee, etnische Hongaren worden in het huidige Roemenië immers nog steeds achtergesteld.Waar ik wel angst voor heb is de overmoed die niet alleen binnensluipt bij Orbán, maar ook bij de ja-knikkers om hem heen. Waar gaat dit heen? Het succes is te groot, hoogmoed komt altijd voor de val. Maar wie gaat deze val veroorzaken? De ‘oppositie’ heeft zichzelf opgeheven, de media-beïnvloeding door de Fidesz gaat onophoudelijk door, nepotisme is er alom, wie o wie? Hoort iemand mij?

De enige mogelijkheid is de oprichting van een nieuwe beweging/partij – zelfs de jongerenpartij Momentum is gecorrumpeerd – die in eerste instantie niet overal ’tegen’ is maar voor een nieuwe orde, voor een nieuwe mentaliteit, voor nieuwe concepten, voor een echte omslag in de gezondheidszorg, voor echte vrije mediavoorziening en vooral VOOR de Hongaar die nog enigszins helder denken kan en nog een notie heeft waar democratie ook maar weer over gaat. Zijn deze mensen nog vindbaar? Zeker, maar deze staan nu indolent en klagend aan de kant en nemen het risico en verantwoordelijkheid voor de broodnodige veranderingen niet. Verdienen de Hongaren dus deze Fideszregering? Ja en nog eens ja. De meesten concentreren zich trouwens op het mee-eten uit de ruif  maar foeteren tegelijkertijd op die Orbán-bende voor de bühne. Niets is wat het lijkt in Magyarenland. Ik heb al eerder betoogd dat ik liever een Fidesz-regering aan de macht zie dan een bruinhemdenclub als de uiteengevallen Jobbik. MAAR, daarmee kunnen we niet achterover gaan hangen, wil Hongarije een echt geciviliseerde maatschappij worden dan is ook de Fidesz-periode een transitieperiode. Hongarije is nog steeds in zijn democratische puberteitsjaren, de echte lakmoesproef volgt nog.

Het beste argument tegen democratie heeft Winston Churchill geformuleerd: een conversatie van vijf minuten met een gemiddelde stemgerechtigde. Natuurlijk dient tegen dit cynisme gevochten te worden, overigens niet alleen in Hongarije. Ook in Nederland misschien?

BMW (Bei Mercedes Weggeworfen) Now made in Hungary!” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Top uitleg. Tijd om in de politiek te gaan. Andras for president!

    Ps sorry ik moet bekennen dat ik je teksten niet elke week lees (een beetje lang per publicatie)

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s