Riposterende Rutte

mark rutte

Towering Trump ontving onze Premier Rutte van de week en ik moet zeggen dat het een plezierige aanblik was, die twee naast elkaar. Volledig relaxed – of is het nu relaxt – nam Mark plaats naast de Noord-Koreavriend Donald en waagde het hem ’en plein public’ maar liefst twee keer tegen te spreken, ongehoord! Na aloop riep de jaloerse Trump naar zijn medewerkers dat die Hollander ’a nice guy’ is. Tja alleenstaande Mark kan op het amoureuze vlak doen wat hij wil, vreemd gaan, zoals bij onze ’pussygrabber’ is er natuurlijk nooit bij. Sigrid Kaag, onze minister van buitenlandse handel zal vrouwenliefhebber Trump wel bevallen zijn. Hij wilde haar zelfs al zijn privé satelliettelefoonnummer verstrekken maar werd daarvan op het laatste moment weerhouden door één of andere enge CIA matrix-officer die Trump in het oor fluisterde dat Kaag een Palestijnse Fatah echtgenoot heeft.

Van Lee Towers – geboren als Leendert Huijzer te Ridderkerk – kreeg Rutte het advies om tijdens de ’handshake’ met Donald stevig zijn elleboog vast te pakken, dat zou vast indruk maken, et voilȧ! Bij de naam Lee Towers schieten me meteen twee anekdotes te binnen: 1. Arjen Lubach meldde in één van zijn Trump-persiflages dat ’Big America’  trots kan zijn op de Trump Towers MAAR wij hebben Lee Towers. 2. Lee bestierde in een ver verleden een sjiek patjepeeër restaurant in Rotterdam L.T. genaamd. ’Good old’ Freek de Jonge stelde zich voor hoe zich een conversatie zou kunnen ontvouwen tussen twee aldaar zwaar tafelende havenbaronnen. Zegt de ene havenbaron tegen de andere: Zeg Ruurd, vraag ’ns even aan die pinguïn wat de kreeft vandaag doet. De ober die uiteraard met een naamspeldje getiteld ’Garçon Jean-Pierre’ rond-obert antwoordt in zijn beste schoolfrans ’prix du jour monsieur’. Waarop patjepeeër Ruurd aan zijn tafelgenoot meldt dat de ober het ook niet weet. So much for L.T.. Het etablissement kon na een kort durend succes de Franse klapdeuren sluiten, exit sjiek restaurant. Voor de rest niets dan lof voor Lee, tenslotte is hij een rasFeyenoorder, nietwaar?

Terug naar Mark Rutte. Premier van handelsland Nederland waardig, zoals Mark zich presenteerde in ’The White House’. The Washing Post sprak van the ’Dutch liberal straight-shooter’, een mooier compliment kun je toch niet krijgen. Natuurlijk loopt het bezoek over van symboliek, maar toch. In de Nederlandse pers werd het bezoek vergeleken met dat van Jan-Peter Balkenende en Jaap De Hoop Scheffer, destijds bij George – dubja – Bush jr. Het was toen een tenenkrommende vertoning van beide Nederlandse bewindslieden, de term ’Woefdramgedrag’ was nog het meest van toepassing op het ge-jaknik van beide.  U weet wel, Woefdram, de hielenlikker van juffrouw ooievaar in de fabeltjeskrant, nog een slag erger dan Zoef de Haas. De geachte heren en dames van de pers menen dat we dit gedrag nu toch in een ander licht moeten zien. Het duo Balkenende/De Hoop Scheffer – ik vermoed dat ze beide Snip en Snap als het beste Nederlands komische duo beoordelen – heeft bij Bush toch maar succesvol naar de positie van een Nederlandse Secretaris-Generaal voor de NAVO gehengeld. Inderdaad werd Jaap op deze positie benoemd, maar dat was natuurlijk voor de ontmoeting in het Witte Huis al lang bekokstoofd.

’Toevallig’ waren tijdens de zogenoemde ’powerbreakfast’ tevens vice-president Cheney en Minister van buitenlandse zaken Powell aanwezig. Ja, die van die grote hoeveelheid massavernietigingswapens in Irak, die ja. De Amerikanen repten van een goede ’body language’ tijdens deze ’powerbreakfast’. Alsnog raad ik de Amerikaanse inlichtingendienst aan om oude ’tapes’ van de fabeltjeskrant op te vragen. Alhoewel, Nu duivenverenigingspenningmeester Halbe Zijlstra reeds een paar maanden in zijn Russische datsja bivakkeert  is deze suggestie wellicht minder dringend. Ik lees net dat Halbe toch geen bewindvoerder wordt bij de Wereldbank, tot vreugde van de Ministers Kaag en Hoekstra omdat volgens hen de ex-minister onvoldoende financiële expertise in zijn ransel heeft.

Tja, dan hebben ze het Curriculum Vitae van Halbe misschien toch niet helemaal goed gelezen, hij is toch 3 jaar penningmeester van die duivenmelkers geweest. Fout, fakenews zou Pete Hoekstra,  pinocchio- ambassadeur voor de Verenigde Staten in Nederland uitschreeuwen, Halbe was namelijk secretaris van de Oosterwoldse postduivenclub. Ok, dit heb ik dan hiermee gerectificeerd, kan die Pete Hoekstra vervolgens ook niet ’weggerectificeerd’ worden? Nee, nee, dat mag niet van de Trump administratie, degene die niet liegt komt klip en klaar niet in aanmerking voor een hoge functie. Ik heb soms het idee dat ze in Amerika denken dat je van jokken niet alleen een lange neus krijgt……

Ik sprak al over de symboliek in de politiek, Mark heeft – waarschijnlijk ongewild – onlangs nog een publicitaire slag geslagen. Toen hij in de wandelgangen van de Tweede Kamer zijn volle koffiebekertje uit zijn handen liet vallen besloot hij de koffiesmurrie zelf op te dweilen. Subliem! De beelden gingen de wereld over, na bestudering van de beelden moet ik toch concluderen dat het opruimen niet met een daartoe geëigende dweil geschiedde doch met een stofveger. Een kniesoor die erop let, Mark wist meteen dat zijn mediamoment in de maak was en genoot er zichtbaar van. Het zij hem gegund.

Parmantige Pechtold keek ernaar alsof hij nog nooit zo’n zwabber aan een steel had gezien, ook applaudiseerde hij niet voor ’zijn’ premier, dit in tegenstelling tot de wel vijf toegeschoten schoonmaaksters. Wel liet Alexander zich nog van zijn meest humoristische kant zien, na het opdweilen vroeg aan hij de geachte aanwezigen of er nog ’inhoudelijke vragen’ waren. Nee, Alexander die waren er niet. Ik had als schoonmaakster wel even gevraagd of ik misschien als schoonmaakhulp zou kunnen worden ingezet in Alexander’s penthouse. Uiteraard, zwart, geen geroddel over de slaapkamerinrichting, mondje dicht, een tientje per uur in het handje.

Rutte is een druk mannetje, onlangs liet hij zich ook in het Europees Parlement zien waar hij volgens boze tongen verkapt solliciteerde naar de functie van EU-president, nu nog ingevuld door de Pool Donald Tusk. Inderdaad, zo pro-Europees in zijn uitspraken hebben we onze premier nog niet mogen beleven, vroeger zag hij alleen een gemeenschappelijke markt, nu ineens ook een waardengemeenschap. Positief was hij ook over de diverse Europese instellingen, dat is nog wel wat anders dan zijn vroegere kwalificatie van het Europees Parlement: ’een feestcommissie op zoek naar een feestje’. Uiteraard weigert Mark te bevestigen dat hij mischien, eventueel, kandidaat is voor opvolging van Tusk in het najaar van 2019. We zullen zien, Frits Bolkestein – de nestor van de liberalen  – heeft een uitgesproken voorkeur voor Mark als EU-president, Mark is volgens eigen zeggen ’absoluut geen kandidaat’. In ieder geval zie ik hem liever op die functie dan één of andere Luxemburgse of Litouwse Pipo die slechts als tassendragers van Jean-Claude Juncker dienst kunnen doen.

Juncker meldt overigens dat hij zijn tas in 2019 aan de wilgen hangt, dat moet ik eerst nog zien! In België zal Mark – als hij heimelijk toch een EU-droom heeft – dan toch een beetje moeten lobbyen, hij verdedigde de afschaffing van de dividendbelasting door onder andere te wijzen naar onze zuiderburen: ’daar zie je bijna geen multinationaal hoofdkantoor meer door te hoge heffingen, dat is in Nederland toch anders’…… De Belgen waren ’not amused’, tja Mark is niet altijd even tactisch. Maar uiteindelijk heeft onze premier wel het vermogen, ondanks uitglijders politieke harten voor zich te winnen.

Wat dat betreft is hij een politieke ’schmierder’ – niet negatief bedoeld – pur sang. Soms doet hij me in de verte denken aan wijlen Jos Brink, maar dan de seksueel neutrale versie. Helaas heeft de praktische premier niet het vermogen een visie op Europa en de wereld te formuleren. Ik vermoed ook dat, indien hij deze kwaliteit wel zou hebben deze zeker niet zou uitnutten, veel te hoogravend, veel te utopisch in zijn ’visie’. Maar ja, in de Europese Unie van vandaag  – en morgen – zijn er wat mij betreft ook geen visionaire vergezichten gevraagd. Eerst maar eens de gemeenschappelijke markt beschermen tegen dreigende handelsoorlogen, met die zogenaamde veronderstelde waardengemeenschap beleeft de EU nog eens zijn Waterloo.

Als ik er goed over nadenk moet Rutte overigens nog een stapje hoger ‘denken’. Hij is uitermate geschikt om Juncker op te volgen als voorzitter van de Europese Commissie. Die Duitser Manfred Weber is al bijna gezien en die andere ‘Spitzenkandidat‘ Frans Timmermans behoort immers tot de ineengeschrompelde socialistische fossielenfamilie. DUS:

You have the Trump Towers, We have Migty – European – Mark!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s