Blok-Buster

Stef blok is een vermetele kerel. Als Pete Hoekstra, de Trumpambassadeur in Nederland  wegkomt met opmerkingen over voor de hoeders der wet onbetreedbare Nederlandse getto’s en Nederlandse politici die door terroristen in de fik worden gestoken dan mag ik – ’stronghold’ Stef – ook mijn duit in het zakje doen. ’Bombing’ Blok werd nog gesterkt in zijn zendingsdrang want ontkende Pete – Pinocchio – Hoekstra niet dat hij ontkend had dat hij voorgaande opmerkingen in het verleden nooit begaan had. Tja, die Trump-adepten denken volgens mij dat min plus min altijd positief is. Zolang NAVO-kameraad’ Trump aan de macht is kan die valse domoor van een Hoekstra gewoon zijn nonsens aan de Nederlandse media blijven verkopen. Gevolg is wel dat de ontkenningen op de dubbele ontkenningen op gegeven moment betekenen dat Pete Hoekstra internationaal terrorisme wel degelijk blijkt te ondersteunen. Waarschijnlijk zal zijn standpunt dan zijn dat Nederlandse internettrollen hem in de val hebben laten lopen. Morele waarden zijn door de Trumpadministratie in de wereld verworden tot ongeveer de ’wormen in Naarden’ een geniale vondst van het aloude simplisties verbond. Is na de val door de morele hoogmoed van Halbe Zijlstra een vergelijkbaar scenario te verwachten voor de nieuwbakken minister van buitenlandse zaken wiens achternaam uiteraard niets met zijn fysieke verschijning van doen heeft?

Veel media hebben de uitspraken van betonblokker Stef al op vele goudschaaltjes gewogen. Gaarne schuif ik als mosterd na de maaltijd achteraan in de rij. De meest tragikomische reactie vond ik wel die van de Surinaamse zaakgelastigde in Nederland Ebu Jones. Officieel zwaar gepikeerd verdedigde hij voor een levensgroot portret van Desi Delano Bouterse dat er in Suriname helemaal geen sprake is van van een ’failed state’ zoals Blok tijdens een presentatie had beweerd. Bouterse, de hoogste leider van Suriname is in feite niets anders is dan een drugscrimineel met meerdere – notabene in militaire outfit uitgevoerde –  moordparijen op zijn kerfstok. Ja sorry, dat moet allemaal nog bewezen worden uitmondend in een vonnis dat gepland staat voor het jaar 2049. Hiernaast verloopt het dagelijkse politieke, sociale en economische leven in Suriname grofweg via drie etnische lijnen en is corruptie en drugssmokkel ’business as usual’.

Allerwegen wordt Bosnië Hercegovina bestempeld als een ’failed state’ , in de Volkskrant werd een paar jaar geleden nog gesproken van een Bosnië dat de vorm heeft aangenomen van een ’virtuele staat, een sjiekere omschrijving voor de ’failed state’. Aan geen enkele voorwaarde voldoet het Balkanland volgens de Volkskrant om in aanmerking te komen voor de kwalificatie ’natiestaat’. In diverse opzichten is Bosnië in dit verband te vergelijken met Suriname. Maar als als onze blockbuster Blok zijn genoemde kwalificatie betreffende Suriname voor een select gezelschap verwoordt staat journalistiek en politiek correct Nederland op de achterste benen. Polemiek in de trant van ’ koloniaal Nederland heeft de bewoners van Suriname gedwongen naar Zuid-Amerika verscheept om ze vervolgens als slaven te misbruiken’ zijn niet van de lucht. Met andere woorden: de schuld van de huidige situatie in Suriname is eigenlijk één op één te wijten aan ’Nederland’, wat of wie dat dan ook mogen zijn.

O ja, zeggen de ’politiek correcten’ en bovendien is het oordeel van Blok niet steekhoudend. Andermaal een staaltje van de ten hemel schreiende zelfkastijding van het grootste deel van de Nederlandse elite. De als botte Blok omschreven bewindsman in de media heeft het gelijk wat mij betreft aan zijn kant. Andere vraag is of hij als minister deze uitspraak in de uitoefening van zijn functie beter niet had kunnen doen. Tja, lastige kwestie. In ieder geval heeft Blok een zwengel gegeven aan de discussie over die hypocriete, schijnheilige – ja, ik weet het , dit is dubbelop –  opstelling van de elite, zowel ter linker- als ter rechterzijde. Baudet en Wilders zijn in dit verband slechts vileine ruisveroorzakers, maar zelfs in de benadering van deze twee clowns zijn de geachte dames en heren van de pers EN onze volksafgevaardigden incompetent.

Dan de uitspraak van ’brommende Blok’ dat ’ in Warschau en Praag geen gekleurde mensen op straat lopen, want die worden letterlijk in elkaar geslagen’.  Groteske onzin uiteraard want A:. zowel in Warschau als in Praag heb ik door eigen waarneming kunnen constateren dat er talloze gekleurde mensen rondlopen en B: ze werden – in ieder geval op straat en in winkels, kroegen – niet in elkaar getimmerd. Je reinste stemmingmakerij, een minister van Nederland onwaardig. Maar ja, wat wil je, Blok is in de poldergemeente Emmeloord geboren……Ik ben benieuwd welke landen hij in de wereld heeft bezocht. In ieder geval de Verenigde Staten waar hij in New York in een VN-vergadering mocht spreken over de rol van Rusland met betrekking tot de MH17 ramp. Zijn uitspraak van de Engelse taal deed me onwillekeurig denken aan Rudi Carell die zich in het Duits op een vergelijkende manier placht te uiten.

Op naar de volgende uitspraak van bombastische Blok’noem mij één voorbeeld van een multi-etnische, multi-culturele samenleving waar de oorspronkelijke bevolking nog woont en waar een vreedzaam samenlevingsverband is. Ik ken hem niet’. Ja, ja, het lijkt erop dat de bewindsman over deze materie heeft nagedacht. Mijn eerste vraag aan Blok zou zijn: welk land herbergt overigens oorspronkelijke bewoners? Deze slag verliest betweter Blok in alle gevallen, verscheidene antropologen en historici hebben hem op dit punt al tot de enkels toe afgebrand. Maar laten we ons eens voorstellen dat Nederland oorspronkelijke bewoners binnen zijn landsgrenzen heeft – Blok zal dit beamen – , dan is de conclusie van Blok’s standpunt onvermijdelijk dat er in Nederland geen sprake is van een vreedzaam samenlevingsverband. In ieder geval leven de bewoners van het kikkerlandje toch in een multi-etnische omgeving zou ik zeggen en nog relatief vreedzaam ook. Van de uitdrukking multi-cultureel krijg ik overigens altijd stante pede ontelbare jeukbultjes. Maar wellicht heeft Blok in Amsterdam of Rotterdam nog geen gekleurde medemens op straat zien rondlopen. Ach zegt U, dat is toch onbestaanbaar? Tja, niet als Blok slechts het Emmeloord van de jaren zestig voor ogen heeft, verder dan die prachtige poldergemeente is hij blijkbaar bij bewustzijn nooit gekomen.

Nog ééntje. ’Ik begrijp de mensen in Amsterdam-west en in de schilderswijk. Als je in Benoordenhout woont is het hartstikke leuk om op zondag naar de Turkse bakker te gaan. Je hebt geen last van een aantal bijeffecten. Maar als je er middenin woont heb je enorm last’. Dit vind ik een zeer valide punt, maar in feite speldt bonbonBlok hiermee zijn eigen regering – en overigens ook alle voorgaande regeringen – een brevet van onvermogen op. De integratie van een deel van de ’nieuwe medelanders’ is immers een totale mislukking en daarmee formuleer ik het nog uiterst voorzichtig.

Ik heb al eerder betoogd dat het me geen biet uitmaakt of een Marokkaan zich na 30 jaar in Nederland gewoond te hebben zich in eerste instantie nog Marokkaan voelt of niet. Johan Derksen – het onvolprezen orakel uit Grolloo – windt er zich bijvoorbeeld over op dat Marokkaans/Nederlandse voetballers kiezen voor het Marokkaanse elftal terwijl ze in Nederland hun voetbalopleiding genoten hebben die nog zwaar gesubsidieerd is ook. Volledig misplaatst ongenoegen, die jongens mogen zich voor mijn part 100% Marokkaan voelen en tot hun pensioen spelen in Marokkaanse vertegenwoordigende elftallen. Die vrijheid hebben ze officieel namelijk, dus niet kleinzielig gaan lopen mekkeren.

Één eis geldt wel voor alle ’mede/Nederlanders’ die definitief in het polderlandje zijn neergestreken: je MOET integreren wat betekent aanpassen aan de huidige samenlevingsvorm en de algemene omgangsvormen in Nederland . Dus NIET: assimileren en je ’roots’ vaarwel zeggen. Dit laatste mag wel uiteraard, maar is geen vereiste. Ziehier één van de grootste gefaalde projecten in Nederland, aan de ’zachte heelmeesters maken stinkende wonden’ mentaliteit heeft zich niet alleen de politiek bezondigd maar het gehele maatschappelijke veld. Het was voor de bombastische Blok raadzaam geweest dit megaprobleem aan te stippen om vervolgens de hand in eigen boezem te steken. Gemiste kans  Sjofele Steffie!

Ok, hier is de laatste. ’Waarschijnlijk zit er ergens diep in onze genen  dat we een overzichtelijke groep willen hebben om mee te jagen of om een dorpje te onderhouden. En dat we niet goed in staat zijn om een binding aan te gaan met ons onbekende mensen’. Tenzij we zo rijk zijn dat het ons allemaal niet meer kan schelen’.Wederom lijkt het erop dat stoutmoedige Stef over dit onderwerp een dissertatie heeft geschreven.  In feite zegt hij dat ’wij’ Nederlanders in een multi-etnische samenleving kunnen functioneren, omdat we met z’n allen schathemeltje rijk zijn. Fred en Ria – personages in de satireafleveringen van ’Draadstaal’ – springen bijkans een gat in de lucht. Jan Modaal en de categorie daaronder behoren volgens solide Stef immers voortaan bij de bevoorrechte groep van vermogende Nederlanders.  Pardon, maar even hiervoor was standvastige Stef toch van mening dat hij een dusdanig functionerende mult-etnische samenleving toch nog niet was tegengekomen?

Ik wed dat slippende Stef hier na consult met de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra – die overigens gewoon Piet als officiële voornaam heeft – een adequate reactie op kan geven. Het enige vervelende bijeffect voor snotterende Stef zal zijn dat hij zich voortaan met een lange pinocchio-loopneus door het leven zal moeten slaan. Ik zou zeggen. sliep uit, sliep uit! Misschien, misschien is als laatste adviesresort voor ’boom boom’ Blok Arend-Jan Boekestijn aan te raden. Deze gemankeerde ex-VVD politicus die zich de ’trotse’ naamgever van een ’Boekestijntje’ mag noemen meent dat de Nederlandse diplomatieke diensten over de gehele wereld last zullen hebben van de uitglijders van ’stormy’ Stef.

Het laatste ’Boekestijntje’ dat op het conto van Arend-Jan geschreven kon worden was toen hij als Nederlands parlementslid tegen journalisten uit de school klapte over een ontmoeting met Koningin Beatrix, een fatale misser. Boekestijn moest ȧ la minute zijn kamerzetel opgeven maar weet nu plotseling als letterlijke backbencher van de VVD  precies dat Nederlandse diplomaten in den vreemde in zwaar weer komen door de uitspraken van de minister van buitenlandse zaken. Arend-Jan heeft namelijk ’hotlines’ met alle belangrijke Nederlandse diplomaten en spreekt alle talen van de wereld. Maar goed, slimme Stef weet natuurlijk al lang bij wie hij nu advies gaat inwinnen, ik vrees dat hij voor Frits Bolkestein kiest. Maar die neemt de telefoon zeker niet op, Steffie staat namelijk niet op de voorkeurstelefoonlijst van de VVD-nestor. Blok, Blok? Never heard of.

Is die ’bekwame’ Blok misschien niet geschikt als secretaris van één of andere postduivenvereniging in de Noordoostpolder? Halbe Zijlstra is hier de aangewezen adviesbron.

De hoogste graad van moed is hoogmoed (Multatuli, Nederlands schrijver, 1820-1887)

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s